NAVO
Oekraďne krijgt nieuwe NAVO-status

Oekraïne is een stapje dichter bij toetreding tot de NAVO. Sinds 12 juni heeft het Oost-Europese land de status van ‘Enhanced Opportunities Partner’ (EOP). Oekraïne wordt daarmee nauwer betrokken

 

worden bij politieke overleggen en het verzekert zich daarnaast van snellere communicatie en uitwisseling van informatie met de alliantie. Rusland ziet al tientallen jaren dat de NAVO steeds dichter bij zijn grenzen komt. Het partnerschap met Oekraïne is dan ook tegen het zere been van Moskou. Hoe zal de EOP-status de betrekkingen tussen het Westen en Rusland beïnvloeden? Verschillende experts geven hun mening hierover in dit artikel van de Atlantic Council.

Foto: Wikimedia Commons/The Presidential Administration of Ukraine

Laatste update: 18-06-2020

Binnendijk: Amerikaanse terugtrekking uit Duitsland is kwalijk

Het Amerikaanse besluit om 9.500 soldaten terug te trekken uit Duitsland heeft geleid tot een discussie over de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de Europese veiligheid. Hans Binnendijk

 

van de Amerikaanse Atlantic Council stelt dat de actie van president Trump haaks staat op de jarenlange inspanningen om de vrede in Europa te waarborgen. Volgens hem is dit kwalijk, want de houding van de NAVO tegenover Russische agressie getuigt al enige tijd van onzekerheid binnen het bondgenootschap. Volgens Binnendijk wordt het daarom de hoogste tijd om de Amerikaans-Europese banden juist aan te halen.

Foto: Defense. Gov

Laatste update: 11-06-2020

Een trans-Atlantisch antwoord op China?

Terwijl China en de Verenigde Staten al een tijd verwikkeld zijn in een machtsstrijd, ervaren Europese landen ook in groeiende mate economische en diplomatieke druk uit China. Daarom wordt het

 

volgens Ian Brzezinski van de Atlantic Council hoog tijd dat er een trans-Atlantisch antwoord komt op de groeiende assertiviteit van China. Zou een NAVO-China Raad, vergelijkbaar met de NAVO-Rusland Raad, bijvoorbeeld een optie zijn?

Foto: Flickr/NATO

 

Laatste update: 03-06-2020

Reflectie over een nieuw strategisch concept

Tijdens de NAVO-top van Londen in december 2019 werd besloten om een ‘reflectieproces’  te starten over de toekomst van de militaire alliantie. Een groep experts gaat zich onder andere buigen over de

 

politieke versterking van de NAVO en gaat naar verwachting een aantal aanbevelingen opstellen voor een nieuw strategisch concept. Dat wordt tijd: het oude concept dateert uit 2010 en intussen is het geopolitieke speelveld van de NAVO sterk veranderd. Deze must read biedt een blauwdruk voor het nieuwe strategische raamwerk. Op welke dreigingen en uitdagingen moet het bondgenootschap zich richten om ook de komende jaren relevant te blijven?

Foto: Flickr/NATO – conference following the Defence Ministers’ meeting

 

Laatste update: 20-05-2020

Duitsland kiest een nieuwe straaljager

De Duitse Minister van Defensie overweegt de aankoop van 45 Amerikaanse F18-straaljagers. Deze moeten de oude Tornado-vliegtuigen vervangen. Dit nieuwe type vliegtuig heeft de capaciteit

 

om kernwapens te dragen, net als zijn voorganger. Duitsland peinst al bijna twintig jaar over het vervangen van de Tornado. Moet een nieuwe straaljager beschikken over de mogelijkheid tot nucleaire bewapening? Is het misschien niet beter stappen te zetten richting nucleaire ontwapening? In deze must read stelt Rafael Loss van het ECFR dat een goede vervanger van de Tornado (mét nucleaire draagkracht) niet alleen Duitsland zal dienen, maar ook invloed heeft op het voortbestaan van de NAVO.

Foto: Wikimedia Commons: A German Tornado from the German Air Force Flying Training Center (GAF/FTC), Holloman AFB

Laatste update: 07-05-2020

NAVO reageert op nepnieuws

"In ons gevecht tegen de COVID-19 pandemie zijn feiten en informatie van betrouwbare bronnen belangrijker dan ooit. Sinds het begin van de crisis heeft Rusland valse beschuldigingen gemaakt aan het adres

 

van de NAVO.’’ COVID-19 zou bijvoorbeeld een biologisch wapen zijn, ontwikkelt door de NAVO, en de organisatie zou defensieuitgaven aanmoedigen ten koste van de gezondheidszorg. Door het wilde karakter van dergelijke mythes voelt de NAVO zich genoodzaakt om de geruchten de kop in te drukken. Daarom heeft de organisatie dit factsheet uitgegeven.

Foto: Flickr, NATO - Allied plane brings 45 tons of supplies to Bucharest

Laatste update: 16-04-2020

De steunpilaar van Russische ambities

Het Arctisch gebied is al jaren onderdeel van de Russische plannen om werkelijk terug te keren naar een ‘Great Power’ status. President Poetin heeft de afgelopen twintig jaar persoonlijk Ruslands Arctische 

 

gebieden onderdeel gemaakt van modern Russisch nationalisme. Heather Conley en Matthew Melino van CSIS geven een uitgebreide analyse van de Russische plannen. In hun artikel stellen zij drie doelen van Rusland: het verbeteren van bescherming van de noordgrens, de economische toekomst veiligstellen en het creëren van een nieuw podium om haar macht te vertonen. Moet de NAVO zich zorgen maken over deze ambities?

Foto: Christopher Michael - 50 Years of Victory at the North Pole

Laatste update: 02-04-2020

Lidmaatschap eindelijk rond

Met het hijsen van de vlag op 30 maart was de toetreding van Noord-Macedonië tot de NAVO een feit. Hiermee komt na 27 jaar een een oude (strategische) wens van het land eindelijk in vervulling.

 

Vukašin Živković wierp vlak voor de officiële toetreding een blik op dit lange proces, dat dus al in 1993 begon. Wat betekent het NAVO-lidmaatschap van Noord-Macedonië voor het land én de regio? Is bijvoorbeeld toetreding tot de Europese Unie nu ook dichterbij gekomen?

Foto: NATO - Ceremony marking the accession to NATO of the Republic of North Macedonia

Laatste update: 01-04-2020

‘NAVO biedt Turkije geen militaire steun’

Turkije hoeft niet van de NAVO te verwachten dat artikel 5, het collectieve militaire vergeldingsmechanisme, in werking zal treden. Turkije heeft zich in Syrië in een lastig parket genesteld, hoe komen zij hieruit?

 

Nu het broze staakt-het-vuren in Idlib van kracht is, zet The Conversation uiteen waarom artikel 5 van de NAVO niet in werking kán worden gesteld. Aan de dreigende escalatie van het conflict, Syrië wordt immers gesteund door Rusland, is van NAVO-zijde geen behoefte. Wat is er dan wél mogelijk in de reeds bekoelde verhouding tussen Turkije en de NAVO? De mogelijkheden liggen uitsluitend in artikel 4, waarmee Turkije zijn zorgen kan uiten over de integriteit van zijn eigen veiligheid.

Wikimedia Commons - Turkish Patrol in Syria

Laatste update: 12-03-2020

Turkije heeft de NAVO tóch nodig

Na dodelijke aanvallen op Turkse troepen in Idlib zijn de vriendschappelijke betrekkingen tussen Turkije en Rusland bekoeld. Daarom zoekt Turkije weer toenadering tot de NAVO. Hoe moet de NAVO reageren?

 

Ozgur Unluhisarcikli stelt dat de traditionele bondgenoten van Turkije het land moeten steunen. Dit ondanks de ongemakkelijke verhoudingen die onder het bewind van president Erdogan zijn ontstaan. Unluhisarcikli betoogt wat de NAVO kan doen en waarom dit volgens hem verstandig is.

Photo Credits: Flickr, avramdeluxe

Laatste update: 02-03-2020

Mijlpaal in Afghanistan

Na negentien jaar oorlog is er eindelijk een mijlpaal bereikt in het Afghanistan-conflict: in ruil voor de afbouw van het aantal coalitietroepen verbreekt de Talbiban haar banden met al-Qaeda.

 

Ook beloven de fundamentalisten in gesprek te gaan met de regering in Kaboel. Echter, zoals zo vaak het geval is zit the devil in the details. Crisis Group biedt een analyse aan waarin het deze details uiteenzet en een inschatting geeft over wat men van deze ‘mijlpaal’ kan verwachten. The Atlantic Council besteedt daarnaast aandacht aan de moeilijke driehoeksverhouding tussen de VS, de Taliban en de regering in Kaboel.

Photo Credits: Flickr, The U.S. Army

Laatste update: 24-02-2020

‘Ik geloof in een Europa samen met de VS’

Op de Veiligheidsconferentie in München van 14 en 15 februari jongstleden nam Jens Stoltenberg het op voor de NAVO. ''Ik geloof niet in een Europa dat alleen staat, ik geloof in een Europa samen met Amerika’’

 

De secretaris-generaal van de NAVO stelde dat pogingen om Europa en Amerika te distantiëren het trans-Atlantisch bondgenootschap verzwakt en Europa intern verdeelt. Mike Pompeo ging in op kritiek dat de VS zijn handen aftrekt van de wereld: ‘‘Het westen is aan het winnen en dat doen wij samen.’’ Tijdens de conferentie in München kwamen niet alleen de spanningen binnen de NAVO aan bod. Wat nog meer? Lees de antwoorden hier.

 

Flickr, NATO: Munich Security Conference

Laatste update: 17-02-2020

Bereidt de NAVO zich voor op het onbekende?

Antoine Got geeft een inkijk hoe grootschalige oefeningen het NAVO crisis management testen. Hoe houdt de NAVO zichzelf scherp? Lees het hier.

 

Crisisscenario’s zijn gericht op onverwachte en onvoorspelbare situaties, met het doel om de fundamentele normen en waarden van een systeem te testen. Door de jaren heen zijn deze oefeningen met de tijd meegegaan. Globalisering, digitalisering, de opkomst van cyber en ontwikkelingen in communicatie hebben de deur opengezet voor nieuwe uitdagingen.

Foto: Flickr; NATO: German MBT's

Laatste update: 13-02-2020

Samen sterk binnen de NAVO. Toch?

Hugo Klijn onderschrijft de huidige politieke zwakte van de NAVO, namelijk de veronderstelde vanzelfsprekendheid van het bondgenootschap.

 

De NAVO is namelijk niet langer een van de instrumenten voor de Amerikaanse buitenlandpolitiek.

Hoewel interne verdeling niet nieuw is binnen de NAVO, bleef het bondgenootschap tijdens de Koude Oorlog overeind. Na de val van het communisme, is het beschermen van het Westen tegen de Sovjet-Unie niet langer relevant. Is de NAVO nog wel vanzelfsprekend in tijden van onzekerheid en zo ja, hoe gaat het bondgenootschap die boodschap verkondigen?

Foto: Flickr, Yusuf Guleryu: NATO Meeting Round Table

Laatste update: 10-02-2020

JSEC: NAVO-antwoord op ‘nieuwe’ dreiging

Na de Russische inval op de Krim werd pijnlijk duidelijk dat er een zwak punt zat in de collectieve verdediging van de NAVO. De oplossing: het Joint Support and Enabling Command (JSEC).

 

De wereld is sinds de val van de Soviet-Unie aanzienlijk veranderd en in 2014 was het onduidelijk wie de regie op zich moest nemen bij een dreiging achter de frontlinies. JSEC neemt nu deze rol op zich. Wanneer en hoe grijpt deze tak van de NAVO in? Lees het hier.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 03-02-2020

NAVO wil uitbreiden naar het oosten

“Georgië maakt onderdeel uit  van de toekomst van de NAVO” aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in dit artikel van Dominik Istrate op Emerging Europe.

 

De toetreding van Georgië werd in 2008 al gesteund door de NAVO, maar daarna is het er niet van gekomen. Volgens Istrate is het cruciaal dat het land zich bij de NAVO voegt, zeker met het oog op de veiligheidssituatie in de regio rondom de Zwarte Zee. Is dit tevens een opstapje richting EU- lidmaatschap? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de separatistische regio’s in Georgië?

Foto: wikimedia commons

Laatste update: 27-01-2020

Wat moet Europa met Macron?

De Franse president Macron zorgt voor opschudding binnen de diplomatieke wereld in Europa. Zo lijkt hij toenadering te zoeken tot het Kremlin en verklaarde hij de NAVO hersendood. Ligt

 

Macron de NAVO en de EU dwars, of houdt hij zijn collega’s juist scherp? In Foreign Policy wordt besproken hoe de rest van Europa het beste op Macrons acties kan reageren.

 

Foto: Wikipedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2019

Persbericht NAVO-leiders

Op de NAVO-top in Londen hebben de leiders van de lidstaten een gezamenlijk persbericht uitgebracht.

 

 

Foto: Flickr/NATO

 

Laatste update: 04-12-2019

Amerika op de NAVO-top

Vandaag en morgen komen de leiders van de NAVO-lidstaten samen in Londen voor de viering van het 70-jarig bestaan van de alliantie.  Een aantal zaken komt aan bod, waaronder de

 

toekomstbestendigheid van de alliantie, de rol van Turkije en de 2%-norm. Volgens Luke Coffey en Daniel Kochis moet echter één onderwerp centraal staan: Rusland. Volgens hen vormen de Russen een continue bron van dreiging aan de randen van Europa. In een tijd waarin landen als Hongarije, Italië en zelfs Frankrijk de banden met Poetin aanhalen, moeten de Verenigde Staten een verenigd NAVO-front tegen het Kremlin garanderen. Volgens Coffey en Kochis doet dat voorkomen dat Rusland een de facto veto krijgt over NAVO-lidmaatschappen. De VS moeten zich derhalve inzetten voor de verdere uitbreiding van de alliantie, te beginnen met Bosnië en Georgië.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

De twee gezichten van de NAVO

Never waste a good crisis, luidt een beroemd gezegde. Dit is zeker van toepassing op de NAVO-top, die volgende week plaatsvindt in Londen. Wat de ‘NAVO-crisis’ zo opmerkelijk

 

maakt, is dat er eigenlijk twee NAVO’s zijn. Dat beweert Paul Taylor voor Politico. Aan de ene kant is er de NAVO als militaire organisatie, die uitstekend functioneert en de bijdrages van haar lidstaten elk jaar ziet groeien. Aan de andere kant is er de NAVO als geo-politieke alliantie, die de afgelopen weken fragiel is gebleken. De geopolitieke tak frustreert de militaire, en maakt elke discussie over militaire slagkracht een tikje vrijblijvend. Want wat heb je aan communicatietechnologie zonder communicatie of aan response teams die je niet mag inzetten?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 25-11-2019

De NAVO kijkt in de spiegel

Vorige week schreven Alex Krijger en Hugo Triesscheijn een opinieartikel voor De Volkskrant, waarin ze te kennen gaven dat Macron best een punt had in zijn kritiek op de NAVO. Die

 

boodschap is ook aangekomen op het NAVO-hoofdkwartier ; op initiatief van Duitsland zijn er plannen om een expertgroep op te richten die zich gaat buigen over de toekomst van de alliantie. Hoewel secretaris-generaal Jens Stoltenberg er op wees dat de NAVO nog steeds een noodzakelijke en vitale organisatie is, gaf hij toe dat het bondgenootschap recentelijk verschillende ‘stress-tests’ had moeten staan en dat de behoefte aan vernieuwing groot was.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 22-11-2019

Macron heeft gelijk

Er kwam veel kritiek op Emmanuel Macron naar aanleiding van zijn kritische opmerkingen over de NAVO. De Franse president zette onder meer vraagtekens bij de mate waarin Artikel 5 nog

 

gerespecteerd zal worden in de toekomst, door velen gezien als een risicovolle move. Echter, volgens Alex Krijger, vice-voorzitter van de Atlantische Commissie, en Hugo Triesscheijn, voorzitter van Jonge Atlantici, is wat Macron zegt misschien risicovol, maar heeft hij wel een punt. De NAVO heeft een update nodig om te overleven in een veranderende wereld  en moet daarbij realpolitik niet schuwen, zo valt te lezen in hun artikel in De Volkskrant.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 14-11-2019

NAVO en de Noordpool

In het Noordpoolgebied vinden grote veranderingen plaats op ecologisch, politiek, economisch en militair vlak. In zo’n dynamische situatie kan een kleine misstap of misverstand al

 

leiden tot een crisis, aldus Rebecca Pincus voor War on the Rocks. Zij ziet de NAVO-Rusland Raad als een geschikt internationaal forum om Arctische veiligheid te garanderen. Rusland kan echter ook de operationele betrokkenheid van de alliantie beschouwen als een militaire bedreiging. Moet de NAVO zich meer gaan bemoeien met het Noordpoolgebied om de rust te bewaren of leidt dit juist tot verdere escalatie van de politieke spanningen?  

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-11-2019

Hongaars veto voor Oekraďne

Hongarije heeft een veto uitgesproken over een gezamenlijke verklaring van de NAVO over NAVO/Oekraïne-relaties. Volgens Péter Szijártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken,

 

is dit het resultaat van de behandeling van de Hongaarse minderheid in Oekraïne. In 2017 nam Oekraïne een wet aan die het Oekraïens verplicht als officiële instructietaal op alle scholen, ten koste van de talen die worden gesproken door minderheden in het land.. Sommigen vermoeden echter een ander motief voor het veto: de nationaal-conservatieve regering van Orbán heeft relatief goede banden met Poetin, die gisteren arriveerde in Boedapest voor een staatsbezoek.  Onzin, reageerde Szijárto, die spreekt van een ‘campagne’ tegen Hongarije, vol ‘vuile leugens’ en ‘lachwekkende beledigingen’.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-10-2019

Ongelukkig huwelijk binnen NAVO

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober kwamen de Defensieministers van de NAVO-bondgenoten bijeen in Brussel. De afgelopen weken hebben de meeste lidstaten de Turkse

 

invasie van Syrië sterk afgekeurd. Op de bijeenkomst werden hier echter weinig sterke woorden of acties aan gewijd. Met oog op het naderen van de top in Londen op 4 december wil de NAVO  de saamhorigheid binnen het bondgenootschap benadrukken, en Turkije speelt, door zijn strategische ligging en culturele brugfunctie, nou eenmaal een cruciale rol binnen de alliantie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-10-2019

Turkije & NAVO - wat nu?

Het besluit van Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië gaf Turkije vrij spel voor een aanval op de Koerden. Nu ziet het er echter naar uit dat deze actie juist zal

 

bijdragen aan een dieptepunt in de relaties tussen Turkije en de VS. Dit leidt ook tot zorgen over de positie van Turkije binnen het NAVO-bondgenootschap. De NAVO kent geen mechanisme om lidstaten uit het bondgenootschap te zetten, en dat zal met Turkije ook niet gebeuren. Dit artikel van de Council on Foreign Affairs stelt de vraag hoe de NAVO dan wel om moet gaan met Turkije.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-10-2019

Is de NAVO veilig in België?

Er heerst onrust bij de Belgische geheime diensten. Een voormalig medewerker van de VSSE, de Belgische AIVD, beschuldigt de directeur van de contraspionage-eenheid, Frank

 

Jaumin van spionage voor Rusland. Jaumin wordt beschuldigd van het frustreren van werk over Rusland en het openbaren van geheime bronnen. Hij zou al zijn onderzocht door Comite R, de Belgische toezichthouder op de inlichtingendiensten. De Belgische overheid ontkent alle beschuldigingen, maar in 2015 en 2016 waren er ook al incidenten die wezen op Russische inmenging. Dit is vooral problematisch omdat het NAVO-hoofdkantoor en het NAVO-commandocentrum zich beiden bevinden in Brussel, en de NAVO voor haar lokale intelligence dus grotendeels afhankelijk is van onze zuiderburen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-10-2019

Baltisch enthousiasme

Estland, Letland en Litouwen maken sinds 2004 deel uit van de NAVO, maar de meningen over de toegevoegde waarde dan wel het risico van hun lidmaatschappen zijn nog altijd verdeeld.

 

Sommige analisten zien het als een groot succes voor het Westen, anderen als een onnodige provocatie ter overstaan van de Russen. De meeste analyses zien echter de Baltische toevoeging aan de NAVO als het resultaat van een geopolitiek spel tussen Rusland en de Verenigde Staten.  In deze studies is weinig aandacht voor de agency van de voormalige Sovjetrepublieken. Andris Banka beschrijft voor War on the Rocks de geschiedenis van de NAVO-intrede vanuit een Baltisch perspectief, waarbij nadruk wordt gelegd op het  prowesterse enthousiasme en de diplomatieke assertiviteit van de drie jonge democratieën.  

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Laatste update: 07-10-2019

Europese veiligheid zonder het INF-verdrag

Het einde van het INF-verdrag heeft grote gevolgen voor de veiligheid van Europa, schrijft Dr Jacek Durkalec voor NATO Review. Nu het verdrag niet meer van kracht is en Rusland

 

weer wapens met een bereik van 500 tot 5500 kilometer kan produceren moet de  NAVO extra maatregelen nemen om de bescherming van kwetsbare Europese lidstaten te garanderen. Durkalec noemt o.a. het benadrukken van de cohesie binnen de NAVO als een van de verdedigingsmaatregelen om Europa te beschermen, ook nu het INF-verdrag er niet meer is.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-10-2019

Een multilaterale toekomst voor de NAVO

In het nieuwe nummer van Atlantisch Perspectief betoogt Christian Leuprecht dat de ‘enhanced Forward Presence’ van de NAVO, multinationale eenheden in Oost-Europa, een model

 

vormt voor verdere samenwerking binnen het bondgenootschap. De manier waarop landen als Canada, Italië en Spanje samen een battlegroup vormen, ondanks uiteenlopende nationale belangen, is een blauwdruk voor toekomstige ‘mini-bondgenootschappen’ binnen de NAVO. Deze insteek reikt verder dan alleen de dreiging aan de oostflank.

 

Foto: Flickr/NATO North Atlantic Treaty Organization

 

Laatste update: 19-09-2019

Hoe de NAVO met China om moet gaan

China kan voor de NAVO een lastig dossier zijn. In een analyse voor het International Institute for Strategic Studies houdt Fabrice Pothier zich bezig met de vraag hoe de NAVO zou

 

moeten reageren op China’s toenemende macht op het wereldtoneel. De auteur claimt dat dit een lastig vraagstuk is voor de NAVO-lidstaten omdat China door velen niet wordt gezien als partner, maar ook niet als openlijk vijandig. Bovendien bevindt het land zich niet in het directe geografische gebied van de NAVO. Pothier behandelt een aantal mogelijke acties die de NAVO zou kunnen ondernemen in haar omgang met China.

 

Wikimedia/Commons

 

Laatste update: 16-09-2019

Rusland voor, Rusland na

Welk thema behoeft prioriteit tijdens de NAVO-top in Londen in december? Voor James Carafano van The Heritage Foundation is het antwoord helder: de Russische dreiging. Onder Poetin

 

blijft het land een agressieve en onbetrouwbare actor, waartegenover het Westen scherp en resoluut moet blijven. Een goede stap in dat proces zou de toevoeging van Georgië aan de verdragsorganisatie zijn, in principe binnen een paar jaar te bewerkstelligen. Ook moet de NAVO haar militaire afweersysteem up-to-date brengen en de toenemende Sino-Russische relatie nauwlettend in de gaten houden.

tekst.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 12-09-2019

‘Making deterrence great again!’

De recente defensie-overeenkomst tussen Polen en de VS markeert een belangrijke verandering, stelt de Poolse ambassadeur Marcin Czepelak in de nieuwe editie van Atlantisch Perspectief.

 

Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van Amerikaanse troepen op Pools grondgebied gaat omhoog, waardoor de Amerikanen een stevige extra bijdrage leveren aan de versterking van de oostflank van de NAVO. Deze strategische ontwikkeling zou beschouwd moeten worden als ‘making deterrence great again’, aldus Czepelak.

 

Foto: www.president.pl/Jakub Szymczuk

 

Laatste update: 29-08-2019

‘A deal too far’

Fanack Chronicle gaat in op de Turkse aankoop van Russische luchtverdedigingssystemen. Die overeenkomst is een doorn in het oog van de NAVO en de VS. De Amerikanen hebben Turkije

 

uit het F-35-programma gezet. Het lijkt erop dat de VS dacht dat de Turkse voornemens voor de deal met Rusland vooral bluf waren, maar Turkije heeft stug doorgezet. Waarom heeft Turkije deze stap gezet, wat denkt het daarmee te winnen?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 22-08-2019

Meer ‘likes’ voor defensie en veiligheid?

Hoe kunnen jongeren meer betrokken raken bij veiligheidsvraagstukken in het algemeen, en de NAVO in het bijzonder? Voor NATO Review schetst Roger Hilton een aantal

 

ideeën hiervoor. Hij noemt bijvoorbeeld de ‘innovation challenge’ die Allied Command Transformation vorig jaar organiseerde. Start-ups en kleine bedrijven moesten proberen ‘drone swarms’ tegen te houden. Dergelijke competitieve manieren om reële problemen op te lossen dragen bij aan de betrokkenheid en intellectuele vorming van jongeren, aldus Hilton.

 

Foto: Flickr/Nicolas Raymond

 

Laatste update: 15-08-2019

VS gooit Turkije uit F-35-programma

Afgelopen woensdag kondigde de VS aan dat Turkije wordt verwijderd uit het F-35-straaljagerprogramma. De maatregel volgt op de levering van onderdelen van het Russische S-400

 

raketafweersysteem aan Turkije, zo schrijven Idrees Ali en Phil Steward voor Reuters. NAVO-bondgenoten en andere F-35 gebruikers zouden eensgezind zijn geweest in de beslissing. Vanwege de maatregel kan Turkije geen F-35s meer kopen, worden er geen Turkse F-35-piloten meer getraind en verhuizen Turkse onderdelen van de F-35-productieketen naar de VS. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de maatregel de strategische relaties onherstelbaar kan beschadigen. De VS benadrukt echter dat het gaat om een direct antwoord op een specifieke actie van Turkije.

 

Foto: Flickr/Robert Sullivan

 

Laatste update: 18-07-2019

Mogelijke upgrade raketverdediging NAVO

Nu het einde van het INF-verdrag steeds dichterbij komt, zijn NAVO-functionarissen aan het kijken naar de mogelijkheid om NAVO afweersystem te upgraden zodat ze zo nodig Russische

 

middellange-afstand kernrakketen neer kunnen schieten. Volgens Julian E. Barnes van The New York Times zal enige verandering van het huidige NAVO raketafweersysteem zorgen voor verdeeldheid onder NAVO-leden en grote woede bij Rusland. Hoewel discussies over uitbreiding van NAVO afweersystemen pas net zijn begonnen, heeft NAVO’s Secretaris Generaal Jens Stoltenberg aangegeven dat het bondgenootschap de nieuwe luchtverdedigingsraketten zeker in overweging neemt. Toch hebben NAVO-leden vrijdag nog een laatste poging gedaan om Rusland te weerhouden van terugtrekking uit het INF-verdrag, want zoals een Pentagon-woordvoerder zei, “It would be a real escalation”.

 

Foto: Wikimedia Commons/Johannes Jansson

 

Laatste update: 08-07-2019

NAVO waarschuwt Rusland over raket

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Rusland woensdag opgeroepen om een nieuw raketsysteem te vernietigen, zo schrijft Robin Emmott voor Reuters.

 

Volgens de NAVO is het raketsysteem een schending van het INF-verdrag, dat het plaatsen van middellangeafstandsraketten in Europa verbiedt. Stoltenberg waarschuwt voor maatregelen als Rusland niet tegemoetkomt aan de eisen van de NAVO. De Verenigde Staten hebben eerder al aangekondigd zonder overeenkomst met Rusland het INF-verdrag per 2 augustus op te zeggen. Rusland laat weten dat het installeren van raketsystemen nabij de Russische grens tot zeer hoge spanningen zal leiden. De VS verzekert de Europese bondgenoten echter dat er geen nucleaire raketten op Europees grondgebied zullen worden geplaatst.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State.

 

Laatste update: 27-06-2019

Trans-Atlantische alliantie: de toekomst

Hoewel de trans-Atlantische betrekkingen altijd wisselvalig zijn geweest, zijn de tegenstellingen tussen de Verenigde Staten en Europa nu van een veel fundamentelere aard, zo schrijft

 

Norbert Röttgen voor Foreign Affairs. De dreigende houding van de VS tegenover Iran, Trumps voornemen voor unilateraal terugtrekken uit Syrië en de Amerikaanse handelspolitiek en sanctiedrang hebben allemaal geleid tot frustratie in Europa. Andersom zijn de lage defensie-uitgaven van Europa voor de VS een doorn in het oog. Bovendien zijn er zaken waarin beide kanten hun positie moeten herzien, zoals de omgang met China. Een nieuwe Amerikaanse regering lost deze problemen niet op. De nadruk op binnenlandse politiek in de VS zal waarschijnlijk blijven. Europa moet dus zelf een sterkere rol aannemen.

 

Foto: Wikimedia  Commons/U.S. Department of State

 

Laatste update: 20-06-2019

NAVO moet Turkije nog niet opgeven

Het Turkije van president Erdogan past om verschillende redenen niet meer bij de NAVO, zo schrijft Gerald Hyman voor The National Interest. Turkije lijkt zich immers weinig aan te

 

trekken van traditionele NAVO-waarden en heeft meermaals gekozen voor andere partijen in conflictgebieden zoals Syrië en Venezuela. Toch moet de NAVO Turkije niet zomaar aan de kant schuiven. Naast dat Turkije een belangrijke strategische positie inneemt, zou Turkije ineens weer dichter naar de NAVO toe kunnen groeien. De stedelijke elite van Ankara, Istanbul en Izmir heeft zich al tegen Erdogan gekeerd. Zij vertegenwoordigen weliswaar niet heel Turkije, maar Erdogans conservatieve achterban doet dat evenmin. De NAVO kan daarom het beste afwachten of Turkijes antiwesterse koers standhoudt.    

 

Foto: Flickr/NATO North Atlantic Treaty Organization

 

Laatste update: 13-06-2019

NAVO’s hardere cyberaanpak

Op dit moment is de NAVO druk bezig met het opzetten van een Cyber Command, dat vanaf 2023 alle NAVO-cyberoperaties moet gaan coördineren en uitvoeren, zo schrijft Patrick Tucker

 

in Defense One. Volgens secretaris-generaal Stoltenberg is dit onderdeel van NAVO’s hardere aanpak jegens cyber- en elektronische aanvallen. Hierdoor zal het bondgenootschap niet alleen defensief handelen, maar ook offensief. Stoltenberg liet in 2015 al weten dat Artikel 5 in werking kan treden wanneer een cyberaanval plaatsvindt tegen een van de NAVO-leden. Toch blijft een collectieve aanpak lastig, omdat de uiteenlopende capaciteiten van NAVO-bondgenoten niet goed te coördineren zijn. Beleidsmedewerkers van de NAVO houden zich daarom druk bezig met het opstellen van een duidelijk en overkoepelend cyberbeleid.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 29-05-2019

De Turks-Russische S-400-deal en de NAVO

Turkije heeft al een tijd geleden een overeenkomst gesloten met Rusland voor de aankoop van Russische S-400-luchtverdedigingssystemen. Ondanks constant Amerikaans

 

verzet blijft Turkije vasthouden aan deze samenwerking. Aaron Stein gaat voor War on the Rocks in op de mogelijke gevolgen van dit Turkse voornemen voor Turkije en voor de NAVO. Turkije probeert toestemming te krijgen om zowel F-35- als S-400-systemen te gebruiken, en er zijn voornemens om samen met Rusland een S-500-systeem te ontwikkelen. Deze sterkere samenwerking met Rusland zal waarschijnlijk leiden tot Amerikaanse sancties. Voor de VS opent dat de mogelijkheden binnen de NAVO meer strategisch samen te werken met Oost-Europa en flexibeler te opereren in het Midden-Oosten. Voor het principe van lastenverdeling zijn de ontwikkelingen in Turkije echter bijzonder slecht.

 

Foto: Wikimedia Commons/Dorian Jones

 

Laatste update: 23-05-2019

Defensiesamenwerking kan NAVO ondermijnen

De Verenigde Staten maken zich zorgen om Europese plannen voor het beschikbaar stellen van 13 miljard euro voor het Europees Defensiefonds en nieuwe samenwerking onder PESCO,

 

zo schrijft Die Welle. Dergelijke plannen ter verbetering van Europese defensiesamenwerking zouden de samenwerking binnen de NAVO immers kunnen beschadigen. De VS is vooral bang om uitgesloten te worden van deelname aan nieuwe defensieprojecten en dreigt daarom met sancties. Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Federica Mogerini, meent dat zulke zorgen ongegrond zijn en merkt op dat de EU op het gebied van defensieaankopen meer openstaat voor Amerikaanse bedrijven en materieel dan andersom.

 

Foto: Flickr/European external action service

 

Laatste update: 16-05-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.