Europa
Duits-Franse defensiesamenwerking

Europa heeft een ‘New Deal’ nodig op het gebied van defensie, betoogt Claudia Major in dit artikel voor Carnegie Europe. Zij ziet hier een noodzaak maar ook een kans voor

 

samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. De reden voor deze noodzaak is het weer actueel worden van het belang van de NAVO en de druk die een van haar lidstaten, de VS, op deze organisatie uitoefent sinds Trump president is. Hierdoor is er meer druk dan ooit op Europeanen om externe bedreigingen ook zelfstandig aan te pakken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-03-2017

Een geopolitieke hersenkraker

In het licht van Brexitonderhandelingen kijken Adria Salvador Palau en Jon Roozenbeek, voor EuObserver, naar de afscheidingsbewegingen in Schotland en Spanje.

 

Beide landen hebben te maken met een roep om onafhankelijkheid, die verschillende gevolgen kan hebben voor de Europese en geopolitieke orde, volgens Salvador Palau en Roozenbeek. Want: wat is het belang van Rusland hierbij?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-03-2017

Angst is een vriend

Matthew Karnitschnig schrijft in Politico over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Hij stelt dat de angst voor een populistische winnaar uiteindelijk groter was dan angst voor de

 

islam. Brexit en Trump werden lange tijd gezien als fenomenen waarop PVV-leider Geert Wilders kon meeliften, maar uiteindelijk hebben de chaotische situaties in beide landen afschrikwekkend gewerkt. De Nederlandse kiezer heeft gekozen vóór het huidige politieke systeem en de Europese Unie.

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 21-03-2017

Oekraïne vs. Rusland

Op de achtergrond van het bezoek van Merkel aan de VS speelt het conflict tussen Oekraïne en Rusland, schrijft Gwendolyn Sasse voor Carnegie Europe. Afgelopen week vond een

 

voorbereidende zitting plaats bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Oekraïne heeft Rusland gedaagd over de schending van de soevereiniteit door Rusland van Oekraïens grondgebied. Een zaak die belangrijker is dan je zou denken, volgens Sasse. Hoe kan Oekraïne de zaak gebruiken in zijn voordeel?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 16-03-2017

Oproep tot een pan-Europese dialoog

Welke lessen biedt de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) uit de jaren ’70 voor de hedendaagse Europese veiligheid? Laurien Crump analyseert in de laatste editie van Atlantisch Perspectief

 

aan de hand van archiefonderzoek in hoeverre de CVSE aanknopingspunten kan verschaffen op dit thema.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-03-2017

Het Finse verzet

De inmenging van het Kremlin in verkiezingen lijkt niet bij die in de VS te stoppen. Reid Standish schrijft voor Foreign Policy over het enige land dat zich lijkt te kunnen verzetten tegen

 

deze aanval van desinformatie en propaganda. Finland blijkt hier verassend goed mee om te kunnen gaan. Een initiatief van de Finse regering om haar ‘public policy’-beleid te hervormen lijkt goed te werken. Waarom lukt dit juist in Finland?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

Merkel en May

In Politico zetten Tom McTague en Janosch Delcker de Britse premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegenover elkaar. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de

 

twee vrouwelijke leiders valt er niet te spreken van een warme vriendschap. Merkel heeft zich zeer star opgesteld als het op de onderhandelingen rond de Brexit aankomt, een houding waar May zich voorlopig geen raad mee weet.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

Het defensievraagstuk

Dick Zandee van Instituut Clingendael schrijft over het urgente probleem waar de NAVO en de Europese Unie momenteel mee kampen: de defensie.

 

Zowel de top van de Europese Unie als de top van de NAVO pleit voor een krachtigere defensie van de Europese lidstaten. Eensgezind optreden door de gehele EU is echter niet zo simpel. Vrijwel elke lidstaat heeft te maken met een laag budget voor defensie, en ieder land spendeert dit budget volgens eigen nationale prioriteiten. De oplossing voor betere Europese defensiesamenwerking ligt daarom in het vormen van ‘core groups’ van landen met gelijksoortige intenties en capaciteiten.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-02-2017

Twee procent te veel?

Janosch Delcker stelt voor Politico dat de Amerikaanse eis dat de Europese NAVO-landen aan de tweeprocentnorm voldoen, van invloed is op de Duitse verkiezingsstrijd. Door de uitspraken

 

van de Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, zoals vicepresident Mike Pence tijdens de Munich Security Conference, is het thema van het politieke debat nu defensie en de trans-Atlantische relatie. Iets wat Merkel misschien niet zo goed uitkomt, maar haar tegenstanders wel.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 22-02-2017

Het einde van een bromance?

Sarah Lain, van het Royal United Services Institute, merkt op dat de toon van de nieuwe regering in de VS jegens Rusland harder is geworden sinds het vertrek van veiligheidsadviseur

 

Flynn. Een deal tussen Trump en Poetin lijkt hierdoor niet in de directe toekomst te liggen. Hoe is de reactie in Rusland op deze veranderende tactiek van het Witte Huis?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 22-02-2017

Gerustgesteld?

Afgelopen weekend vond de Munich Security Conference plaats bij onze oosterburen. Matthew Kaminski analyseerde voor Politico deze conferentie die zorgde voor een eerste ontmoeting

 

tussen de nieuwe Amerikaanse leiders en de Europese politieke top. De Amerikanen probeerden de ongerustheid van de Europeanen over het Europa-beleid van Trump te sussen, maar herhaalden de strenge woorden over de Europese bijdrage aan het NAVO-budget. Senator John McCain waarschuwde er echter voor dat Europa de nieuwe Amerikaanse regering niet te snel moet geloven wanneer deze haar steun uitspreekt voor trans-Atlantische afspraken en samenwerking.

 

Foto: Flickr/usbotschaftberlin

 

Laatste update: 20-02-2017

Nieuwe Balkancrisis?

Hoewel meer urgente problemen de Balkan van de agenda hebben verdrongen, sluimert er een crisis-in-wording, stellen Carl Gershman en Ivana Cvetkovic Bajrovic in World Affairs.

 

Gefaalde pogingen tot democratische vooruitgang, sinds het einde van de communistische regimes, liggen aan deze crisis ten grondslag. Spanningen lopen in onder andere Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Rusland lijkt te profiteren van de instabiliteit. Wat kan het Westen doen om te voorkomen dat de crisis daadwerkelijk uitbreekt?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 16-02-2017

Nog meer Russisch gas voor Europa?

Het Nord Steam 2-project dat zal moeten zorgen voor een tweede directe pijpleiding tussen Duitsland en Rusland, schrijft Robbie Gramer voor Foreign Policy.

 

Dit project riep na de bekendmaking in 2015 veel Europese weerstand op. Deze weerstand lijkt echter te verdwijnen. Wat betekent dit voor de toekomst van het project? En wat betekent dit voor de geopolitieke verhoudingen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-02-2017

De democratie gehackt?

Na de bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen lijken de pijlen van Russische hackers nu gericht op de verkiezingen in verschillende Europese landen. Dit schrijft Ashish Kumar Sen

 

voor The New Atlanticist. Toomas Hendrik Ilves, voormalig president van Estland, meent dat het hacken van verkiezingen de nieuwe manier van oorlogvoering zal zijn. Waarom zou je tenslotte nog kiezen voor traditionele aanvallen als je door cyberaanvallen op verkiezingen het beleid en de democratie van een land kan veranderen?

 

Foto: Max Pixel

 

Laatste update: 13-02-2017

Wit-Rusland Poetins volgende doelwit?

De hechte relatie tussen Wit-Rusland en Rusland lijkt te verslechteren, schrijft John Schindler voor de Observer. De Wit-Russische leider Loekasjenko zette een streep door een

 

nieuwe Russische luchtmachtbasis in zijn land. Poetin reageerde door grenscontroles te verscherpen. Ondertussen neemt Loekasjenko een pro-Oekraïense houding aan. Hij vreest nu dat het Kremlin zijn regime wil vervangen door een volgzamere variant. Op de achtergrond speelt de onduidelijke houding van het Witte Huis een rol, en ook nepnieuws over Poolse activiteiten op Wit-Russisch grondgebied. Veroorzaakt het Kremlin een nieuwe crisis in Oost-Europa?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-02-2017

Macron, redder van de EU?

De Brexit, Le Front Nationale, Donald Trump. De opmars van het populisme lijkt bijna niet te stuiten. Peter Giesen van de Volkskrant schrijft over de man die hier wellicht wel in gaat slagen, Emmanuel Macron.

 

De 39-jarige heeft al een behoorlijk CV als voormalig minister van Economische Zaken, maar is op politiek gebied nog redelijk nieuw. Zijn populariteit is de afgelopen tijd enorm gestegen en blijft toenemen. Is Macron sterk genoeg om het tegen Le Pen op te nemen? Er rust een zware taak op zijn schouders.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-02-2017

Een vluchtelingendeal met Libië?

Mattia Toaldo van de European Council on Foreign Relations stelt dat een mogelijke deal tussen de Europese Unie en Libië over het opvangen van vluchtelingen door de laatste een slecht idee is.

 

De deal omvat het opvangen van bootvluchtelingen in Libische wateren door de EU, om  ze vervolgens terug aan wal te brengen in Libische havens. Daar zouden de vluchtelingen worden gescreend en diegenen die ervoor in aanmerking komen krijgen een visum naar Europa. Toaldo geeft een aantal redenen waarom dit uiteindelijk geen goede oplossing is.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-02-2017

EU als security provider

Anne Bakker, research fellow bij Instituut Clingendael, schrijft over de rol van de Europese Unie met betrekking tot Europese veiligheid. De EU zal een grotere rol op zich moeten nemen

 

zodat zij de NAVO kan aanvullen in tijden van nood. Bakker analyseert de manier waarop ‘artikel 42.7’ omgezet kan worden in actie, waarmee ook de veiligheid verbeterd wordt van Europese landen die niet lid zijn van de NAVO. Afspraken moeten worden herzien en bovenal moet er goed gecoördineerd en samengewerkt worden, waarbij de lidstaten de leiding nemen.

 

Foto: Flickr/MPD01605

 

Laatste update: 26-01-2017

De Cypruskwestie

Na een lange tijd lijkt er eindelijk schot te zitten in de Cypruskwestie. Voor Chatham House reflecteert Angelos Chryssogelos op de onderhandelingen tussen

 

Turkije, Griekenland en de EU. Zowel Turkije als Griekenland claimt het eiland in de Middellandse Zee. Nu lijken beide partijen bereid tot een compromis, echter een daadwerkelijke overeenkomst is nog niet in zicht.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-01-2017

De EU en separatistische staten

Volgens Thomas De Waal, Senior Fellow bij Carnegie Europe, moet de EU haar strenge beleid over soevereiniteit loslaten als het gaat om separatistische staten in Oost-Europa. Dit beleid

 

heeft zij al eerder laten varen bij de de facto-staatjes Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië. De EU moet dit nogmaals doen, vindt De Waal, bij Transdnjestrië, een de facto staat in Moldavië. Ditmaal kan de EU leren van haar fouten in Abchazië en Zuid-Ossetië.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 19-01-2017

Een onzeker Duitsland

Duitsland, het hart van Europa, is onzeker over hoe de Europese Unie zich moet positioneren ten opzichte van Rusland. Dr. Olga Gulina van het Kennan Institute schrijft

 

over de Duitse militaire doctrine waarin Rusland als grootste gevaar naar voren wordt geschoven. Duitsland en de rest van de Europese Unie zijn radeloos over hoe ze met Rusland om moeten gaan, aangezien Rusland een van de grootste handelspartners van de EU is. Een antwoord op deze vraag moet voorlopig nog geformuleerd worden.

 

Foto: kremlin.ru

 

Laatste update: 16-01-2017

Britse marine in een crisis

Waar de Britten ooit heer en meester waren van de zeeën, bevindt de Britse marine zich momenteel in een benarde situatie. Deborah Haynes van The Times schrijft over de financiële crisis

 

binnen de British Royal Navy en de effecten die zij heeft op de slagkracht van de marine. Ook de andere Britse krijgsmachtonderdelen zijn de dupe van de budgettaire problemen binnen de Royal Navy.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 12-01-2017

Multilateralisme in Oost-Europa

De invasie in Hongarije in 1956 wordt veelal gezien als een voorbeeld van de Sovjetonderdrukking in Oost-Europa. Laurien Crump werpt in de laatste editie van Atlantisch Perspectief een nieuw licht op deze episode.

 

Vaak wordt ‘1956’ in één adem genoemd met de invasies in Tsjecho-Slowakije in 1968 en Afghanistan in 1979 en wordt er een directe lijn doorgetrokken naar de Russische bezetting van de Krim in 2014. Nu, ruim 60 jaar later, nuanceert Crump het standaardbeeld en plaatst zij de Sovjetinvasie in een breder internationaal en historisch perspectief. Ontluikend multilateralisme in Oost-Europa speelde een belangrijke rol bij de Sovjetdrijfveren achter de invasie in Hongarije.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 05-01-2017

Wapenindustrie als winnaar

Door zorgen over Trump, terrorisme en de spanningen met Rusland voelen Europese leiders na jaren van beknibbelen de druk om te investeren in hun eigen defensie, volgens Harry Cooper.

 

Voor Politico schrijft hij dat dit muziek is in de oren is van een aantal organisaties. Zo is de Europese Commissie al jaren bezig met het ontwikkelen van intensievere militaire samenwerking tussen lidstaten. Hiernaast is er een grote winnaar: de Europese wapenproducenten.

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 05-01-2017

2017, het jaar van de revoluties?

In 2016 bracht Trumps populistische overwinning veel verbazing en ontzetting in Europa. James Forsyth, Political Editor bij de The Spectator, schrijft over de verkiezingen

 

die in 2017 plaatsvinden op Europese bodem. Zo benoemt hij de enorme populariteit van Wilders in Nederland, van Marine Le Pen in Frankrijk, de anti-Europese houding in Italië, en de groeiende weerstand voor de immigratiepolitiek van Merkel in Duitsland. Sommigen noemen 2017 al het nieuwe 1848, het jaar van de revoluties. Of het zover komt valt nog maar te bezien, maar één ding is zeker: het populisme zal een nog sterkere voet aan de grond krijgen in Europa.

 

Foto: Flickr/EurActiv.com

 

Laatste update: 03-01-2017

Terug in de ‘grijze zone’?

Hoe hebben de Baltische staten gereageerd op de geostrategische veranderingen sinds 2014? Publicist en Balticum-expert Jeroen Bult maakt op basis van de eerste

 

Baltische reacties een voorzichtige inschatting. Dit artikel is een langere versie van de analyse van Bult in het nieuwste nummer van Atlantisch Perspectief. Belanden Estland, Letland en Litouwen weer in een ‘halli tsooni ’ (grijze zone)?

 

Foto: Flickr/1GNC Münster

 

Laatste update: 22-12-2016

Het huidige Polen door de ogen van Wałęsa

Jan Cienski interviewt Lech Wałęsa, oud-vakbondsleider en voormalig president van Polen, in Politico. Cienski spreekt met Wałęsa over het huidige politieke klimaat in Polen. Wałęsa is

 

pessimistisch over de invloed van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) op het land. Hij kent partijleider Jarosław Kaczyński al tientallen jaren en noemt de PiS-politicus gevaarlijk en onverantwoordelijk. De Europese Commissie moet veel strenger zijn voor Polen, aldus Wałęsa.

 

Foto: Flickr/Kancelaria Premiera

 

Laatste update: 19-12-2016

Litouwen voelt hete Russische adem

Emily Tamkin schrijft in Foreign Policy over de defensieve maatregelen die Litouwen treft met betrekking tot de dreiging van Rusland. Na de uitspraak van Poetin, dat hij Vilnius in twee

 

dagen kan veroveren, is Litouwen begonnen met het vergroten van de militaire capaciteit. Met de verkiezing van Trump en zijn uitspraken over de zogenaamde ‘free-riders’ bij de NAVO, is deze ontwikkeling in een versnelling terecht gekomen. Hierbij heeft het accommoderen van een NAVO-bataljon in Litouwen de prioriteit. Dit alles onder het motto: ‘If you stay ready, you ain’t got to get ready.’

 

Foto: Flickr/Pennsylvania National Guard

 

Laatste update: 12-12-2016

Europese hervormingen: nu of nooit

Met de Italiaanse ‘nee-stem’ tegen de hervormingsplannen van premier Renzi en de krappe overwinning van de Oostenrijkse presidentskandidaat Van der Bellen, is volgens Theodore

 

Pelagidis nu het moment aangebroken voor politieke hervormingen in Europa. Hoewel Pelagidis niet mee wil gaan in het doemdenken over de toekomst van de EU, geeft hij in zijn artikel voor Brookings aan dat de verkiezingen in landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland in 2017 cruciaal zijn. Pelagidis stelt dat de EU nu met politieke hervormingen moet komen en geeft hiervoor een aantal suggesties.

 

Foto: Flickr/Summer of Andy

 

Laatste update: 08-12-2016

Gevolgen van Italiaanse ‘nee-stem’

Na het voor Matteo Renzi dramatisch verlopen referendum is de grote vraag wat de gevolgen van de Italiaanse nee-stem zullen zijn. Daniela Vicenti blikt in haar artikel voor Euractiv vooruit

 

op de uitdagingen die het land en de EU nu staan te wachten. Met name de grote problemen van de Italiaanse banken en de vluchtelingenstroom richting Italië treffen de gehele EU. Hoewel het onderwerp van het referendum niets te maken had met de EU, is er nu een weg geplaveid voor het populistische anti-EU sentiment in Italië.

 

Foto: Flickr/Francesco Pierantoni

 

Laatste update: 05-12-2016

François Hollandes erfenis

Nu François Hollande heeft besloten zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen, wordt de balans opgemaakt van zijn regeerperiode. Yasmeen Serhan schrijft in haar artikel voor The

 

Atlantic over de erfenis van Hollande en de toestand waarin hij Frankrijk achterlaat. Hoe zal deze ‘socialistische premier’, die zichzelf ‘Monsieur Normal’ noemde, worden herinnerd?

 

Foto: Flickr/Parti socialiste

 

Laatste update: 05-12-2016

Instortend Turkije?

In zijn artikel voor Hudson Institute betoogt Eric B. Brown dat Turkije op instorten staat. Na de mislukte militaire coup en de daaropvolgende politieke zuivering is het land verdeeld en

 

lamgeslagen. Externe machten zoals IS, Iran en Rusland proberen hier hun voordeel mee te doen. Brown analyseert wat de gevolgen van deze Turkse problemen zijn voor de internationale stabiliteit en wat de rol van de NAVO in deze kwestie is.

 

Foto: Flickr/Pan Photo

 

Laatste update: 01-12-2016

Italiaans referendum met grote invloed

Mario Margiocco blikt in Project Syndicate vooruit naar het aanstaande referendum in Italië. Op 4 december mag de bevolking zich uitspreken over mogelijke grondwetswijzigingen.

 

Premier Matteo Renzi van de Democratische Partij heeft aangegeven zijn ontslag aan te bieden als de wijzigingen worden afgewezen. Eurosceptische partijen roepen op om ‘nee’ te stemmen. Volgens Margiocco kan een nee-stem grote gevolgen hebben voor de Europese Unie.

 

Foto: European Council

 

Laatste update: 28-11-2016

Oppositie tegen Poetin

David M. Herszenhorn interviewt Michail Chodorkovski voor Politico. Chodorkovski leidde het Russische olieconcern Yukos, voordat hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf

 

vanwege fraude en belastingontduiking. Er wordt verondersteld dat de veroordeling een wraakactie was vanwege Chodorkovski’s oppositie tegen president Vladimir Poetin. Momenteel werkt Codorkovski in Londen, vanwaar hij Europese leiders oproept niet afwachtend te blijven staan tegenover Poetin, maar actie te ondernemen.

 

Foto: Flickr/Chatham House

 

Laatste update: 24-11-2016

Oost-Europese strategie Rusland

Volgens Eugene Chausovsky, analist bij Stratfor, is de huidige Russische buitenlandse politiek, zoals toegepast in de Krim en Oost-Oekraïne, onderdeel van de zogenaamde ‘breakaway

 

strategy’. Dit houdt in dat Rusland minderheden in voormalige Sovjetgebieden steunt, zoals in Zuid-Ossetië, Nagorno-Karabach en Donetsk. Op deze manier poogt het Kremlin een duidelijke vinger in de pap te houden in Oost-Europa, een strategie die Rusland lang zal volhouden, aldus Chausovsky in zijn artikel voor EurActiv.

 

Foto: Flickr/Larry Koester

 

Laatste update: 21-11-2016

Bulgarije & Moldavië: pro-Russisch?

Het beeld dat de presidentsverkiezingen in Bulgarije en Moldavië zijn gewonnen door pro-Russische kandidaten wordt genuanceerd door The Economist. In beide landen waren

 

op 13 november presidentsverkiezingen, waarbij Rumen Radev (Bulgarije) en Igor Dodon (Moldavië) als winnaar uit de bus kwamen. Veel internationale kranten spraken vervolgens over een overwinning van pro-Russische partijen in beide landen. Volgens The Economist zijn het echter de binnenlandse factoren die de presidenten aan de macht hebben laten komen en niet geopolitieke zaken zoals de relaties met Moskou en Brussel.

 

 Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 17-11-2016

Make Eastern Europe safe again

In zijn verkiezingsstrijd heeft Trump vele malen aangegeven niets te voelen voor het beschermen van Europa. Volgens Eerik-Nilis Kross en Molly McKew moet Trump echter beseffen

 

dat deze woorden grote invloed zullen hebben. In hun artikel in Politico betogen ze dat Rusland gebaat is bij verwarring op het geopolitieke toneel en dat Poetin niet zal aarzelen om die verwarring te stichten in de Baltische staten als Trump aangeeft zijn handen van die staten af te trekken. De toekomst van Oost-Europa lijkt hiermee in handen van de nieuwe Amerikaanse president te liggen.

 

Foto: Flickr/Pablo Andrés Rivero

 

Laatste update: 14-11-2016

Mediavrijheid op de Balkan

The Economist analyseert de stand van zaken in de Balkan-regio wat betreft mediavrijheid. Ondanks de westerse inspanningen van de afgelopen twintig jaar om de situatie te

 

verbeteren, zijn de omstandigheden in landen als Bosnië, Servië, Kosovo en Macedonië allesbehalve ideaal. Na een periode waarin het beter leek te gaan, zijn de landen nu weer terug bij af: televisiezenders zijn sterk partijdig en journalisten worden afgeluisterd en bedreigd.

 

Foto: Flickr/Jónatas Luzla

 

Laatste update: 10-11-2016

De kosten van de Russische defensie

Edward Hunter Christie schrijft in NATO Review over de kosten van de Russische defensie en blikt vooruit op de houdbaarheid van deze hoge uitgaven. Het land heeft een State Armaments

 

Programme voor de periode 2011-2017. Door de westerse economische sancties en de lage olieprijs vallen de inkomsten echter tegen en is ook bij defensie de begroting krapper. Ondanks vooruitzichten dat de olieprijs weer zal gaan stijgen, is het onzeker of er genoeg inkomsten zijn om het huidige programma aan te houden.

 

Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 03-11-2016

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.