Internationale veiligheid
Wordt Davos het nieuwe Versailles?

Volgens de Atlantic Council is er een verrassende overeenkomst tussen de totstandkoming van het verdrag van Versailles van een eeuw geleden en de gesprekken in Davos in deze week.

 

Volgens Frederick Kempe zijn er belangrijke parallellen te trekken: Amerikaans isolationisme, Europese onenigheid, groeiend nationalisme en populisme naast opdoemend autoritarisme. Stevent de wereld ook deze eeuw af op decennia van conflict?

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 20-01-2020

De Zwarte Zee: Drie nieuwe crises?

Kan Europa de potentiële nieuwe crises aan de Zuidoost grenzen het hoofd bieden? Lulia-Sabina Joja schildert drie realistische scenario’s in het Zwarte Zeegebied.

 

Naast de oorlog in Oekraïne had Ruslands annexatie van de Krim ook tot gevolg dat het de Oekraïense Exclusieve Economische Zone (EEZ) overnam. Hierdoor grenst de Roemeense EEZ nu direct aan die van Rusland. Ten zuiden van de Zwarte Zee heeft Erdogan gedreigd om migranten door te laten stromen naar Europa. Deze drie conflicten kunnen gemakkelijk verder escaleren; de vraag is hoe Europa dit kan voorkomen.

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

Raketten VS maken Europa onveilig?

Het einde van het INF verdrag opent de deur naar een nieuwe wapenwedloop, stellen Kingston Reif en Shannon Bugos.

 

Europese landen komen in een lastig parket wanneer de VS gloednieuwe raketten gaat ontwikkelen én op hun continent willen plaatsen. Ten tijde van de Koude Oorlog was deze samenwerking vanzelfsprekend. Onder het mom ‘liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken’ was er wel degelijk politiek draagvlak. Een veranderende wereld met verschuivingen in de internationale machtsverhoudingen maakt Europa nu minder enthousiast om automatisch in zee te gaan met de Amerikanen, zo veronderstellen de auteurs. Is de samenwerking met de Amerikanen op dit gebied nog wel van deze tijd?

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 13-01-2020

Vaarwel aan zelfmoordterrorisme?

Zelfmoordaanslagen zijn op hun retour. Dat stelt Yoram Schweitzer van het Institute For National Security Studies (INSS).

 

Het jaar 2019 zag een scherpe afname in het aantal zelfmoordaanslagen, al blijft dit een van de  meest voorkomende en effectieve instrumenten van Islamitische Staat. Zet deze trend door?

Photo Credits: Flickr, Brian M. Henner USMC 2006

Laatste update: 08-01-2020

Een kerstcadeau voor Trump?

Niet de Amerikaanse president Trump, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft de beste kaarten in handen bij onderhandelingen over zijn nucleaire wapenarsenaal.

 

Noord-Korea heeft meerdere opties en het land hintte zelfs op een ‘kerstcadeau’ voor de Verenigde Staten. Sterker nog: een aanval op Zuid-Korea kan de beste en goedkoopste manier zijn om te testen of Washington wel écht begaan is met veiligheid in de regio.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-12-2019

2019 Ė en verder?

“Geef een naam aan ieder jaar” zingt Spinvis in Kom Terug. Wat voor naam zou 2019 moeten krijgen? Het was een veelbewogen jaar vol onrust, protest en dreiging, maar zonder

 

het uitbreken van een écht groot conflict. De beroemde auteur Robert Kaplan geeft zijn beschouwing op de geopolitiek anno 2019. Ook blikt hij vooruit op de toekomst.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 09-12-2019

Kunnen oorlogen nog gewonnen worden?

In recente oorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan zijn er strijdende partijen geweest die de overwinning hebben geclaimd, terwijl het geweld onverminderd doorgaat. Zo vierden

 

de Koerden bijvoorbeeld de overwinning op IS in Syrië, maar werden ze later zelf uit hun gebied verdreven door Turkije. Oorlogen hebben vaak een winnaar en een verliezer, alleen is dat onderscheid tegenwoordig veel lastiger te maken. Zo is er niet meer één beslissende slag en zijn er tegenwoordig veel verschillende partijen bij de strijd betrokken. Moeten we bij het analyseren van oorlogen nog wel in termen denken van overwinning en nederlaag?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-12-2019

In de Sahel staat Frankrijk alleen

Afgelopen maandag zijn in Mali dertien Franse soldaten om het leven gekomen. Tijdens het uiten van zijn condoleances sprak Europese Commissie-president Juncker zijn waardering uit voor

 

de rol van het Franse leger in het door oorlog verscheurde land. De Fransen zouden de enigen zijn die opstaan voor de “Europese eer en veiligheid”. Hiermee bekritiseerde hij indirect andere Europese grootmachten,  met name Duitsland, over hun passieve rol in de Sahel-regio. Deze regio is volgens Juncker van groot belang voor de Europese Unie. Bijvoorbeeld in de samenwerking op het gebied van gecontroleerde migratie en de strijd tegen terrorisme.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-11-2019

Onrust in Bolivia, hoe nu verder?

Dit weekend vluchtte voormalig president Evo Morales naar Mexico, waarna oppositiepolitica Jeanine Anez is ingezworen als interim president van Bolivia. De onrust in het land is opnieuw

 

een voorbeeld van de politieke instabiliteit in Zuid-Amerika. In Chili en Ecuador vinden op grote schaal protesten plaats, in Argentinië hebben recente verkiezingen geleid tot grote veranderingen van de politieke elite en ook de crisis in Venezuela duurt nog steeds voort. Jason Marczak en David Wemer, beiden verbonden aan Atlantic Council, bespreken de recente ontwikkelingen in Bolivia en hoe de rest van de regio hierop zal reageren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-11-2019

Leiderschap in een nucleaire wereld

‘De Bom’ was misschien wel hét symbool van de Koude Oorlog – een voortdurende dreiging die nooit uit het publieke bewustzijn verdween. Vandaag de dag is er minder aandacht

 

voor het gevaar van kernwapens, en lijkt nucleaire non-proliferatie een ondergeschikte prioriteit in het machtsspel tussen de grootmachten. Zorgelijk, vindt George Shultz, de Amerikaanse buitenlandminister onder president Reagan. Technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van drones, hebben het snel en onopgemerkt lanceren van projectielen makkelijker gemaakt dan ooit. Dit maakt de nucleaire dreiging onvoorspelbaarder, en creëert daarmee nieuwe risico’s. Nieuw wereldleiderschap is nodig in de strijd voor een kernwapenvrije wereld, maar volgens Schultz ontbreekt dit leiderschap ten zeerste.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-11-2019

Rusland & China Ė 2 strategieŽn

Traditionele oorlogsvoering is uit de mode. Onconventionele oorlogsvoering door gebruik te maken van sabotage en misleiding is juist in. Althans, sinds het einde van de Koude

 

Oorlog. De aanwezigheid van nucleaire wapens én de economische en militaire overmacht van het Westen,  maakt traditionele oorlogsvoering zeer onaantrekkelijk voor uitdagers van de internationale orde. De Russen en Chinezen maken  graag  gebruik van onconventionele oorlogsvoering , omdat ze weten dat het Westen zich gebonden voelt aan het internationale recht. Er zit echter een groot verschil in de Russische en Chinese aanpak. In een essay voor The Strategy Bridge legt Mike Fowler beide strategieën uit en analyseert hij hun overeenkomsten en verschillen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 08-11-2019

Kunstmatige diplomatie

In de wereld van de internationale veiligheid is er steeds meer belangstelling voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (KI). Die richt zich vaak op mogelijke militaire toepassingen,

 

maar Corneliu Bjola ziet ook toegevoegde waarde voor de diplomatie. Op korte termijn bijvoorbeeld voor het automatiseren van simpele consulaire diensten. Op de lange termijn zijn er wellicht mogelijkheden voor het managen van diplomatieke crises, effectievere publieksdiplomatie en zelfs voor het opstellen van strategiemodellen voor onderhandelingen. In haar artikel voor Eurasia Review geeft Bjola een uitgebreid overzicht van relevante technieken en de impact die ze kunnen hebben op het diplomatieke bedrijf.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

Heeft Rusland een Afrika-strategie?

Vorige week vond de eerste editie van de ‘Rusland-Afrika top’ plaats in Sotsji. Voorafgaand aan de top sprak Poetin van een nieuwe vorm van samenwerking, gekenmerkt door gelijkheid en

 

beschaafde competitie. Militair analist Sergey Sukhankin vraagt zich af in hoeverre dit het geval is. Rusland drijft amper handel met Afrika en veel Russische strategen hebben geen idee wat het nationale belang op het Afrikaanse continent is. Ook is de vraag wat Rusland Afrika te bieden heeft; -  in de meeste industrieën lopen de Russen achter ten opzichte van hun Westerse of Oost-Aziatische concurrenten. Rusland dreigt in eenzelfde situatie terecht te komen als tijdens de Koude Oorlog, vreest Sukhankin. Toen investeerde de Sovjet-Unie alleen maar in Afrika, zonder daar ooit economisch iets van terug te zien.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-10-2019

Grote veranderingen voor ArgentiniŽ

Peronist Alberto Fernandez is dit weekend verkozen als nieuwe president van Argentinië. Fernandez versloeg de zittende president Mauricio Macri, die er tijdens zijn ambtsperiode niet in

 

slaagde de benarde economische situatie in het land te verbeteren. De vraag is echter of Fernandez de economie wel weer op orde kan brengen. Naar verwachting zal de links-populistische Fernandez een protectionistisch beleid voeren met meer aandacht voor de Argentijnse arbeidersklasse. Zo heeft hij zich al uitgesproken tegen het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur, die door de deelnemende landen nog geratificeerd moet worden. Wat zal deze presidentswissel betekenen voor Argentinië en zijn relatie met de rest van de wereld?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-10-2019

Het einde van de open lucht

Er wordt gespeculeerd dat President Trump van plan is om de VS terug te trekken uit het Open Skies-verdrag. Het verdrag, dat de bewegingsvrijheid van militaire verkenningsvliegtuigen

 

garandeert, speelt een belangrijke rol in bevordering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Om die reden vindt Michael Krepon van het Stimson Center het eventuele besluit zeer onverstandig. Vooral de VS heeft baat bij de instandhouding van het verdrag, schrijft hij. Zo stelt het de Amerikanen in staat om te communiceren met Oost-Europese bondgenoten, die niet beschikken over geavanceerde satelliettechnologie. Daarnaast is het verdrag nuttig geweest voor samenwerking met Oekraïne, dat ernstig kan lijden onder de opzegging. Met de beslissing speelt Trump daarom vooral Poetin in de kaart, aldus Krepon.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-10-2019

De blauwhelmen in moeilijkheden

Momenteel zijn er veertien vredesbewaringsmissies van de Verenigde Naties actief, maar hun precieze mandaat blijft onduidelijk. De ‘blauwhelmen’ dienen onpartijdig te zijn in een

 

conflict en de bestaande machtsverdeling te respecteren, maar wat betekent onpartijdigheid als één van de strijdende partijen op grote schaal burgers de dood in jaagt? Na de genocide in Rwanda werd het voor de VN duidelijk dat een actievere, meer weerbare rol nodig was voor de VN vredesmissies. Echter lijkt nu soms de balans door te slaan, bijvoorbeeld de actieve ondersteuning van Franse intelligence in Mali. De kern van het probleem, zo stelt Nicolas Salaün, is dat de vredesbewaarders zonder mandaat worden ingezet in veel te onveilige gebieden.  Dit komt doordat de VN aarzelt andere militaire instrumenten in te schakelen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-10-2019

Bolsonaroís BraziliŽ kijkt de wereld in

Het grootste land van Zuid-Amerika lijkt niet langer genoegen te nemen met een louter continentale rol, maar probeert zich steeds meer te laten gelden op het wereldtoneel. Zo is Brazilië

 

begonnen met de modernisering van haar leger. Hier wordt speciale aandacht gegeven aan de vloot, die momenteel alleen slagkracht heeft in haar eigen kustwateren. In eerste instantie willen de Brazilianen hun invloed uitbreiden naar het Afrikaanse continent. Hierbij kan het land handig gebruik maken van de Portugese taal die gedeeld wordt met landen als Angola en Mozambique. Echter, op termijn wil Brazilië ook invloed verwerven in Azië. Er wordt al met China samengewerkt om een spoorlijn aan te leggen tussen de Peruviaanse westkust en Braziliaanse havens als São Paulo, waarmee economische transacties tussen Brazilië en de landen aan de Grote Oceaan gefaciliteerd worden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-10-2019

Klimaatverandering en extremisme in de Sahel

In een recente publicatie voor het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) waarschuwen Reinier Bergsma en Generaal Tom Middendorp voor het toenemende risico van

 

gewelddadig extremisme in de Westerse Sahel ten gevolge van klimaatverandering. Veiligheid en ontwikkeling zijn sterk met elkaar verbonden. Zo heeft droogte door klimaatverandering negatieve gevolgen voor de agricultuur, een belangrijke inkomstenbron voor de regio. Voor sommigen is het aansluiten bij een extremistische groepering de enige manier om aan een inkomen en voedsel te komen. In dit stuk worden een aantal aanbevelingen gedaan om het toenemen van geweldadig extremisme ten gevolge van klimaatverandering te remmen, zoals het vergroten van de aandacht voor klimaatverandering in veiligheidsbeleid.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-10-2019

Creatieve destructie

‘They broke their backs lifting Moloch to Heaven!’ – zo beschrijft Ginsberg de grootste geesten van zijn generatie in zijn beroemde gedicht ‘Howl’. Vol goede bedoelingen vergrootten zij

 

het menselijke potentieel voor destructie. Een soortgelijke ervaring had De Correspondent-auteur Lennart Hofman op de wapenbeurs DSEI in Londen. Hij verbaasde zich over de kalmte waarmee de volautomatisering van militair wapentuig en de militarisering van de ruimte werden besproken door de aanwezige vertegenwoordigers van bedrijven en landen. Niet alleen werden beide ontwikkelingen als onvermijdelijk gezien, ook enige reflectie op hun (mogelijk catastrofale) gevolgen ontbrak. Het enige doel: getting ahead in the race.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-10-2019

Onwelkome hulp in Nigeria

De Nigeriaanse overheid heeft de afgelopen tijd meerdere hulporganisaties die actief zijn in het noordoosten van het land gedwongen te sluiten. Hoewel er geen bewijs aangeleverd kan

 

worden, worden deze organisaties beschuldigd van het helpen van terreurorganisaties als Boko Haram, door het verschaffen van geld, eten en medicijnen. Nu deze organisaties hun werk niet meer kunnen doen roepen ze de VN en de internationale gemeenschap op om in te grijpen in het land, aangezien de bevolking deze humanitaire hulp erg nodig heeft. 

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 30-09-2019

De Niet-Zo-Verenigde Naties

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties lieten Trump en de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, wederom zien dat hun wereldbeelden ver uiteenlopen. De

 

Amerikaanse president gaf een speech perfect in lijn met zijn ‘America First’-visie: hij benadrukte het belang van de vrije, soevereine natie en het recht van staten om het belang van hun eigen bevolking voorop te stellen. In scherp contrast was de toespraak van de Portugese socialist, die waarschuwde voor een verdeelde wereld, waarin landen competitie in plaats van samenwerking centraal stellen, en opriep tot het behoud van de internationale rechtsorde.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-09-2019

Hebben we regels nodig voor drones?

De aanval gericht op oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië afgelopen week werden uitgevoerd door bewapende drones. Dit was een duidelijk voorbeeld van hoe vergevorderd de technologische

 

ontwikkeling van drones tegenwoordig is. Drone-aanvallen zijn dit jaar al vaker ingezet, mede omdat gebruikers ervan geloven dat ze minder snel dan andere wapens zullen leiden tot escalatie. Er zijn echter geen duidelijke internationale afspraken over het gebruik van drones, waardoor het gebruik ervan juist onvoorspelbare gevolgen kan hebben. Defense One bespreekt daarom een aantal stappen die de internationale gemeenschap zou kunnen nemen om de regelgeving rond drones duidelijker te maken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-09-2019

Competitie in de cyberspace

Aangezien de Verenigde Staten de laatste jaren meerdere malen het slachtoffer zijn geweest van cyberaanvallen, wordt er bij het Amerikaanse ministerie van Defensie gesproken van een

 

voorwaartse defensiestrategie in de cyberspace. Er zijn echter ook critici die waarschuwen dat dit juist leidt tot het vergroten van risico’s. Hoewel de acties die worden genomen in cyberspace weinig van doen hebben met het daadwerkelijk uitdragen van geweld, dragen ze wel bij aan een ‘intelligence wedstrijd’ met China en Rusland. Het artikel op War on the Rocks bespreekt hoe we deze competitie kunnen plaatsen binnen traditionele strategische theorieën. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-09-2019

Ebola in de DRC

Sinds het begin van deze maand zijn er in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) al meer dan 3.000 gevallen van ebola gedetecteerd. Hulpverleners van o.a. de

 

Wereldgezondheidsorganisatie zijn te hulp geschoten om het virus in bedwang te houden. Het wordt hun echter erg lastig gemaakt aangezien er in dit gebied nog steeds een conflict woedt. Doordat hulpverleners meerdere malen het slachtoffer zijn geworden van gewelddadige aanvallen en omdat ook de regering niet ingrijpt kan dit ebolavirus nog grote gevolgen hebben, zeker als het zich verspreidt naar nabijgelegen stedelijke gebieden en/of buurlanden.

 

Wikimedia/Commons

 

Laatste update: 16-09-2019

Een goed gesprek over AI

De discussie over de militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie kan wel een kwaliteitsimpuls gebruiken, stelt Dieuwertje Kuijpers in haar column in Atlantisch Perspectief.

 

Ze verwijst naar een mediarel in 2016, waarin ten onrechte gesuggereerd werd dat Amerikaanse ‘killer AI’ verantwoordelijk was voor de dood van duizenden onschuldige burgers en het zich richten op journalisten. Zulke hysterie staat een daadwerkelijk debat over de ethische dimensies van AI in de weg – en zo’n debat is in toenemende mate relevant. Als we het daadwerkelijk willen voeren, moeten we stoppen met het verspreiden van spookverhalen over kwaadaardige computers en ons richten op een gedetailleerd begrip van de concrete vraagstukken die ons confronteren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 12-09-2019

Vrede in Colombia onder vuur

Het vredesproces in Colombia lijkt te worden bedreigd nu delen van de FARC hebben aangekondigd de wapens weer op te pakken. Ze claimen dat Colombia zich niet genoeg inzet voor de

 

ontwikkeling van de perifere gebieden in het land, iets wat de regering wel had beloofd bij de vredesbesprekingen. De leider van de nieuwe groep, Iván Márquez, heeft bovendien aangegeven dat de FARC-dissidenten van plan zijn actiever te worden in stedelijke omgevingen. Ze zullen met name profiteren van de onrust in het grensgebied met Venezuela. Hoe groot zal de impact van deze nieuwe groep zijn?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-09-2019

Cybervrede

Digitale conflicten zijn steeds meer verbonden met militaire acties. De samenleving kan een kwetsbaar doelwit zijn voor cyberaanvallen die gelinkt zijn met conflicten. Zo zijn Amerikaanse bedrijven

 

bijvoorbeeld bang dat ze het doelwit worden van Iraanse vergeldingsacties. Internationale verdragen zoals de Geneefse Conventie zijn bedoeld om burgers te beschermen in internationale conflicten, en verschillende partijen vinden dat er nu ook een Cyber Vredesverdrag moet komen om burgers te beschermen tegen ‘cybergeweld’. Zou zo’n verdrag mogelijk zijn?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 05-09-2019

Klimaatdiplomatie bij de G7

Afgelopen week, bij de G7-vergadering in Frankrijk, werd opnieuw duidelijk dat wereldleiders verdeeld zijn over de benodigde aanpak voor klimaatproblematiek. Klimaatproblemen

 

vormen op de lange termijn een dreiging voor economische groei en leiden tot meer instabiliteit.We beschikken over de benodigde economische en technologische middelen, maar het is de politiek die een adequate wereldwijde oplossing in de weg zit. In dit stuk beargumenteert Sarah Ladislaw van het Center for Strategic & International Studies dat we klimaat niet meer moeten behandelen als een losstaand probleem, maar als een onderdeel van een mondiaal economisch en veiligheidsbeleid. Juist de G7 zou een plek moeten zijn waar we dat kunnen bereiken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-09-2019

ĎOne of two supreme operations of 1944í

Vandaag (15 augustus) is het precies 75 jaar geleden dat operatie Dragoon van start ging. In War on the Rocks stelt Cameron Zinsou dat deze operatie meer erkenning verdient, net

 

zoveel als de veel bekendere tegenhanger Overlord: de invasie in Normandië. Dragoon (aanvankelijk genaamd Anvil – aambeeld) was een zeer succesvolle amfibische landing in Zuid-Frankrijk. De geallieerden leden slechts beperkte verliezen, terwijl ze in korte tijd grote terreinwinst boekten. Op 15 september was er een verenigd front van de Noordzeekust in de lage landen tot Zwitserland. Zinsou geeft een aantal redenen waarom Dragoon relatief onbekend is, zoals het eigen succes: gevechten met onzekere uitkomst, zoals op Omaha Beach en Iwo Jima, spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding. Toch hoorde Dragoon tot de twee belangrijke geallieerde operaties, die tezamen de bevrijding van West-Europa inluidden, aldus Zinsou.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 15-08-2019

Is Rusland bezorgd over Chinaís opkomst?

China moderniseert zijn krijgsmacht, en dat is steeds duidelijker zichtbaar. Moet noorderbuur Rusland zich zorgen maken? The National Interest interviewde diverse Russische

 

veiligheidsexperts. Die maken zich wel degelijk enigszins zorgen over China, maar zijn ook realistisch. Een eventuele botsing met China is een mogelijk probleem voor de lange termijn, maar op korte termijn is het gunstig dat China’s belangen grotendeels overeenkomen met die van Rusland. China’s militaire macht is daarom een welkome aanvulling op de Russische wens tegenwicht te kunnen bieden aan de VS.

 

Foto: kremlin.ru

 

Laatste update: 01-08-2019

IdeeŽn om de wereldorde te moderniseren

Denktank Chatham House heeft een collectie essays gepubliceerd met daarin ideeën om de ‘rules-based’ internationale orde te moderniseren. Hoe kan men reageren op

 

het verminderde vertrouwen in multilaterisme? En hoe kunnen initiatieven tegen de gevolgen van klimaatveranderingen beter gecoördineerd worden. Naast deze praktische vragen staat ook het concept van een ‘rules-based’-orde ter discussie: slaat dat nog wel ergens op in de context van deze tijd? Zo ja, wat moet er gebeuren om het concept bruikbaar te maken?

 

Foto: Maxpixel.net

 

Laatste update: 01-08-2019

Verdeeldheid binnen oppositieblok

Afgelopen zondag werden in Oekraïne parlementaire verkiezingen gehouden. De uitslag zal niet zo verrassend zijn als de uitkomst van de presidentsverkiezingen die eerder dit jaar

 

werden gewonnen door prowesterse leider Volodymyr Zelensky, zo schrijft Konstantin Skorkin voor het Carnegie Moscow Center. De strijd zal voornamelijk gaan tussen de Volkspartij van de huidige president en het pro-Russische Oppositie Platform onder leiding van Medvedchuk. Deze oppositiepartij kwam tot stand nadat er door de Oekraïnecrisis in 2014 verdeeldheid was ontstaan in de partij van oud-president Viktor Yanukovych. Yanukovych’ partij splitste zich hierna op in Medvedchuks Oppositie Platform en Akhmetovs Oppositie Blok. Momenteel is er nog te veel verdeeldheid tussen beide oppositiepartijen om de prowesterse en pro-Russische tegenstellingen uit te buiten.

 

Foto: President of Russia (en.kremlin.ru)

 

Laatste update: 22-07-2019

Russisch-Iranese samenwerking in SyriŽ

De samenwerking tussen Rusland en Iran in Syrië zou de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten mogelijk kunnen aantasten. Doordat spanningen tussen de Verenigde

 

Staten en Iran verder oplopen, wordt het voor de VS steeds belangrijker om met een effectief Iranbeleid te komen. Een grotere druk op Moskou zou hierbij kunnen helpen, zo schrijven Seth G. Jones, Nicholas Harrington en Joseph S. Bermudez Jr. voor het Center for Strategic & International Studies. In hun rapport wordt de Russische betrokkenheid bij het Iraanse wapenverkeer en het vervoer van militair materieel en personeel naar Syrië geanalyseerd. De toevoer van wapens, materieel en personeel zou door Moskou kunnen worden beperkt, wat de druk op Iran mogelijk verhoogt.  

 

Foto: President of Russia (en.kremlin.ru)

 

Laatste update: 18-07-2019

Strategische strijd om Britse Chagosarchipel

De Chagosarchipel, gelegen in de Indische Oceaan, is de thuisbasis van een Brits-Amerikaanse militaire basis en onderdeel van een soevereiniteitsstrijd. Volgens de VN behoren de Britse

 

eilanden toe aan Mauritius. De Britten zullen deze uitspraak echter hoogstwaarschijnlijk negeren, zo schrijft Thorpe voor War on the Rocks, vanwege het strategische belang van de basis, onder andere tegenover China. Hoewel antikolonialisme en de belangen van de verdreven Chagossianen de VN-uitspraak motiveerden, lijkt voor Mauritius vooral de economische waarde van de eilanden belangrijk. Terugkeer van de Chagossianen is dan ook onwaarschijnlijk. Het Verenigd Koninkrijk zal nu moeten proberen Mauritius’ bondgenoot India ervan te overtuigen dat deze machtswisseling niet in India’s belang is, omdat China’s invloed in de regio dan kan groeien.

 

Foto: Wikimedia Commons/Senior Airman Rebeca M. Luquin, U.S. Air Force

 

Laatste update: 15-07-2019

Mexicaanse realiteit vraagt om hulp VS

Het is tijd dat zowel Mexico als de Verenigde Staten de Mexicaanse realiteit onder ogen zien, zo schrijft Shannon K. O’Neil voor de Council on Foreign Relations.

 

De enorme migratiestromen vanuit Centraal-Amerika, de toename van geweld en criminaliteit en het tekort aan energie zorgen momenteel voor grote problemen in Mexico. Bovendien lijken de plannen van de huidige Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, de problemen alleen maar te verergeren. De VS, Mexico’s buurland en belangrijkste handelspartner, zou moeten helpen in het tegengaan van deze crises. Zo zou de VS veel meer kunnen betekenen aan de grens en ook op het gebied van veiligheid en energietoevoer zou betere samenwerking helpen. Immers, een groeiend en welvarend Mexico is ook voor de VS voordelig.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 11-07-2019

Chernobyl, de Sovjet Unie en duurzaamheid

De Chernobyl ramp heeft niet alleen bijgedragen aan de val van de Sovjet Unie maar ook invloed gehad op het huidige energiedebat, zo schrijft John Carlson voor The Interpreter.

 

Specifiek aan de Chernobyl ramp was het ontwerp van de centrale, waarvan de ernstige veiligheidsrisico’s geheim werden gehouden door de Sovjet Unie. De ramp resulteerde hierdoor in publiek wantrouwen en enorme kosten, wat het einde van de Sovjet Unie heeft versneld. Ondanks de unieke omstandigheden van de Chernobyl ramp, werden veel overheden hierna huiverig om nucleaire energie te gebruiken. Kernenergie is echter essentieel voor een stabiele energievoorziening zonder CO2-uitstoot. Om klimaatdoelen te halen is daarom een positievere houding ten opzichte van kernenergie nodig.

Foto: Flickr/Ian Bancroft

 

Laatste update: 11-07-2019

Nieuwe vrijhandelszone gelanceerd in Afrika

Afgelopen zondag werd tijdens de top van de Afrikaanse Unie de Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AfCFTA) gelanceerd. Volgens Al Jazeera is er veel hoop voor het nieuwe handelsblok

 

bestaande uit 55 Afrikaanse landen. De AfCTA zal Afrikaanse economieën binnen de huidige lappendeken van vrijhandelszones beter met elkaar verbinden. Er blijven echter nog wel belangrijke uitdagingen. Het akkoord zal namelijk niet voor alle landen evenveel opleveren door verschillen in economische ontwikkeling en diversiteit. Dit zorgt voor tegenstrijdige motieven. Zo ziet Zuid-Afrika kans zijn export te vergroten, maar is Nigeria bang voor goedkope buitenlandse import. Tot slot hangt het succes van de handelszone deels af van de mogelijkheid de zwakste economieën binnen het akkoord te beschermen.

 

Foto: Flickr/Embassy of Equatorial Guinea

 

Laatste update: 08-07-2019

De Venezolaanse tragedie

De oppositie en internationale partners hebben weinig vertrouwen meer in een snelle afzetting van Venezolaanse president Nicolás Maduro, nadat de laatste opstand

 

“Operation Freedom” eind april mislukte. Volgens Ivan Briscoe van Foreign Affairs hebben buitenlandse machten geprobeerd te kijken naar onderhandelingsmogelijkheden tussen de regering en oppositie. Zij zien bemiddeling als de enige manier om de politieke crisis en economische puinhoop in Venezuela te stoppen. Echter, extreme aanhangers van zowel de regering als oppositie zijn ervan overtuigd dat de overwinning nabij is en geven niet toe. De onderhandelingsfase lijkt door druk van buitenaf steeds dichterbij te komen, maar voordat de politieke elites met elkaar om de tafel zullen gaan moeten ze eerst af komen van de angst voor elkaar.

 

Foto: Wikimedia Commons/ Cancillería del Ecuador

 

Laatste update: 04-07-2019

G20 top: centrale rol voor Trump en Xi

Afgelopen weekend was de G20 -top in Osaka. Het multilateraal overleg tijdens de top werd daar overschaduwd door de handelsoorlog tussen China en de VS, zo schrijft Michael

 

Shoebridge voor the Stategist. President Trump beloofde China voortzetting van Amerikaanse handel met Huawei in ruil voor een grotere export van landbouwproducten naar China. Deze ‘deal’ kan de VS veel geld opleveren, wat gunstig is voor Trumps populariteit. De uitkomst van het overleg helpt echter niet om China aan te pakken als een strategische, economische en  technologische tegenstander. Veel Westerse landen hopen op verandering van China’s economische strategie en beperkte marktliberalisatie, gerelateerd aan China’s WTO-status als ontwikkelingslandsland. Internationaal lijkt Trump echter de enige die deze situatie aan kan pakken.

 

Foto: Flickr/The White House

 

Laatste update: 01-07-2019

Spanningen in EthiopiŽ na mislukte coup

Afgelopen weekend kwamen in Ethiopië vijf belangrijke overheidsfunctionarissen om tijdens een couppoging in de Amhararegio. Volgens Crisis group laten de gebeurtenissen

 

de ernst van de huidige crisis in Ethiopië zien. Premier Abiy heeft sinds zijn aantreden veel belangrijke politieke hervormingen doorgevoerd. Binnen zijn coalitie van regionale partijen hebben die echter gezorgd voor verdeeldheid, vooral omtrent de hervormingen van het veiligheidsapparaat. Hierdoor winnen etnisch-nationalistische partijen regionaal aan populariteit. Zij verzetten zich tegen het huidige etnisch verdeelde federale overheidssysteem en willen meer macht en autonomie. Om de crisis op te lossen moet nu de-escalatie plaatsvinden. Hiervoor is bemiddeling binnen de coalitie belangrijk, net als het voorkomen van schadelijke geruchten en het bewaren van de eenheid in het leger.

Foto: Wikimedia Commons/J. Ollé

 

Laatste update: 27-06-2019

Polarisatie grote boosdoener in GeorgiŽ

Terwijl de relatie tussen Rusland en Georgië ondanks grote politieke verschillen steeds stabieler lijkt te worden, neemt politieke stabiliteit in Georgië juist steeds meer af.

 

De populariteit van de ‘Georgische Droom’-overheid is in korte tijd enorm verminderd onder de bevolking. Hierdoor hebben verschillende politieke bewegingen opgeroepen tot protest aan de Rustaveli Avenue, de plek waar al jarenlang demonstranten naartoe gaan voor politiek protest. De vele protesten in het land geven de grote mate van polarisatie in Georgië weer, zo schrijft Thomas de Waal voor Carnegie Moscow Center. De politieke verdeeldheid kwam afgelopen week weer tot uiting tijdens protesten onder leiding van oud-president Mikheil Saakashvili. Protesten zullen hoogstwaarschijnlijk aanhouden als er geen nieuwe politieke cultuur opkomt.

 

Foto: Wikimedia Commons/Kober

 

Laatste update: 24-06-2019

Rusland trekt steun Venezuela langzaam in

Rusland is altijd een belangrijke bondgenoot geweest voor het regime van de Venezolaanse president Maduro. De economische banden tussen beide landen worden echter

 

steeds slechter, zo schrijft Anatoly Kurmanaev voor The New York Times. Russische banken, graanexporteurs en wapenleveranciers willen steeds minder zaken doen met het in crisis verkerende land. Daarnaast is het Kremlin niet meer bereid Venezuela’s schuldenlast te verlichten. Rusland blijft president Maduro wel politiek steunen. Dat het land niet bereid is Venezuela economisch uit de brand te helpen, zelfs niet bij de aankoop van militair materieel, heeft te maken met de kwakkelende Russische economie. Voor Maduro betekent dit dat de kans op redding door Rusland steeds kleiner wordt.  

 

Foto: President of Russia (en.Kremlin.ru)

 

Laatste update: 20-06-2019

Nucleaire wapens: de mondiale balans

Nieuw onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) wijst uit dat het wereldwijde bezit van nucleaire wapens afneemt. Modernisering van het nucleaire

 

wapenarsenaal vindt echter veelvuldig plaats. De mondiale afname van nucleaire wapens is vooral te danken aan de Verenigde Staten en Rusland, die gezamenlijk nog steeds meer dan 90 procent van de nucleaire wapens bezitten. Het nieuwe START-akkoord was fundamenteel voor deze afnametrend, maar een verlenging van het akkoord tussen Rusland en de VS is zeer onzeker. In Azië was er in 2018 juist een toename van de nucleaire wapenproductie. China, India en Pakistan vergroten allemaal hun productiecapaciteiten. Dit alles kan significante gevolgen hebben voor de toekomst van nucleair wapenbezit. 

 

Foto: Flickr/ International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

 

Laatste update: 17-06-2019

Poetins zorgen over de Euro-Atlantisch dominantie

Poetin heeft in zijn jaarlijkse speech op het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg hard uitgehaald naar de dominante positie van de Verenigde Staten in de wereldwijde economie.

 

Volgens Tatyana Stanovaya van Carnegie Moscow Center uit Poetin vooral kritiek op de “Euro-Atlantische” focus van het huidige internationale economische system, waarin geopolitieke doelen en economische perspectieven van NAVO-lidstaten samenkomen. De commerciële en geopolitieke dimensie van deze samensmelting wordt door de Russische elite gezien als een directe dreiging tegen Rusland. Poetins speech focuste hierdoor vooral op het beschuldigen van de VS voor Ruslands problemen. Toch kwam door de gevangenschap van de Amerikaanse belegger Calvey en onderzoeksjournalist Golunov de wetteloosheid van de Russische veiligheidsdienst ook onder de aandacht tijdens het Forum.

 

Foto: Wikimedia Commons/Presidential Press and Information Office

 

Laatste update: 13-06-2019

Saoedi-ArabiŽ zwijgt over Chinese moslims

De Oeigoeren, een Chinese moslimminderheid, worden in China ernstig onderdrukt en verhinderd hun geloof uit te dragen. Zo’n drie miljoen Oeigoeren worden bovendien vastgehouden in

 

detentiekampen. Saoedi-Arabië, vaak gezien als de traditionele leider van de moslimwereld, blijft  bijzonder stil over de behandeling van moslims in China. Opvallend, zo schrijven Anna Fifield en Kareem Fahim voor the Washington Post. Voor veel moslimlanden is het risico op het mislopen van Chinese investeringen reden voor de stilte. In Saoedi- Arabië staan echter niet alleen economische belangen op het spel. China en Saoedi-Arabië delen ook het politieke principe van non-interventie. Hierdoor kan China voor Saoedi-Arabië een belangrijke bondgenoot zijn in tijden van ophef, zoals na de dood van de kritische journalist Khashoggi.

 

Foto: Flickr/Uyghur East Turkistan

 

Laatste update: 29-05-2019

Wat zijn de Turkse belangen in Afrika?

Turkije bouwt de laatste jaren aan strategische banden met landen in de hoorn van Afrika, wat leidt tot concurrentie en spanningen met de Golfstaten. Zach Vertin onderzoekt voor

 

Brookings Institution welke visie schuil gaat achter dit beleid. Terwijl rivaliserende Golfstaten vrezen dat een visie van ‘neo-Ottomaanse’ expansiedrift achter de ontwikkelingen zit, zegt Turkije zelf dat zijn betrokkenheid in landen als Somalië, Ethiopië en Soedan slechts zakelijke en humanitaire doeleinden heeft. Afrika heeft voor Turkije dan ook niet de hoogste prioriteit, maar speelt wel een rol in het bredere internationale spanningsveld in het Midden-Oosten. Turkije is echter nog zoekende naar zijn rol in dit geheel en de binnenlandse politiek heeft voorlopig prioriteit.

 

Foto: Wikimedia Commons/AMISOM Public Information

 

Laatste update: 20-05-2019

5G als geopolitiek instrument

Het Russische televisienetwerk RT America, gestationeerd in Washington, heeft recentelijk de internationale wedloop voor de nieuwste 5G technologie geprobeerd tegen te werken,

 

zo schrijft William J. Broad voor de New York Times. RT America plaatste onlangs een item, genaamd “A Dangerous ‘Experiment on Humanity’,” waarin zij wezen op de ernstige gezondheidsgevaren van de 5G technologie. Echter, verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G hebben tot dusver aangetoond dat het geen gezondheidsproblemen veroorzaakt. RT’s aanval op 5G is bovenal een manier om het vertrouwen in Westerse democratische leiders en instellingen te ondermijnen. De Verenigde Staten en China gaan al langere tijd aan kop in de concurrentiestrijd om 5G, maar Rusland blijft achter.

 

Foto: PxHere

 

Laatste update: 13-05-2019

De heropening van de grens tussen Venezuela en BraziliŽ

Nadat de grensovergang met Brazilië bijna drie maanden lang was gesloten, heeft de Venezolaanse president Maduro deze afgelopen vrijdag weer geopend, zo schrijft Anthony Boadle voor Reuters.

 

Maduro sloot de grenzen met Brazilië af, omdat de oppositiepartij onder leiding van Juan Giuado via deze route Amerikaanse hulp het land binnen wilde krijgen. De grensafsluiting brengt een groter probleem aan het licht, namelijk corruptie en omkoping van grenswachters. De afgelopen maanden zijn veel Venezolanen het land ontvlucht op zoek naar humanitaire steun. Grenswachters aan de grensovergangen bij Brazilië en Colombia profiteren hier enorm van. Maduro’s besluit om de grens met Brazilië te sluiten heeft geresulteerd in een extra hoge omkoopprijs voor vluchtelingen. Hierdoor hebben veel grenstroepen het verzoek van de oppositie om Maduro af te zetten genegeerd. Dit houdt het probleem van corruptie langs de grenzen in stand.

 

Foto: Wikimedia Commons/GFDL/CC-BY-SA 3.0

 

Laatste update: 13-05-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.