Nederland
Verliezen, maar toch winnen

Het komt niet vaak voor in de politiek: een kwart van je zetels verliezen en jezelf toch een winnaar kunnen noemen. Dit constateert Naomi O’Leary voor Politico, over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen.

 

In dit artikel geeft O’Leary 5 ‘takeaways’ van de verkiezingen. Grote winnaar GroenLinks moet, mocht de partij deelnemen aan de coalitie, bijvoorbeeld oppassen voor het lot dat de PvdA heeft ondergaan.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-03-2017

Diplomatieke rel en verkiezingen

Peter Teffer geeft in EUobserver een Europees perspectief op de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Voor zowel Rutte als Erdogan komt deze rel op een goed moment in een

 

cruciale verkiezingscampagne. Beiden willen van de situatie profiteren, zo stelt Teffer. Tot nu toe heeft van de Europese partners alleen Denemarken zijn steun aan Nederland betuigd. Wel heeft de Europese Commissie Turkije inmiddels opgeroepen zijn toon te matigen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

NL als voorbode?

Louise van Schaik en Anne Bakker analyseerden voor Carnegie Europe de Nederlandse verkiezingscampagnes. De uitslag van de verkiezingen in Nederland wordt vaak gezien als een

 

voorbode voor de andere Europese verkiezingen dit jaar. De debatten tussen de Nederlandse partijen gaan echter vooral over binnenlandse thema’s, die vaak los staan van de belangrijkste internationale vraagstukken. “The Netherlands’ election campaign gives a strong impression of a country sailing alone into bleak compromises”, aldus Van Schaik en Bakker.

 

Foto:  Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

Euroscepsis in Nederland

Voor Carnegie Europe stelt Rem Korteweg dat Nederlanders tegenwoordig teleurgesteld zijn in de EU. Als een van de stichters van de Unie waren de  Nederlanders met hun

 

‘Atlantische mindset’ een aanjager van het uitbreiden van de Unie met Groot-Brittannië. Echter blijkt de uitbreidingsdrang van de Europese Unie te hebben geleid tot minder zeggenschap voor het toch al minder machtige Nederland. Korteweg stelt dat dit een van de redenen is voor de Euroscepsis dat nu heerst onder de Nederlanders. Welke andere redenen bestaan er?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

Wilders als trendsetter

Freke Vuijst schrijft in Foreign Policy over het imago van Geert Wilders in het buitenland. Wilders is in Nederland jarenlang als het buitenbeentje behandeld en niet serieus genomen

 

door de rest van de Nederlandse politici. In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, zijn er echter velen die hem als een held bestempelen. Door Wilders’ voorbeeldfunctie is het rechtse populisme inmiddels niet meer weg te denken uit het politieke landschap in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Vuijst beschrijft deze samenhang als een internationaal ‘islamofobisch netwerk’.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-03-2017

Defensie in de verkiezingen

In de campagnes voor de komende verkiezingen is defensie een ‘hot topic’. Dick Zandee verkende voor Atlantisch Perspectief verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen op defensiegebied.

 

Hoe beoordelen de partijen de veiligheidssituatie en welke gevolgen voor Nederland verbinden zij daaraan? Welke rol zien de partijen weggelegd voor de Europese Unie en de NAVO? Natuurlijk komt hierbij ook de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht aan bod. Hoeveel willen de verschillende partijen uitgeven aan defensie?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

De uitvinder van het Trumpisme

“De uitvinder van het Trumpisme”, zo noemt Naomi O’Leary Geert Wilders. Voor Politico zet zij de weg van Wilders naar zijn hedendaagse populisme uiteen.

 

Ze meent echter dat het voor Wilders nog niet zo makkelijk gaat worden om leider van Nederland te worden. Door het gefragmenteerde politieke systeem in Nederland ziet ze Wilders als grootste belemmering voor de PVV om in de regering te komen. Maar ze ziet wel winst voor Wilders, hij heeft het namelijk voor elkaar gekregen de Nederlandse politiek te verrechtsen.

 

Foto: Flickr/Metropolico.org

 

Laatste update: 27-02-2017

Buitenlandse blik op verkiezingen

De Nederlandse verkiezingen zijn de eerste test voor Europese populisten, schrijft The Economist. Ons land is vaker een graadmeter geweest voor politieke ontwikkelingen in Noord-Europa, aldus het weekblad.

 

De koppositie van de PVV in de peilingen trekt ook de andere partijen naar rechts. De uitkomst van de verkiezingen voorspellen is zinloos, maar The Economist wijst wel op de richting die Nederland opgaat.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-02-2017

Onverdraagzaamheid in Nederland?

Emma Graham-Harrison schrijft in The Guardian over een toename van het populisme in Nederland en de effecten daarvan op de moslimgemeenschap. De controversiële uitspraken van PVV-leider Geert Wilders

 

over moslims waren al wereldwijd bekend, maar nu komt ook minister-president Rutte in de spotlights te staan. Rutte genereerde internationale aandacht met zijn brief aan het volk. In deze brief zet Rutte uiteen dat mensen ‘normaal’ moeten doen of anders maar beter kunnen vertrekken. Raakt Nederland zijn tolerantie kwijt?  

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 02-02-2017

Doe eens normaal man!

‘Doe eens normaal man’, ‘minder minder minder’. De controversiële uitspraken van premier Rutte en PVV-leider Wilders zijn ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. VoorPolitico schrijft Naomi O’Leary

 

over de hedendaagse retoriek binnen de Nederlandse politiek, en hoe deze aanzienlijk is veranderd ten opzichte van de traditionele kalme Nederlandse kamerpolitiek.

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 30-01-2017

Koenders: ‘het is tijd om tot actie over te gaan’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft in de VN-Veiligheidsraad de lidstaten en de nieuwe secretaris-generaal opgeroepen tot daden. Met ingang van het nieuwe jaar delen

 

Italië en Nederland het lidmaatschap in de Veiligheidsraad, en Nederland wil zijn stempel op deze periode drukken. Met name conflictpreventie en wederopbouw staan hoog op de Nederlandse agenda.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 16-01-2017

Partijprogramma’s en veiligheid

Bij de komende verkiezingen staan defensie- en veiligheidsbeleid hoog op de partijprogramma’s. Dieuwertje Kuijpers analyseerde voor Follow the Money samen met terrorismedeskundige

 

Teun van Dongen de verkiezingsprogramma’s van enkele politieke partijen. Daaruit blijkt dat vooral vaagheid en sterke woorden tot nu toe het credo vormen wanneer het aankomt op defensie- en veiligheidsbeleid. Weten de partijen eigenlijk wel waar ze het over hebben als het gaat om veiligheid en zijn hun plannen wel uitvoerbaar?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-01-2017

Koenders: Veiligheid niet vanzelfsprekend

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders betoogt in de Internationale Spectator dat Nederlanders moeten beseffen dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. Verschillende

 

geopolitieke kwesties vragen onze aandacht en ook binnen Nederland zijn er problemen die de stabiliteit kunnen ondermijnen. Koenders roept op tot meer multilaterale samenwerking om zo een “zekere wereld” veilig te stellen.

 

Foto: Flickr/Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

Laatste update: 01-12-2016

De erfenis van Hennis

Nu kabinet-Rutte 2 op zijn einde loopt is het tijd om te kijken naar de resultaten van de afgelopen vier jaar. Dick Zandee analyseert in de Internationale Spectator het defensiebeleid van

 

minister Hennis. Hoe staat de Nederlandse krijgsmacht er voor? Hoeveel geld is er nodig? En vooral: wat heeft Hennis in de afgelopen vier jaar weten te bereiken? De onderzoeker van Instituut Clingendael geeft een overzicht van de erfenis van Hennis.

 

Foto: Flickr/Latvian Foreign Ministry

 

Laatste update: 03-11-2016

Missie in Mali

“De afgelopen jaren heeft Nederland deelgenomen aan vredesmissies zoals een kind aan kermisattracties: een grote variëteit zonder strategische gedachte.” Dat stelt Sergei Boeke

 

in de nieuwste editie van Atlantisch Perspectief. Nederland verlengt zijn bijdrage aan de VN-missie in Mali, maar bouwt deze bijdrage wel af, bijvoorbeeld door de helikopters thuis te laten. Wat zijn de beweegredenen achter verlengde deelname, en hoe zit het met de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht?

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 03-11-2016

Nederlands-Russische relatie na MH17

MH17 zal nog lang grote invloed hebben op de Nederlands-Russische betrekkingen. Dit stelt Tony van der Togt in een opiniestuk voor Clingendael. Rusland ligt internationaal

 

onder vuur vanwege de bombardementen op Aleppo, de rol op de Krim en het afwijzen van de resultaten van het JIT. Het afspreken en uitvoeren van mogelijke maatregelen om het land aan te pakken kost veel tijd. Verder lijkt het er niet op dat Rusland ook maar enige schuld gaat bekennen. Wat kan Nederland doen om de internationale aandacht voor MH17 vast te houden?

 

Foto: Flickr/Global Panorama

 

Laatste update: 31-10-2016

Links én rechts moeten Trump niet willen

In een opiniestuk voor Clingendael stelt Willem Post dat niet alleen linkse, maar ook rechtse politieke partijen in Nederland zich zorgen moeten maken over een eventueel presidentschap

 

van Donald Trump. Alhoewel Amerika-experts regelmatig roepen dat adviseurs en ambtenaren de macht van de president begrenzen, waardoor Trump als president wel mee zal vallen, meent Post dat Trump ondanks deze beperkingen veel schade kan veroorzaken. Hij noemt verschillende risico’s die ook de rechtse partijen aangaan.

 

Foto: Flickr/Gage Skidmore

 

Laatste update: 24-10-2016

Voorlopig geen Nexit?

Naomi O’Leary schrijft voor Politico over de verhouding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die na het Brexit-referendum lijkt te verslechteren. Premier Mark Rutte gaat zich

 

waarschijnlijk hard opstellen in de onderhandelingen met de Britten. Het nieuws over de Brexit en deze onderhandelingen heeft ook invloed op de discussie in Nederland. Zelfs Eurosceptische partijen zijn voorzichtig geworden met het gebruik van het woord Nexit.

 

Foto: Flickr/Number 10

 

 

Laatste update: 20-10-2016

Aftakeling van Nederlandse defensie

Het Nederlandse leger is niet meer in staat zijn belangrijkste taak – het verdedigen van het grondgebied van Nederland – te vervullen, zo stelt Ko Colijn in zijn column voor Instituut

 

Clingendael. Colijn wijst op de geringe aandacht die het kabinet geeft aan mondiale ontwikkelingen waar Nederland problemen van ondervindt en defensie in het algemeen. Op manschappen en materieel is de laatste jaren enorm veel bezuinigd.

 

Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 03-10-2016

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.