Azië & Oceanië
Seoul verbiedt anti-Noord-Korea-flyers

Recentelijk stelde de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, een verbod in op het verspreiden van anti-Pyongyang-flyers over de Koreaanse grens. Hij hoopt dat dit verbod kan bijdragen aan verzoening

 

tussen Noord- en Zuid-Korea. Tegelijkertijd lijkt Noord-Korea zich de laatste tijd juist alleen maar vijandiger op te stellen naar zijn zuiderbuur. Wordt het tijd voor Seoul om zijn strategie te veranderen?

Foto: Wikimedia Commons/The White House

Laatste update: 16-06-2020

Sleutelfiguren Taliban getroffen door coronavirus

Dat niemand veilig is voor het coronavirus blijkt. In Afghanistan is de top van de Taliban getroffen door COVID-19 en dat zorgt voor verdeeldheid binnen de organisatie. Nu een aantal sleutelfiguren

 

zijn bezweken aan het coronavirus, dreigen er verschillende facties te ontstaan die willen strijden om de macht en de controle binnen de Taliban. Deze instabiliteit kan een grote invloed hebben op de Afghaanse vredesbesprekingen. De verschillende machtsblokken, waaronder de Verenigde Staten, vrezen dat interne verdeeldheid de kwetsbare overeenkomsten zal dwarsbomen. Hoe? Dat lees je in deze trans-Atlantische must read.

Foto: Wikimedia Commons/Isafmedia

Laatste update: 11-06-2020

China flirt met Pakistan; India zoekt toenadering tot Amerika

Rond de grens tussen China en India lopen de spanningen hoog op. Premier Modi kijkt angstig toe hoe China zijn aanwezigheid aan de grens vergroot en tegelijkertijd in toenemende mate samenwerking

 

zoekt met Pakistan, de aartsrivaal van India. Het diplomatieke antwoord van India: toenadering zoeken tot de VS, Taiwan en Australië. Hoe ziet die toenadering eruit en zal dit Beijing op afstand kunnen houden?

Foto: Wikimedia Comons - Modi (India) en Morrison (Australië)

Laatste update: 09-06-2020

Rusland en China: buren, maar ook vrienden?

Al jaren onderhouden Rusland en China een ongemakkelijke vriendschap. De huidige pandemie zet deze relatie op scherp. Beide landen zijn bang voor besmetting vanuit de buurlanden. In januari sloot Rusland

 

eenzijdig zijn grenzen voor Chinese staatsburgers. Op zijn beurt maakt China zich weer zorgen over besmettingen vanuit Rusland. De verschillen in aanpak van de pandemie drijven de buren verder uit elkaar. Toch stelt Ivan Zuenko van het Carnegie Center in Moskou dat deze, vooral pragmatische, vriendschap voorlopig zal standhouden. De vijandige houding van de Verenigde Staten dwingt beide landen namelijk in elkaars armen.

Foto: en.kremlin.ru - Russian-Chinese talks

Laatste update: 28-05-2020

Hoe sterk heeft China AustraliŽ in zijn greep?

Nadat de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de verspreiding van COVID-19, kreeg Australië al snel een Chinese aanval voor zijn kiezen

 

in de vorm van een campagne met desinformatie en economische strafmaatregelen. Australië laat zich volgens de Chinezen te makkelijk beïnvloeden door de Verenigde Staten. Gaat de Chinese aanval invloed hebben op de Australische publieke opinie en op de band tussen Australië en de VS? Terwijl de Australische regering met deze vraagstukken worstelt, zullen ook andere westerse landen de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Foto: Wikimedia Commons - Marise Payne

Laatste update: 26-05-2020

COVID-19 volgens China

Eerder deze week vond de drieënzeventigste editie van de Wereldgezondheidsvergadering plaats. Deze jaarlijkse vergadering wordt georganiseerd door de World Health Organisation (WHO). China was een

 

van de grote spelers op de vergadering.  De Chinese kijk op het virus wordt het best verwoord door zijn leider Xi Jinping. In zijn toespraak verklaarde hij dat “China heeft gehandeld met openheid en transparantie” en dat hij alles op alles wil zetten om internationale samenwerking te vergroten om zo de crisisaanpak te verbeteren. Dit geldt vooral voor de aanpak in Afrika, dat hij veel gulheid heeft beloofd.

Hoe verhoudt dit beeld van China als de ‘goede oudere broer’ zich met de werkelijkheid? Heeft China misschien verborgen motieven en wat betekent dit voor Europa? Je kunt het lezen in deze analyse van Valérie Niquet.

Foto: WikimediaCommons - www.kremlin.ru

Laatste update: 20-05-2020

India doodt 'most wanted' terrorist

Vorige week hebben Indiase strijdkrachten Riyaz Naikoo omgebracht. Hij was de leider van de Hizbul Mujahideen-militie en een belangrijk man onder de strijders in Kashmir. Hij stond in India bovenaan

 

het lijstje van meestgezochte terroristen in Kashmir. Sinds afgelopen maand is het geweld in de regio weer opgelaaid. De dood van Naikoo geldt voor de Indiase counter-insurgency-troepen dan ook als een belangrijke overwinning. De groeiende onrust in Kashmir biedt echter, mede door het hardhandige optreden van Indiase troepen, aartsrivaal Pakistan de mogelijkheid  om zijn invloed in het Indiaas Kashmir verder te vergroten; een kans die het niet zal nalaten om te grijpen. 

Foto: Wikimedia Commons / Antônio Milena - Indian Army-Sikh Light Infantry regiment

Laatste update: 13-05-2020

Hoe dichtbij is China en wat betekent dat?

Chinese betrokkenheid bij het bouwen van infrastructuur gebeurt niet alleen in Zuidoost-Azië en Afrika, maar ook in toenemende mate in Europa. Clingendael onderzoekt hoever China daadwerkelijk

 

is met zijn Belt and Road Initiative in Europa en wat dat betekent voor Europa’s positie ten aanzien van de grootmacht. Zeker gezien het recente bericht in de New York Times waarin staat dat de EU onder Chinese druk een kritisch rapport over het land zou hebben aangepast.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 06-05-2020

ď Het Westen is psychologisch zwakĒ

China heeft een propagandacampagne opgezet die westerse democratieën bekritiseert over hun aanpak van het coronavirus. Die komt precies op het moment dat er een diplomatiek geschil is

 

tussen Beijing en Brussel over Chinese verspreiding van desinformatie. De Chinezen beweren dat westerlingen het geloof in de liberale democratie verliezen, omdat die het Westen volgens hen psychologisch zwak heeft gemaakt. Vooral de EU wordt als kwetsbaar gezien. Hoe verdedigt Brussel zich in deze propagandastrijd? Lees het hier.

Foto: Flickr, Friends of Europe

Laatste update: 30-04-2020

Hoe gaat het met Kim Jong-Un?

Al dagen wordt de gezondheidstoestand van Kim Jong-Un breed uitgemeten in de media. Hij is immers sinds 11 april niet meer in het openbaar verschenen.

 

Ze speculeren over het lot van de Noord-Koreaanse leider. Is hij in ‘groot gevaar’, ‘hersendood’, of is er helemaal niets aan de hand? Dit artikel en een filmpje van de New York Times leggen uit hoe men buiten Noord-Korea het land in de gaten houdt en op welke data men zich baseert. Daarnaast legt de krant uit wat een machtsvacuüm in Noord-Korea zou betekenen voor de regionale veiligheid in Oost-Azië, wanneer Kim Jong-Un zou komen te overlijden. De Amerikanen en Zuid-Koreanen hebben in ieder geval plannen klaarliggen als dit zou gebeuren, vooral om te voorkomen dat de nucleaire wapens van het land in verkeerde handen vallen. Ondanks de speculaties blijft de gezondheid van de dictator in nevelen gehuld.

Foto: Flickr, Driver Photographer - Kim Jong-Un visiting Berlin

Laatste update: 28-04-2020

China door de ogen van McMaster

Hoe ziet China de wereld en hoe moet het Westen hierop reageren? Voormalig Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zet zijn visie over het land uiteen.

 

Het beeld dat de gepensioneerde generaal schetst, is alles behalve rooskleurig: de Chinese Communistische Partij is verslaafd aan controle en het monddood maken van stemmen die haar niet aanstaan. Gemotiveerd door een combinatie van arrogantie en onzekerheid probeert zij haar invloed op soevereine landen af te dwingen. Niet alles is verloren, stelt McMaster. De liberale waarden die door China als zwakte worden gezien, zijn eigenlijk de krachten waarmee kan worden teruggevochten.

Foto: Flickr, CSIS Center for Strategic & International Studies

Laatste update: 23-04-2020

Hypersone raketten: game changers

Ze zijn niet langer science fiction: hypersone wapensystemen. De Russen testten al hun eigen systeem. Nu de Volksrepubliek China daadwerkelijk zo’n systeem in gebruik neemt, kijkt de wereld met argusogen toe.

 

Het is vrijwel onmogelijk om je te verweren tegen hypersone wapens, die met een snelheid van boven Mach 5 (6125.22 kilometer per uur) op hun doel afgaan. Nu deze nieuwe wapens van de band rollen, lijkt het nodig om regels op te stellen die de verspreiding van deze wapens tegengaan. Wanneer deze wapens namelijk hun weg vinden naar de internationale wapenmarkt, zijn de mogelijke gevolgen niet meer te overzien. 

 

Foto: Wikimedia Commons - Hypersonic Glide Vehicle
 

Laatste update: 09-03-2020

Amerikaans-Chinees conflict onvermijdelijk?

Leidt de opkomst van China tot een steeds hoger oplopend conflict met de VS? Deze vraag leidt tot diepgaande beschouwingen over de rol van China, de VS en de EU in de  toekomstige wereldpolitiek.

 

Peter Rudolf, van de Stiftung Wissenschaft und Politik, biedt houvast door relevante theorieën te verbinden aan het hedendaags beleid van de grootmachten. Beiden zien elkaar als potentiële tegenstanders op het strijdveld. Als dit zo door blijft gaan, dan dreigt constante strijd om invloed tussen de twee grootmachten het nieuwe normaal te worden. Niet in de laatste plaats op het digitale strijdveld.

Foto: Flickr, Rudin Group - Chinese and US flags

 

Laatste update: 05-03-2020

India in vuur en vlam

Terwijl Narendra Modi zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump ontvangt, staat zijn hoofdstad in brand door sektarisch geweld. Hoe groot zijn de problemen voor de grootste democratie ter wereld?

 

Het geweld lijkt een gevolg van het hindoe-nationalistische beleid van de Indiase premier. Vooral een controversiële burgerschapswet is een heet hangijzer. Verschillende deelstaten, gesterkt door vreedzaam protest van moslims en gematigde hindoes, protesteren nu tegen de implementatie van deze wet. De partij van Modi, de BJP, lijkt echter haar zinnen te zetten op radicalisering. Partijprominenten hebben zelfs gesuggereerd dat demonstranten mogen worden neergeschoten. Waar zal dit in uitmonden?

Photo Credits: Flickr, Two Circles

Laatste update: 02-03-2020

De machtigste vrouw van Noord-Korea

In dit tweedelige stuk van The National Interest wordt Kim Yo-Jong’s opmars binnen Noord-Korea onderzocht. Wie is deze vrouw en hoe klom zij zo snel op na de dood van haar vader?

 

De twee artikelen schetsen een profiel van de zus van Kim Jong-Un. Zij kan worden gezien als haar broers rechterhand. Informatie uit het kluizenaarsland komt mondjesmaat binnen. Toch is het mogelijk om haar rol én invloed binnen de Noord-Koreaanse elite te beoordelen.

Flickr, U.S. Department of State - Secretary Pompeo Receives Photos from Kim Yo Jong in Pyongyang

Laatste update: 27-02-2020

Coronavirus: nieuwe revolutie in China?

Een angstcultuur, gecreëerd door Xi Jinping, zorgt ervoor dat China te langzaam heeft gereageerd op het Coronavirus. Dat stelt Rory Truex in The Atlantic.

 

Vooralsnog hebben deze en andere rampen nog niet geleid tot een scenario dat vergelijkbaar is met de Tsjernobylramp. Die betekende het begin van het einde van de Sovjet-Unie. het gebrek aan checks and balances zorgt in China echter wel voor onnodig leed onder de bevolking. Commentatoren in het Westen zinspelen inmiddels op regime change. Alleen is een democratische revolutie volgens Truex nog ver weg.

Foto: Flickr, SoQ Coronavirus

Laatste update: 20-02-2020

Myanmar: wankel bruggenhoofd?

Myanmar heeft de potentie om het bruggenhoofd te zijn tussen de economische reuzen van Azië: India en China. Ondanks deze ogenschijnlijk gunstige positie, profiteert het land hier niet van door voortdurende binnenlandse conflicten.

 

The Strategist neemt het land onder de loep en probeert een perspectief te bieden voor de toekomst. Wat het land volgens de Australische denktank vooral moet vermijden is samen te vatten in de ‘vijf m’s’: misunderstanding, mistrust, misinterpretation, misconception en mistreatment.

Photo Credits: Flickr, DYKT Mohigan

Laatste update: 17-02-2020

China: de nieuwe reus in defensie

Dat het defensiebudget van China groeit is al bekend. Hoe de nationale defensie-industrie meegroeit is een stuk moeilijker vast te stellen.

 

Kwantitatief onderzoek van het Zweedse SIPRI geeft aan dat de tweede economie ter wereld vandaag de dag ook beschikt over de  tweede grootste defensie-industrie. Hoe ziet deze ondoorgrondelijke sector er uit?

 

Photo Credits: Flickr, Jonathan Kos-Read

Laatste update: 06-02-2020

Nieuwe vriendschap: EU en Japan

Het protectionistisch bewind van de Verenigde Staten drijft Japan en de EU in elkaars armen. Het CEPS zet uiteen wat voor grote economische en politieke voordelen een dergelijke vriendschap zou kunnen bieden.

 

Verdergaande samenwerking is de uitgelezen kans om verder te groeien dan alleen op economisch gebied. Zijn de nieuwe verdedigers van de liberale wereldorde opgestaan?

Foto: Flickr, Junpea Abe

Laatste update: 03-02-2020

Japan in het nauw

Noord-Korea gaat dit jaar een ‘agressiever buitenlands beleid’ voeren, en hervat het ontwikkelen van raketten. Met de Olympische Spelen is dit voor Japan een onwelkome wending.

 

Kim Jong-Un voelt zich niet meer gebonden aan het op moratorium nucleaire en langeafstandsraketten. Japan moet meer samenwerken met Zuid-Korea en de VS om hun veiligheid te waarborgen. De relatie tussen de Amerikanen en Zuid-Korea is echter al een lange tijd moeizaam, omdat Trump meer terug wil zien voor de militaire aanwezigheid in het land.  het Witte Huis zal misschien meer terugvragen voor hun militaire aanwezigheid. Japan moet vrienden gaan zoeken, maar waar?

Foto: flickr, CJCS

Laatste update: 30-01-2020

Singapore: gevangen tussen twee vuren?

“Als twee olifanten vechten, vertrappen ze het gras . Als ze de liefde bedrijven, gebeurt hetzelfde”. Met die woorden omschreef de eerste premier van Singapore de positie van de stadsstaat

 

tussen de belangen van China en Amerika. Volgens William Choong van The Strategist heeft Singapore als partner van beiden bij uitstek belang bij de beëindiging van het conflict, want mogelijk moet de eilandstaat binnenkort gedwongen partij kiezen voor één van de ‘olifanten’.

Foto: Flickr, David Meggers

Laatste update: 27-01-2020

China daagt IndonesiŽ uit in Zuid-Chinese Zee

Een confrontatie tussen China en Indonesië is kortgeleden met een sisser afgelopen. De Chinezen probeerden hun claim op de Zuid-Chinese Zee kracht bij te zetten.

 

Dit door vissersboten en kustwacht naar een betwiste eilandengroep te sturen. Indonesië reageerde hierop door oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar het gebied te sturen. Tegelijkertijd is China, in samenwerking met andere landen, bezig met het opstellen van (militaire) gedragsregels voor de betwiste regio. Waarom kiest China ook voor bewuste provocaties?

 

Foto: Flickr, Tadashi Mori

Laatste update: 23-01-2020

Aanhoudende zorgen voor Duterte

Halverwege zijn ambtstermijn heeft president Rodrigo Duterte van de Filipijnen nog genoeg zaken om zich zorgen over te maken.

 

Aanslepende binnen- en buitenlandse conflicten heeft ook hij niet kunnen oplossen. The Strategist legt uit hoe de binnenlandse strijd met jihadisten en het internationale conflict met China in de Zuid-Chinese Zee Duterte en zijn regering hebben beïnvloed én welke strategie hij, mits herverkozen, de komende jaren moet voeren.

Photo credits: Flickr, Republic of Korea 

Laatste update: 20-01-2020

Chinees neokolonialisme in MaleisiŽ?

De relatie tussen Maleisië en China is niet wat het lijkt. In dit artikel belicht Felix Chang de verandering in houding van de Maleisische overheid ten opzichte van China.

 

Al decennia is er een scheve economische verhouding in projecten tussen de twee landen, mede veroorzaakt door slechte transparantie in het buitenland beleid van Maleisië. Laatstgenoemde draagt veelal de kosten maar niet de baten van de projecten. Onvrede hierover plus de toenemende agressie van China in de Zuid-Chinese zee zorgt wellicht voor een omslag in Maleisisch beleid. Komt die er ook?

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

De EU zonder duidelijk China-beleid in 2020

Met een EU-China top op de planning in april wordt het hoog tijd dat de EU een duidelijke lijn tegenover China formuleert, aldus Noah Barkin.

 

Maar uitdagingen als Chinese mensenrechtenschendingen en het Amerikaanse handelsconflict dreigen Europese besluitvorming te bemoeilijken. Voor nu ontbreekt het de lidstaten aan eenheid en vastberadenheid in de strategie voor China. Wat kunnen we verwachten van Sino-Europese relaties voor 2020?

Photo Credits: Flickr, The White House

Laatste update: 13-01-2020

Wordt de oorlog koud of koel?

Hoewel er een eerste handelsakkoord ligt tussen de VS en China, zien weinigen een einde aan het conflict tussen de grootmachten.

 

Volgens onderzoekers uit Hong Kong is er geen sprake van een Koude Oorlog, maar van een ‘Koele Oorlog’ zoals ze dat noemen? In US-China Focuss vragen Andrew Sheng en Xiao Geng zich af hoe dit conflict, dat vooralsnog alleen maar verliezers kent, moet eindigen.

Photo Credits: Futureatlas.com

 

Laatste update: 08-01-2020

Verkiezingen Taiwan: ophef voor China en VS?

Voor Taiwan is een nieuwe verkiezingsronde aanstaand. Wat voor resultaten zijn er van de verkiezingen te verwachten

 

en wat voor geopolitieke verandering kan dit teweeg brengen? Afhankelijk van de winnaar is het mogelijk dat China of de VS zijn regionale strategie aanpassen.

Foto: Flickr

 

Laatste update: 06-01-2020

De EU en AziŽ, nieuwe machtige partners?

Met de opkomst van landen in Zuidoost-Azië reist tevens de vraag hoe de EU zich tot de regio moet verhouden.

 

Josep Borrell, de pas aangetreden Hoge Vertegenwoordiger buitenlands beleid van de EU, gaat hier nader op in.  In dit opiniestuk van zijn hand, gaat de Spanjaard in op de uitkomst van de  laatste Asia-Europe Meeting en op zijn doelstellingen voor de toekomst.

Foto: Flickr

Laatste update: 06-01-2020

De 'Chinese Dream' een Indiase nachtmerrie?

Lange tijd domineerde de Verenigde Staten in Azië en in de Pacific. Nu lijkt er een regionale draai richting China plaats te vinden. Op economisch, politiek en militair vlak weet de Chinese

 

president Xi namelijk zijn invloed op buurlanden te vergroten. Heeft India straks het nakijken?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-12-2019

India moet vernieuwen

India is een opkomende wereldmacht en president Modi heeft internationale ambities. Het buitenlandbeleid van India is echter nog zeer verouderd. Daarin komt tot uitdrukking dat het land

 

zichzelf nog steeds ziet als achtergesteld derdewereldland. Wat kan India doen om invulling te geven aan zijn nieuwe positie als opkomende wereldmacht?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2019

Het geheim van China

Hoe kunnen we China het beste begrijpen en welke richting wil het land op? Charles Edel probeert deze vragen te beantwoorden aan de hand van vier verschillende theorieën, die

 

verschillende auteurs presenteren in een aantal recent verschenen boeken over het land. Zo richt  één boek zich op de koersverandering in China onder president Xi Jinping. Een ander boek gaat in op de internationale ambities van China en de Nieuwe Zijderoute. De twee overige boeken gaan over het gevoel van onveiligheid binnen het Chinese leiderschap en de gevolgen van het autoritaire regime van de communistische partij voor het land. Alle vier de boeken worden op National Interest aangeraden om China beter te begrijpen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

Gevaarlijke Chinese Inmenging

Eerder schreven we over de toenemende invloed van de Chinese Communistische Partij op universiteiten wereldwijd, ook Westerse. Alex Joske en Charlie Lyons Jones

 

analyseerden dit probleem voor ASPI Strategist. Volgens hen maakt de  invloed van de socialistische dictatuur buitenlandse universiteiten een belangrijk onderdeel uit van zijn militair-technologische strategie. Chinese officials doen kennis en skills op aan buitenlandse universiteiten en rekruteren onderzoekers voor het Chinese leger. Er zijn veel samenwerkingsverbanden. Met name met universiteiten in Australië, die technologieën ontwikkelen die China gebruikt voor mensenrechtenschendingen. Denk bijvoorbeeld aan surveillancetechnologieën die het gebruikt bij de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang.  Volgens Joske en Jones is dit een groot probleem, maar ze komen met een aantal concrete voorstellen om er iets aan te doen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

Bioterreur in IndonesiŽ

143 miljoen dodelijke slachtoffers per gram. Dat is hoe giftig het biowapen Abrin kan zijn. Vorige maand is het gevonden in de handen van een IS-geaffilieerde terreurorganisatie in Indonesië.

 

Het goedje is te verspreiden met een bom, of door het toe te voegen aan drinkwater of voedsel. Bio-wapens zijn lastig te vervaardigen, maar er zijn steeds meer rapporten waaruit blijkt dat Indonesische terroristen bezig zijn met het maken van biowapens. Is de Indonesische overheid in staat dit gevaar te beteugelen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 25-11-2019

Hoe betalen de VS en Zuid-Korea de rekening?

Niet alleen bij de NAVO bekritiseert President Trump bondgenoten voor het niet eerlijk delen van defensiekosten. Onderhandelingen tussen de VS en Zuid-Korea zijn vroegtijdig

 

gestaakt omdat ze het niet eens konden worden over het verdelen van de kosten van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Trump heeft recent zelfs gesuggereerd troepen terug te trekken als de financiële bijdrage van Zuid-Korea niet omhoog gaat. Het mislukken van de onderhandelingen is een zeldzame publieke onenigheid in dit sterke bondgenootschap, maar voor de VS zijn de strategische belangen in de regio enorm. Bestaat er een kans dat de VS de troepen echt terugtrekt?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-11-2019

Chinese invloed op de Australische campus

In het hele Westen zijn er zorgen over de vrijheid van meningsuiting in de academische wereld. In Australië is het grootste gevaar voor deze vrijheid echter niet afkomstig van de

 

usual suspects, radicaal-linkse studenten en docenten, maar van de Chinese Communistische Partij, stelt Drev Pavlou. Bezuinigingen hebben Australische universiteiten in grote mate afhankelijk gemaakt van buitenlandse studenten, waarvan de meesten uit China komen. Dit geeft de Chinese overheid een grote invloed, die zij aanwendt door middel van CCP-studentenclubs en propagandaorganen als het Confucius Institute. Deze laatste instelling is intussen mede-vormgever van Australische curricula over China. Ook wordt de demonstratievrijheid van studenten (bijvoorbeeld over de Oeigoeren of Hong Kong) onder Chinese druk steeds verder aan banden gelegd door de universiteiten. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

Een nationalistisch tripje naar Kashmir

Ondanks dat de internationale gemeenschap het conflict in Kashmir vaak ziet als een internationaal conflict,  wil India dat de internationale gemeenschap zich zoveel mogelijk buiten de

 

situatie houdt. Westerse politici of Indiase oppositiepartijen zijn er over het algemeen niet welkom. Afgelopen week liet President Modi toch een aantal leden van het Europese Parlement toe in de regio. Dat leidde tot veel kritiek, aangezien hij voornamelijk vertegenwoordigers van nationalistische, islamkritische partijen toeliet. Daarmee kan Modi zich in de voet schieten, omdat internationaal het beeld kan ontstaan  dat de Indiase acties in Kashmir anti-islamitisch zijn.  

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 08-11-2019

Een volgende crisis in Zuid-AziŽ?

Volgens een analyse voor War on the Rocks zijn recente crises tussen India en Pakistan voor een deel niet geëscaleerd door geluk. Zonder adequaat crisismanagement in de regio, en met

 

wat minder geluk, kan de situatie snel escaleren. Onder de Indiase president Modi is de houding richting aartsvijand Pakistan risicovoller en gewelddadiger geworden. Waar Indiase militaire acties richting het buurland vaak ontstonden na terroristische aanslagen,  waarvan het Pakistan vaak beschuldigt van betrokkenheid, lijkt Modi ook zonder directe aanleiding bereid tot militaire acties. Zit een nieuwe Zuid-Aziatische crisis er aan te komen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

Fragiele hoop in Afghanistan

Vorige maand vonden presidentsverkiezingen plaats in Afghanistan. De officiële uitslag is vooralsnog onbekend, maar het lijkt weer een close call te worden tussen de huidige

 

president Ghani en zijn voornaamste uitdager Abdullah. Mocht een van beide partijen de uitslag niet accepteren, zal het land dan in dezelfde chaos vervallen als na de presidentsverkiezingen van 2014? Conflictanalist Andrew Watkins denkt van niet. In een artikel voor War on the Rocks legt hij uit hoe de Afghaanse overheid zich de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld. De macht van traditionele leiders en krijgsheren is afgenomen en veel belangrijke publieke functies worden nu ingevuld door jonge, goed opgeleide technocraten die trouw zijn aan het centrale gezag. Hij voorziet echter wel een andere uitdaging: Afghanistan is nog steeds sterkafhankelijk van Amerikaanse militaire en financiële steun. En laten de Verenigde Staten nou net van plan zijn te vertrekken…

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-10-2019

China & Rusland Ė militaire partners?

Rusland en China halen de banden steeds verder aan. Rusland is begonnen met het assisteren van de Chinezen bij de opbouw van een Missile Early Warning System. Momenteel hebben alleen

 

de VS en Rusland zo’n systeem. De samenwerking – waar vele tientallen miljoenen mee gepaard gaan – werd door Poetin beschreven als een nieuwe stap in de Chinees-Russische alliantie. Zo lijkt China te profiteren van de verslechterde banden tussen Rusland en het Westen. Is dit een stap naar een een echte alliantie tussen de twee grootmachten?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-10-2019

Is macht te koop?

Afgelopen jaar zijn de spanningen in de Zuid-Chinese Zee weer opgelopen, onder andere als gevolg van de toegenomen assertieve houding van China.  China botst continu met buurlanden

 

Vietnam en de Filipijnen over het betwiste zeegebied. Echter heeft China ook een sterke economische invloed over de landen in Zuidoost-Azië, mede door het Belt and Road Initiatief (BRI). In hoeverre zijn de Chinezen in staat hun economische macht aan te wenden om hun territoriale claims door te drukken? Dat lees je in dit rapport van Yang Jiang voor het DIIS.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-10-2019

Amerika's Aziatische Allianties

In een rapport van het Hudson Institute wordt het Amerikaanse belang van sterke bondgenoten in Noordoost Azië benadrukt. De relatie tussen Zuid-Korea en Japan is verslechterd, en dit zal

 

ook gevolgen hebben voor Amerika’s belangen in de regio. Door de toenemende dreigingen vanuit China en Noord-Korea zou de VS actief moeten bijdragen aan het oplossen van de conflicten die er spelen tussen Zuid-Korea en Japan. Naast dat de band tussen Japan en Zuid-Korea verbeterd zou moeten worden, kunnen ook trilaterale relaties tussen de VS, Japan en Zuid-Korea op het gebied van cyberveiligheid en bescherming tegen nucleaire aanvallen bijdragen aan het versterken van de strategische positie van de VS in Azië.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-10-2019

Chinaís lange tenen

De laatste tijd zijn er meerdere incidenten geweest waarbij de Chinese overheid Westerse bedrijven of individuen het zwijgen op legt. Denk bijvoorbeeld aan de schandalen rondom de NBA,

 

Blizzard en South Park. In een essay voor The Atlantic vraagt Zeynep Tufecki zich af waarom China zulke kleine beledigingen zo enorm escaleert. Is het een teken van Chinese kracht; China dat denkt in staat te zijn haar wil op te leggen aan het Westen? Of is het een teken van Chinese zwakte; verlies van de langetermijnstrategie en een terugval in een karikaturaal autoritarisme? Tufecki waarschuwt ons geen van beide opties te snel af te schrijven.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-10-2019

Amerika en Noord-Korea komen niet verder

Hoewel de aandacht van Amerika nu vooral gericht is op de situatie in Noordoost-Syrië en het conflict met Iran, hebben er ook weer onderhandelingen plaats gevonden tussen de VS en

 

Noord-Korea. Afgelopen weekend kwamen vertegenwoordigers van beide landen weer bijeen in Stockholm. De relatie tussen Trump en Kim Jong-un lijkt goed, maar de gesprekken over kernwapens liepen weer spaak. Zo liet Noord-Korea weten erg teleurgesteld te zijn over de Amerikaanse houding bij de bijeenkomst dit weekend en claimt Washington juist dat Pyongyang alle Amerikaanse voorstellen blijft afwijzen. Hoe komt het dat er steeds maar geen vooruitgang wordt geboekt in de nucleaire gesprekken?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-10-2019

Jong, Chinees, Nationalistisch

Over de hele wereld demonstreerden de afgelopen weken grote groepen Chinese jongeren. Niet in solidariteit met Hong Kong of met de Oeigoeren, maar juist ter steunbetuiging van de

 

Communistische Partij. Het nationalisme onder Chinese expatjongeren is groot – en groeiende, zo beweert Vicky Xiuzhong Xu in Foreign Policy. Dit nationalisme wordt actief gestimuleerd vanuit Beijing en blijkt hardnekkig. In het Westen wordt vaak aangenomen dat, eenmaal in aanraking gekomen met de open westerse samenleving, jonge Chinezen snel een kritische houding zullen ontwikkelen ten opzichte van de socialistische dictatuur in hun moederland. De realiteit is echter weerbarstiger: de auteur beschrijft haar eigen moeizame proces om de staatspropaganda te doorzien wat betreft thema’s als  Tibet of Taiwan

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-10-2019

Krijgen de Chinezen Hun Sen?

Cambodja lijkt zich aan te sluiten in de toch al niet korte rij van landen die de Verenigde Staten tevergeefs democratisch heeft proberen te maken. Premier Hun Sen regeert het land met

 

strakke hand  en beweegt geopolitiek steeds meer richting China. De Amerikanen moeten de hoop echter niet opgeven, beweert Charles Dunst in The Diplomat. Hij schrijft dat de VS de democratische krachten in het land kan stimuleren door  onafhankelijke media financieel te ondersteunen en ze aan te moedigen afstand te nemen van de Cambodjaanse regering.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-10-2019

Rohingyas nog steeds vast in Bangladesh

Het is al weer twee jaar geleden dat de enorme stroom aan Rohingya vluchtelingen naar Bangladesh begon. Nog steeds zijn er nauwelijks mensen teruggekeerd naar Myanmar, omdat ze

 

vrezen dat hun rechten daar opnieuw geschonden zullen worden. Waar Bangladesh twee jaar geleden al deze vluchtelingen nog goedwillend opving, begint het land nu een conservatiever standpunt in te nemen. Zo mogen Rohingyas niet trouwen met Bengalen en mogen ze niet buiten kampen wonen, werken, of naar school. Ook pogingen door Bangladesh en Myanmar om Rohingya’s per bus vrijwillig terug te brengen hebben niet gewerkt en dus zal de toekomst voor de Rohingya vluchtelingen nog lang onzeker blijven.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-09-2019

De Chinese draak landt in Europa

De Balkan is al eeuwen het strijdtoneel van grootmachten, en ook vandaag de dag lijkt dat niet anders. De afgelopen jaren is China zich steeds meer gaan mengen in de regio, met grote

 

investeringen in landen als Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Noord-Macedonië. Middels debt trap diplomacy – het opzadelen van landen met grote schulden – en het uitvoeren van grote infrastructurele projecten vergroten de Chinezen hun invloed in de regio. De Chinese pro-activiteit bemoeilijkt de integratie van de regio in de Europese Unie, omdat mede door Chinees toedoen, de desbetreffende landen zich niet conformeren naar Europese normen op het gebied van milieu, schuldenlast en anti-corruptie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-09-2019

Wat is India van plan in Kashmir?

Terwijl de spanning stijgt in Kashmir spreken hooggeplaatste Indiase politici, zoals minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar, steeds vaker over het betrekken

 

van Pakistaans-bezet Kashmir bij India. Hoewel voor sommigen deze woorden vooral dienen ter afleiding van de slecht presterende Indiase economie, stelt Christopher Snedden dat er ook een aantal politici is dat serieuze aspiraties heeft om dit gebied bij India te betrekken. Velen zien dit als een onlogische en onverstandige actie voor India gezien de verwachte weerstand, maar, zo stelt Snedden, soms weegt voor politici nationalisme zwaarder dan logica.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-09-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.