Verenigde Staten
‘Obamagate’: nu al hét woord van het politieke jaar.

Sinds afgelopen week zijn de Verenigde Staten in de greep van ‘Obamagate’. Amber Phillips van de Washington Post legt uit waar dit schandaal om draait. In het kort gaat Obamagate om spionage,

 

een Russische ambassadeur en machtsmisbruik van een oud- president. Obamagate verdeelt het land. Amerikaanse conservatieven zien het als een thema waarmee de Republikeinen de verkiezingsstrijd kunnen winnen. Ze verwijten hun politieke tegenstanders namelijk dat ze Obama’s misstappen bagatelliseren. Hugh Hewitt, ook van The Washington Post, heeft een duidelijke mening. Hij onderschrijft Obamagate als een bewuste poging van de oud-president en zijn team om de Amerikaanse rechtsstaat te ondermijnen. Het bewust negeren van dit schandaal ziet hij als een poging van de Democraten om het in de doofpot te stoppen. Is dit werkelijk zo?  Obamagate zal hoe dan ook de verkiezingen domineren.

Foto: Flickr/Robb Hohmann - Portrait of Barack Obama

 

Laatste update: 20-05-2020

Wie heeft de ‘beste’ ontwikkelingshulp?

Sinds het Marshall Plan is ontwikkelingshulp aan andere landen een belangrijk instrument voor de zogeheten soft power van de VS. Zo zijn voormalige ontvangers van Amerikaanse ontwikkelingshulp

 

door de jaren heen uitgegroeid tot belangrijke handels- en veiligheidspartners van de VS. Doordat ook China en Rusland ontwikkelingshulp hebben ontdekt als een manier om hun invloed te vergroten, ondervindt de VS inmiddels stevige concurrentie. Hoe moet de VS die ‘concurrentiestrijd’ aangaan?

Foto: Flickr/USAID - US Army Africa

Laatste update: 19-05-2020

COVID-19 en de Amerikaanse verkiezingsstrijd

Terwijl het coronavirus in om zich heen grijpt, houdt ook een ander virus Amerika in zijn greep: het ‘verkiezingsvirus’. In november gaan de Amerikanen naar de stembus om een president

 

te (her-) kiezen. De strijd is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. Trump staat tegenover de voormalige vicepresident Joe Biden en aast op herverkiezing. Hij bevindt zich alleen in een moeilijke positie. Zijn aanpak van COVID-19. Peter Nicholas zet uiteen hoe Trump probeert om de situatie naar zijn hand te zetten. In zijn artikel voor The Atlantic legt hij uit hoe Trump zich presenteert als de enige leider die effectief kan optreden in tijden van crisis.

Foto: Flickr/The White House - White House Coroanvirus Update Briefing

 

 

Laatste update: 14-05-2020

Maduro-regime onaangetast na 'Varkensbaai 2.0'

Vorige week leidde een mislukte couppoging in Venezuela tot een nieuwe botsing tussen het Maduro-regime en de Verenigde Staten. Een groep huurlingen

 

(waaronder twee Amerikaanse ex-commando’s) probeerde via zee de hoofdstad Caracas te bereiken om het regime omver te werpen. Daarmee doet de coup denken aan de inval van de Varkensbaai in Cuba in 1961. Hoewel de Amerikaanse regering en de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó ontkennen achter de aanval te zitten, lijken er directe links te zijn tussen Guaidó’s vertegenwoordigers en private contractors in Florida. Maduro’s propagandamachine rept intussen van een groot complot tegen zijn regering. De mogelijke betrokkenheid van Guaidó bij de couppoging, tast de geloofwaardigheid aan van de oppositieleider, die altijd heeft gestreefd naar een vreedzame en democratische machtswisseling in het land. Ondertussen zit Maduro nog steeds stevig in het zadel. Is Venezuela na vorige week nog verder verwijderd van een uitweg uit de politieke crisis die het land al meer dan drie jaar teistert?

Foto: Flickr/ The White House - President Trump Visits with the Interim President of the Bolivarian Republic of Venezuela to the White House

Laatste update: 11-05-2020

Amerikaanse Justitie op de schop?

"Tot nog toe waren Amerikaanse presidentskandidaten voor een harde aanpak van criminaliteit terwijl zij hun tegenstanders afschilderden als zwak. In 2020 is het anders, beide kandidaten zetten zichzelf

 

neer als grote hervormers.’’ In dit artikel van Politico nemen de schrijvers je mee in de voorgestelde aanpak van zowel Trump als Biden. Vooraanstaande punten zijn onder andere de massale opsluiting, en de leefomstandigheden, van gevangenen en hun terugkeer in de samenleving. Nu er slechts twee kandidaten over zijn, is het mogelijk om puntsgewijs en inhoudelijk te kijken naar de onderlinge verschillen. Wie van de twee is nu de werkelijke hervormer van Amerikaanse Justitie?

Foto: Flickr, Rafael Marquez - Lady Justice

Laatste update: 06-05-2020

Is COVID-19 te gebruiken als wapen?

Het feitelijk uitschakelen van het vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt door het coronavirus legt een zwakke plek bloot: zelfs oorlogsschepen zijn niet immuun voor het virus.

 

De oorzaak van de besmetting op het schip is onduidelijk. Er zijn zorgen dat militairen - in dit geval mariniers - bewust besmet kunnen worden met het virus. Politico legt statements van drie insiders van het Amerikaanse ministerie van Defensie naast elkaar die allen ingaan op deze vraag: hoe kunnen vijanden COVID-19 als wapen gebruiken?

Foto: Flickr, U.S. Pacific Fleet - USS Theodore Roosevelt

Laatste update: 29-04-2020

Obama redt de primaries voor de Democraten

Barack Obama is misschien wel de meest invloedrijke politicus van 2020. De oud-president is achter de schermen de grote vereniger van de Democraten, zo stelt Ryan Lizza.

 

Ondanks zijn geringe publieke statements en zijn uitspraak dat hij niet zou ingrijpen in de voorverkiezingen, laten verschillende bronnen doorschemeren dat hij wel degelijk een rol speelt. Volgens Politico drong hij bij de voormalige kandidaten erop aan zich achter Joe Biden te scharen. De vraag rijst of Obama in staat is om, naast de kandidaten, ook de harten van de stemmers hiermee te winnen?

Foto: Flickr, Obama White House

Laatste update: 15-04-2020

Sanders stapt uit de race

Na een serie nederlagen in de Amerikaanse voorverkiezingen zet de zelfbenoemde socialist Bernie Sanders een punt achter zijn campagne om de Democratische presidentskandidaat te worden.

 

Zijn beslissing volgt na een spannende verkiezingsstrijd waarin Sanders zelfs enige tijd aan kop stond. Ondanks dat hij zich gewonnen geeft, heeft de senator uit Vermont een duidelijke stempel op de verkiezingsstrijd gedrukt, zo erkent ook tegenkandidaat Joe Biden. Hoe beïnvloedt Sanders de Democratische agenda? Lees het in deze trans-Atlantische must read!

Foto: Flickr, Gage Skidmore

Laatste update: 09-04-2020

Trumps nieuwe stafchef in crisistijd: Mark Meadows

Inmiddels is President Trump toe aan zijn vierde stafchef: Mark Meadows. Hij kan zich opmaken voor een aantal zware weken door het coronavirus. De VS is in crisis en enkelen trekken al een vergelijking met

 

Pearl Harbor en 9/11. Bij zijn aantreden begin maart leken de vooruitzichten voor Meadows nog rooskleurig. Zijn collega’s zijn lovend over hem en schetsen een profiel van een man die goed uit de voeten kan met zowel Democraten als Republikeinen. Zal hij Trump door deze moeilijke weken kunnen loodsen?

Foto: Flickr, Gage Skidmore - Mark Meadows in 2018

Laatste update: 07-04-2020

Sanders: de eeuwige nummer twee?

Nadat Bernie Sanders zich voor de twee keer kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ging het hem voor de wind. Echter, sinds half maart lijkt een nominatie 

 

van de partij vrijwel onmogelijk. Waar ligt dat aan? “Simpel, zijn achterban laat het afweten tijdens de voorverkiezingen”, aldus John Hudak. In zijn artikel onderzoekt hij hoe het fout kon gaan in Sanders’ campagne. Zijn zijn kansen verkeken of krijgt hij toch nog een keer de wind mee?

Foto: Flickr, Shelly Prevost - Bernie Sanders in 2016

 

Laatste update: 27-03-2020

Overheidsingrijpen niet langer taboe?

De impact van het COVID-19-virus is een nieuwe mijlpaal in de Amerikaanse politiek. De pandemie overstijgt de ideologische verschillen tussen de Democraten en de Republikeinen.

 

Een grote rol van de overheid is voor de aanpak noodzakelijk, erkent ook de partij van president Trump. Sal Russo, een voormalig beleidsmedewerker onder president Reagan, stelt dat Amerikanen het overheidsingrijpen als positief zullen ervaren. Zal dit sentiment ook na de coronacrisis aanhouden?

Foto: Flickr, John Williams - US Capitol Building

Laatste update: 24-03-2020

Democratie versterken in VS

De Verenigde Staten promoten en ondersteunen democratie wereldwijd. Maar hoe zit het met de problemen van de Amerikaanse democratie?

 

Ashley Quarcoo stelt dat binnen de VS er problemen zijn die het land elders wél aanpakt. 40% van de Amerikaanse bevolking zegt zelfs geen vertrouwen te hebben in de integriteit van het verkiezingsproces wanneer de door hen gesteunde kandidaat niet wint. Het is volgens Quarcoo tijd voor de VS om in de spiegel te kijken en de democratie in eigen land te versterken.

Foto: Flickr, Camille King - Democracy

Laatste update: 12-03-2020

Hoe oude mannen wéér Amerika veroveren

Erin Templeton schrijft over haar ideale presidentskandidaat: Elizabeth Warren. Waarom faalde haar campagne? “Simpel: ze is geen man.”

 

In haar artikel zet zij uiteen waarom vrouwen het niet goed doen in de Amerikaanse (voor-) verkiezingen. In de ogen van Templeton is Warren namelijk niet alleen slim, eloquent en zonder angst. Ook weet ze wanneer ze de hakken in het zand moet zetten of juist moet terugkomen op haar woorden. Volgens Templeton was dit hét moment voor de Democraten om een andere kandidaat naar voren te schuiven dan een oudere blanke man.

Foto: Flickr, Elizabeth Warren - East Grove Farms Meet and Greet

Laatste update: 09-03-2020

It’s now a Two Donkey Race

“We were told, ‘Well, when you got to Super Tuesday, it would be over.’ Well, it may be over for the other guy. So, I’m here to report, we are very much alive”, aldus Joe Biden.

 

De voormalig vicepresident maakte tot nog toe niet de sterkste indruk in de race om de Democratische presidentsnominatie. Tot… Super Tuesday. In negen van de veertien staten heeft Biden gewonnen. Vanuit welke hoek komt deze plotselinge steun en kan hij nu écht het gat met Bernie Sanders gaan dichten?

Foto: Flickr, GPA Photo Archive - Democratic party button

Laatste update: 04-03-2020

Buttigieg staakt de strijd

De 38-jarige Pete Buttigieg heeft de handdoek in de ring gegooid. Eerder won hij nog de voorverkiezingen in Iowa en zei hij erin geslaagd te zijn om de Amerikaanse kiezers te verenigen.

 

Welke kandidaat gaat zijn achterban nu steunen? Buttigieg heeft aangegeven dat hij Sanders te radicaal vindt en dus niet geschikt is om de strijd aan te gaan met Trump. Daarmee lijkt Joe Biden een aantrekkelijk alternatief voor de aanhangers van Buttigieg. De voormalig vicepresident loopt achter op Bernie Sanders en kan alles steun gebruiken. Hoe staan de zaken ervoor ná Super Tuesday?

Foto: Flickr, Pete for America

Laatste update: 02-03-2020

Voor wie ‘kiest’ Poetin?

Sinds 2016 heeft een stroom aan rapporten het belang van de Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen aangetoond. Probeert Poetin dit jaar hetzelfde?

 

De Amerikaanse denktank Foreign Policy Research Institute bestempelt de Russische strategie als volgt: ‘secure the base, split the opposition’. Gaat Russische inmenging tijdens de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen weer een grote rol spelen? Zo ja, wat voor middelen heeft het Kremlin dan tot zijn beschikking en wie ‘kiest’ Poetin? 

Flickr, The White House - President Trump & the First Lady's Trip to Europe

 

Laatste update: 27-02-2020

De stuiptrekkingen van het middenveld

De klinkende overwinning van Sanders in Nevada jaagt gematigde Democraten de stuipen op het lijf. ‘’Wij stevenen af op een afgrond. Ik denk dat wij zo het Huis van Afgevaardigden kunnen verliezen’’,

 

aldus gematigd Democraat Matt Bennett. Desondanks blijven de anti-Sanders groepen in de partij verdeeld over andere kandidaten. Zal deze verdeeldheid ervoor zorgen dat Sanders zich kan opmaken voor de strijd om het Witte Huis?

Photo Credits: Flickr, Gage Skidmore

Laatste update: 24-02-2020

Impeachment: geschaad vertrouwen

Donald Trump is begin deze maand door de senaat vrijgesproken van machtsmisbruik. Zoveel is duidelijk. Nu, enkele weken later, is het afwachten wat de ‘gewone’ Amerikaan vindt.

 

FiveThirtyEight geeft antwoord: de afzettingsprocedure heeft weinig Amerikanen van mening doen veranderen over de president. Wel is het vertrouwen in de politiek beschadigd. Welk effect gaat dit hebben bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Foto: Flickr, The Epoch Times. President trump South Lawn

Laatste update: 20-02-2020

Nieuw strijdtoneel voor de Democraten

De voorverkiezingen van Iowa en New Hampshire hebben een voorproefje gegeven van de losbarstende strijd tussen de Democratische presidentskandidaten.

 

Hoe gaat die strijd verder nu deze zich uitbreidt naar staten met een meer diverse bevolkingssamenstelling? FiveThirtyEight analyseert hoe verschillende bevolkingsgroepen naar de Democratische kandidaten kijken. Blijven de huidige koplopers bovenaan staan of is een underdog straks de uitdager van Donald Trump in de race om het presidentschap?

Photo Credits: Flickr/Jonathan Cutrer/Gage Skidmore

Edit: Atlantische Commissie

Laatste update: 17-02-2020

Hét manco van de Democraten

Na de eerste ronde in de Amerikaanse presidentiële voorverkiezingen stelt Ronald Brownstein dat geen van de kandidaten de volledige Democratische achterban kan aanspreken.

 

Het probleem? Te veel kandidaten met elk hun eigen publiek. Brownstein verwacht dat de presidentsnominatie van de Democratische partij lang op zich laat wachten. De toekomstige Democratische presidentskandidaat moet zich sterk onderscheiden van de rest van het veld. Wie maakt de grootste kans op deze positie? Lees het hier.

Foto: Flickr, Phil Rhoeder

Laatste update: 13-02-2020

Vrijspraak voor Trump. Wat zijn de lessen?

Peter Nicholas schetst dat er geen aanleiding is om te denken dat president Trump zijn gedrag aanpast na zijn vrijspraak in de afzettingsprocedure.

 

De schrijver van The Atlantic is bang dat Trump weer vrij spel heeft om de grenzen van zijn macht verder op te zoeken. Het artikel zet uiteen wat er is gebeurd is sinds het onderzoek naar Russische inmenging en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Beleidsmedewerkers én Republikeinen zien de vrijspraak van Trump als legitimatie voor buitenlandse inmenging in Amerika. Wat betekent dit voor het functioneren van de Amerikaanse staat? Is het Amerika van Trump nu kwetsbaarder geworden voor invloeden van buitenaf?

Foto: Flickr, The White House: Trump acquitted

Laatste update: 10-02-2020

Echte democratie of echte chaos?

Chaos en onduidelijkheid markeerden de Democratische voorverkiezingen in Iowa. Aangespoord door deze ophef komt het hele proces onder druk te staan.

 

Terry McAuliffe, voormalig lid van Democratic National Committee, noemt het ondemocratisch terwijl een andere partijprominent het als een gebrek aan geduld beschouwd. CNN zet de verschillende opvattingen op een rijtje.

Photo Credits: GPA Photo Archive

Laatste update: 06-02-2020

‘’De regels gelden niet meer in Washington’’

Heeft John R. Bolton het hardste bewijs tegen Donald Trump? Peter Baker gaat in op de feiten die de oud-veiligheidsadviseur aandraagt in zijn boek.

 

Kunnen de Democraten die gebruiken in de afzettingsprocedure tegen de president? Bolton schrijft dat Trump hem persoonlijk vertelde dat hij steun aan Oekraïne wilde bevriezen, totdat het land wilde helpen met het onderzoek naar prominente Democraten, waaronder Biden. Precies datgene waarvoor de president nu terecht staat. Hoewel zijn getuigenis werd weggewuifd door Republikeinse advocaten is het moeilijk om zijn getuigenis in twijfel te trekken. Bolton heeft een jarenlange, en goede reputatie opgebouwd bij Republikeinen, mede door zijn werk als VN-ambassadeur en commentator bij Fox News. Is het boek van Bolton de laatste druppel?

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 30-01-2020

Een einde aan eindeloze oorlogen?

‘Great nations do not fight endless wars’, zei president Trump in 2019. Hij doelde op Amerika, dat verwikkelt blijft in conflicten in het Midden Oosten.

 

Ondanks die eerdere opmerking gaf  de president wél het bevel voor de aanval op de Iraanse generaal Soleimani, die tot enorme escalaties leidde. Volgens The Stategist heeft de VS geen belang bij de ‘endless wars’ in het Midden-Oosten. Dit leidt af van de grootste bedreiging voor de Amerikanen op het wereldtoneel: China.

Foto: Flickr, The US Army

Laatste update: 27-01-2020

Wie staat waar in de Democratische Partij?

Democraten staan te popelen om de verkiezingsstrijd met Donald Trump aan te gaan. De strijd aangaan is één ding, hem winnen een tweede.

 

Wat voor beleid stellen de Democratische kandidaten eigenlijk voor? Politico biedt een volledig overzicht aan met de standpunten en uitspraken van de voornaamste Democratische kandidaten.

Photo Credits: Flickr, Mary Warren

Laatste update: 23-01-2020

Meer voor minder in buitenlandbeleid VS

Meer voor minder: een gedachtegang die ook in Amerikaanse defensiekringen steeds meer aandacht krijgt.

 

Er zijn namelijk steeds meer critici die vinden dat het Amerikaanse buitenlandse beleid sinds het einde van de Koude Oorlog teveel heeft gekost; zowel in geld als in (Amerikaanse) mensenlevens.  Kathleen. H. Hicks en Joseph Federici van het Center for Strategic & International Studies schetsen in dit policy brief zeven verschillende scenario’s voor een terughoudender Amerikaans buitenlandbeleid.

 

Photo credits: Flickr, the U.S. Army

Laatste update: 20-01-2020

Wie leidt de VS to infinity and beyond?

Hoe bereid je je troepen voor op een oorlog in de ruimte? Peter Garretson stelt de kwalificaties van een US Chief of Space Operations op.

 

Deze nieuwe en ongeëvenaarde gevechtslinie maakt een wenslijst met kwaliteiten niet makkelijk op te stellen. Deze lastige taak valt op Air Force Secretary Barbara Barrett. Zij is degene die kandidaten naar voren schuift die goedgekeurd moeten worden door het Amerikaanse Congres. De taken van de CSO staan los van de US Space Force Commander, de persoon die verantwoordelijk is voor de dagelijkse activiteiten en oorlogsvoering in de ruimte.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 13-01-2020

Trump verbolgen over Franse digibelasting

Terwijl de wereld naar de VS en Iran kijkt, gaat het handelsconflict tussen Europa en Amerika 'gewoon' door.

 

De Amerikanen vallen namelijk over een Franse belasting op, onder andere, online advertenties. De Amerikaanse staat, gesteund door techgiganten als Facebook en Google, dreigt met vergeldingen richting Frankrijk, dat op zijn beurt steun krijgt van de EU. Is dit het begin van een nieuw hoofdstuk in de trans-Atlantische handelsstrijd?

Photo Credits: Flickr, The White House

Laatste update: 08-01-2020

Amerikanen wegen af: de Fransen laten vallen?

Michael Shurkin onderzoekt de gevolgen wanneer de V.S. zich zouden terugtrekken uit West-Afrika. Een internationale coalitie al jaren de strijd aan met moslimextremisten.

 

Onder de deelnemende landen, waartoe naast Amerika ook Frankrijk en Nederland behoren, bestaat de angst dat de crisis zich naar buurlanden verspreidt. Nu vragen de Amerikanen zich af of hun belangen wel door de militaire aanwezigheid worden behartigd.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 06-01-2020

Willen de Democraten ook 'America First'?

Donald Trump voert een ‘America First’ beleid, zoals onder andere blijkt uit het terugtrekken van troepen uit Noord-Syrië. In de debatten tussen de Democratische presidentskandidaten

 

lijken zij ook terughoudender te zijn over de rol die de Verenigde Staten zouden moeten spelen op het wereldtoneel.  Heeft Trumps ‘America First’ de Amerikaanse blik op militaire interventies voor goed veranderd?

 

Foto: Flickr/Jonathan Cutrer/Gage Skidmore

Edit: Atlantische Commissie

 

Laatste update: 23-12-2019

Industriebeleid voor Amerika

Het conservatisme is wereldwijd aan verandering onderhevig.  Na de overwinning van het One Nation Conservatism van Boris Johnson en het economic nationalism van Steve Bannon en

 

Tucker Carlson, bekritiseert ook het Republikeinse kopstuk Marco Rubio het ‘marktfundamentalisme’ van rechts. Lees zijn toespraak over handel, industriepolitiek en veiligheid hier!

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2019

Impeachment is Big Business

Kan Trump profiteren van de impeachmentprocedure tegen hem? Time Magazine analyseert hoe het campagneteam van de president, door middel van een wel heel gewiekste

 

advertentiestrategie, het proces naar zijn hand probeert te zetten.

 

Foto: Flickr

Laatste update: 09-12-2019

‘Who put you in charge?’

Het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump is gebakken lucht. Dat meent Michael Anton, een voormalig lid van de National Security Council. Niet alleen is er

 

volgens hem geen enkel bewijs voor wetsovertreding, ook legt het proces een buitengewoon verstoorde dynamiek bloot binnen de hoge ambtenarij. Getuigenverklaringen spreken continu over en namens informele netwerken die geen enkele officiële beslissingsbevoegdheid hebben over het Amerikaanse buitenlandbeleid. Die beslissingsbevoegdheid ligt uiteindelijk bij de Amerikaanse president.  Je kunt als hoge functionaris nog zo’n sterke mening hebben over het strategische belang van Oekraïne, maar, zo citeert Anton de beroemde film The Big Lebowski: “Yeah, well, you know, that’s just like, uh, your opinion, man.”

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

Heeft populisme de toekomst?

Is het Amerikaanse conservatisme overgenomen door populisme? En zo ja, is dat een goede zaak? Een nieuwe collectie artikelen van The American Mind is gewijd aan dit

 

thema. Colin Dueck beschrijft de geschiedenis van het Amerikaanse populisme en F.H. Buckley ziet het nationalisme in plaats van het populisme als de toekomst van Amerikaans rechts. Andere auteurs in de serie waarschuwen voor het gevaar van populisme voor de Republikeinse idealen van een kleine overheid en constitutionele integriteit. Een goed inzicht voor wie de koers van de Grand Old Party wil begrijpen.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 22-11-2019

Hoe voorkom je inmenging?

Het duurt nog een jaar voordat de Amerikaanse bevolking weer naar de stembus gaat, maar Justitie maakt zich nu al zorgen voor Russische inmenging in de verkiezingen zoals gebeurde in

 

2016. Het is gebleken dat economische sancties niet genoeg zijn om Rusland te weerhouden van bemoeienis in Amerikaanse verkiezingen. In een artikel voor War on the Rocks wordt onderzocht wat de VS dan wel kan doen om presidentskandidaten te verdedigen tegen digitale dreigingen als propaganda, misinformatie en spionage.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

Schaf de primaries af!

De campagne voor de Amerikaanse primaries is op volle toeren en met name de Democratische voorverkiezingen trekken veel media-aandacht.  Jonah Goldberg, van National Review, is van

 

mening dat dit proces de Amerikaanse republiek niet ten goede komt. Niet alleen geven de voorverkiezingen volgens hem teveel macht aan de early states:  Iowa en New Hampshire, het voornaamste probleem is dat ze van de presidentsverkiezingen al vroeg één groot spektakel maken. ‘Medialogica verleidt kandidaten tot het doen van de de meest radicale en onmogelijke beloftes, die vervolgens weer tot teleurstelling leiden bij de kiezer. Ook vermindert het daarmee de capaciteit van de partijen om hun eigen partijlijn te bewaken. Volgens Goldberg was de macht van die oude partijbonzen, in hun achterkamers vol sigarenrook, zo gek nog niet.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

‘Deep State’ of integere ambtenarij?

Wat Trump en zijn bondgenoten beschrijven als de Deep State, een zogenaamd netwerk van machtsbeluste ambtenaren en officieren, is juist iets om te koesteren, beweert Margaret

 

O’Mara. Waar Trump het eigenlijk over heeft is de professionele, niet-partijgebonden ambtenarij, die opkomt voor de integriteit en wettigheid van het openbare bestuur. Deze werd opgericht in de 19e eeuw als reactie op de corruptie en vriendjespolitiek van de Amerikaanse ‘Gilded Age’. Klokkenluiders die nu getuigen tegen Trump in het impeachment-proces  vervullen nu precies dit doel– de staat te beschermen tegen corrupte politici, aldus O’Mara.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-10-2019

De schaduwkant van informatievrijheid

De VS heeft zich altijd hard gemaakt voor internationale informatievrijheid. Deze vrijheid van informatie is in het verleden veelvuldig ingezet om de Amerikaanse cultuur en gedachtegoed

 

te verspreiden in andere landen, vooral in ontwikkelingslanden en in de strijd tegen het communisme tijdens de Koude Oorlog. Echter heeft de VS de afgelopen jaren zelf ook kunnen ervaren hoe de vrijheid van informatie door invloed vanuit andere landen, zoals Rusland en China, en het verspreiden van nepnieuws, grote gevolgen kan hebben op de binnenlandse politiek. Hoe moet Amerika hiermee omgaan?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-10-2019

Hoe de Democraten elkaar versterken

De Amerikaanse presidentskandidaten van de Democratische partij troffen elkaar afgelopen dinsdag weer in een debat in Ohio. Veel verschillende onderwerpen kwamen aan bod, zoals

 

de situatie in Syrië en de reproductieve rechten van vrouwen.  Er deden maar liefst twaalf kandidaten mee, maar de aandacht ging vooral uit naar Elizabeth Warren. Als nieuwe koploper in de peilingen werd zij hard aangepakt door haar concurrenten. Vanuit de media is er veel kritiek op het hoge aantal democratische kandidaten. In dit artikel legt John Hudak echter uit waarom de sterke competitie juist bijdraagt aan een betere voorbereiding voor de Democratische presidentskandidaat die een tweede ambtstermijn van Trump moet voorkomen. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-10-2019

Een coup – van wie?

Ten midden van alle oproer over het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky meent Matt Taibbi dat het meest zorgwekkende aan deze episode niet de rol van Trump is, maar

 

die van de inlichtingendiensten.  Volgens de journalist misbruiken deze instanties hun verregaande discretionaire bevoegdheden uit het 9/11-tijdperk om het presidentschap van Trump actief te ondermijnen Op structurele wijze worden vertrouwelijke documenten gedeeld met de pers en met politici binnen de Democratische partij. Daarnaast hebben oud-leidinggevenden van de diensten aanstellingen gekregen bij prominente nieuwsorganisaties. Dit bedreigt de democratie direct en lokt ook nog eens machtsmisbruik uit van de president, concludeert Taibbi.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-10-2019

De gevolgen van Trumps Machtmisbruik

Critici vinden dat  president Donald Trump in zijn beruchte telefoongesprek met president Zelensky van Oekraïne misbruik heeft gemaakt van zijn macht. De machtspositie van de VS in

 

de wereld stelt het land in staat invloed uit te oefenen over andere staten of hen zelfs te dwingen bepaalde acties wel of niet te ondernemen. Misbruik van deze positie, zoals bij het telefoon gesprek met Zelensky, kan er toe leiden dat dwang vanuit Amerika in het vervolg minder doeltreffend is. Zeker in een tijd waarin de VS te maken heeft met andere dreigingen, waaronder de opkomst van China.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-10-2019

Als men weet waar de klepel hangt

De New York Times is hoogst onzorgvuldig omgesprongen met hun beschrijving van de klokkenluider inzake het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky, zo schrijft

 

voormalig CIA-analist Aki Peritz voor War on the Rocks. Door het publiekelijk maken van veel van zijn gegevens valt nu makkelijk te achterhalen om wie het gaat. Dit terwijl de betreffende inlichtingenofficier de correcte klokkenluidersprocedure had gevoerd. Door dit soort acties wordt het aantrekkelijker voor potentiële klokkenluiders om de officiële kanalen te negeren en direct te lekken naar de pers, Snowden-style, beweert Peritz.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-09-2019

Gevolgen van de afzettingsprocedure

Een telefoongesprek tussen Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenskyi geeft volgens de Democraten genoeg aanleiding voor het starten van een

 

afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president. Trump zou namelijk militaire steun aan het land laten afhangen van een Oekraïens onderzoek naar Joe Biden, een van de Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen in 2020. Een artikel van Chatham House bespreekt wat de gevolgen kunnen zijn van deze gebeurtenis, niet alleen voor de Amerikaanse binnenlandse politiek maar ook voor Oekraïne en de internationale gemeenschap.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-09-2019

Trump te afhankelijk in het Midden-Oosten?

Een droneaanval op olievelden en een belangrijke olieraffinaderij in Saoedi-Arabië eerder deze week hebben geleid tot veel spanningen in het Midden-Oosten, aangezien Iran wordt gezien

 

als de dader. Ook Amerika wordt hier bij betrokken en volgens een opiniestuk in The Guardian laat Trumps reactie duidelijk zien dat zijn beleid in het Midden-Oosten volledig wordt gevormd door de belangen van bondgenoten in plaats van die van Amerika zelf. De auteur claimt dat Trump toe is aan een complete verandering van zijn Midden-Oostenbeleid, waarbij hij minder leunt op de belangen van partners als Saoedi-Arabië en Israël. Dit kan bevorderlijk zijn voor hoe Washington omgaat met kwesties als de burgeroorlog in Jemen en de spanningen met Iran.

 

Foto: Flickr/Matt Johnson

 

Laatste update: 19-09-2019

Wat betekent het vertrek van Bolton?

Het ontslag van John Bolton betekent het vertrek van alweer de derde National Security Advisor die de Trump-regering heeft gehad. Bolton was een sterke voorstander van

 

regimeverandering in Iran en was het niet eens met minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, over de vredesbesprekingen die Trump hield met de taliban. Zal Boltons vertrek ook echt leiden tot een wezenlijk verschil van het buitenlandbeleid van het Witte Huis of nam Trump zijn adviezen toch al niet zo serieus?

 

Flickr/Gage Skidmore

 

Laatste update: 16-09-2019

Waar gaan de Republikeinen heen?

Bestaat er nog zoiets als een Republikeinse visie op buitenlandbeleid? Dat is de vraag die Senator Ted Cruz probeert te beantwoorden in een interview met Mike Doran van het

 

Hudson Institute. Hij beschrijft de ontwikkeling in het moderne conservatieve denken – het pad van het neoconservatisme van George W. Bush en wijlen John McCain tot het ‘America First’ van de huidige regering. Aan de hand van de grootste geopolitieke vraagstukken voor Amerika vandaag de dag (China, Iran, Rusland) formuleert hij zijn eigen positie, die van de non-interventionist hawk.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-09-2019

Een Plan B in Venezuela

Sinds zijn presidentstermijn is begonnen heeft Donald Trump in Venezuela geprobeerd een einde te maken aan de macht van Maduro, wat tot nu toe nog geen succes heeft opgeleverd. Michael Camilleri betoogt

 

dat het nu tijd is voor de VS om de strategie aan te passen. In plaats van het hard aanpakken van Maduro door middel van sancties, zou het Washingtons prioriteit moeten zijn om de Venezolaanse bevolking te redden van de humanitaire crisis in het land en de vluchtelingenstroom naar buurlanden van Venezuela daardoor ook tot een halt te brengen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 05-09-2019

Amerikaanse terugtrekking uit het INF

Sinds 2 augustus hebben de Verenigde Staten zich teruggetrokken uit de Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty van 1987. In een artikel voor The Nation beschrijft

 

Michael T. Klare hoe deze actie kan leiden tot een nieuwe wapenwedloop tussen de VS en Rusland en China. Rusland en China waren al een tijd in overtreding van het verdrag, maar toch, zo beargumenteert de auteur, zou de VS er beter aan doen om dit op te lossen door middel van onderhandelen, in plaats van het verder ontwikkelen van zijn eigen oorlogscapaciteiten.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-09-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.