Europa
De lange adem van de EU in de coronacrisis

Door de coronacrisis lijkt Europese samenwerking momenteel buitenspel gezet. Wanneer zelfs de grootste voorvechters van Europese samenwerking de grenzen sluiten, lijkt de EU met lege handen te staan. 

 

De vraag rijst of er op de lange termijn wel een alternatief is voor multilaterale samenwerking en regels. De European Council of Foreign Relations (ECFR) geeft graag antwoord op de vraag welke rol voor de EU is weggelegd in het post-coronatijdperk en hoe het die rol op zich moet nemen. De strekking van de boodschap van de ECFR: na de coronacrisis moeten de lidstaten van de EU meer samenwerken.

Foto: Flickr, Philippe Put

 

Laatste update: 10-04-2020

COVID-19 test veerkracht EU

Stefan Lehne stelt dat de Europese Unie in de afgelopen decennia al vele crises heeft doorstaan. “De pandemie is een ultieme stresstest voor  de EU als een gemeenschap

 

gebaseerd op solidariteit en gemeenschappelijke waarden.’ De open grenzen, misschien wel dé verworvenheid van de EU, gaan vanwege corona steeds vaker op slot.  De lidstaten kiezen vooral voor een eigen aanpak van de coronacrisis. Europese samenwerking tegen COVID-19 komt maar langzaam op gang. Slaagt de EU voor de stresstest of is Europese eenheid misschien wel verder weg dan ooit?

Foto: Craig Nagy - EU flag

Laatste update: 06-04-2020

Russische trollen slapen niet

Het Russische propaganda-apparaat laat doorgaans geen kansen liggen om verdeeldheid te zaaien. De coronacrisis lijkt hierop geen uitzondering te zijn.

 

Het doel? Het in twijfel trekken van internationalisme en het stoken van onenigheid tussen bondgenoten die het zelf als tegenstanders beschouwt. Gewapend met een arsenaal aan desinformatie en hulpgoederen, probeert het land de kwetsbaarheden uit te buiten die de coronacrisis in liberale democratieën blootlegt. Chatham House doet onderzoek naar de Russische strategie.

Foto: Flickr, Carmen Rodriguez

 

Laatste update: 31-03-2020

Politieke crisis in Kosovo

De strijd tegen de COVID-19 pandemie heeft er in veel landen tot tijdelijke politieke eenheid geleid. Niet in Kosovo, daar breekt juist nu een politieke crisis aan. Hoe zal deze situatie zich verder ontwikkelen?

 

De regering van Albin Kurti blijft voorlopig nog in het zadel, maar de weg naar een nieuw kabinet ligt vol met obstakels. Welke mogelijke scenario’s voorziet BalkanInsight? Lees het in deze trans-Atlantische must-read!

Foto: Estonian Foreign Ministry

Laatste update: 30-03-2020

‘Ruslands nieuwe grondwet is geschreven door analfabeten’

Andrej Archangelski schrijft over taalkundige eigenaardigheden in Ruslands nieuwe grondwet. Kern van het verhaal is dat deze tekst Poetin nog lang in het zadel moet houden. Hoe? Door middel van

 

wollig taalgebruik en het schrappen van tekst. Poetin is hierin niet uniek, veel Sovjetleiders én bijvoorbeeld Boris Jeltsin trokken op hun manier een streep door het verleden. Het begrip obnoelenije (nietig verklaren of annuleren) is dan ook een terugkerend thema in de Russische geschiedenis. Wat betekent de nieuwe grondwet nu echt en welke rol speelt taal hierin? Lees het hier.

Foto: Flickr, Larry Koester - Kremlin

Laatste update: 30-03-2020

Maatschappelijk middenveld steeds sterker

In een aantal Europese landen zijn de laatste jaren meer en meer burgerrechten ingeperkt. Inmiddels komt het maatschappelijk middenveld, met steeds meer succes, hiertegen in opstand.

 

Van Polen tot Spanje boeken belangengroepen terreinwinst. Deze organisaties werken steeds meer met elkaar samen en hun roep om structurele steun van de EU wordt steeds luider. Hoe gaan ze de strijd aan met hun regeringen en hoe moet de EU hierop reageren?

Laatste update: 26-03-2020

Is de EU een corrupte wereldspeler?

De Europese Unie prijst zichzelf graag op haar verdediging van de rechtsstaat, maar onder de radar blijkt het vaak zelf toelatend of zelfs medeplichtig te zijn in illegale internationale geldstromen. 

 

The European Council on Foreign Relations laat zien hoe een samenval van welwillende overheidsinitiatieven, opportunistische kleptocraten en ongebreidelde politieke passiviteit tot een gigantisch illegaal financieel netwerk hebben geleid. Wat voor stappen dienen overheden te nemen om dit tegen te gaan?

Foto: Flickr, EU Unity

Laatste update: 12-03-2020

Honderd dagen Von der Leyen

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie beloofde dat ze in haar eerste honderd dagen resultaten ging boeken.

 

Von der Leyen liet zich hierbij inspireren door Amerikaanse presidenten, die in de eerste drie maanden na hun verkiezing de door hen gedane beloftes willen nakomen. Dat Von der Leyen bijna ‘gedoemd’ was om hierin te falen lag niet zozeer aan haar. De Europese Unie werkt simpelweg anders dan de Verenigde Staten én ze kreeg de nodige tegenslagen te verduren. Dit artikel van Politico gaat dieper in op de eerste honderd dagen van Von der Leyens als voorzitter van de Europese Commissie en haar uitdagingen voor de toekomst. Ze heeft namelijk nog vijftienhonderd dagen te gaan. Hoe gaan die eruit zien? lees het hier.

Foto: Flickr, Global Panorama - Rusula von der Leyen

Laatste update: 09-03-2020

Erdogan maakt dreigement waar

Turkije heeft vorige week bekendgemaakt dat het niet langer migranten tegenhoudt die naar  Europa willen reizen. Nu zij aan de Griekse grens staan, gebruikt Erdogan ze als pressiemiddel.

 

Deze fotoserie van The Atlantic toont de soms schrijnende taferelen aan de buitengrens van de Europese Unie. De Turkse overheid gebruikt de migranten als instrument tegen de EU. De Turken willen zo Europese steun afdwingen voor hun strijd in Syrië.

Foto Flickr, AMISOM Public Information - President Erdogan

Laatste update: 05-03-2020

Bosnië vervalt in politieke crisis

Milorad Dodik, leider van Republika Srpska, leidt het land in een politieke crisis. Tijdens zijn bewind is in het Servische deel van het land is de rechtsstaat afgebouwd.

 

Verder roept de nationalist herhaaldelijk op tot afsplitsing van de Republika Srpska en bedreigt hij de relatieve stabiliteit die de Dayton-akkoorden hebben gebracht. Ondertussen kijkt de internationale gemeenschap, en met name de EU, vanaf de zijlijn toe. Eerder zei Macron dat Bosnië een tikkende tijdbom is. Komt die voorspelling uit?

Foto: Flickr, Izbor za bolji zivot Boris Tadic - Milorad Dodik 2012

Laatste update: 02-03-2020

Hoe kunnen het VK en de EU verder?

Kunt u niet wachten op ons evenement op 3 maart over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie? Dit artikel van Pieter Cleppe geeft alvast een voorproefje op de naderende onderhandelingen.

 

Hij schetst de opties voor een nieuwe Brits-Europese verhouding. Op dit moment is er sprake van een overgangsfase die op 31 december eindigt. Ondertussen verandert er weinig. Hoe ziet het er na die tijd uit en hoe gaan de onderhandelingen verlopen? Lees het hier.

Flickr, Number 10 - Boris Johnson EU negotiating mandate meeting

Laatste update: 27-02-2020

Gaan de grenzen weer dicht?

Europa’s institutionele zwakheden werden tijdens de migratiecrisis van 2015 al blootgelegd. Dit keer stelt het coronavirus de Europese eenheid op de proef.

 

Jennifer Rankin stelt dat de EU opnieuw een stresstest ondergaat. Deze keer bij de aanpak van het virus. In Noord-Italië zijn inmiddels complete dorpen in quarantaine geplaatst en Oostenrijk besloot vanwege de ziekte een aantal uur de treinverbindingen met Italië stil te leggen. Gaan de EU-lidstaten zo  ver dat ze hun grenzen sluiten om verspreiding tegen te gaan?

Foto: Flickr, Ben (Busy) Coronavirus is not SARS virus

Laatste update: 24-02-2020

Digitaal Europa - regels eerst

De Europese Unie heeft een digitaal toekomstplan gepresenteerd. ‘’We want to find European solutions for the digital age’’, zei Von der Leyen maar zit Europa zichzelf niet juist in de weg?

 

De Verenigde Staten en China hoeven zich namelijk niet te houden aan de strenge Europese regelgeving op ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Door beperkingen op toepassingen die informatie vergaren, krijgen Europese bedrijven een achterstand in de ontwikkeling van deze technologie. Is bescherming van persoonsgegevens belangrijker dan het bijhouden van de Amerikanen en Chinezen in de technologische race? Brussel vindt van wel.

Photo Credits: Flickr, Torkvild Retvedt

Laatste update: 24-02-2020

Europese defensie samenwerking. Of niet?

Het internationale speelveld wordt opnieuw gekenmerkt door concurrerende grootmachten. De EU heeft moeite om zich aan te passen. Hoe moet dit verder?

 

Een team van Britse en Duitse onderzoekers houdt zich bezig met de vraag hoe de toekomst van Europese defensiesamenwerking eruit moet gaan zien. Het resultaat is een uitgebreid rapport met de huidige stand van zaken én de toekomstige uitdagingen waartegen de EU het hoofd moet bieden. Gaat het Europa lukken om die uitdagingen aan te gaan?

Foto: Defence images, HMS Tyne

Laatste update: 20-02-2020

EU-adviseur: “hervat missie bij Libië”

Generaal Claudio Graziano, hoofd van het militaire comité van de EU (EUMC) , stelt dat de EU de maritieme missie voor de kust van Libië moet hervatten.

 

Dit om de instroom van extremisme tegen te gaan en illegale migratie te beperken. Operatie Sophia, de maritieme missie in de Middellandse Zee, ligt sinds maart 2019 stil door toedoen van de Italiaanse regering. Volgens Graziano is het hernieuwen van deze missie noodzakelijk. Libië is het belangrijkste doorvoerland voor migranten uit landen in de Sahel en een effectieve Europese barrière is volgens hem cruciaal. Is de EU in staat haar zuidgrens te beschermen?

Foto: Flickr, Ottavia Massimo

Laatste update: 17-02-2020

Moldavië staat er alleen voor

Twee maanden nadat de Moldavische pro-Europese regeringscoalitie in november 2019 viel, is het geduld van de EU en Amerika op.

 

Moldavië zou justitiële hervormingen doorvoeren. Maar hier komt maar weinig van terecht. De geloofwaardigheid van het regime komt in het geding wanneer het geen woord bij daad voegt. De EU is het beu: vanaf nu krijgen alleen projecten die op burgers gericht zijn nog steun. Gaat de Moldavische regering vasthouden aan zijn eigen lijn of geven ze toe aan de Europese druk?

Foto: Flickr, Parlamentul Republicii Moldova

Laatste update: 13-02-2020

Frontex op de grens en boven de wet?

Frontex, de grenswacht van de EU, heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de machtigste instituties van de Europese Commissie. Maar het handelen van deze grenswachten is soms controversieel.

 

Frontex is onder andere actief aan de grens tussen Hongarije en Servië. Volgens mensenrechtenorganisaties sluiten ze daar de ogen voor het soms hardhandige optreden van de Hongaarse grenspolitie tegen migranten en vluchtelingen. Wat zegt dit over de positie van Frontex én van de EU in de regio?

Photo Credits: Flickr, Rock Cohen

Laatste update: 10-02-2020

De vijf pijnpunten van de Post-Brexit

Brexit is een feit, maar er is  nog genoeg te regelen.  De Britten en de EU moeten nog vijf belangrijke stappen zetten om het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk los te maken van de EU.

 

Deze punten zijn: het volgen van Europese standaarden voor producten; het verdelen van visrechten; de status van Europees recht; en de status van Gibraltar. Tot slot moet men de tijdslimiet voor deze onderhandelingen nog vaststellen. In dit artikel lichten Emilio Casalicchio, Barbara Moens en Hans von der Burchard de gevoeligheden per onderwerp toe.

Photo Credits, Flickr: Stephen Darlington

Laatste update: 06-02-2020

Poetin voor altijd?

Afgelopen zomer waren de straten in Moskou in rep en roer over de burgemeestersverkiezingen. Soortgelijke reacties zijn na Poetins presidentiële hervormingen uitgebleven.

 

Dit terwijl het volgens de oppositie wel een vrijbrief voor Poetin betekend om ‘voor altijd’ aan de macht te blijven. De denktank Carnegie-Russia vraagt zich af wat er wél voor nodig is voordat de Russen de straat op gaan?

Photo Credits: Flickr, Evgeniy Isaev

Laatste update: 03-02-2020

Minsk wil van het Russische infuus af

Geruchten over een unie tussen Wit-Rusland en Rusland lijken steeds onwaarschijnlijker nu Minsk zich wil losmaken van het Russische olie-infuus.

 

Verdere integratie tussen de twee landen was voor Moskou een voorwaarde om goedkope olie te blijven leveren. Nu lijkt het er op dat deze harde eis elke hoop op samenwerking kan hebben afgeknepen. Wat heeft de toekomst voor deze twee buurlanden in petto?

Foto: Flickr, European External Action

Laatste update: 30-01-2020

Wensen voor een ‘nieuw’ Europa

Wat is de toekomst van Europa? De Europese Commissie komt met een aantal baanbrekende voorstellen om antwoord te geven op die vraag.

 

Het woord ‘verdragsverandering’ is zelfs in de mond genomen. Dit om bijvoorbeeld toe te staan dat een Italiaan op een Nederlandse kieslijst kan komen. Zulke veranderingen moeten unaniem worden aangenomen en daar ligt de crux. Dat lijkt namelijk onmogelijk. Wat kan wel? Lees het hier.

Foto: wikimedia commons

Laatste update: 27-01-2020

Economische reus Europa in het nauw?

De Verenigde Staten, Rusland en China zijn vaak elkaars rivalen, maar hebben toch een gezamenlijk doel: het economisch verzwakken van de Europese Unie.

 

Vanwege de economische soevereiniteit die ze hebben overgedragen, hoeven individuele lidstaten niet te buigen voor de druk van de drie grootmachten. Dit tot ergernis van Washington tot Beijing. Binnen de EU staan de individuele lidstaten namelijk sterk. Hoelang kan Europa die druk weerstaan en moet het zich niet militair versterken om de economische machtspositie te behouden? Lees het hier.

 

Foto: Flickr, La Defense

Laatste update: 23-01-2020

Gouden kans voor Europese bemiddeling

Was de Europese reactie op de Iran crisis ontoereikend? Of is het wellicht de voedingsbodem voor een diplomatiek succes?

 

Hoewel er weinig animo lijkt te zijn voor een oorlog, is er ook weinig behoefte aan dialoog. Volgens het German Marshall Fund is Europa in de juiste positie om de partijen bij elkaar te brengen.

Photo credits: Flickr, Carlos Moreno

Laatste update: 20-01-2020

De Duitse NAVO spagaat

Zullen de Duits-Amerikaanse betrekkingen na het Trump-tijdperk verbeteren? Colin Dueck, van het Foreign Policy Research Institute, betwijfelt het.

 

Het echte onderliggende probleem ligt niet bij de leiders, maar bij de Duitse betrekkingen tot ‘’het oosten’’. Dueck analyseert deze ambivalente Duitse houding richting Rusland en China om tot een dringende waarschuwing te komen. Wanneer de VS de Duitsers niet voor zich kunnen winnen, dreigt een Duitse oost-west spagaat met verreikende gevolgen voor de NAVO…

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

Multilateralisme op zijn Russisch?

Sinds jaar en dag streeft Rusland naar een multipolaire wereldorde. Carnegie analyseert hoe in internationale organisaties het land in toenemende mate met niet-westerse landen partnerschappen aangaat

 

om dit tot stand te brengen. Met Rusland als grote verbinder bouwt het land zo aan een nieuw platform om invloed uit te oefenen op het wereldtoneel. Zal het Rusland lukken om op deze manier meer macht naar zich toe te trekken?

Photo Credits: Flickr, Book Catalogue

Laatste update: 13-01-2020

Europa, de toeschouwer?

Terwijl de gemoederen hoog oplopen rond Iran staat de Europese Unie aan de zijlijn, stelt Judy Dempsey.

 

 De hoofdredacteur van Carnegie Europe ziet dat Europese landen, ondanks verschillende militaire missies in de regio, zwak uit de bus komen. Wat zegt dit over de verstandhouding met de VS en de positie van de EU in de wereld?

Photo credits: Flickr, U.S. Army Europe

Laatste update: 08-01-2020

'Russisch beleid slecht voor de eigen bevolking'

De Russische stempel op de wereld is in de laatste jaren overduidelijk gegroeid. Mark Galeotti stelt dat de effecten van het Russisch buitenlands optreden niet altijd positief voor het land zijn geweest.

 

In Raam op Rusland schrijft Galeotti over wat ‘wij’ kunnen verwachten van de Russische economie, intern én buitenlands beleid.

 

 

Foto: Wikimedia commons/Moscow

 

Laatste update: 06-01-2020

Europese zwakte in kaart gebracht

De onrust in het Midden-Oosten heeft ook veel impact op Europa. Hoewel Europa daarom baat heeft bij het herstellen van stabiliteit in de zogeheten MENA-regio, is de Europese invloed

 

daar sinds lange tijd niet zo beperkt geweest. De European Council on Foreign Relations brengt de (beperkte) Europese invloed en belangen in de het Midden-Oosten op interessante wijze in kaart.

 

Foto: Flickr/European External Action Service

 

Laatste update: 23-12-2019

Boris blijkt toch geen clown

Hij werd beschimpt en uitvoerig bekritiseerd, maar het is hem toch gelukt: Boris Johnson boekte een spectaculaire verkiezingszege in de Britse verkiezingen vorige week.

 

‘Hoe komt dat?’, vraagt Andrew Sullivan zich af. Heeft Johnson het conservatisme  heruitgevonden? Of heeft de overwinning van de Conservatives  te maken met de woke elite-ideologie van de LibDems of de reeks aan antisemitische incidenten binnen Labour?

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 16-12-2019

Vaarwel, VK; Welkom, Schotland!

Bij een Brexit zetten de Schotse nationalisten in op een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Ze willen een onafhankelijk Schotland dat onderdeel uitmaakt van de EU. Ze zijn daarom

 

zelfs begonnen met een goodwillcampagne en hebben in de hele EU zelfs officieuze ambassades opgezet. Gaan ze hiermee hun boekje te buiten?

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 09-12-2019

Slaan de Tories een nieuwe weg in?

Voor de aankomende verkiezingen in Groot-Brittannië presenteert Boris Johnson de Conservatieve Partij als een compleet veranderde partij en zichzelf als boegbeeld. Als hij de

 

verkiezingen wint ziet hij dat niet als de voortzetting van de huidige regering; hij belooft een nieuwe agenda. De Conservatieven kunnen vooral voor veranderingen zorgen, wanneer ze een meerderheid behalen, zonder dat ze de steun van de DUP nodig hebben. De slogan van zijn campagne is ´Get Brexit Done´. Wat nog maar eens duidelijk maakt dat Brexit verreweg het belangrijkste thema is van deze verkiezingen. Is bij winst van de Conservatieve Partij Brexit dan echt een feit?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

Georgische nachtmerrie

Het is andermaal onrustig in Georgië. Sinds de afgelopen zomer zijn de straten van de hoofdstad Tbilisi het toonbeeld van protesten. Deze zijn gericht tegen regeringspartij ‘Georgische

 

Droom’ en de oligarchenkliek, geleid door miljardair Bidzina Ivanishvili, die die partij controleert. Waar het merendeel van de Georgiërs voorstander is van een op het Westen georiënteerde koers, heeft Ivanishvili de banden met Rusland aangehaald. De grote vraag is nu: is Ivanishvili ook bereid om het Kremlin te vragen in te grijpen, als hij zijn macht dreigt te verliezen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

De Krim – `Get over it´

Amerika moet de Russische annexatie van de Krim zien voor wat het is: een fait accompli. Dat stelt Lyle J. Goldstein in een artikel voor The National Interest. De Russische claims op het

 

schiereiland zijn weliswaar niet legitiem vanuit internationaalrechtelijk perspectief, maar begrijpelijk vanuit strategische en politiek-historische overwegingen. Rusland geeft de Krim nooit meer terug  aan Kiev en Amerika zou moeten heroverwegen wat zijn belang in Oekraïne nou écht is. Wie weet waartoe Rusland bereid is in ruil voor erkenning van de annexatie van de Krim. Een Oekraïens NAVO-lidmaatschap wellicht?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 25-11-2019

Een Duits defensie-debat

De Duitse Minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer betoogde in een recente lezing dat Duitsland, als groot en machtig land binnen Europa, een grotere en actievere rol zou

 

moeten spelen op het gebied van internationale veiligheid. Over hoe die rol uitgevoerd zou moeten worden is het land echter verdeeld. Zo steunde Robert Habenck, leider van de Groenen, dit weekend de uitspraak van Franse president Emmanuel Macron dat de NAVO breindood is, maar waarschuwt de Minister van Buitenlandse zaken en sociaal-democraat Heiko Maas dat Duitsland de trans-Atlantische alliantie juist in stand moet houden. Zal dit debat uiteindelijk kunnen leiden tot daadwerkelijke hervormingen in het Duitse defensiebeleid?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

Merkel en de Muur

Deze zaterdag is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel – het symbolische eind van de Koude Oorlog. Hoewel Oost-Duitsland nu in vrijheid leeft, kampt de regio  nog met veel

 

problemen. Zo is het gebied economisch achtergebleven op de rest van Duitsland en trekken nog steeds veel mensen weg naar het rijkere westen. Oost-Duitsers zijn amper vertegenwoordigd in de Duitse politieke elite en radicale anti-establishment-partijen zoals Die Linke en AfD zijn er zeer populair. Één Oost-Duitser heeft echter goed haar weg gevonden naar het centrum van de politieke macht: Angela Merkel. In een interview met Der Spiegel blikt de bondskanselier terug op het leven in de DDR, het Duitse eenwordingsproces en reflecteert ze op de huidige staat van haar geboorteregio.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-11-2019

EU en China: verenigd optreden of apart?

De Europese Unie zou gezamenlijk moeten optrekken tegen China. Sterker nog: in de nieuwe Europese ‘Chinastrategie’, waarin de Franse president Macron een prominente rol speelt,

 

wordt het land zelfs een ‘systematische rivaal’ genoemd. Hij is echter in zijn eentje onderweg naar Beijing om de Franse relatie met de Aziatische grootmacht te versterken. Angela Merkel ging hem voor, ook alleen… Kortom: de nationale belangen van de Europese grootmachten zijn nog steeds belangrijker dan het gezamenlijke belang. Kan Ursula von der Leyen, de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, hierin verandering aanbrengen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

Macron: de Europese Trump?

President Macron sprak vorige week bij een top in Brussel over toetreding tot de EU door Albanië en Noord-Macedonië een veto uit tegen de start van toelatingsonderhandelingen met de

 

twee kandidaat-lidstaten. De Franse President verdedigde zijn omstreden veto met de boodschap dat de EU eerst de interne zaken op orde moet krijgen. Macron kon echter niet op positieve reacties van zijn Europese collega’s rekenen. Zo bestempelde Jean-Claude Juncker en de leiders van Noord-Macedonië en Albanië de actie als een historische fout, en in Oost-Europa kreeg Macron de bijnaam ‘de Europese Trump.’  De vraag is of Macron uiteindelijk zijn zin krijgt of toch zwicht voor de druk van de andere EU-lidstaten. De weigering van gesprekken brengt immers het risico met zich mee dat de Balkanlanden zich verder verwijderen van de EU.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-10-2019

Brexit – de diepte in.

31 oktober nadert snel, maar het licht aan het einde van de Brexit-tunnel laat nog even op zich wachten. In dit artikel beschrijft Christopher Caldwell waarom een

 

doorbraak in de Brexitsaga nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Caldwell is erg kritisch op het remain-kamp, die hij ervan beschuldigd onconstituioneel te handelen en het Europese, niet het Britse, belang te dienen bij de onderhandelingen. Het artikel werd veel gedeeld en besproken, en daarom was Caldwell deze week te gast bij Michael Anton van het Claremont Institute.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-10-2019

Poetin machtig in Europa

Russisch energiebedrijf Gazprom is al een tijd bezig met het aanleggen van Nord Stream 2, een gaspijplijn vanuit Rusland door de Baltische Zee naar Duitsland. Oekraïne wordt hierdoor

 

buitenspel gezet, met als gevolg dat Europa afhankelijker zal worden van het Russische gas. Vanwege de economische voordelen gaan de meeste Europese landen toch akkoord met de aanleg van de pijplijn. Zijn de Europese leiders naïef en halen ze met Nord Stream 2 een "Trojaans paard" van Poetin binnen? Luister hierover ook in de eerste aflevering van De Atlantische Blik, de podcast van Jonge Atlantici.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 22-10-2019

Brexit blijft populair

Nu het Boris Johnson is gelukt een deal te sluiten met de Europese Unie, is het de plicht van het Britse parlement om de overeenkomst te accepteren. Dat stelt Ross Clark in zijn column

 

voor The Spectator. Peilingen suggereren immers dat 54 procent van de Britten het Brexit-referendum wilt respecteren, ten opzichte van de 32 procent die vindt dat het Verenigd Koninkrijk alsnog in de Europese Unie moet blijven. Dit geeft aan dat het idee van sommige remainers (zoals LibDem-leider Jo Swinson) om een nieuw referendum te organiseren, de plank misslaat, meent Clark.  Zelfs als een nieuw referendum georganiseerd wordt, zou het resultaat hoogstwaarschijnlijk hetzelfde blijven.  Met als het enige effect: verdere uitstel en een verlengde bestuurlijke crisis.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-10-2019

Rusland, veel minder bedreigend dan vroeger

Wat te doen met de Russen? Sinds de Russische interventie in Zuid-Ossetië zoeken westerse leiders naar een hernieuwd antwoord op deze actuele vraag. Angelo Codevilla van de

 

Claremont Review of Books meent dat het Westen nog teveel vast zit in de mindset van de Koude Oorlog. Destijds had het Sovjetimperium waarlijk globale aspiraties, handig gebruikmakend van haar sterke internationale netwerk. Zo had de communistische partij grote invloed in Amerikaanse en Europese politiek en media. Het huidige Rusland handelt vooral defensief en tracht haar status als regionale grootmacht te beschermen. Daarom stelt Codevilla dat de Russische inmenging in westerse verkiezingen in het niet valt bij de vroegere communistische infiltratie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-10-2019

Macron’s geesteskind wordt volwassen

In september vond de eerste bijeenkomst van het Europees Interventie Initiatief (EII) buiten Frankrijk plaats:  in Hilversum! De bijeenkomst leek succesvol. In Noorwegen, Zweden en Italië

 

verwelkomde het partnerschap drie nieuwe leden en de lidstaten toonden bereidwilligheid om de leiding te nemen op specifieke onderwerpen. Het EII moet dienen als een lean and mean organisatie voor militaire en strategische samenwerking, die snel kan reageren op crisissituaties en actuele internationale kwesties, in de periode voor de bureaucratische machines van de EU en de NAVO op gang zijn gekomen. Hoewel er nog vele uitdagingen overwonnen moeten worden (hoe wordt het geen Frans hobbyproject, en wie mogen er allemaal lid worden?) lijkt het initiatief in een succes uit te monden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-10-2019

Conservatieve revolutie

Vorige week deelden we een artikel over de Britse Labour Party in de post-Brexit wereld; deze week is de beurt aan de conservatieven. In een essay voor The Atlantic beschrijft Tom

 

McTague de geschiedenis van de Tories, als een partij altijd schipperend tussen traditie en hervorming en die nogal eens wisselt in zijn politieke opvattingen en loyaliteiten. Zo is de marktgerichte economische politiek van de afgelopen decennia niet iets wat de Conservative Party altijd heeft uitgedragen – vroeger stond de partij voor protectionisme en sociale bescherming. Brexit betekent hoogstwaarschijnlijk een nieuw herijkingspunt voor de oudste politieke beweging ter wereld, dankzij een achterban die in toenemende mate bestaat uit de blanke, landelijke arbeidersklasse.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 30-09-2019

Een duidelijker Europees wapenexportbeleid

Hoewel de Europese Unie wel regels heeft met betrekking tot het exporteren van wapens, lijkt de implementatie hiervan inconsistent en onduidelijk. Volgens Sophia Besch zal dit een

 

probleem vormen wanneer de EU-lidstaten verdere defensiesamenwerking aan willen gaan. Zo wil Duitsland bijvoorbeeld geen wapens leveren aan Saoedi-Arabië, maar doet het Verenigd Koninkrijk dat wel. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de EU zou moeten handelen om een beter gecoördineerd wapenexportbeleid te bereiken. 

 

Foto: Wikimedia Commons 

Laatste update: 26-09-2019

Rood-Brittanië?

Waar de ogen van de wereld gericht zijn op de Britse premier, werpt Yasmeen Serhan een nadere blik op zijn potentiële opvolger: Jeremy Corbyn. Wat zou het betekenen voor het

 

Britse buitenlandbeleid als de radicaal-linkse politicus zijn intrede neemt in Downing Street? Zijn internationale visie is nog steeds grotendeels hetzelfde als in zijn activistische verleden – negatief tegenover NAVO, de Verenigde Staten en Israël en betrekkelijk vriendelijk ten opzichte van socialistische dictaturen. Zijn verkiezing zou dus een volgende uitdaging betekenen voor de stabiliteit van het NAVO-bondgenootschap, zo beargumenteert de journaliste.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-09-2019

Een Europees Interventie Initiatief

In september 2017 kwam president Emmanuel Macron met het voorstel voor een Europees Interventie Initiatief (EI2). Het doel van EI2 is om een aantal Europese landen meer samen te laten

 

werken in het voorbereiden op toekomstige crisismanagementoperaties. Tien landen, waaronder Nederland, hebben zich inmiddels aangesloten. Clingendael heeft een rapport uitgebracht waarin de mogelijkheden voor EI2 worden onderzocht, met de focus op het tot stand komen van een gedeelde strategische cultuur. De verschillen in de nationale strategische culturen van de landen worden in kaart gebracht, wat leidt tot een aantal aanbevelingen voor het bereiken van deze gedeelde strategische cultuur.  

 

Wikimedia/Commons

 

Laatste update: 16-09-2019

Energiewende bedreigt energiezekerheid

De veelgeprezen energiewende, de Duitse transitie naar hernieuwbare energieproductie, brengt de energiezekerheid van het land in gevaar. Dat is de conclusie van een rapport door

 

McKinsey. Het adviesbureau uit zijn zorgen betreffende de effectiviteit van het beleid qua CO2-reductie, de economische impact en de betrouwbaarheid van het stroomnetwerk. Dit is met name te wijten aan de instabiliteit van zonne- en windenergie, die tot grote pieken en dalen in elektriciteitsproductie leidt. De toekomst ziet er niet veel beter uit – als Duitsland door blijft gaan met het uitfaseren van kolen en kernenergie komt de competitiviteit van de industrie ernstig in gevaar, zo waarschuwt het rapport.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 12-09-2019

Zit Macron fout over Rusland?

In een stuk voor Chatham House wordt de Franse president Macron gewaarschuwd voor zijn recente poging tot toenadering met Rusland, en wordt uitgelegd waarom zijn

 

houding tegenover Rusland de laatste tijd erg tegenstrijdig lijkt. Bij de G7-vergadering in Biarritz vorige week bekritiseerde hij het Kremlin eerst voor het gewelddadig neerslaan van protesten in Moskou, waarna hij later stelde dat Rusland en Europa weer meer toenadering moeten zoeken. De auteurs claimen echter dat Macron moet oppassen met zulke uitspraken, omdat de westerse opvattingen van Europa’s veiligheid niet samengaan met Poetins belangen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-09-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.