Nieuws

Onderscheiding voor oud-directeur Atlantische Commissie Bram Boxhoorn

Oud-directeur van Stichting Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn, heeft op woensdag 22 maart het Gouden Ereteken van Verdienste ontvangen, een onderscheiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor personen die zich op bijzondere en persoonlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden. Boxhoorn kreeg de onderscheiding uit handen van Yvette van Eechoud, directeur van de directie Westelijk Halfrond van het ministerie.

 

Boxhoorn was van 1996 tot 2022 directeur van de Atlantische Commissie. In die periode maakte hij zich hard voor het publieke debat in Nederland over de NAVO, ook op momenten dat het bondgenootschap minder in de belangstelling stond. Onder zijn leiding organiseerde de Atlantische Commissie publieksevenementen, studiereizen, nascholingsconferenties voor docenten in het voortgezet onderwijs, publicaties en activiteiten speciaal gericht op jongeren. Als eerste begon Boxhoorn met een jaarlijks opinieonderzoek naar draagvlak voor de NAVO in Nederland.

Boxhoorn had een enorm netwerk waar hij op kon bouwen en kende iedereen die iets over de NAVO te zeggen had. Kwaliteit en inhoud stonden altijd voorop. Hij was en is daarin een echte wetenschapper. Als historicus studeerde hij in 1982 af aan de Universiteit van Amsterdam. Tien jaar later promoveerde hij aan diezelfde universiteit. Ook tijdens zijn tijd bij de Atlantische Commissie bleef hij actief als onderzoeker en universitair docent. Zo werd hij naar eigen zeggen gedwongen bij te blijven lezen en leren. In zijn laatste publicatie, The Transatlantic Era (1989–2020) in Documents and Speeches, analyseert hij samen met Giles Scott-Smith de hoogte- en dieptepunten van de trans-Atlantische betrekkingen in de periode na de Koude Oorlog.

De Atlantische Commissie kent Boxhoorn als een bescheiden man die niet te koop loopt met zijn maatschappelijke bijdrage. De erkenning die uitgaat van de onderscheiding is daarmee extra verdiend, en een groot compliment voor zijn jarenlange inzet.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven