Internationale veiligheid
Meer landen rekruteren kindsoldaten

Een recordaantal landen rekruteert kindsoldaten. Dit blijkt uit een  recent gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over mensenhandel. In totaal maken veertien landen

 

zich schuldig aan de inzet van kindsoldaten. Aan de hand van dit jaarlijkse rapport zal de Verenigde Staten politieke druk inzetten om landen aan te zetten sterker op te treden tegen mensenhandel en kindsoldaten.

Toch is het de vraag of de Verenigde Staten effectief kan optreden tegen dergelijke landen. Jo Becker van Human Rights Watch verklaart dat de mogelijkheden van de Verenigde Staten niet heel groot zijn.

Foto: Flickr/UNMISS

Laatste update: 02-07-2020

VS: “China moet meedoen aan kernwapenverdrag”

Tijdens de Koude Oorlog leek de wereld overzichtelijk. Er waren twee wereldleiders met elk een gigantisch kernwapenarsenaal: Amerika en de Sovjet-Unie. Zij bepaalden daarmee het lot van de aarde.

 

Vanaf de jaren zeventig gingen beide landen over op ontwapening. Dit gebeurde stapje voor stapje met het tekenen van ontwapeningsverdragen. De laatste van deze verdragen dreigen nu te verlopen. Amerika stelt namelijk een voorwaarde aan verlenging: China moet de verdragen ook ondertekenen. Er is echter een probleem: China wil niet meedoen.  China is volgens schattingen de derde kernmacht op aarde. Al is het arsenaal maar klein in vergelijking met dat van Rusland en de Verenigde Staten. Is het einde van de verdragen die moeten leiden tot de ontmanteling van kernwapens verleden tijd? Lees het hier.

Foto: www.defense.gov/White House photo

Laatste update: 25-06-2020

Corona vs. de wereld en de wereld vs. zichzelf

Het jaar 2020 is tot nu toe een tumultueus jaar. Er heersen spanningen in Azië, Europa en de Verenigde Staten.  Daarnaast is er ook de voortdurende dreiging van het coronavirus en de mogelijke

 

negatieve economische gevolgen die de ziekte voortbrengt. Hoe hangen al deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat is de invloed op de geopolitieke verhoudingen? Biren Nanda van The Interpreter geeft een overzicht. Volgens hem is het geloof in multilateralisme sterk aangetast en het is zaak dit te herstellen.

Foto: Pixabay/MiroslavaChrienova

Laatste update: 18-06-2020

Valt de democratie ten prooi aan corona?

Autoritaire leiders wereldwijd gebruiken de coronacrisis om hun macht te vergroten. Via noodwetgevingen kunnen leiders bijvoorbeeld beslissingen nemen zonder het parlement hierbij te betrekken.

 

Daarnaast kunnen corona-apps een grove inbreuk zijn op de privacy van burgers en is het houden van verkiezingen lastig door besmettingsgevaar. Zal de coronacrisis op de lange termijn bijdragen aan een democratische recessie of zijn deze bedreigingen van de democratie maar van korte duur?

Foto: Wikimedia Commons/KING RODRIGUEZ - Presidential Photo

Laatste update: 15-06-2020

Rusland publiceert kernwapenprotocollen

Onlangs publiceerde Rusland zijn ‘richtlijnen voor nucleaire afschrikking’. In dit document staan protocollen beschreven voor de inzet van de Russische kernwapens. Dergelijke protocollen bestonden al langer,

 

maar deze bleven tot nu toe altijd geheim. De huidige protocollen zijn vrijgegeven. Waarom publiceert Rusland dit document nu? Bereidt Rusland zich voor op een wereld zonder verdragen die streven naar nucleaire ontwapening? Is dit document een stap in de richting van een nieuwe Koude Oorlog? Lees het in deze analyse van Carnegie Moscow Center.

Foto: Wikimedia Commons/Vitaly V. Kuzmin

Laatste update: 11-06-2020

Israëls flirt met China: de VS kijken met argusogen toe.

De Verenigde Staten kijken met argusogen naar de steeds hechtere handelsband tussen Israël en China. Hoogwaardige Israëlische technologie vindt gretig aftrek in China. De vraag is hoelang het zal

 

duren voordat deze technologieën militaire toepassingen krijgen. Volgens Douglas Feith (Hudson Institute) is het belangrijk dat zowel de Israëli’s als de Amerikanen zich meer verdiepen in elkaars houding ten opzichte van China. Vervolgens moet er een balans gevonden worden, waarbij zowel Israëls als Amerikaanse strategische belangen worden afgewogen. Het is volgens Feith belangrijk om China hierbij niet enkel als tegenstander te zien.

Foto: Flickr - Israeli Defense Forces

Laatste update: 04-06-2020

Trump trekt zich terug uit Open Skies-verdrag

Afgelopen weekend kondigde president Trump de opzegging van het Open Skies-verdrag aan. De VS dreigde al eerder met terugtrekking uit het akkoord, vanwege Russische schendingen van de afspraken.

 

Het verdrag, dat de bewegingsvrijheid van militaire verkenningsvliegtuigen boven het luchtruim van deelnemende partijen garandeert, geldt als belangrijk onderdeel van de Euro-Atlantische veiligheidsarchitectuur. Europese partijen reageerden dan ook zeer kritisch en teleurgesteld op het besluit van de VS. Is dat terecht? Tim Morrison, oud-medewerker van Trump voor de National Security Council, verdedigt het Amerikaanse besluit. Lees hier waarom hij stelt dat Open Skies de trans-Atlantische veiligheid eerder ondermijnt dan bevordert.

Foto: Flickr/NATO - Air power flypast

 

Laatste update: 25-05-2020

Wie wint de nieuwe ruimterace?

Al enkele decennia spreekt het idee van een ruimteoorlog tot de verbeelding. Een dergelijk conflict lijkt op dit moment te zijn voorbehouden aan science-fictionfilms en stripverhalen. Maar hoe lang is dit nog het

 

geval? Officieel hebben enkel de Verenigde Staten en Frankrijk de mogelijkheden voor een ruimteconflict erkend. Landen als Rusland, India en China treffen echter ook de nodige voorzorgsmaatregelen. De mogelijkheid voor een verwoestende ruimteoorlog komen steeds dichterbij. De gevolgen van een ruimteoorlog zijn mogelijk gigantisch, ook voor het leven op aarde. Sarah O’Connor van The Lowy Institute houdt er in ieder geval een duidelijke mening op na. Volgens haar zijn er "Geen winnaars in een ruimtewapenwedloop.’’

Foto: Piqsels

Laatste update: 20-05-2020

Wereldwijde toename militaire uitgaven

Landen geven steeds meer geld uit aan defensie. Het jaar 2019 werd gekenmerkt door de grootste stijging van militaire uitgaven in de laatste tien jaar. Dit concludeert het Stockholm International Peace

 

Research Institute (SIPRI) naar aanleiding van eigen onderzoek. Het instituut schat dat er bijna tweeduizend miljard dollar is uitgegeven aan defensie en veiligheid. Vooral opvallend is de stijging van defensie-uitgaven in China en India. De twee Aziatische grootmachten zijn voor het eerst samen vertegenwoordigd in de top-drie van landen met de grootste militaire uitgaven. Wil je meer weten over de uitgaven van andere landen en gebieden?  Bekijk dan deze infographic!

Foto: Wikimedia Commons/Srdan Popovic

Laatste update: 14-05-2020

Europese stresstest voor behoud ‘Iran Deal’

In oktober 2020 stemt de VN Veiligheidsraad over het wapenembargo voor conventionele wapens tegen Iran. De Verenigde Staten wil het embargo verlengen en daarom heeft minister van Buitenlandse

 

Zaken Pompeo sinds april de druk op Europese bondgenoten opgevoerd. Voor Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het balanceren op het slappe koord; de stemming over verlenging kan leiden tot verdere ontmanteling van het nucleaire akkoord (JCPOA). In deze must read biedt Ellie Geranmayeh inzicht hoe de Europese landen alsnog het JCPOA kunnen redden én een botsing met de VS voorkomen.

Foto: Flickr / Jonathan Sarago/MEAE - Entretien en Format E3

Laatste update: 06-05-2020

Impact COVID-19 op krijgsmacht

De pandemie die de wereld al het hele jaar in haar greep houdt, heeft ook gevolgen voor de internationale verhoudingen. De pandemie kan een versnelde machtsverschuiving van de VS naar China betekenen,

 

aldus Clingendael. Tot nog toe is de invloed van het virus op militaire structuren buiten beschouwing gebleven. Gevreesd wordt dat er scherp in defensiebudgetten gesneden zal worden, net als tijdens de financiële crisis in 2008. Wat is de lange termijn impact van de pandemie op de krijgsmacht? Lees het hier.

Foto: Flickr, ekenitr - Ministerie van Defensie

Laatste update: 23-04-2020

Herglobaliseren na corona, kan dat?

Om een antwoord te vinden op de huidige mondiale crisis pleit David Criekemans voor ‘herglobalisering van onderaf’. Globalisering heeft ervoor gezorgd dat pandemieën zich gemakkelijk verspreiden.

 

Om soortgelijke crises, maar ook voedselschaarste en energietekorten, in de toekomst te voorkomen, zal de wereld zich opnieuw moeten uitvinden. Een weakest link kan immers voor grote schade in mondiale ketens zorgen. Er zal een duidelijke voor en na de coronacrisis zijn. Hoe gaat die eruit zien? Lees het hier.

Foto: Flickr, Patrick Bombaert

Laatste update: 16-04-2020

Zware strijd om nieuw personeel

Strijdkrachten over de hele wereld hebben moeite met het aantrekken van nieuw personeel. Wat kunnen ze hieraan doen?

 

Terwijl veiligheidsvraagstukken zich uitbreiden naar nieuwe domeinen als de ruimte en cyberspace, blijven de vacatures voor de mensen die de strijd moeten voeren onvervuld. Door concurrentie vanuit de private sector, kampen veel strijdkrachten namelijk met enorme personeelstekorten. BCG komt met mogelijke oplossingen die de strijdkrachten moeten helpen op nóg een strijdtoneel: de arbeidsmarkt.

Foto: Flickr, Rob Fahey

Laatste update: 25-03-2020

Een sprankje hoop voor Venezuela?

De situatie in Venezuela lijkt op eerste gezicht uitzichtloos. Een jaar nadat de oppositie onder Juan Guaidó haar pogingen intensiveerde om Nicolás Maduro af te zetten, zit de president nog steeds stevig in het zadel. Toch lijkt een compromis mogelijk.

 

Na gesprekken met pragmatische aanhangers van zowel Maduro als Guaidó ziet Crisis Group mogelijkheden om de problemen in het land op te lossen. De denktank hoopt door haar bemiddelende rol bij te kunnen dragen aan een einde aan de patstelling in Venezuela.

Foto: Flickr, Eneas De Troya

Laatste update: 23-03-2020

Supermacht EU: moeilijk, niet onmogelijk

Europa kan zich nog steeds ontpoppen tot een supermacht. Historicus Timothy Garton Ash stelt dat de ingrediënten er al zijn. Nu moet de EU er alleen chocolade van maken. Daar zit de crux.

 

Tony Blair zei ooit dat Europa een supermacht kon zijn zonder een superstaat te worden. Hiermee zijn federalisten als Guy Verhofstadt, die de Europese Unie om die reden willen hervormen, het grondig oneens. Volgens Garton Ash heeft de EU  alle institutionele middelen al in huis om een supermacht te zijn. In zijn optiek zijn hervormingen helemaal niet nodig. De sleutel naar ‘succes’ is volgens hem gedragsverandering en de wil om samen te werken.

Foto: Flickr, Gideon Benari

 

Laatste update: 12-03-2020

Wereldwijde wapenexport groeit explosief

Vooral de de VS en Frankrijk 'profiteren' de laatste jaren van het toenemend aantal conflicten in de wereld. Saoedi-Arabië is dan weer een gretig afnemer van wapens.

 

Dat blijkt uit de langverwachte cijfers van het Zweedse Stockholm International Peace Research Institute over de trends in de internationale wapenhandel. De belangrijkste conclusie: de oplopende politieke spanningen en de voortslepende conflicten hebben de afgelopen jaren tot een enorme toename in de handel in wapens geleid. Deutsche Welle biedt tevens een analyse aan met extra inzichten uit het rapport.

Foto: U.S. Army

Laatste update: 09-03-2020

COVID-19: bijna een pandemie?

Het beruchte COVID-19, oftewel het coronavirus, duikt op in steeds meer landen. Infecties voorkomen blijkt lastig, net als het managen van publieke angsten.

 

The Interpreter zet uiteen wanneer de uitbraak een pandemie kan worden genoemd. De WHO is in ieder geval terughoudend met de term. Ook omdat die enorme paniek kan veroorzaken.

Flickr, Studio Incendo - Coronavirus

Laatste update: 05-03-2020

Einde aan de Servisch-Russische as?

Gaat de Servische premier Vučić ten onder aan schandalen? Ruslands overduidelijke invloed, corruptie en illegale wapenhandel bedreigen hemzelf én de Servische relatie met Rusland.

 

De aanwezigheid van de Russische militaire inlichtingendienst (GRU) in Servië werd pijnlijk duidelijk door een gelekte video van een transactie tussen een Russische agent en een Servische officier. Daarnaast vinden Servische wapens illegaal hun weg naar conflictgebieden. De Serviërs zelf zijn het inmiddels zat. Gaat Servië een nieuwe weg inslaan? Zo ja, wat betekent dit voor de toekomstige relatie met Rusland?

Wikimedia Commons - Meeting with Prime Minister of Serbia Aleksandar Vucic

Laatste update: 27-02-2020

‘China kan met 5G bij onze informatie’

‘’Huawei kan heimelijk gevoelige informatie via het 5G netwerk ophalen.’' Dit verkondigde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien op 11 februari.

 

O’Brien vertelde dinsdag dat de hier VS bewijs voor heeft. Vooralsnog is de VS terughoudend geweest met het delen van informatie over het 5G netwerk. Veiligheidsexperts stellen dat de Chinese overheid via een achterdeur in de software van Huawei 5G systemen wereldwijd informatie op gaat halen. Amerika kon Duitsland en Groot-Brittannië er niet van weerhouden Huawei toe te laten tot de markt. Nu voelt de VS zich genoodzaakt sterkere taal uit te slaan. Is deze ontwikkeling een indicatie dat Amerika zijn overtuigingskracht verliest?

Foto: Flickr, Christoph Scholtz

Laatste update: 13-02-2020

Macron wil niet kiezen tussen Polen en Rusland

President Macron wilde met zijn staatsbezoek aan Polen de banden met het land flink aanhalen. Intussen verzwakt de democratie in Polen en is de relatie tussen Warschau en Rusland flink aan het verzuren.

 

Macron staat voor een dilemma. Nu Groot-Brittannië de EU verlaat, en dus ook de zo begeerde militaire samenwerking binnen dit verband, moet de Franse president zich aanpassen. Hij ziet in de Polen een perfecte vervanger voor de Britten. In een turbulente wereld met een onvoorspelbare VS en een opkomend China blijft hij ook hameren op toenadering tot Rusland. Wat nu?

 

Foto: Flickr, Sergio Foo: Macron 2017

Laatste update: 10-02-2020

Afrikaanse veiligheid, tegen welke prijs?

De VN en de Afikaanse Unie (AU) hebben hoogoplopend conflict. Waarover? Geld. Deze maand komen beide partijen samen om een oplossing te vinden voor het pijnpunt.

 

De AU heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke handhaver van de vrede in Afrika, alleen blijft de financiering van deze inspanning een uitdaging. De VN wil bijdragen, maar heeft wel voorwaarden. Crisis Group zet de discussie uiteen en maant de partijen om tot een overeenkomst te komen.

Photo Credits: Flickr, Office of the Prime Minister of Ethiopia

Laatste update: 06-02-2020

Europa en het coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  heeft de corona-uitbraak tot internationale noodtoestand uitgeroepen. Ook Europa kan niet ontkomen aan het virus. Is het continent voorbereid op een uitbraak?

 

Politico geeft een overzicht van de Europese reacties op de verspreiding van de ziekte en of deze zijn te vergelijken met de uitbraak van eerdere epidemieën.

Photo Credits: Flickr, United States Mission Geneva's photostream

Laatste update: 03-02-2020

Een Europese veiligheidsraad?

Kan een Europese veiligheidsraad de veiligheid in Europa verbeteren? Een dergelijke raad zou de cohesie tussen landen kunnen vergroten en het makkelijker moeten maken om tot beslissingen te komen.

 

De vraag is echter of dit wel helpt tegen de daadwerkelijke problemen: een gebrek aan politieke wil en militaire capaciteit. David Whineray, van Carnegie Europe, weegt deze en andere kansen en obstakels tegen elkaar af.

 

Foto: Flickr, Friends of Europe

Laatste update: 30-01-2020

Wanneer heeft Iran een atoombom?

Iran gaat onverstoorbaar door met het verrijken van uranium. Cory Hindersteins artikel legt de nadruk op de zogenoemde breakout time.

 

Met andere woorden: hoelang het duurt voor een land voldoende materiaal heeft verzameld voor een nucleair wapen. Pas daarna kan de daadwerkelijke bouw van een wapen beginnen. Hoe lang duurt het nog tot Iran een kernbom heeft?

Foto: Flickr, Adam Jones 

Laatste update: 27-01-2020

Wordt Davos het nieuwe Versailles?

Volgens de Atlantic Council is er een verrassende overeenkomst tussen de totstandkoming van het verdrag van Versailles van een eeuw geleden en de gesprekken in Davos in deze week.

 

Volgens Frederick Kempe zijn er belangrijke parallellen te trekken: Amerikaans isolationisme, Europese onenigheid, groeiend nationalisme en populisme naast opdoemend autoritarisme. Stevent de wereld ook deze eeuw af op decennia van conflict?

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 20-01-2020

De Zwarte Zee: Drie nieuwe crises?

Kan Europa de potentiële nieuwe crises aan de Zuidoost grenzen het hoofd bieden? Lulia-Sabina Joja schildert drie realistische scenario’s in het Zwarte Zeegebied.

 

Naast de oorlog in Oekraïne had Ruslands annexatie van de Krim ook tot gevolg dat het de Oekraïense Exclusieve Economische Zone (EEZ) overnam. Hierdoor grenst de Roemeense EEZ nu direct aan die van Rusland. Ten zuiden van de Zwarte Zee heeft Erdogan gedreigd om migranten door te laten stromen naar Europa. Deze drie conflicten kunnen gemakkelijk verder escaleren; de vraag is hoe Europa dit kan voorkomen.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

Raketten VS maken Europa onveilig?

Het einde van het INF verdrag opent de deur naar een nieuwe wapenwedloop, stellen Kingston Reif en Shannon Bugos.

 

Europese landen komen in een lastig parket wanneer de VS gloednieuwe raketten gaat ontwikkelen én op hun continent willen plaatsen. Ten tijde van de Koude Oorlog was deze samenwerking vanzelfsprekend. Onder het mom ‘liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken’ was er wel degelijk politiek draagvlak. Een veranderende wereld met verschuivingen in de internationale machtsverhoudingen maakt Europa nu minder enthousiast om automatisch in zee te gaan met de Amerikanen, zo veronderstellen de auteurs. Is de samenwerking met de Amerikanen op dit gebied nog wel van deze tijd?

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 13-01-2020

Vaarwel aan zelfmoordterrorisme?

Zelfmoordaanslagen zijn op hun retour. Dat stelt Yoram Schweitzer van het Institute For National Security Studies (INSS).

 

Het jaar 2019 zag een scherpe afname in het aantal zelfmoordaanslagen, al blijft dit een van de  meest voorkomende en effectieve instrumenten van Islamitische Staat. Zet deze trend door?

Photo Credits: Flickr, Brian M. Henner USMC 2006

Laatste update: 08-01-2020

Een kerstcadeau voor Trump?

Niet de Amerikaanse president Trump, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft de beste kaarten in handen bij onderhandelingen over zijn nucleaire wapenarsenaal.

 

Noord-Korea heeft meerdere opties en het land hintte zelfs op een ‘kerstcadeau’ voor de Verenigde Staten. Sterker nog: een aanval op Zuid-Korea kan de beste en goedkoopste manier zijn om te testen of Washington wel écht begaan is met veiligheid in de regio.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-12-2019

2019 – en verder?

“Geef een naam aan ieder jaar” zingt Spinvis in Kom Terug. Wat voor naam zou 2019 moeten krijgen? Het was een veelbewogen jaar vol onrust, protest en dreiging, maar zonder

 

het uitbreken van een écht groot conflict. De beroemde auteur Robert Kaplan geeft zijn beschouwing op de geopolitiek anno 2019. Ook blikt hij vooruit op de toekomst.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 09-12-2019

Kunnen oorlogen nog gewonnen worden?

In recente oorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan zijn er strijdende partijen geweest die de overwinning hebben geclaimd, terwijl het geweld onverminderd doorgaat. Zo vierden

 

de Koerden bijvoorbeeld de overwinning op IS in Syrië, maar werden ze later zelf uit hun gebied verdreven door Turkije. Oorlogen hebben vaak een winnaar en een verliezer, alleen is dat onderscheid tegenwoordig veel lastiger te maken. Zo is er niet meer één beslissende slag en zijn er tegenwoordig veel verschillende partijen bij de strijd betrokken. Moeten we bij het analyseren van oorlogen nog wel in termen denken van overwinning en nederlaag?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

In de Sahel staat Frankrijk alleen

Afgelopen maandag zijn in Mali dertien Franse soldaten om het leven gekomen. Tijdens het uiten van zijn condoleances sprak Europese Commissie-president Juncker zijn waardering uit voor

 

de rol van het Franse leger in het door oorlog verscheurde land. De Fransen zouden de enigen zijn die opstaan voor de “Europese eer en veiligheid”. Hiermee bekritiseerde hij indirect andere Europese grootmachten,  met name Duitsland, over hun passieve rol in de Sahel-regio. Deze regio is volgens Juncker van groot belang voor de Europese Unie. Bijvoorbeeld in de samenwerking op het gebied van gecontroleerde migratie en de strijd tegen terrorisme.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

Onrust in Bolivia, hoe nu verder?

Dit weekend vluchtte voormalig president Evo Morales naar Mexico, waarna oppositiepolitica Jeanine Anez is ingezworen als interim president van Bolivia. De onrust in het land is opnieuw

 

een voorbeeld van de politieke instabiliteit in Zuid-Amerika. In Chili en Ecuador vinden op grote schaal protesten plaats, in Argentinië hebben recente verkiezingen geleid tot grote veranderingen van de politieke elite en ook de crisis in Venezuela duurt nog steeds voort. Jason Marczak en David Wemer, beiden verbonden aan Atlantic Council, bespreken de recente ontwikkelingen in Bolivia en hoe de rest van de regio hierop zal reageren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-11-2019

Leiderschap in een nucleaire wereld

‘De Bom’ was misschien wel hét symbool van de Koude Oorlog – een voortdurende dreiging die nooit uit het publieke bewustzijn verdween. Vandaag de dag is er minder aandacht

 

voor het gevaar van kernwapens, en lijkt nucleaire non-proliferatie een ondergeschikte prioriteit in het machtsspel tussen de grootmachten. Zorgelijk, vindt George Shultz, de Amerikaanse buitenlandminister onder president Reagan. Technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van drones, hebben het snel en onopgemerkt lanceren van projectielen makkelijker gemaakt dan ooit. Dit maakt de nucleaire dreiging onvoorspelbaarder, en creëert daarmee nieuwe risico’s. Nieuw wereldleiderschap is nodig in de strijd voor een kernwapenvrije wereld, maar volgens Schultz ontbreekt dit leiderschap ten zeerste.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

Rusland & China – 2 strategieën

Traditionele oorlogsvoering is uit de mode. Onconventionele oorlogsvoering door gebruik te maken van sabotage en misleiding is juist in. Althans, sinds het einde van de Koude

 

Oorlog. De aanwezigheid van nucleaire wapens én de economische en militaire overmacht van het Westen,  maakt traditionele oorlogsvoering zeer onaantrekkelijk voor uitdagers van de internationale orde. De Russen en Chinezen maken  graag  gebruik van onconventionele oorlogsvoering , omdat ze weten dat het Westen zich gebonden voelt aan het internationale recht. Er zit echter een groot verschil in de Russische en Chinese aanpak. In een essay voor The Strategy Bridge legt Mike Fowler beide strategieën uit en analyseert hij hun overeenkomsten en verschillen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 08-11-2019

Kunstmatige diplomatie

In de wereld van de internationale veiligheid is er steeds meer belangstelling voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (KI). Die richt zich vaak op mogelijke militaire toepassingen,

 

maar Corneliu Bjola ziet ook toegevoegde waarde voor de diplomatie. Op korte termijn bijvoorbeeld voor het automatiseren van simpele consulaire diensten. Op de lange termijn zijn er wellicht mogelijkheden voor het managen van diplomatieke crises, effectievere publieksdiplomatie en zelfs voor het opstellen van strategiemodellen voor onderhandelingen. In haar artikel voor Eurasia Review geeft Bjola een uitgebreid overzicht van relevante technieken en de impact die ze kunnen hebben op het diplomatieke bedrijf.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

Heeft Rusland een Afrika-strategie?

Vorige week vond de eerste editie van de ‘Rusland-Afrika top’ plaats in Sotsji. Voorafgaand aan de top sprak Poetin van een nieuwe vorm van samenwerking, gekenmerkt door gelijkheid en

 

beschaafde competitie. Militair analist Sergey Sukhankin vraagt zich af in hoeverre dit het geval is. Rusland drijft amper handel met Afrika en veel Russische strategen hebben geen idee wat het nationale belang op het Afrikaanse continent is. Ook is de vraag wat Rusland Afrika te bieden heeft; -  in de meeste industrieën lopen de Russen achter ten opzichte van hun Westerse of Oost-Aziatische concurrenten. Rusland dreigt in eenzelfde situatie terecht te komen als tijdens de Koude Oorlog, vreest Sukhankin. Toen investeerde de Sovjet-Unie alleen maar in Afrika, zonder daar ooit economisch iets van terug te zien.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-10-2019

Grote veranderingen voor Argentinië

Peronist Alberto Fernandez is dit weekend verkozen als nieuwe president van Argentinië. Fernandez versloeg de zittende president Mauricio Macri, die er tijdens zijn ambtsperiode niet in

 

slaagde de benarde economische situatie in het land te verbeteren. De vraag is echter of Fernandez de economie wel weer op orde kan brengen. Naar verwachting zal de links-populistische Fernandez een protectionistisch beleid voeren met meer aandacht voor de Argentijnse arbeidersklasse. Zo heeft hij zich al uitgesproken tegen het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur, die door de deelnemende landen nog geratificeerd moet worden. Wat zal deze presidentswissel betekenen voor Argentinië en zijn relatie met de rest van de wereld?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-10-2019

Het einde van de open lucht

Er wordt gespeculeerd dat President Trump van plan is om de VS terug te trekken uit het Open Skies-verdrag. Het verdrag, dat de bewegingsvrijheid van militaire verkenningsvliegtuigen

 

garandeert, speelt een belangrijke rol in bevordering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Om die reden vindt Michael Krepon van het Stimson Center het eventuele besluit zeer onverstandig. Vooral de VS heeft baat bij de instandhouding van het verdrag, schrijft hij. Zo stelt het de Amerikanen in staat om te communiceren met Oost-Europese bondgenoten, die niet beschikken over geavanceerde satelliettechnologie. Daarnaast is het verdrag nuttig geweest voor samenwerking met Oekraïne, dat ernstig kan lijden onder de opzegging. Met de beslissing speelt Trump daarom vooral Poetin in de kaart, aldus Krepon.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-10-2019

De blauwhelmen in moeilijkheden

Momenteel zijn er veertien vredesbewaringsmissies van de Verenigde Naties actief, maar hun precieze mandaat blijft onduidelijk. De ‘blauwhelmen’ dienen onpartijdig te zijn in een

 

conflict en de bestaande machtsverdeling te respecteren, maar wat betekent onpartijdigheid als één van de strijdende partijen op grote schaal burgers de dood in jaagt? Na de genocide in Rwanda werd het voor de VN duidelijk dat een actievere, meer weerbare rol nodig was voor de VN vredesmissies. Echter lijkt nu soms de balans door te slaan, bijvoorbeeld de actieve ondersteuning van Franse intelligence in Mali. De kern van het probleem, zo stelt Nicolas Salaün, is dat de vredesbewaarders zonder mandaat worden ingezet in veel te onveilige gebieden.  Dit komt doordat de VN aarzelt andere militaire instrumenten in te schakelen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-10-2019

Bolsonaro’s Brazilië kijkt de wereld in

Het grootste land van Zuid-Amerika lijkt niet langer genoegen te nemen met een louter continentale rol, maar probeert zich steeds meer te laten gelden op het wereldtoneel. Zo is Brazilië

 

begonnen met de modernisering van haar leger. Hier wordt speciale aandacht gegeven aan de vloot, die momenteel alleen slagkracht heeft in haar eigen kustwateren. In eerste instantie willen de Brazilianen hun invloed uitbreiden naar het Afrikaanse continent. Hierbij kan het land handig gebruik maken van de Portugese taal die gedeeld wordt met landen als Angola en Mozambique. Echter, op termijn wil Brazilië ook invloed verwerven in Azië. Er wordt al met China samengewerkt om een spoorlijn aan te leggen tussen de Peruviaanse westkust en Braziliaanse havens als São Paulo, waarmee economische transacties tussen Brazilië en de landen aan de Grote Oceaan gefaciliteerd worden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-10-2019

Klimaatverandering en extremisme in de Sahel

In een recente publicatie voor het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) waarschuwen Reinier Bergsma en Generaal Tom Middendorp voor het toenemende risico van

 

gewelddadig extremisme in de Westerse Sahel ten gevolge van klimaatverandering. Veiligheid en ontwikkeling zijn sterk met elkaar verbonden. Zo heeft droogte door klimaatverandering negatieve gevolgen voor de agricultuur, een belangrijke inkomstenbron voor de regio. Voor sommigen is het aansluiten bij een extremistische groepering de enige manier om aan een inkomen en voedsel te komen. In dit stuk worden een aantal aanbevelingen gedaan om het toenemen van geweldadig extremisme ten gevolge van klimaatverandering te remmen, zoals het vergroten van de aandacht voor klimaatverandering in veiligheidsbeleid.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-10-2019

Creatieve destructie

‘They broke their backs lifting Moloch to Heaven!’ – zo beschrijft Ginsberg de grootste geesten van zijn generatie in zijn beroemde gedicht ‘Howl’. Vol goede bedoelingen vergrootten zij

 

het menselijke potentieel voor destructie. Een soortgelijke ervaring had De Correspondent-auteur Lennart Hofman op de wapenbeurs DSEI in Londen. Hij verbaasde zich over de kalmte waarmee de volautomatisering van militair wapentuig en de militarisering van de ruimte werden besproken door de aanwezige vertegenwoordigers van bedrijven en landen. Niet alleen werden beide ontwikkelingen als onvermijdelijk gezien, ook enige reflectie op hun (mogelijk catastrofale) gevolgen ontbrak. Het enige doel: getting ahead in the race.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-10-2019

Onwelkome hulp in Nigeria

De Nigeriaanse overheid heeft de afgelopen tijd meerdere hulporganisaties die actief zijn in het noordoosten van het land gedwongen te sluiten. Hoewel er geen bewijs aangeleverd kan

 

worden, worden deze organisaties beschuldigd van het helpen van terreurorganisaties als Boko Haram, door het verschaffen van geld, eten en medicijnen. Nu deze organisaties hun werk niet meer kunnen doen roepen ze de VN en de internationale gemeenschap op om in te grijpen in het land, aangezien de bevolking deze humanitaire hulp erg nodig heeft. 

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 30-09-2019

De Niet-Zo-Verenigde Naties

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties lieten Trump en de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, wederom zien dat hun wereldbeelden ver uiteenlopen. De

 

Amerikaanse president gaf een speech perfect in lijn met zijn ‘America First’-visie: hij benadrukte het belang van de vrije, soevereine natie en het recht van staten om het belang van hun eigen bevolking voorop te stellen. In scherp contrast was de toespraak van de Portugese socialist, die waarschuwde voor een verdeelde wereld, waarin landen competitie in plaats van samenwerking centraal stellen, en opriep tot het behoud van de internationale rechtsorde.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-09-2019

Hebben we regels nodig voor drones?

De aanval gericht op oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië afgelopen week werden uitgevoerd door bewapende drones. Dit was een duidelijk voorbeeld van hoe vergevorderd de technologische

 

ontwikkeling van drones tegenwoordig is. Drone-aanvallen zijn dit jaar al vaker ingezet, mede omdat gebruikers ervan geloven dat ze minder snel dan andere wapens zullen leiden tot escalatie. Er zijn echter geen duidelijke internationale afspraken over het gebruik van drones, waardoor het gebruik ervan juist onvoorspelbare gevolgen kan hebben. Defense One bespreekt daarom een aantal stappen die de internationale gemeenschap zou kunnen nemen om de regelgeving rond drones duidelijker te maken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-09-2019

Competitie in de cyberspace

Aangezien de Verenigde Staten de laatste jaren meerdere malen het slachtoffer zijn geweest van cyberaanvallen, wordt er bij het Amerikaanse ministerie van Defensie gesproken van een

 

voorwaartse defensiestrategie in de cyberspace. Er zijn echter ook critici die waarschuwen dat dit juist leidt tot het vergroten van risico’s. Hoewel de acties die worden genomen in cyberspace weinig van doen hebben met het daadwerkelijk uitdragen van geweld, dragen ze wel bij aan een ‘intelligence wedstrijd’ met China en Rusland. Het artikel op War on the Rocks bespreekt hoe we deze competitie kunnen plaatsen binnen traditionele strategische theorieën. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-09-2019

Ebola in de DRC

Sinds het begin van deze maand zijn er in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) al meer dan 3.000 gevallen van ebola gedetecteerd. Hulpverleners van o.a. de

 

Wereldgezondheidsorganisatie zijn te hulp geschoten om het virus in bedwang te houden. Het wordt hun echter erg lastig gemaakt aangezien er in dit gebied nog steeds een conflict woedt. Doordat hulpverleners meerdere malen het slachtoffer zijn geworden van gewelddadige aanvallen en omdat ook de regering niet ingrijpt kan dit ebolavirus nog grote gevolgen hebben, zeker als het zich verspreidt naar nabijgelegen stedelijke gebieden en/of buurlanden.

 

Wikimedia/Commons

 

Laatste update: 16-09-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.