Nederland
Duitse inschikkelijkheid: risico voor Nederland

Duitsland heeft aan de Europese onderhandelingstafel de neiging om snel compromissen te sluiten. Adriaan Schout schrijft in Clingendael Magazine dat deze inschikkelijkheid een

 

risico vormt voor Nederland. Vele compromissen, zoals de toetreding tot de EU door landen die in feite niet aan de eisen voldeden, maar ook de huidige plannen om de Europese integratie en Eurozone te versterken dragen een Duitse stempel. Dergelijke compromissen dragen echter zware consequenties met zich mee en hebben geleid tot veel kritiek op de EU. Aan Rutte daarom de taak om namens Nederland Merkel te wijzen op de risico’s die verbonden zijn aan Europese compromissen. Immers waar Duitsland gaat, volgt Nederland en zal ook Nederland de consequenties van het EU-beleid van zijn machtige buurman moeten ondergaan.

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 25-09-2017

Cyberdiplomatie

Hoe kan Nederland de dreiging van cyberaanvallen verminderen? Rutger van Marissing bespreekt in het nieuwe nummer van Atlantisch Perspectief  ‘cyber diplomacy’ en de

 

instrumenten waarmee Nederland stabiliteit in de internationale betrekkingen op cybergebied kan bevorderen.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 29-06-2017

Nederlandse weerstand

Voor Clingendael  stelt Adriaan Schout dat de beoogde Europese Unie van Macron en Merkel niet de beoogde unie van Nederland is. Macron pleit voor verdere Europese

 

integratie, iets waar Nederland nooit een groot voorstander van is geweest, en lijkt hierin steun te krijgen van Duitsland. Samen met de Britten lukte het Nederland altijd om de Europese ambities van Frankrijk en Duitsland zoveel mogelijk te beperken, maar nu de Britten zijn weggevallen moet Nederland op zoek naar alternatieven om weerstand te bieden aan Macrons plannen.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 26-06-2017

Brigade-oefening Bison Drawsko 2017

Onder leiding van generaal Swillens organiseerde de Koninklijke Landmacht een grote multinationale oefening in Polen. In Atlantisch Perspectief beschrijft majoor R.J. Aarten hoe de oefening verliep. Wat zijn de belangrijkste lessen?

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 15-05-2017

Het Wilders-effect

Het verwachte domino-effect van extreemrechts in Europa is een halt toegeroepen, schrijft Michiel Luining voor Clingendael. Echter is er wel sprake van een ‘Wilders-effect’ op de

 

anti-establishment-trend, volgens Luining. Dit effect zorgt voor een verschuiving in het politieke narratief van ‘rechts tegenover links’ naar ‘open tegenover gesloten’. Is deze tot nog toe Nederlandse trend overdraagbaar naar de andere Europese landen?

 

Foto: Flicker/Metropolico.org

 

Laatste update: 30-03-2017

Verliezen, maar toch winnen

Het komt niet vaak voor in de politiek: een kwart van je zetels verliezen en jezelf toch een winnaar kunnen noemen. Dit constateert Naomi O’Leary voor Politico, over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen.

 

In dit artikel geeft O’Leary 5 ‘takeaways’ van de verkiezingen. Grote winnaar GroenLinks moet, mocht de partij deelnemen aan de coalitie, bijvoorbeeld oppassen voor het lot dat de PvdA heeft ondergaan.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-03-2017

Diplomatieke rel en verkiezingen

Peter Teffer geeft in EUobserver een Europees perspectief op de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Voor zowel Rutte als Erdogan komt deze rel op een goed moment in een

 

cruciale verkiezingscampagne. Beiden willen van de situatie profiteren, zo stelt Teffer. Tot nu toe heeft van de Europese partners alleen Denemarken zijn steun aan Nederland betuigd. Wel heeft de Europese Commissie Turkije inmiddels opgeroepen zijn toon te matigen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

NL als voorbode?

Louise van Schaik en Anne Bakker analyseerden voor Carnegie Europe de Nederlandse verkiezingscampagnes. De uitslag van de verkiezingen in Nederland wordt vaak gezien als een

 

voorbode voor de andere Europese verkiezingen dit jaar. De debatten tussen de Nederlandse partijen gaan echter vooral over binnenlandse thema’s, die vaak los staan van de belangrijkste internationale vraagstukken. “The Netherlands’ election campaign gives a strong impression of a country sailing alone into bleak compromises”, aldus Van Schaik en Bakker.

 

Foto:  Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

Euroscepsis in Nederland

Voor Carnegie Europe stelt Rem Korteweg dat Nederlanders tegenwoordig teleurgesteld zijn in de EU. Als een van de stichters van de Unie waren de  Nederlanders met hun

 

‘Atlantische mindset’ een aanjager van het uitbreiden van de Unie met Groot-Brittannië. Echter blijkt de uitbreidingsdrang van de Europese Unie te hebben geleid tot minder zeggenschap voor het toch al minder machtige Nederland. Korteweg stelt dat dit een van de redenen is voor de Euroscepsis dat nu heerst onder de Nederlanders. Welke andere redenen bestaan er?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

Wilders als trendsetter

Freke Vuijst schrijft in Foreign Policy over het imago van Geert Wilders in het buitenland. Wilders is in Nederland jarenlang als het buitenbeentje behandeld en niet serieus genomen

 

door de rest van de Nederlandse politici. In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, zijn er echter velen die hem als een held bestempelen. Door Wilders’ voorbeeldfunctie is het rechtse populisme inmiddels niet meer weg te denken uit het politieke landschap in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Vuijst beschrijft deze samenhang als een internationaal ‘islamofobisch netwerk’.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-03-2017

Defensie in de verkiezingen

In de campagnes voor de komende verkiezingen is defensie een ‘hot topic’. Dick Zandee verkende voor Atlantisch Perspectief verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen op defensiegebied.

 

Hoe beoordelen de partijen de veiligheidssituatie en welke gevolgen voor Nederland verbinden zij daaraan? Welke rol zien de partijen weggelegd voor de Europese Unie en de NAVO? Natuurlijk komt hierbij ook de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht aan bod. Hoeveel willen de verschillende partijen uitgeven aan defensie?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.