Midden-Oosten & Noord-Afrika
Rouhani blijft aan

Op 19 mei versloeg Hassan Rouhani zijn concurrent Ebrahaim Raisi in de Iraanse presidentsverkiezingen. The Economist gaat in op de betekenis die Rouhani’s herverkiezing zal hebben voor

 

de koers die Iran de komende jaren gaat volgen. Dat de Iraniërs andermaal kiezen voor een gematigde kandidaat betekent een klap voor haviken als Ayatollah Khamenei en zijn protegé Raisi. Manoeuvreren tussen de hardliners, het verzilveren van zijn mandaat, en de Iraanse relatie met de VS zullen Rouhani’s tweede termijn gaan domineren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-05-2017

De VS in Zuid-Soedan

De burgeroorlog die sinds 2013 woedt in Zuid-Soedan heeft het land op de rand van de afgrond gebracht. Payton Knopf schrijft in The Guardian over de deplorabele staat van de jonge natie en

 

welke betekenis de algehele chaos, de massamoorden en de enorme vluchtelingenstromen hebben voor de stabiliteit in de Hoorn van Afrika. De VS kijkt over de schouder mee – Washington heeft veel financiële steun geleverd aan een regio die verrassend grote geopolitieke belangen vertegenwoordigt. Trump kan de morele autoriteit van de VS versterken door het vredesproces te intensiveren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-05-2017

Egypte, VS en IS in de Sinaï

Naar aanleiding van het bezoek van de Egyptische president Sisi aan het Witte Huis schrijft David Schenker in Foreign Affairs over het falende Egyptische anti-terreurbeleid. Het Egyptische

 

leger blijkt, ondanks substantiële Amerikaanse steun, niet in staat om aan IS gelieerde rebellen op het Sinaïschiereiland effectief te bestrijden. Als gevolg zijn militairen, toeristen en koptische christenen in en rond de Sinaï vaak doelwit van aanslagen en neemt de invloed van IS in het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld toe. Schenker stelt dat het in het belang is van zowel de VS als Egypte om de militaire samenwerking te intensiveren en de tactiek in de Sinaï drastisch om te gooien.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-05-2017

Verkiezingen in Iran

De hoogste leiders en conservatieve kandidaten in Iran spelen in op oude angsten van buitenlandse inmenging in de verkiezingen, stelt Sanam Vakil voor Chatham House. Daarmee

 

proberen ze hervormingen in de Islamitische Republiek tegen te gaan. Op 19 mei gaat Iran naar de stembus, en door Grootayatollah Khamenei is ‘verzet’ het belangrijkste thema geworden. Wat houdt dit verzet dan in?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-05-2017

Een Marshall Plan voor Afrika?

Afrika heeft misschien nog nooit zo hoog op de agenda van Europa gestaan als nu. Evita Schmieg schrijft voor de Stiftung Wissenschaft und Politik over plannen voor een ‘Marshall Plan voor Afrika’.

 

Een idee geopperd door zowel de Duitse minister voor Economische Samenwerking als de voorzitter van het Europees Parlement. Deze plannen zijn onder druk van de vluchtelingencrisis naar voren gekomen als een manier om deze te bestrijden. Nu Duitsland voorzitter is van de G20 die dit jaar wordt gehouden lijkt het onderwerp nog meer aandacht te trekken. Schmieg gaat in op de voordelen van het plan en de discussie die erover gaande is.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-04-2017

De noodtoestand in Egypte

In dit interview met Mirette Mabrouk van The Atlantic Council word het uitroepen van de noodtoestand door president Sisi in Egypte besproken. Mabrouk denk dat deze noodtoestand een

 

verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting en dissidenten tot gevolg gaat hebben. Waarom werd de noodtoestand uitgeroepen in Egypte en wat zullen de gevolgen zijn?

 

Foto: kremlin.ru

 

Laatste update: 13-04-2017

Iran en de wereld

In dit artikel voor de Council on Foreign Relations verkent Zachary Laub het nucleaire verdrag met Iran. Het verwachte herstel van de Iraanse economie na het opheffen van de

 

economische sancties op het land blijft tot nog toe uit. Ook heeft de nieuwe Amerikaanse regering een strenger beleid ten opzichte van Iran voor ogen. Wat is er eigenlijk afgesproken met het verdrag? En heeft Iran zich aan zijn verplichtingen gehouden? Hebben de andere landen dit ook gedaan? En wat zijn de bedreigingen voor het in stand houden van het verdrag?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-04-2017

Chaos in Libië

Tim Eaton beschrijft voor Chatham House de situatie in Libië. Al jaren leven de inwoners van Libië in oorlog, chaos en armoede. De GNA, Government of National Accord, die destijds door

 

de internationale gemeenschap als regering was aangesteld, wordt op nationaal niveau niet erkend. Dit creëert een situatie waarin meerdere groeperingen de macht claimen waardoor geen enkele regering legitimiteit geniet. Hoe moet het nu verder in Libië?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 10-04-2017

Trump slaat toe

In The Times reflecteren Rhys Blakely, Duncan Geddes en Catherine Philip op de gevolgen van het bevel dat president Donald Trump in de nacht van donderdag 6 april gaf

 

om bijna 60 Tomahawk-raketten op de Syrische basis Shayrat te lanceren. Dit deed hij als antwoord op de gifgasaanval eerder deze week afkomstig van de desbetreffende basis. Hoe zullen Syrië en Rusland reageren?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-04-2017

Geen ruimte voor onderhandeling

Op 23 december 2016 werd resolutie 2334 aangenomen in de VN-Veiligheidsraad. Robert C. O’Brien schrijft in The National Interest over de ware betekenis van deze resolutie

 

en de gevolgen ervan voor Israël. Door resolutie 2334 worden enkele Israëlische nederzettingen in strijd met de internationale wetgeving verklaard, waardoor Israël op diplomatiek vlak in isolatie dreigt te belanden.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 04-04-2017

Zes jaar oorlog in Syrië

Na zes jaar oorlog maakt Frederic C. Hof voor SyriaSource de balans op voor Syrië. De huidige situatie biedt weinig ruimte voor optimisme. Assad staat op het punt de overwinning te

 

claimen, hoewel het land is geruïneerd. Toch gelooft Hof nog in de veerkracht van het Syrische volk en hij ziet in de toekomst zelfs de redding voor het land in een legitiem bestuur. Syrië heeft daarbij wel hulp nodig van bovenal de VS, stelt Hof.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-03-2017

‘Window of opportunity’

Neil Quilliam, van denktank Chatham House, ziet weinig in het beleid van het Westen in Syrië van de afgelopen 6 jaar. Als er al sprake was van een coherent beleid, heeft het volgens hem gefaald.

 

Het Westen kan echter nog een positieve draai geven aan een regeling tussen de strijdende partijen, door te leren van de fouten de afgelopen zes jaar. Nu is echter wel de laatste kans voor het Westen, aldus Quilliam.

 

Foto: Flickr/SyriaFreedom

 

Laatste update: 16-03-2017

Schaduwoorlog?

De pogingen van het Witte Huis om Iran politiek te isoleren zouden wel eens verkeerd uit kunnen pakken voor de pogingen tot vrede in Syrië, schrijft Adam Weinstein voor IranInsight.

 

Volgens hem zou de VS eerst het einde van het offensief in Mosul moeten afwachten voordat het land actieve pogingen gaat doen de Russisch-Iraanse relatie te ondermijnen. De Amerikanen kunnen een ‘schaduwoorlog’ met Iran nog vermijden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

Verzoening?

Shehab al-Makahleh schrijft voor The Atlantic Council over de samenkomst op 29 maart van de  Arabische Liga in Jordanië. Er lijkt druk te worden uitgeoefend op de Liga om ook de

 

Syrische president Assad uit te nodigen. Al-Makahleh ziet zes uitdagingen voor de Jordaanse Koning in zijn poging de Liga weer te verenigingen nadat zij Syrië zes jaar geleden uitsloot van deelname. Welke uitdagingen zijn dit?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

Diplomatiek offensief

Bruce Riedel schrijft voor Brookings over het ‘diplomatieke offensief’ dat Saoedi-Arabië momenteel onderneemt. Zowel de 81-jarige koning als de minister van Buitenlandse Zaken is op

 

een missie om de diplomatieke relaties van het land te verbeteren. Voornamelijk in Irak en in Azië worden de nodige oliedeals gesloten om de positie van Saoedi-Arabië op de wereldmarkt aanzienlijk te verbeteren. De Iraanse regering zal hier ongetwijfeld minder blij mee zijn.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.