Europa
EU-onderzoek: ‘Meer steun voor Europese aanpak corona’

Onlangs publiceerde de European Council on Foreign Relations de resultaten van een groot opinieonderzoek over de aanpak van de huidige coronapandemie binnen de Europese Unie. 

 

Over het algemeen lijkt de steun voor een gezamenlijke Europese aanpak te zijn toegenomen, verklaart het onderzoek. Dit is echter niet per se een teken van vertrouwen: veel Europeanen voelen zich in de steek gelaten door de EU. Elk Europese land is daarnaast anders. Zo kijken de inwoners van de verschillende Europese landen heel anders aan tegen steun van de EU of steun uit landen als China en Rusland.

Foto: Pixabay

Laatste update: 02-07-2020

Poetin over het einde van de Tweede Wereldoorlog

Op 24 juni vierde Rusland op uitbundige wijze de overwinning op Nazi-Duitsland, exact 75 jaar na de eerste overwinningsparade in Moskou. In aanloop naar deze viering publiceerde het

 

Amerikaanse magazine The National Interest een brief, geschreven door de Russische president Poetin. Daarin benoemt hij welke factoren hebben geleid tot de verwoestende oorlog en welke lessen volgens hem hieruit geleerd moeten worden. Publicist Laura Starink benadrukt het belang van geschiedenis in de Russische buitenlandse politiek. Poetin tracht met zijn brief volgens haar Ruslands hedendaagse positie op het wereldtoneel te verstevigen.  Poetin wil met de brief namelijk niet alleen ‘geschiedenisles’ geven, maar ook zijn ideeën voor een nieuwe wereldorde onder het voetlicht plaatsen.

Foto: en.kremlin.ru

Laatste update: 25-06-2020

America First: Trump trekt deel troepen terug uit Duitsland

Sinds de Tweede Wereldoorlog staat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Duitsland symbool voor de blijvende inzet voor Europa’s veiligheid. NAVO-bondgenoten reageerden dan ook verrast

 

en bezorgd na de aankondiging van president Trump dat hij het aantal Amerikaanse troepen in Duitsland drastisch wil terugbrengen. Die aankondiging van afgelopen weekend kwam op het moment dat de trans-Atlantische band, en dan vooral die tussen Trump en Merkel, al behoorlijk onder druk staat door onenigheid over de G7-top. 

Foto: Wikimedia Commons - Donald Trump

Laatste update: 08-06-2020

‘Verkiezingen’ in Europa’s laatste dictatuur

Op 9 augustus gaan de Belarussen naar de stembus. Normaal gesproken zijn verkiezingen in dit land slechts een formaliteit. Er verandert doorgaans maar weinig. Dit jaar is het anders. Er is veel aan de hand

 

in het Oost-Europese land. President Loekasjenko lijkt niet meer zo onaantastbaar. De ontkenning van de coronapandemie heeft geleid tot nationale en internationale kritiek en het economische vooruitzicht is verre van rooskleurig. Er dreigt daarnaast een ernstig energietekort. Loekashenko ondervindt toenemende concurrentie, ook van binnen zijn eigen regime. Carnegie Moskou blikt alvast vooruit. Wat zal er gebeuren in augustus en wat zijn de mogelijke langetermijngevolgen?
Foto: Kremlin.ru - Russian-Belarussian talks continued with the participation of the delegations

Laatste update: 04-06-2020

COVID-19: het einde van een Europese militaire droom?

Al jaren liggen er plannen voor hechtere militaire samenwerking binnen de Europese Unie. Het aantreden van de Amerikaanse president Trump was voor veel Europese leiders een teken dat Europa meer grip

 

moest krijgen op de eigen veiligheid. De Amerikaanse aanpak van COVID-19 benadrukt dat des te meer.

Het effect van de pandemie op Europese economieën zal de trend naar Europese militaire integratie mogelijk de das om doen. Een militair budget moet het immers afleggen tegen het herstel van de Europese banenmarkt en de Europese ‘Green Deal’.

Foto: U.S. Army Europe - Robert Sekula

Laatste update: 28-05-2020

Hoe komt de EU uit de coronacrisis?

Afgelopen week presenteerden Emmanuel Macron en Angela Merkel een plan voor Europees herstel van de corona-crisis. Het prijskaartje: 500 miljard euro. Hoewel dit een hoog bedrag lijkt, gaat het maar

 

om 3 procent van het Europese Bruto Binnenlands Product. Toch kan het plan, als het wordt aangenomen door de andere lidstaten, een historische maatregel zijn voor de toekomst van de Unie. Waarom dat zo is leest u in deze must-read.

Foto: Wikimedia Commons - Merkel en Macron

Laatste update: 26-05-2020

Deal or no deal?

Bij de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wordt nog steeds weinig vooruitgang geboekt. Ondertussen nadert de deadline en maakt ook de coronacrisis de gesprekken

 

niet makkelijker. Vooral de EU benadrukt dat het een no-deal wil voorkomen, maar beide partijen lijken niet bereid de ander tegemoet te komen. Hoe de scheidingspapieren er in december uitzien, met dus nog maar een half jaar om te onderhandelen, blijft dus volstrekt onduidelijk.

Foto: Flickr/Lisbon Council - Michel Barnier

Laatste update: 18-05-2020

Klein land, grote pandemie

Twee maanden geleden voerde Duitsland grenscontroles in aan de grens met Luxemburg. Deze beslissing werd genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Duitsland handelde eenzijdig,

 

dus zonder overleg met de Luxemburgse autoriteiten. Dit zette kwaad bloed. Janosch Delcker en Elisa Braun beschrijven de moeilijkheden voor dit kleine land in coronatijd.  Het is afhankelijk van open grenzen, maar wordt vaak gedwongen om mee te gaan met maatregelen die zijn grote buren nemen. Zijn er wel alternatieven voor grenscontroles? Zo nee, wat betekent dit dan voor Europese eenheid?

Foto: Flickr/James Cridland - Luxembourg flag

Laatste update: 14-05-2020

Zagreb top: EU flirt met de Balkan

Ondanks het coronavirus gingen landen op het westen van de Balkan en de Europese Unie deze week met elkaar in gesprek tijdens een virtuele top in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

 

Hiermee toont de EU een hernieuwde interesse in de regio. De EU vindt het belangrijk om drastische stappen te nemen om de Balkan stabiel te houden en de naleving van waarden als mensenrechten te garanderen. China maakt echter een opmars in de regio en gebruikt de pandemie om zijn eigen invloed te versterken. Is de vernieuwde Europese aandacht voor de Balkan voldoende om kapers op de kust te voorkomen?

Foto: Flickr/ European Union 2013 - European Parliament 

 

Laatste update: 07-05-2020

De foute gok van Rusland

Toen Rusland tijdens een recente bijeenkomst van de OPEC weigerde om zijn olieproductie terug te schroeven, stortte het de oliemarkten in een verwoestende prijzenoorlog. Was dit een strategische fout

 

van Moskou? Rusland probeerde zijn bevolking en de markten gerust te stellen. Het had namelijk genoeg geldreserves om de strijd lang vol te houden. Toen olieproducenten tegen negatieve prijzen moesten verkopen, veranderde Poetin van toon. Te laat, zo lijkt het. Rusland heeft inmiddels zowel politieke als economische schade geleden. Mogelijk ten koste van zijn Amerikaanse rivaal.

Foto: Wikimedia Commons, Acodered: Oil pump in Russia

Laatste update: 23-04-2020

Laissez-faire voor de Franse wapenindustrie?

De Franse wapenindustrie zit met een dilemma: kan zij de vruchten blijven plukken van een liberaal wapenexportbeleid of moet zij zich richten op een gezamenlijke Europese aanpak?

 

Door de strenge wapenexportregels in andere Europese landen (met name Duitsland) kan het land niet voor beide opties kiezen. In haar nieuwste boek probeert Lucie Béraud-Sudreau dit dilemma in kaart te brengen. Het International Institute for Strategic Studies biedt alvast een gratis hoofdstuk aan.

Foto: Wikimedia Commons: SRA GREG L. DAVIS, USAF, French Air Force Mirage 2000C

Laatste update: 22-04-2020

Corona-machtgreep in Polen

Terwijl veel Europese landen de machtsgreep van Viktor Orban ten tijde van de coronacrisis veroordelen, speelt zich in Polen iets vergelijkbaars af.

 

In tegenstelling tot zijn Hongaarse collega, doet de facto Poolse leider Jarosław Kaczyński er alles aan om een noodtoestand te voorkomen. In zijn ogen mag er namelijk niets zijn dat de aankomende presidentsverkiezingen in de weg staat, zelfs niet een corona-pandemie. De maatregelen die hij wil nemen zouden wel eens tot een verdere versteviging van zijn macht kunnen leiden.

Foto:  Wikimedia Commons, Piotr Drabik - Jarosław Kaczyński tijdens het 23ste economische forum in  Krynicy-Zdroju

Laatste update: 21-04-2020

Het moment van de waarheid

In het recente interview van Financial Times onderstreept Emmanuel Macron dat de coronacrisis de Europese Unie op kan breken. De strubbelingen in de onderhandelingen

 

voor een financieel steunpakket voor landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis zijn funest voor de Europese eenheid. De Franse president stelt dat juist nu saamhorigheid cruciaal is. Daarmee verweet hij landen dat dwarsliggen, zoals Duitsland en Nederland doen, het begin van het einde zal betekenen voor de Europese eenheid. Macron impliceert verder dat euroscepticisme en populisme hand in hand gaan. ‘’Als we dit vandaag niet kunnen, winnen de populisten. Vandaag, morgen, overmorgen, in Italië, Spanje en elders.’’

Foto: Flickr, Jacques Paquir - Emmanuel Macron in 2018

Laatste update: 20-04-2020

Russische defensie-industrie in het nauw?

Sinds jaar en dag steunt de Russische defensie-industrie het binnen- en buitenlands beleid van het Kremlin. Kan het deze rol wel blijven vervullen?

 

In Poetins Rusland is de industrie verheven tot een integraal onderdeel van het  regeringsapparaat. Met de baten komen echter ook de lasten. Het Foreign Policy Research Institute laat zien hoe Poetins beleid het langdurig succes van de defensie-industrie in de weg zit.

Foto: Flickr, Dmitry Terekhov

Laatste update: 14-04-2020

De lange adem van de EU in de coronacrisis

Door de coronacrisis lijkt Europese samenwerking momenteel buitenspel gezet. Wanneer zelfs de grootste voorvechters van Europese samenwerking de grenzen sluiten, lijkt de EU met lege handen te staan. 

 

De vraag rijst of er op de lange termijn wel een alternatief is voor multilaterale samenwerking en regels. De European Council of Foreign Relations (ECFR) geeft graag antwoord op de vraag welke rol voor de EU is weggelegd in het post-coronatijdperk en hoe het die rol op zich moet nemen. De strekking van de boodschap van de ECFR: na de coronacrisis moeten de lidstaten van de EU meer samenwerken.

Foto: Flickr, Philippe Put

 

Laatste update: 10-04-2020

COVID-19 test veerkracht EU

Stefan Lehne stelt dat de Europese Unie in de afgelopen decennia al vele crises heeft doorstaan. “De pandemie is een ultieme stresstest voor  de EU als een gemeenschap

 

gebaseerd op solidariteit en gemeenschappelijke waarden.’ De open grenzen, misschien wel dé verworvenheid van de EU, gaan vanwege corona steeds vaker op slot.  De lidstaten kiezen vooral voor een eigen aanpak van de coronacrisis. Europese samenwerking tegen COVID-19 komt maar langzaam op gang. Slaagt de EU voor de stresstest of is Europese eenheid misschien wel verder weg dan ooit?

Foto: Craig Nagy - EU flag

Laatste update: 06-04-2020

Russische trollen slapen niet

Het Russische propaganda-apparaat laat doorgaans geen kansen liggen om verdeeldheid te zaaien. De coronacrisis lijkt hierop geen uitzondering te zijn.

 

Het doel? Het in twijfel trekken van internationalisme en het stoken van onenigheid tussen bondgenoten die het zelf als tegenstanders beschouwt. Gewapend met een arsenaal aan desinformatie en hulpgoederen, probeert het land de kwetsbaarheden uit te buiten die de coronacrisis in liberale democratieën blootlegt. Chatham House doet onderzoek naar de Russische strategie.

Foto: Flickr, Carmen Rodriguez

 

Laatste update: 31-03-2020

Politieke crisis in Kosovo

De strijd tegen de COVID-19 pandemie heeft er in veel landen tot tijdelijke politieke eenheid geleid. Niet in Kosovo, daar breekt juist nu een politieke crisis aan. Hoe zal deze situatie zich verder ontwikkelen?

 

De regering van Albin Kurti blijft voorlopig nog in het zadel, maar de weg naar een nieuw kabinet ligt vol met obstakels. Welke mogelijke scenario’s voorziet BalkanInsight? Lees het in deze trans-Atlantische must-read!

Foto: Estonian Foreign Ministry

Laatste update: 30-03-2020

‘Ruslands nieuwe grondwet is geschreven door analfabeten’

Andrej Archangelski schrijft over taalkundige eigenaardigheden in Ruslands nieuwe grondwet. Kern van het verhaal is dat deze tekst Poetin nog lang in het zadel moet houden. Hoe? Door middel van

 

wollig taalgebruik en het schrappen van tekst. Poetin is hierin niet uniek, veel Sovjetleiders én bijvoorbeeld Boris Jeltsin trokken op hun manier een streep door het verleden. Het begrip obnoelenije (nietig verklaren of annuleren) is dan ook een terugkerend thema in de Russische geschiedenis. Wat betekent de nieuwe grondwet nu echt en welke rol speelt taal hierin? Lees het hier.

Foto: Flickr, Larry Koester - Kremlin

Laatste update: 30-03-2020

Maatschappelijk middenveld steeds sterker

In een aantal Europese landen zijn de laatste jaren meer en meer burgerrechten ingeperkt. Inmiddels komt het maatschappelijk middenveld, met steeds meer succes, hiertegen in opstand.

 

Van Polen tot Spanje boeken belangengroepen terreinwinst. Deze organisaties werken steeds meer met elkaar samen en hun roep om structurele steun van de EU wordt steeds luider. Hoe gaan ze de strijd aan met hun regeringen en hoe moet de EU hierop reageren?

Laatste update: 26-03-2020

Is de EU een corrupte wereldspeler?

De Europese Unie prijst zichzelf graag op haar verdediging van de rechtsstaat, maar onder de radar blijkt het vaak zelf toelatend of zelfs medeplichtig te zijn in illegale internationale geldstromen. 

 

The European Council on Foreign Relations laat zien hoe een samenval van welwillende overheidsinitiatieven, opportunistische kleptocraten en ongebreidelde politieke passiviteit tot een gigantisch illegaal financieel netwerk hebben geleid. Wat voor stappen dienen overheden te nemen om dit tegen te gaan?

Foto: Flickr, EU Unity

Laatste update: 12-03-2020

Honderd dagen Von der Leyen

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie beloofde dat ze in haar eerste honderd dagen resultaten ging boeken.

 

Von der Leyen liet zich hierbij inspireren door Amerikaanse presidenten, die in de eerste drie maanden na hun verkiezing de door hen gedane beloftes willen nakomen. Dat Von der Leyen bijna ‘gedoemd’ was om hierin te falen lag niet zozeer aan haar. De Europese Unie werkt simpelweg anders dan de Verenigde Staten én ze kreeg de nodige tegenslagen te verduren. Dit artikel van Politico gaat dieper in op de eerste honderd dagen van Von der Leyens als voorzitter van de Europese Commissie en haar uitdagingen voor de toekomst. Ze heeft namelijk nog vijftienhonderd dagen te gaan. Hoe gaan die eruit zien? lees het hier.

Foto: Flickr, Global Panorama - Rusula von der Leyen

Laatste update: 09-03-2020

Erdogan maakt dreigement waar

Turkije heeft vorige week bekendgemaakt dat het niet langer migranten tegenhoudt die naar  Europa willen reizen. Nu zij aan de Griekse grens staan, gebruikt Erdogan ze als pressiemiddel.

 

Deze fotoserie van The Atlantic toont de soms schrijnende taferelen aan de buitengrens van de Europese Unie. De Turkse overheid gebruikt de migranten als instrument tegen de EU. De Turken willen zo Europese steun afdwingen voor hun strijd in Syrië.

Foto Flickr, AMISOM Public Information - President Erdogan

Laatste update: 05-03-2020

Bosnië vervalt in politieke crisis

Milorad Dodik, leider van Republika Srpska, leidt het land in een politieke crisis. Tijdens zijn bewind is in het Servische deel van het land is de rechtsstaat afgebouwd.

 

Verder roept de nationalist herhaaldelijk op tot afsplitsing van de Republika Srpska en bedreigt hij de relatieve stabiliteit die de Dayton-akkoorden hebben gebracht. Ondertussen kijkt de internationale gemeenschap, en met name de EU, vanaf de zijlijn toe. Eerder zei Macron dat Bosnië een tikkende tijdbom is. Komt die voorspelling uit?

Foto: Flickr, Izbor za bolji zivot Boris Tadic - Milorad Dodik 2012

Laatste update: 02-03-2020

Hoe kunnen het VK en de EU verder?

Kunt u niet wachten op ons evenement op 3 maart over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie? Dit artikel van Pieter Cleppe geeft alvast een voorproefje op de naderende onderhandelingen.

 

Hij schetst de opties voor een nieuwe Brits-Europese verhouding. Op dit moment is er sprake van een overgangsfase die op 31 december eindigt. Ondertussen verandert er weinig. Hoe ziet het er na die tijd uit en hoe gaan de onderhandelingen verlopen? Lees het hier.

Flickr, Number 10 - Boris Johnson EU negotiating mandate meeting

Laatste update: 27-02-2020

Gaan de grenzen weer dicht?

Europa’s institutionele zwakheden werden tijdens de migratiecrisis van 2015 al blootgelegd. Dit keer stelt het coronavirus de Europese eenheid op de proef.

 

Jennifer Rankin stelt dat de EU opnieuw een stresstest ondergaat. Deze keer bij de aanpak van het virus. In Noord-Italië zijn inmiddels complete dorpen in quarantaine geplaatst en Oostenrijk besloot vanwege de ziekte een aantal uur de treinverbindingen met Italië stil te leggen. Gaan de EU-lidstaten zo  ver dat ze hun grenzen sluiten om verspreiding tegen te gaan?

Foto: Flickr, Ben (Busy) Coronavirus is not SARS virus

Laatste update: 24-02-2020

Digitaal Europa - regels eerst

De Europese Unie heeft een digitaal toekomstplan gepresenteerd. ‘’We want to find European solutions for the digital age’’, zei Von der Leyen maar zit Europa zichzelf niet juist in de weg?

 

De Verenigde Staten en China hoeven zich namelijk niet te houden aan de strenge Europese regelgeving op ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Door beperkingen op toepassingen die informatie vergaren, krijgen Europese bedrijven een achterstand in de ontwikkeling van deze technologie. Is bescherming van persoonsgegevens belangrijker dan het bijhouden van de Amerikanen en Chinezen in de technologische race? Brussel vindt van wel.

Photo Credits: Flickr, Torkvild Retvedt

Laatste update: 24-02-2020

Europese defensie samenwerking. Of niet?

Het internationale speelveld wordt opnieuw gekenmerkt door concurrerende grootmachten. De EU heeft moeite om zich aan te passen. Hoe moet dit verder?

 

Een team van Britse en Duitse onderzoekers houdt zich bezig met de vraag hoe de toekomst van Europese defensiesamenwerking eruit moet gaan zien. Het resultaat is een uitgebreid rapport met de huidige stand van zaken én de toekomstige uitdagingen waartegen de EU het hoofd moet bieden. Gaat het Europa lukken om die uitdagingen aan te gaan?

Foto: Defence images, HMS Tyne

Laatste update: 20-02-2020

EU-adviseur: “hervat missie bij Libië”

Generaal Claudio Graziano, hoofd van het militaire comité van de EU (EUMC) , stelt dat de EU de maritieme missie voor de kust van Libië moet hervatten.

 

Dit om de instroom van extremisme tegen te gaan en illegale migratie te beperken. Operatie Sophia, de maritieme missie in de Middellandse Zee, ligt sinds maart 2019 stil door toedoen van de Italiaanse regering. Volgens Graziano is het hernieuwen van deze missie noodzakelijk. Libië is het belangrijkste doorvoerland voor migranten uit landen in de Sahel en een effectieve Europese barrière is volgens hem cruciaal. Is de EU in staat haar zuidgrens te beschermen?

Foto: Flickr, Ottavia Massimo

Laatste update: 17-02-2020

Moldavië staat er alleen voor

Twee maanden nadat de Moldavische pro-Europese regeringscoalitie in november 2019 viel, is het geduld van de EU en Amerika op.

 

Moldavië zou justitiële hervormingen doorvoeren. Maar hier komt maar weinig van terecht. De geloofwaardigheid van het regime komt in het geding wanneer het geen woord bij daad voegt. De EU is het beu: vanaf nu krijgen alleen projecten die op burgers gericht zijn nog steun. Gaat de Moldavische regering vasthouden aan zijn eigen lijn of geven ze toe aan de Europese druk?

Foto: Flickr, Parlamentul Republicii Moldova

Laatste update: 13-02-2020

Frontex op de grens en boven de wet?

Frontex, de grenswacht van de EU, heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de machtigste instituties van de Europese Commissie. Maar het handelen van deze grenswachten is soms controversieel.

 

Frontex is onder andere actief aan de grens tussen Hongarije en Servië. Volgens mensenrechtenorganisaties sluiten ze daar de ogen voor het soms hardhandige optreden van de Hongaarse grenspolitie tegen migranten en vluchtelingen. Wat zegt dit over de positie van Frontex én van de EU in de regio?

Photo Credits: Flickr, Rock Cohen

Laatste update: 10-02-2020

De vijf pijnpunten van de Post-Brexit

Brexit is een feit, maar er is  nog genoeg te regelen.  De Britten en de EU moeten nog vijf belangrijke stappen zetten om het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk los te maken van de EU.

 

Deze punten zijn: het volgen van Europese standaarden voor producten; het verdelen van visrechten; de status van Europees recht; en de status van Gibraltar. Tot slot moet men de tijdslimiet voor deze onderhandelingen nog vaststellen. In dit artikel lichten Emilio Casalicchio, Barbara Moens en Hans von der Burchard de gevoeligheden per onderwerp toe.

Photo Credits, Flickr: Stephen Darlington

Laatste update: 06-02-2020

Poetin voor altijd?

Afgelopen zomer waren de straten in Moskou in rep en roer over de burgemeestersverkiezingen. Soortgelijke reacties zijn na Poetins presidentiële hervormingen uitgebleven.

 

Dit terwijl het volgens de oppositie wel een vrijbrief voor Poetin betekend om ‘voor altijd’ aan de macht te blijven. De denktank Carnegie-Russia vraagt zich af wat er wél voor nodig is voordat de Russen de straat op gaan?

Photo Credits: Flickr, Evgeniy Isaev

Laatste update: 03-02-2020

Minsk wil van het Russische infuus af

Geruchten over een unie tussen Wit-Rusland en Rusland lijken steeds onwaarschijnlijker nu Minsk zich wil losmaken van het Russische olie-infuus.

 

Verdere integratie tussen de twee landen was voor Moskou een voorwaarde om goedkope olie te blijven leveren. Nu lijkt het er op dat deze harde eis elke hoop op samenwerking kan hebben afgeknepen. Wat heeft de toekomst voor deze twee buurlanden in petto?

Foto: Flickr, European External Action

Laatste update: 30-01-2020

Wensen voor een ‘nieuw’ Europa

Wat is de toekomst van Europa? De Europese Commissie komt met een aantal baanbrekende voorstellen om antwoord te geven op die vraag.

 

Het woord ‘verdragsverandering’ is zelfs in de mond genomen. Dit om bijvoorbeeld toe te staan dat een Italiaan op een Nederlandse kieslijst kan komen. Zulke veranderingen moeten unaniem worden aangenomen en daar ligt de crux. Dat lijkt namelijk onmogelijk. Wat kan wel? Lees het hier.

Foto: wikimedia commons

Laatste update: 27-01-2020

Economische reus Europa in het nauw?

De Verenigde Staten, Rusland en China zijn vaak elkaars rivalen, maar hebben toch een gezamenlijk doel: het economisch verzwakken van de Europese Unie.

 

Vanwege de economische soevereiniteit die ze hebben overgedragen, hoeven individuele lidstaten niet te buigen voor de druk van de drie grootmachten. Dit tot ergernis van Washington tot Beijing. Binnen de EU staan de individuele lidstaten namelijk sterk. Hoelang kan Europa die druk weerstaan en moet het zich niet militair versterken om de economische machtspositie te behouden? Lees het hier.

 

Foto: Flickr, La Defense

Laatste update: 23-01-2020

Gouden kans voor Europese bemiddeling

Was de Europese reactie op de Iran crisis ontoereikend? Of is het wellicht de voedingsbodem voor een diplomatiek succes?

 

Hoewel er weinig animo lijkt te zijn voor een oorlog, is er ook weinig behoefte aan dialoog. Volgens het German Marshall Fund is Europa in de juiste positie om de partijen bij elkaar te brengen.

Photo credits: Flickr, Carlos Moreno

Laatste update: 20-01-2020

De Duitse NAVO spagaat

Zullen de Duits-Amerikaanse betrekkingen na het Trump-tijdperk verbeteren? Colin Dueck, van het Foreign Policy Research Institute, betwijfelt het.

 

Het echte onderliggende probleem ligt niet bij de leiders, maar bij de Duitse betrekkingen tot ‘’het oosten’’. Dueck analyseert deze ambivalente Duitse houding richting Rusland en China om tot een dringende waarschuwing te komen. Wanneer de VS de Duitsers niet voor zich kunnen winnen, dreigt een Duitse oost-west spagaat met verreikende gevolgen voor de NAVO…

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

Multilateralisme op zijn Russisch?

Sinds jaar en dag streeft Rusland naar een multipolaire wereldorde. Carnegie analyseert hoe in internationale organisaties het land in toenemende mate met niet-westerse landen partnerschappen aangaat

 

om dit tot stand te brengen. Met Rusland als grote verbinder bouwt het land zo aan een nieuw platform om invloed uit te oefenen op het wereldtoneel. Zal het Rusland lukken om op deze manier meer macht naar zich toe te trekken?

Photo Credits: Flickr, Book Catalogue

Laatste update: 13-01-2020

Europa, de toeschouwer?

Terwijl de gemoederen hoog oplopen rond Iran staat de Europese Unie aan de zijlijn, stelt Judy Dempsey.

 

 De hoofdredacteur van Carnegie Europe ziet dat Europese landen, ondanks verschillende militaire missies in de regio, zwak uit de bus komen. Wat zegt dit over de verstandhouding met de VS en de positie van de EU in de wereld?

Photo credits: Flickr, U.S. Army Europe

Laatste update: 08-01-2020

'Russisch beleid slecht voor de eigen bevolking'

De Russische stempel op de wereld is in de laatste jaren overduidelijk gegroeid. Mark Galeotti stelt dat de effecten van het Russisch buitenlands optreden niet altijd positief voor het land zijn geweest.

 

In Raam op Rusland schrijft Galeotti over wat ‘wij’ kunnen verwachten van de Russische economie, intern én buitenlands beleid.

 

 

Foto: Wikimedia commons/Moscow

 

Laatste update: 06-01-2020

Europese zwakte in kaart gebracht

De onrust in het Midden-Oosten heeft ook veel impact op Europa. Hoewel Europa daarom baat heeft bij het herstellen van stabiliteit in de zogeheten MENA-regio, is de Europese invloed

 

daar sinds lange tijd niet zo beperkt geweest. De European Council on Foreign Relations brengt de (beperkte) Europese invloed en belangen in de het Midden-Oosten op interessante wijze in kaart.

 

Foto: Flickr/European External Action Service

 

Laatste update: 23-12-2019

Boris blijkt toch geen clown

Hij werd beschimpt en uitvoerig bekritiseerd, maar het is hem toch gelukt: Boris Johnson boekte een spectaculaire verkiezingszege in de Britse verkiezingen vorige week.

 

‘Hoe komt dat?’, vraagt Andrew Sullivan zich af. Heeft Johnson het conservatisme  heruitgevonden? Of heeft de overwinning van de Conservatives  te maken met de woke elite-ideologie van de LibDems of de reeks aan antisemitische incidenten binnen Labour?

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 16-12-2019

Vaarwel, VK; Welkom, Schotland!

Bij een Brexit zetten de Schotse nationalisten in op een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Ze willen een onafhankelijk Schotland dat onderdeel uitmaakt van de EU. Ze zijn daarom

 

zelfs begonnen met een goodwillcampagne en hebben in de hele EU zelfs officieuze ambassades opgezet. Gaan ze hiermee hun boekje te buiten?

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 09-12-2019

Slaan de Tories een nieuwe weg in?

Voor de aankomende verkiezingen in Groot-Brittannië presenteert Boris Johnson de Conservatieve Partij als een compleet veranderde partij en zichzelf als boegbeeld. Als hij de

 

verkiezingen wint ziet hij dat niet als de voortzetting van de huidige regering; hij belooft een nieuwe agenda. De Conservatieven kunnen vooral voor veranderingen zorgen, wanneer ze een meerderheid behalen, zonder dat ze de steun van de DUP nodig hebben. De slogan van zijn campagne is ´Get Brexit Done´. Wat nog maar eens duidelijk maakt dat Brexit verreweg het belangrijkste thema is van deze verkiezingen. Is bij winst van de Conservatieve Partij Brexit dan echt een feit?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

Georgische nachtmerrie

Het is andermaal onrustig in Georgië. Sinds de afgelopen zomer zijn de straten van de hoofdstad Tbilisi het toonbeeld van protesten. Deze zijn gericht tegen regeringspartij ‘Georgische

 

Droom’ en de oligarchenkliek, geleid door miljardair Bidzina Ivanishvili, die die partij controleert. Waar het merendeel van de Georgiërs voorstander is van een op het Westen georiënteerde koers, heeft Ivanishvili de banden met Rusland aangehaald. De grote vraag is nu: is Ivanishvili ook bereid om het Kremlin te vragen in te grijpen, als hij zijn macht dreigt te verliezen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

De Krim – `Get over it´

Amerika moet de Russische annexatie van de Krim zien voor wat het is: een fait accompli. Dat stelt Lyle J. Goldstein in een artikel voor The National Interest. De Russische claims op het

 

schiereiland zijn weliswaar niet legitiem vanuit internationaalrechtelijk perspectief, maar begrijpelijk vanuit strategische en politiek-historische overwegingen. Rusland geeft de Krim nooit meer terug  aan Kiev en Amerika zou moeten heroverwegen wat zijn belang in Oekraïne nou écht is. Wie weet waartoe Rusland bereid is in ruil voor erkenning van de annexatie van de Krim. Een Oekraïens NAVO-lidmaatschap wellicht?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 25-11-2019

Een Duits defensie-debat

De Duitse Minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer betoogde in een recente lezing dat Duitsland, als groot en machtig land binnen Europa, een grotere en actievere rol zou

 

moeten spelen op het gebied van internationale veiligheid. Over hoe die rol uitgevoerd zou moeten worden is het land echter verdeeld. Zo steunde Robert Habenck, leider van de Groenen, dit weekend de uitspraak van Franse president Emmanuel Macron dat de NAVO breindood is, maar waarschuwt de Minister van Buitenlandse zaken en sociaal-democraat Heiko Maas dat Duitsland de trans-Atlantische alliantie juist in stand moet houden. Zal dit debat uiteindelijk kunnen leiden tot daadwerkelijke hervormingen in het Duitse defensiebeleid?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.