Internationale veiligheid
Verdeeldheid binnen oppositieblok

Afgelopen zondag werden in Oekraïne parlementaire verkiezingen gehouden. De uitslag zal niet zo verrassend zijn als de uitkomst van de presidentsverkiezingen die eerder dit jaar

 

werden gewonnen door prowesterse leider Vologymyr Zelensky, zo schrijft Konstantin Skorkin voor het Carnegie Moscow Center. De strijd zal voornamelijk gaan tussen de Volkspartij van de huidige president en het pro-Russische Oppositie Platform onder leiding van Medvedchuk. Deze oppositiepartij kwam tot stand nadat er door de Oekraïnecrisis in 2014 verdeeldheid was ontstaan in de partij van oud-president Viktor Yanukovych. Yanukovych’ partij splitste zich hierna op in Medvedchuks Oppositie Platform en Akhmetovs Oppositie Blok. Momenteel is er nog te veel verdeeldheid tussen beide oppositiepartijen om de prowesterse en pro-Russische tegenstellingen uit te buiten.

 

Foto: President of Russia (en.kremlin.ru)

 

Laatste update: 22-07-2019

Russisch-Iranese samenwerking in SyriŽ

De samenwerking tussen Rusland en Iran in Syrië zou de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten mogelijk kunnen aantasten. Doordat spanningen tussen de Verenigde

 

Staten en Iran verder oplopen, wordt het voor de VS steeds belangrijker om met een effectief Iranbeleid te komen. Een grotere druk op Moskou zou hierbij kunnen helpen, zo schrijven Seth G. Jones, Nicholas Harrington en Joseph S. Bermudez Jr. voor het Center for Strategic & International Studies. In hun rapport wordt de Russische betrokkenheid bij het Iraanse wapenverkeer en het vervoer van militair materieel en personeel naar Syrië geanalyseerd. De toevoer van wapens, materieel en personeel zou door Moskou kunnen worden beperkt, wat de druk op Iran mogelijk verhoogt.  

 

Foto: President of Russia (en.kremlin.ru)

 

Laatste update: 18-07-2019

Strategische strijd om Britse Chagosarchipel

De Chagosarchipel, gelegen in de Indische Oceaan, is de thuisbasis van een Brits-Amerikaanse militaire basis en onderdeel van een soevereiniteitsstrijd. Volgens de VN behoren de Britse

 

eilanden toe aan Mauritius. De Britten zullen deze uitspraak echter hoogstwaarschijnlijk negeren, zo schrijft Thorpe voor War on the Rocks, vanwege het strategische belang van de basis, onder andere tegenover China. Hoewel antikolonialisme en de belangen van de verdreven Chagossianen de VN-uitspraak motiveerden, lijkt voor Mauritius vooral de economische waarde van de eilanden belangrijk. Terugkeer van de Chagossianen is dan ook onwaarschijnlijk. Het Verenigd Koninkrijk zal nu moeten proberen Mauritius’ bondgenoot India ervan te overtuigen dat deze machtswisseling niet in India’s belang is, omdat China’s invloed in de regio dan kan groeien.

 

Foto: Wikimedia Commons/Senior Airman Rebeca M. Luquin, U.S. Air Force

 

Laatste update: 15-07-2019

Mexicaanse realiteit vraagt om hulp VS

Het is tijd dat zowel Mexico als de Verenigde Staten de Mexicaanse realiteit onder ogen zien, zo schrijft Shannon K. O’Neil voor de Council on Foreign Relations.

 

De enorme migratiestromen vanuit Centraal-Amerika, de toename van geweld en criminaliteit en het tekort aan energie zorgen momenteel voor grote problemen in Mexico. Bovendien lijken de plannen van de huidige Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, de problemen alleen maar te verergeren. De VS, Mexico’s buurland en belangrijkste handelspartner, zou moeten helpen in het tegengaan van deze crises. Zo zou de VS veel meer kunnen betekenen aan de grens en ook op het gebied van veiligheid en energietoevoer zou betere samenwerking helpen. Immers, een groeiend en welvarend Mexico is ook voor de VS voordelig.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 11-07-2019

Chernobyl, de Sovjet Unie en duurzaamheid

De Chernobyl ramp heeft niet alleen bijgedragen aan de val van de Sovjet Unie maar ook invloed gehad op het huidige energiedebat, zo schrijft John Carlson voor The Interpreter.

 

Specifiek aan de Chernobyl ramp was het ontwerp van de centrale, waarvan de ernstige veiligheidsrisico’s geheim werden gehouden door de Sovjet Unie. De ramp resulteerde hierdoor in publiek wantrouwen en enorme kosten, wat het einde van de Sovjet Unie heeft versneld. Ondanks de unieke omstandigheden van de Chernobyl ramp, werden veel overheden hierna huiverig om nucleaire energie te gebruiken. Kernenergie is echter essentieel voor een stabiele energievoorziening zonder CO2-uitstoot. Om klimaatdoelen te halen is daarom een positievere houding ten opzichte van kernenergie nodig.

Foto: Flickr/Ian Bancroft

 

Laatste update: 11-07-2019

Nieuwe vrijhandelszone gelanceerd in Afrika

Afgelopen zondag werd tijdens de top van de Afrikaanse Unie de Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AfCFTA) gelanceerd. Volgens Al Jazeera is er veel hoop voor het nieuwe handelsblok

 

bestaande uit 55 Afrikaanse landen. De AfCTA zal Afrikaanse economieën binnen de huidige lappendeken van vrijhandelszones beter met elkaar verbinden. Er blijven echter nog wel belangrijke uitdagingen. Het akkoord zal namelijk niet voor alle landen evenveel opleveren door verschillen in economische ontwikkeling en diversiteit. Dit zorgt voor tegenstrijdige motieven. Zo ziet Zuid-Afrika kans zijn export te vergroten, maar is Nigeria bang voor goedkope buitenlandse import. Tot slot hangt het succes van de handelszone deels af van de mogelijkheid de zwakste economieën binnen het akkoord te beschermen.

 

Foto: Flickr/Embassy of Equatorial Guinea

 

Laatste update: 08-07-2019

De Venezolaanse tragedie

De oppositie en internationale partners hebben weinig vertrouwen meer in een snelle afzetting van Venezolaanse president Nicolás Maduro, nadat de laatste opstand

 

“Operation Freedom” eind april mislukte. Volgens Ivan Briscoe van Foreign Affairs hebben buitenlandse machten geprobeerd te kijken naar onderhandelingsmogelijkheden tussen de regering en oppositie. Zij zien bemiddeling als de enige manier om de politieke crisis en economische puinhoop in Venezuela te stoppen. Echter, extreme aanhangers van zowel de regering als oppositie zijn ervan overtuigd dat de overwinning nabij is en geven niet toe. De onderhandelingsfase lijkt door druk van buitenaf steeds dichterbij te komen, maar voordat de politieke elites met elkaar om de tafel zullen gaan moeten ze eerst af komen van de angst voor elkaar.

 

Foto: Wikimedia Commons/ Cancillería del Ecuador

 

Laatste update: 04-07-2019

G20 top: centrale rol voor Trump en Xi

Afgelopen weekend was de G20 -top in Osaka. Het multilateraal overleg tijdens de top werd daar overschaduwd door de handelsoorlog tussen China en de VS, zo schrijft Michael

 

Shoebridge voor the Stategist. President Trump beloofde China voortzetting van Amerikaanse handel met Huawei in ruil voor een grotere export van landbouwproducten naar China. Deze ‘deal’ kan de VS veel geld opleveren, wat gunstig is voor Trumps populariteit. De uitkomst van het overleg helpt echter niet om China aan te pakken als een strategische, economische en  technologische tegenstander. Veel Westerse landen hopen op verandering van China’s economische strategie en beperkte marktliberalisatie, gerelateerd aan China’s WTO-status als ontwikkelingslandsland. Internationaal lijkt Trump echter de enige die deze situatie aan kan pakken.

 

Foto: Flickr/The White House

 

Laatste update: 01-07-2019

Spanningen in EthiopiŽ na mislukte coup

Afgelopen weekend kwamen in Ethiopië vijf belangrijke overheidsfunctionarissen om tijdens een couppoging in de Amhararegio. Volgens Crisis group laten de gebeurtenissen

 

de ernst van de huidige crisis in Ethiopië zien. Premier Abiy heeft sinds zijn aantreden veel belangrijke politieke hervormingen doorgevoerd. Binnen zijn coalitie van regionale partijen hebben die echter gezorgd voor verdeeldheid, vooral omtrent de hervormingen van het veiligheidsapparaat. Hierdoor winnen etnisch-nationalistische partijen regionaal aan populariteit. Zij verzetten zich tegen het huidige etnisch verdeelde federale overheidssysteem en willen meer macht en autonomie. Om de crisis op te lossen moet nu de-escalatie plaatsvinden. Hiervoor is bemiddeling binnen de coalitie belangrijk, net als het voorkomen van schadelijke geruchten en het bewaren van de eenheid in het leger.

Foto: Wikimedia Commons/J. Ollé

 

Laatste update: 27-06-2019

Polarisatie grote boosdoener in GeorgiŽ

Terwijl de relatie tussen Rusland en Georgië ondanks grote politieke verschillen steeds stabieler lijkt te worden, neemt politieke stabiliteit in Georgië juist steeds meer af.

 

De populariteit van de ‘Georgische Droom’-overheid is in korte tijd enorm verminderd onder de bevolking. Hierdoor hebben verschillende politieke bewegingen opgeroepen tot protest aan de Rustaveli Avenue, de plek waar al jarenlang demonstranten naartoe gaan voor politiek protest. De vele protesten in het land geven de grote mate van polarisatie in Georgië weer, zo schrijft Thomas de Waal voor Carnegie Moscow Center. De politieke verdeeldheid kwam afgelopen week weer tot uiting tijdens protesten onder leiding van oud-president Mikheil Saakashvili. Protesten zullen hoogstwaarschijnlijk aanhouden als er geen nieuwe politieke cultuur opkomt.

 

Foto: Wikimedia Commons/Kober

 

Laatste update: 24-06-2019

Rusland trekt steun Venezuela langzaam in

Rusland is altijd een belangrijke bondgenoot geweest voor het regime van de Venezolaanse president Maduro. De economische banden tussen beide landen worden echter

 

steeds slechter, zo schrijft Anatoly Kurmanaev voor The New York Times. Russische banken, graanexporteurs en wapenleveranciers willen steeds minder zaken doen met het in crisis verkerende land. Daarnaast is het Kremlin niet meer bereid Venezuela’s schuldenlast te verlichten. Rusland blijft president Maduro wel politiek steunen. Dat het land niet bereid is Venezuela economisch uit de brand te helpen, zelfs niet bij de aankoop van militair materieel, heeft te maken met de kwakkelende Russische economie. Voor Maduro betekent dit dat de kans op redding door Rusland steeds kleiner wordt.  

 

Foto: President of Russia (en.Kremlin.ru)

 

Laatste update: 20-06-2019

Nucleaire wapens: de mondiale balans

Nieuw onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) wijst uit dat het wereldwijde bezit van nucleaire wapens afneemt. Modernisering van het nucleaire

 

wapenarsenaal vindt echter veelvuldig plaats. De mondiale afname van nucleaire wapens is vooral te danken aan de Verenigde Staten en Rusland, die gezamenlijk nog steeds meer dan 90 procent van de nucleaire wapens bezitten. Het nieuwe START-akkoord was fundamenteel voor deze afnametrend, maar een verlenging van het akkoord tussen Rusland en de VS is zeer onzeker. In Azië was er in 2018 juist een toename van de nucleaire wapenproductie. China, India en Pakistan vergroten allemaal hun productiecapaciteiten. Dit alles kan significante gevolgen hebben voor de toekomst van nucleair wapenbezit. 

 

Foto: Flickr/ International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

 

Laatste update: 17-06-2019

Poetins zorgen over de Euro-Atlantisch dominantie

Poetin heeft in zijn jaarlijkse speech op het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg hard uitgehaald naar de dominante positie van de Verenigde Staten in de wereldwijde economie.

 

Volgens Tatyana Stanovaya van Carnegie Moscow Center uit Poetin vooral kritiek op de “Euro-Atlantische” focus van het huidige internationale economische system, waarin geopolitieke doelen en economische perspectieven van NAVO-lidstaten samenkomen. De commerciële en geopolitieke dimensie van deze samensmelting wordt door de Russische elite gezien als een directe dreiging tegen Rusland. Poetins speech focuste hierdoor vooral op het beschuldigen van de VS voor Ruslands problemen. Toch kwam door de gevangenschap van de Amerikaanse belegger Calvey en onderzoeksjournalist Golunov de wetteloosheid van de Russische veiligheidsdienst ook onder de aandacht tijdens het Forum.

 

Foto: Wikimedia Commons/Presidential Press and Information Office

 

Laatste update: 13-06-2019

Saoedi-ArabiŽ zwijgt over Chinese moslims

De Oeigoeren, een Chinese moslimminderheid, worden in China ernstig onderdrukt en verhinderd hun geloof uit te dragen. Zo’n drie miljoen Oeigoeren worden bovendien vastgehouden in

 

detentiekampen. Saoedi-Arabië, vaak gezien als de traditionele leider van de moslimwereld, blijft  bijzonder stil over de behandeling van moslims in China. Opvallend, zo schrijven Anna Fifield en Kareem Fahim voor the Washington Post. Voor veel moslimlanden is het risico op het mislopen van Chinese investeringen reden voor de stilte. In Saoedi- Arabië staan echter niet alleen economische belangen op het spel. China en Saoedi-Arabië delen ook het politieke principe van non-interventie. Hierdoor kan China voor Saoedi-Arabië een belangrijke bondgenoot zijn in tijden van ophef, zoals na de dood van de kritische journalist Khashoggi.

 

Foto: Flickr/Uyghur East Turkistan

 

Laatste update: 29-05-2019

Wat zijn de Turkse belangen in Afrika?

Turkije bouwt de laatste jaren aan strategische banden met landen in de hoorn van Afrika, wat leidt tot concurrentie en spanningen met de Golfstaten. Zach Vertin onderzoekt voor

 

Brookings Institution welke visie schuil gaat achter dit beleid. Terwijl rivaliserende Golfstaten vrezen dat een visie van ‘neo-Ottomaanse’ expansiedrift achter de ontwikkelingen zit, zegt Turkije zelf dat zijn betrokkenheid in landen als Somalië, Ethiopië en Soedan slechts zakelijke en humanitaire doeleinden heeft. Afrika heeft voor Turkije dan ook niet de hoogste prioriteit, maar speelt wel een rol in het bredere internationale spanningsveld in het Midden-Oosten. Turkije is echter nog zoekende naar zijn rol in dit geheel en de binnenlandse politiek heeft voorlopig prioriteit.

 

Foto: Wikimedia Commons/AMISOM Public Information

 

Laatste update: 20-05-2019

5G als geopolitiek instrument

Het Russische televisienetwerk RT America, gestationeerd in Washington, heeft recentelijk de internationale wedloop voor de nieuwste 5G technologie geprobeerd tegen te werken,

 

zo schrijft William J. Broad voor de New York Times. RT America plaatste onlangs een item, genaamd “A Dangerous ‘Experiment on Humanity’,” waarin zij wezen op de ernstige gezondheidsgevaren van de 5G technologie. Echter, verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G hebben tot dusver aangetoond dat het geen gezondheidsproblemen veroorzaakt. RT’s aanval op 5G is bovenal een manier om het vertrouwen in Westerse democratische leiders en instellingen te ondermijnen. De Verenigde Staten en China gaan al langere tijd aan kop in de concurrentiestrijd om 5G, maar Rusland blijft achter.

 

Foto: PxHere

 

Laatste update: 13-05-2019

De heropening van de grens tussen Venezuela en BraziliŽ

Nadat de grensovergang met Brazilië bijna drie maanden lang was gesloten, heeft de Venezolaanse president Maduro deze afgelopen vrijdag weer geopend, zo schrijft Anthony Boadle voor Reuters.

 

Maduro sloot de grenzen met Brazilië af, omdat de oppositiepartij onder leiding van Juan Giuado via deze route Amerikaanse hulp het land binnen wilde krijgen. De grensafsluiting brengt een groter probleem aan het licht, namelijk corruptie en omkoping van grenswachters. De afgelopen maanden zijn veel Venezolanen het land ontvlucht op zoek naar humanitaire steun. Grenswachters aan de grensovergangen bij Brazilië en Colombia profiteren hier enorm van. Maduro’s besluit om de grens met Brazilië te sluiten heeft geresulteerd in een extra hoge omkoopprijs voor vluchtelingen. Hierdoor hebben veel grenstroepen het verzoek van de oppositie om Maduro af te zetten genegeerd. Dit houdt het probleem van corruptie langs de grenzen in stand.

 

Foto: Wikimedia Commons/GFDL/CC-BY-SA 3.0

 

Laatste update: 13-05-2019

"Popular protests get results"

Paraguay had tijdens de dictatuur van generaal Alfredo Stroessner veel last van geïnstitutionaliseerde corruptie. De dictator zei dikwijls “corruption, is the price for peace”.

 

Echter, ondanks het feit dat de dictatuur in de Koude Oorlog begon en eindigde, blijft Paraguay geplaagd worden door corruptie. Het uitbannen hiervan is een complexe klus, maar een waar de Paraguayanen niet voor terug deinzen. Zij demonstreren al maanden tegen de huidige regering onder leiding van Mario Abdo Benítez, de zoon van de rechterhand van Stroessner, tegen de corruptie in het land en binnen de overheid. De eerste stap naar een toekomst zonder corruptie wordt genomen. Maar er is nog een lange weg te gaan.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 29-04-2019

Kim Jong-un bezoekt Poetin

De Noord-Koreaanse staatsmedia liet afgelopen week weten dat leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin elkaar vandaag voor de eerste keer in Vladivostok zullen

 

ontmoeten voor een topoverleg. De plotselinge toenadering tussen Noord-Korea en Rusland komt voort uit de vastgelopen onderhandelingen tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. In zijn openingstoespraak zei Poetin “[…] we welcome your efforts to develop dialogue between the Koreas, and to normalise North-Korean-US relations”. Het Kremlin grijpt zijn kans om als een mondiale diplomatieke speler op te treden. Tegelijkertijd zoekt Noord-Korea toenadering tot Rusland voor een verlichting van de economische sancties die het land momenteel schaden.

 

Foto: Pixabay / Geralt

 

Laatste update: 25-04-2019

Venezuela is cocaÔne "superhighway" naar VS

“Cocaine trafficking from Venezuela to the United States is soaring, even as the country collapses”, zo schrijven Nick Paton Walsh, Natalie Gallón en Diana Castrillon voor CNN. Vanuit de VS

 

wordt echter beweerd dat de Venezolaanse officials en elite deze “superhighway” zelf mogelijk maken. In 2017 gingen er vermoedelijk twee drugsvluchten per week vanaf Colombia, via Venezuela, richting de Verenigde Staten, maar in 2018 is dit aantal vermoedelijk toegenomen tot dagelijkse vluchten. Dit jaar gaan er soms wel 5 vermoedelijke drugsvluchten per nacht. Deze groei is mogelijk door de huidige chaos die heerst in Venezuela, en het ontstane machtsvacuüm, wat de drugssmokkelaars flink weten uit te buiten.

 

Foto: Coast Guard Compass

 

 

Laatste update: 18-04-2019

Brexit kan NAVO-relaties schaden

Het debat omtrent het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie draait tot op heden vooral om de economische belangen en gevolgen. Veel minder aandacht is er

 

voor de uitdagingen op het gebied van veiligheid na uittreding. De Verenigde Staten lieten eerder weten dat de Brexit positief zal bijdragen aan een versterking van hun veiligheidsbelangen. Toch schrijft Andrew Erickson voor Defense One dat zowel president Barack Obama als president Donald Trump de toekomstige veiligheidssituatie verkeerd heeft ingeschat en dat de invloed van het Verenigd Koninkrijk zal verdwijnen. Trans-Atlantische spanningen kunnen toenemen als het VK zich straks als nieuwe speler tussen de EU en de Verenigde Staten positioneert. Aangezien het Britse vertrek uit de EU vrijwel onvermijdelijk is, geeft Londen prioriteit aan het versterken van de Noord-Atlantische eenheid.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 15-04-2019

"Will protesters and military reach agreement?"

Door maanden van demonstraties door de bevolking is de Soedanese president Omar al-Bashir na 30 jaar opgestapt. Het leger regeert nu over het land, zo schrijft Teo Kermeliotis voor

 

Al Jazeera. Generaal Ahmed Awad Ibn Auf heeft, na slechts één dag, de leiding overgedragen aan luitenant-generaal Abdelfattah al-Burhan. Ibn Auf kondigde een overgangsperiode van twee jaar aan waarna Soedan weer door de burgers geleid zou worden. Door deze stelling groeiden de demonstraties weer uit, en vervolgens stapte hij op. Al-Burhan deed het beter, hij kondigde aan dat gesprekken met politieke partijen en burgers gelijk zouden starten. Echter, de overgangsperiode van het militaire bestuur naar een burgerlijk bestuur van Soedan kan nog steeds twee jaar duren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 15-04-2019

Overheidsgeweld tegen demonstranten

De afgelopen maanden is in Soedan het aantal anti-overheidsprotesten flink toegenomen. Het begon met woede van de bevolking over de sterk toegenomen prijs van brood,

 

maar mondde al snel uit in protesten tegen de Soedanese overheid, en specifiek tegen president Omar al-Bashir, zo meldt Al Jazeera. De afgelopen dagen lijken de protesten uit de hand te lopen; veiligheidstroepen van de overheid gebruiken traangas en mogelijk ook kogels om de demonstranten uit elkaar te drijven. De minister van Defensie zegt echter dat de veiligheidstroepen niet tegen de demonstranten zijn, maar dat zij simpelweg geen totale chaos toestaan.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-04-2019

Russische invloed groeit in Afrika

Russische invloed op militair gebied groeit in Afrika. Dit zorgt voor onrust bij westerse landen, zo schrijft Eric Schmitt voor The New York Times. Zowel de wapenhandel, de

 

trainingsprogramma’s, als de veiligheidsovereenkomsten nemen toe in aantal. Een reden voor deze groeiende invloed wordt toegeschreven aan de wil van Rusland om sterk aanwezig te zijn ten zuiden van de NAVO en NAVO-lidstaten. Zo zal president Poetin later dit jaar een Rusland-Afrika-top organiseren om de nationale banden en economische en veiligheidsbelangen te versterken. John Bolton, nationale veiligheidsadviseur van president Trump, beweert echter dat Rusland deze acties onderneemt om stemmen te winnen bij de VN, die autocraten aan de macht houdt die de vrede en veiligheid in Afrika ondermijnen.

 

Foto: Piaxbay/Victoria_Borodinova

 

Laatste update: 01-04-2019

Van GuantŠnamo naar de onderhandelingstafel

Vijf talibanleden die vlak na de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001 werden opgepakt en naar Guantánamo Bay werden gestuurd, zitten nu tegenover de Verenigde Staten

 

aan de onderhandelingstafel, zo schrijft Mujib Mashal voor The New York Times. In 2014, na dertien jaar in Guantánamo Bay, zijn de vijf mannen vrijgekomen als onderdeel van een gevangenenruil. De onderhandelingen gaan over een mogelijk vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan, na bijna twee decennia. De taliban proberen een punt te maken door juist deze vijf oud-Guantánamogevangenen tegenover de Amerikanen te zetten. De vraag is alleen of deze zet enige invloed op de onderhandelingen zal hebben.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 28-03-2019

Een militaire interventie in Venezuela?

President Trump heeft een doel voor ogen wat betreft Venezuela: regimeverandering. Een militaire interventie is een optie die steeds aannemelijker wordt. Maar, “getting in would be

 

the easy part”, zo schrijft Frank Mora voor Foreign Affairs. Hij stelt dat een militaire interventie twee kanten op kan gaan; een bombardementencampagne zoals in Libië of Kosovo, of een volledige invasie zoals in Irak of Afghanistan. Ongeacht de keuze, de Verenigde Staten lopen het risico nogmaals betrokken te raken in een duur en voortslepend conflict in een instabiel land. Eenmaal betrokken zouden de Amerikanen ook moeten werken aan de wederopbouw van Venezuela. Desondanks neemt Trump deze optie wel in overweging.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-03-2019

Ergste natuurramp ooit op zuidelijk halfrond

Afgelopen weekeinde werden Mozambique, Malawi en Zimbabwe geraakt door de cycloon Idai. Deze cycloon lijkt nu de ergste natuurramp ooit van Zuidelijk Afrika, en zelfs van het zuidelijk

 

halfrond te worden, zo schrijft Ruth Maclean voor The Guardian. De Verenigde Naties schatten dat ruim 2,6 miljoen mensen zijn getroffen door cycloon Idai. Het dodental staat momenteel op 354 voor de drie landen gezamenlijk. De verwachting is echter dat dit aantal nog aanzienlijk zal stijgen de komende weken en maanden. De VN sluit daarom een humanitaire ramp als gevolg van Idai ook zeker niet uit.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 21-03-2019

Mogelijke wapenwedloop in Europa

Volgens voormalig NAVO secretaris-generaal Javier Solana bestaat de kans op een mogelijke wapenwedloop in Europa, zo meldt Al Jazeera. Oorzaak is de terugtrekking van de Verenigde

 

Staten en Rusland uit het nucleaire INF-verdrag dat in 1987 werd ondertekend. Het wapenverdrag verbood beide landen om bepaalde raketten te ontwikkelen. De spanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en verschillende Europese leiders over het INF-geschil nemen toe. Solana maakt zich zorgen om de mondiale veiligheid en dringt aan op een Europees leger. Hij uitte zijn ongenoegen door te zeggen dat “[…] the heaviest reaction is playing with the last cards. I don’t think we should play with the last cards on nuclear matters.”

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-03-2019

"Russophobia"

“Whenever Putin’s domestic popularity dips, he either escalates an ongoing conflict or launches a new offensive”, zo schrijft Mikheil Saakashvili voor Foreign Policy. Rusland legt de schuld

 

van diens agressieve gedrag neer bij het Westen. “Russophobia” zou achter de westerse negativiteit jegens Rusland en Poetin schuil gaan. Echter, Poetin blijft de Russische militaire macht benutten om controle uit te oefenen op buitenlands gebied; Georgië in 2008, Oekraïne in 2014 en Syrië vanaf 2015. De focus ligt niet langer op alleen op oud-lidstaten van de Sovjet Unie, maar verschuift steeds verder ten zuiden en westen van Rusland.

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 18-03-2019

Waar een klein land groot in kan zijn

Wetenschappers stellen dat alle landen grote stappen moeten zetten om de ergste gevolgen van klimaatverandering nog af te wenden. Somini Sengupta en Alexander Villegas schrijven voor

 

The New York Times dat Costa Rica flinke stappen in de goede richting zet. De First Lady van het land, Claudia Dobles, wil dat Costa Rica in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruikt en dat (bijna) alle vervoersmiddelen elektrisch zijn. Hiermee hoopt zij andere landen te inspireren dezelfde doelen na te streven. Costa Rica is al hard op weg; het land gebruikt voornamelijk hernieuwbare bronnen van energie. Dobles hoopt de wereld te laten zien dat andere landen deze transitie moeten kunnen doormaken als een klein land als Costa Rica dat ook kan.

 

Foto: PIxabay/Tumisu

 

Laatste update: 14-03-2019

De voortslepende oorlog in SomaliŽ

“[T]here is this massive war going on”, zegt Brittany Brown, stafchef van de International Crisis Group. Brown refereert naar de voortslepende oorlog en onrust in Somalië. Eric Schmitt en

 

Charlie Savage schrijven voor The New York Times dat president Trump Amerikaanse troepen wil terugtrekken uit Centraal-Azië, het Midden-Oosten, en Afrika. Desondanks laat hij vanaf het begin van zijn ambtstermijn het aantal luchtaanvallen op Somalië al opvoeren. Generaal T.D. Waldhauser, leider van Africa Command, zegt echter dat het terugtrekken van troepen geen betrekking heeft op Somalië. De strijd tegen Al-Shabaab, de groepering die sinds 2012 trouw zweert aan Al Qaida, blijft onverminderd doorgaan.

 

Foto: U.S. Department of Defense

 

Laatste update: 11-03-2019

"After Atlanticism"?

De aard van trans-Atlantische betrekkingen is aan verandering onderhevig. De laatste jaren zo mogelijk nog meer dan tijdens de vorige eeuw, zo schrijft Ruud van Dijk voor Atlantisch

 

Perspectief. In 1945 en de jaren daarna werd de basis gevormd voor het huidige internationale, geglobaliseerde trans-Atlantische systeem. Echter, er is recentelijk sprake van erosie van internationale instituten en Atlanticisme, zoals de VN, de NAVO, of de EU. En alhoewel velen denken dat de Amerikaanse president Trump een oorzaak hiervan is, schetst dit toch niet het complete beeld van de erosie. Desondanks schrijft Van Dijk dat we Atlanticisme niet moeten laten varen, maar juist nu moeten hernieuwen en omarmen.

 

Foto: Picryl

 

Laatste update: 07-03-2019

Trudeau verkeert in zwaar weer

Er heerst een crisis in de regering van de Canadese premier Justin Trudeau, zo schrijft Ian Austen voor The New York Times. Een doofpotaffaire is naar buiten gekomen en brengt

 

de premier in verlegenheid; de Canadese multinational SNC-Lavalin wordt van omkoping verdacht met betrekking tot de Libische overheid, destijds onder leiding van Gaddafi. Trudeau heeft druk uitgevoerd op zijn minister van Justitie en gepoogd deze aanklacht te laten verdwijnen en een regeling met het bedrijf te treffen. Als gevolg van dit schandaal is de minister van Justitie opgestapt in februari. Echter, het schandaal groeit in omvang nu een tweede minister opstapt. Met aankomende landelijke verkiezingen kan dit zeer schadelijk zijn voor Trudeau en zijn partij.

 

Foto: Joint Base Andrews

 

Laatste update: 07-03-2019

The Art of the Deal?

De top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim is geklapt. Er zijn geen nieuwe afspraken of overeenstemmingen uit voortgekomen. Trump was de eerste

 

Amerikaanse president die op deze manier, via direct contact met de leider, heeft onderhandeld met Noord-Korea. Hij ziet zichzelf namelijk als een “master negotiator”. David Sanger stelt in The New York Times echter dat deze aanpak zeer risicovol is; er is niemand in een hogere positie die dit op kan lossen of om eventueel een compromis te sluiten. Dit brengt nieuwe risico’s met zich mee dat Trump en Kim de druk op de ander zullen opvoeren in plaats van opnieuw onderhandelen.

 

Foto: U.S. Embassy & Consulate in Vietnam

 

Laatste update: 04-03-2019

Rusland verbreekt VN-sancties

Een Russische olietanker heeft in internationale wateren tussen oktober 2017 en mei 2018 minstens vier keer illegaal brandstof geleverd aan Noord-Korea, zo schrijft Polina Nikolskaya voor

 

Reuters. Dergelijke transacties zijn in strijd met de internationale VN-sancties tegen Noord-Korea, ingesteld vanwege zijn nucleaire en rakettenprogramma, waarbij een verbod geldt op de export van producten of goederen naar het land. Hieronder valt ook de handel in geraffineerde aardolie naar hoofdstad Pyongyang. De Verenigde Staten haalden uit naar Rusland en beschuldigen het land van ‘’vals spelen’’, ook beweert Washington bewijs te hebben van de Russische schending van het verbod. Rusland daarentegen ontkent stellig.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-02-2019

Blijvende bemoeienissen vanuit Rusland

Rusland zal zich blijven mengen in Amerikaanse zaken op sociaal en politiek gebied, maar ook tussen de Verenigde Staten en diens bondgenoten. John Sipher schrijft voor The New York

 

Times dat men naar KGB-verleden van Poetin moet kijken als een vorm van voorbereiding op verdere bemoeienissen vanuit Rusland. Het Sovjetverleden van autoritarisme en de grote macht van de inlichtingsdiensten echoën namelijk door naar het heden; “Mr. Putin and his cronies had thrived in an empire where the K.G.B. was the sword and shield of the state”. De Verenigde Staten, en eigenlijk ook diens bondgenoten, zullen voorzichtig moeten handelen met betrekking tot Rusland.

                                                                                                                                                

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 25-02-2019

Europe vergroot afstand met VS

Goed functionerende trans-Atlantische betrekkingen zijn van groot belang voor alle landen aan beide kanten van de Noord-Atlantische Oceaan. Toch, zo schrijft Roger Cohen voor

 

The New York Times, nemen deze betrekkingen af. Europa neemt afstand van het onvoorspelbare Amerika van Trump en zoekt toenadering tot het Rusland van Poetin. Zo bleek ook uit Merkel haar speech op de Munich Security Conference van 2019. De Franse ambassadeur zei daarover tegen Cohen: “The Trump Administration has achieved the extraordinary feat of turning the Germans into Gaullists”. In een multilaterale wereld als deze zou men volgens Merkel het niet alleen moeten willen doen. Daarom zijn goede relaties met onder andere Rusland belangrijk in deze tijd. ‘Allianties eroderen’.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 21-02-2019

Zijn Amerikaanse motieven 'questionable'?

Jorge Castañeda schrijft voor de New York Times dat vele landen die de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó steunen, het opstappen van president Nicolás Maduro

 

zouden zien als eerste stap in de goede richting; een vreedzaam einde aan alle protesten en onrust in Venezuela. Desondanks is een groot deel van Latijns-Amerika en de Europese Unie het er wel over eens dat de rol van de Verenigde Staten zo klein mogelijk moet zijn in het onderhandelingsproces; “its motives are questionable”. De komende tijd kan het met Venezuela twee kanten op: het land kan een democratie worden zoals andere buurlanden, of het kan een bondgenoot en vazal worden van onder andere Rusland en Cuba. Maar voorop staat dat nieuwe verkiezingen nodig zijn om Venezuela vooruit te helpen, stelt Castañeda.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-02-2019

De VS en China nemen de leiding

Volgens een onderzoek uitgevoerd door de VN World Intellectual Property Organisation (WIPO), zijn China en de VS op dit moment de voorlopers in de mondiale concurrentie om

 

kunstmatige intelligentie. Met name in termen van aantallen technologische aanpassingen en wetenschappelijke publicaties blinken beide landen uit, zo meldt Reuters. Toch beschuldigde de Amerikaanse president Trump China afgelopen jaar van het stelen van Amerikaanse innovaties en technologie en gooide hij de handelstarieven omhoog om het land te straffen. China op zijn beurt noemt de beschuldigingen belachelijk en neemt afstand van Trump zijn beschuldigingen over economische spionage en het stelen van intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen .

 

Foto: The Blue Diamond Gallery

 

Laatste update: 04-02-2019

Speciale eenheden tegen demonstranten

Het verzet in Venezuela tegen President Maduro wordt met de dag heftiger en intenser. Zo ook Maduro’s reactie op de protesten. In de New York Times schrijven Ana Vanessa Herrero

 

en Nicholas Casey dat Maduro de speciale eenheden van de politie inzet om protestanten hardhandig aan te pakken, of zelfs van hun bed te lichten en te doden. De internationale gemeenschap veroordeelt deze acties. Zo wordt de zelfuitgeroepen interim-president Guaidó erkend door de Verenigde Staten en veel andere landen, waaronder Nederland. Daarbij wordt Maduro toegang geweigerd tot vele van zijn financiële middelen, zoals goud en omzet van olieverkoop.

 

Foto: Flickr/Diariocritico de Venezuela

 

Laatste update: 04-02-2019

Een akkoord tussen de VS en de Taliban?

Voor de New York Times schrijft Mujib Mashal dat een conceptovereenkomst voor een akkoord tussen de Amerikanen en de Taliban in Afghanistan dichterbij komt. Het uitgangspunt

 

van de onderhandelingen is dat Afghaans grondgebied nooit meer gebruikt mag worden voor terroristische doeleinden, en dat de Taliban onderhandelingen aan zal gaan met de Afghaanse overheid. Mocht dit akkoord er komen, dan bestaat de kans dat de Amerikanen zich terug zullen trekken uit Afghanistan, bijna twee decennia na de 9/11 terroristische aanslagen en bijna 2 decennia na het begin van de oorlog in Afghanistan.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-01-2019

Maduro verbreekt banden met VS

De Venezolaanse president Nicolás Maduro geeft Amerikaanse diplomaten 72 uur om het land te verlaten, nadat hij afgelopen woensdag de banden met de Verenigde Staten verbrak.

 

NBC News geeft een mooi overzicht van de situatie. De maatregel is het gevolg van de toegezegde steun van Donald Trump aan de oppositieleider en interim-president, Juan Guaidó. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf in een verklaring aan dat de VS het Maduro-regime niet erkent als de regering van het land. ‘’Former president Nicolás Maduro does not have the legal authority to break diplomatic relations with the United States or to declare our diplomats persona non grata", sprak Pompeo. Ook steeds meer Venezolanen eisen het aftreden van Maduro’s regering.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-01-2019

Is er een nieuwe wapenwedloop gaande?

Kunstmatige intelligentie, cyberspace en cyberwapens worden steeds belangrijkere onderwerpen vanuit militair oogpunt. De twee grootste wereldmachten, China en de Verenigde Staten,

 

zien het potentieel van deze tactieken ten opzichte van conventionele methodes en wapens, schrijft Vassily Kashin voor het Carnegie Moscow Center. Deze nieuwere mogelijkheden bieden perspectief op een strategisch voordeel van een van de wereldmachten ten opzichte van de ander, of de rest van de wereld. Al sinds het einde van de Koude Oorlog, toen de wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie eindigde, zijn de huidige wereldmachten zich aan elkaar gaan meten. Maar ook nu speelt Rusland weer een grote rol in de ontwikkeling van deze nieuwe wapenwedloop.

 

Foto: Flickr/Max Pixel

 

Laatste update: 24-01-2019

"Bolsonaro Should Address Crime Lawfully"

Misdaadcijfers in Brazilië zijn hoog. Een van de taken van de nieuwe president, Bolsonaro, is om dit aan te pakken, maar wel met respect voor mensenrechten. Echter, is dat geen gegeven

 

bij de nieuwe president: “Encouraging police to kill and packing more suspects who haven’t been triedwill undermine, not enhance, public safety”, zo vindt Human Rights Watch. Voornamelijk het gericht schieten van agenten om te doden baart de organisatie zorgen. Bovendien worden ook, sinds Bolsonaro zijn aantreden, non-gouvernementele organisaties in de gaten gehouden. Dit kan de vrijheid van meningsuiting en vrijheid om onafhankelijk te handelen aantasten in Brazilië.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-01-2019

"Racist system must go now"

Inwoners van Darfur, een regio in het oosten van Soedan, protesteren tegen de overheid voor meer vrijheid, vrede, en gerechtigheid. In de Middle East Eye schrijft Mohammed Amin

 

dat men deze doelen wil bereiken door het afzetten van president Omar al-Bashir en de “racistische regering” tot een halt te roepen. Echter, er heerst ook veel angst onder de Soedanezen voor de snelle en gewelddadige reactie van de overheid. Het neerslaan van oppositie is haar niet vreemd. Afgelopen dinsdag 15 januari stond de teller al op ongeveer 40 doden, volgens Human Rights Watch.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 17-01-2019

Wereldpolitiek 100 jaar terug in de tijd?

Voor het tijdschrift International Affairs trekt Margaret MacMillan een parallel tussen het jaar 2019 en de Vredesconferentie van Parijs in 1919. Valt de wereldpolitiek na 100 jaar terug in

 

dezelfde patronen? Beide momenten tonen overeenkomsten: de wereld die zich terugtrekt uit het globalisme, de opkomst van populistische politieke partijen en de verspreiding van internationale revolutionaire bewegingen – bolsjewisme toen, radicale Islam vandaag – en zorgen over de internationale wereldorde. Het vredesakkoord uit 1919 kaartte kwesties aan over verandering en continuïteit in internationale relaties. Volgens MacMillan zijn de problemen van toen, nu 100 jaar later, nog steeds in onze wereldpolitiek aanwezig. 

 

Foto: Flickr/Dennis Jarvis

 

Laatste update: 10-01-2019

Onrust omtrent verkiezingsuitslag Congo

De uitslag van de verkiezingen afgelopen december in de Democratische Republiek Congo (DRC) laat op zich wachten. Huidig president Joseph Kabila, reeds 18 jaar aan de macht,

 

wordt opgevolgd, maar niet zonder slag of stoot. Volgens Al Jazeera neemt hierdoor de onrust in het land toe. Vermoed wordt dat de stemmen worden gemanipuleerd. “The African Union (...) should make clear to Congo’s leadership that any manipulation of the election results will have serious consequence”, aldus Human Right Watch-directrice Isa Sawyer. Zelfs president Donald Trump mengt zich in het conflict en stuurt 80 militairen naar Gabon. Zij moeten Amerikaanse burgers beschermen wanneer er geweld uitbreekt in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

 

Foto: Wikipedia.org

 

Laatste update: 10-01-2019

Geopolitieke trends 2019

In het nieuwe nummer van Atlantisch Perspectief blikt Alex Krijger vooruit op de belangrijkste geopolitieke trends in 2019. Hij stelt vast dat Europese anti-Trumpgevoelens doorslaan naar

 

algemeen anti-Amerikanisme, terwijl Europa de VS meer nodig heeft dan andersom. China’s opmars vraagt juist om hernieuwde Europees-Amerikaanse toenadering, stelt Krijger. Daarnaast is het hoog tijd dat we in Nederland fundamenteel gaan nadenken over hoe we ons gaan verhouden tot die opkomende wereldmacht van de 21e eeuw.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 03-01-2019

partners
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.