Nieuws

Oratie prof. dr. Jaap Verheul

Bijzonder hoogleraar trans-Atlantische betrekkingen namens de Atlantische Commissie

Hoogleraar prof. dr. Jaap Verheul geeft op donderdag 14 oktober 2021 om 15:45 een college met de titel “Atlantic Entanglements: The Cultural Foundations of Transatlantic Relations”.

Jaap Verheul biedt in zijn oratie een cultureel perspectief op trans-Atlantische betrekkingen en beargumenteert dat de diepere oorzaken van veel hedendaagse trans-Atlantische uitdagingen eerder cultureel dan geopolitiek, diplomatiek, economisch of politiek zijn. Culturele bronnen – zoals romans, schilderijen, films, foto’s, levensverhalen, muziek en populaire cultuur –  onthullen de breed gedeelde waarden en omstreden ideeën die in de Atlantische wereld circuleren. Een culturele lens  stelt ons ook in staat om de relatie tussen binnenlandse idealen en buitenlandse ambities te begrijpen, en om de rol van persoonlijke relaties, vriendschappen en emoties in internationale relaties te bestuderen. Als voorbeeld van het interdisciplinaire potentieel van Transatlantic Studies analyseert deze lezing het concept foreign entangements – buitenlandse verstrengelingen of verwikklingen – om de Amerikaanse ambivalenties ten aanzien van duurzame trans-Atlantische betrekkingen te begrijpen.

Meer informatie, klik hier

Jaap Verheul is sinds 2019 bijzonder hoogleraar Transatlantische Betrekkingen, namens de Atlantische Commissie, aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op trans-Atlantische geschiedenis, de cultuurgeschiedenis van de Verenigde Staten en de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven