Nederland
IT-trein van Defensie op dood spoor

Een ambitieus IT-project dat de Nederlandse krijgsmacht klaar moest stomen voor de toekomst, is uitgemond in een ramp.

 

Volgens gelekte documenten heeft Defensie de ramp voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. ‘’Tot nu toe ging Defensie moedig voorwaarts, als de bemanning van een ouderwetse tank die dwars door het landschap dendert, maar de waarschuwing voor het moeras verderop niet goed heeft doorgekregen”, aldus de Groene Amsterdammer. In dat moeras ligt mogelijk een miljoenenclaim en het IT-project loopt letterlijk vast. Daarnaast zijn de projectkosten, ruim 1.3 miljard euro, niet met de kamer gedeeld. Hoe kon dit zo ver komen?

Photo Credits: Flickr, ARNG Social Media

 

https://www.groene.nl/artikel/mayday-mayday

Laatste update: 21-02-2020

Wat vinden de Russen van Nederland?

De relatie tussen Rusland en Nederland is tweeledig. Enerzijds zijn er de spanningen over MH17 en het sanctieregime tegen Rusland. Verder beschuldigt Rusland Nederland van anti-Russische 'hysterie'.

 

Anderzijds blijft Nederland de op twee na grootste handelspartner van Rusland met een reuzeomzet van 35 miljard euro. Wat voor gevolgen heeft de ingewikkelde relatie tussen beide landen voor het Nederlandse imago onder Russen? Raam Op Rusland biedt een primeur aan: de eerste opiniepeiling die onder Russen over Nederland is gehouden. Naar eigen zeggen zijn de uitkomsten spectaculair.

Photo Credits: Flickr, Minister-president Rutte spreekt Poetin in Scheepvaartmuseum

Laatste update: 17-02-2020

Britse wind in de zeilen voor Thales

De aanbestedingen stapelen zich op voor de Nederlandse defensie-industrie. Na de aanbestedingsprimeur voor Damen Shipyards, heeft nu ook Thales een enorme order binnengesleept,

 

ditmaal van de Britse marine. In het verleden heeft het bedrijf weleens een radarsysteem aan de Britten geleverd, maar deze order is van andere grootte. Nu mag het bedrijf namelijk een compleet wapensysteem leveren.

Photo Credits: Flickr, Rank_X

Laatste update: 10-02-2020

Blijft Damen Shipyards drijvende?

Damen Shipyards verkeert zich in moeilijk vaarwater. Ondanks een mooie nieuwe opdracht van de Duitse marine moet het bedrijf rekening houden met een netto financieel verlies.

 

Deze hoger ligt dan de €17 miljoen verlies over het voorgaande jaar. Of deze trend zich zal voortzetten is afhankelijk van de herstructurering die in december 2019 door de nieuwe topman Arnout Damen in gang is gezet.

Photo Credits: Flickr, Kees Torn

 

Laatste update: 06-02-2020

Mengt Nederland zich in de cyberstrijd?

Steeds meer staten voeren cyberaanvallen uit, waaronder Nederland. Voor veel van hen leidt dit tot kortetermijnwinsten. Sico van der Meer (Clingendael),

 

vraagt zich echter af of er ook houdbare langetermijnstrategie is. In dit alert zet Van der Meer Nederland voor het blok; moet Nederland de-escaleren of verder investeren in oorlogsvoering in de virtuele wereld?

Photo Credits: Flickr, ARNG Social Media

Laatste update: 23-01-2020

Eindelijk Europese defensie-industrie?

Scheepswerf Damen haalde een miljardenorder binnen om vier nieuwe Duitse marineschepen te produceren. Artikelen van Michael Niewold en Paul le Clerq onderstrepen de Nederlandse inbreng in de wapenindustrie.

 

Waar eerder dergelijke projecten het liefst zoveel mogelijk zelf geproduceerd werden, besteed de Duitse Marine een enorme order voor het eerst uit aan een buitenlands bedrijf. Desondanks vindt het overgrote deel van de 4,5 miljard kostende productie plaats in Hamburg waarvan 900 miljoen naar Nederland vloeit. Is dit wellicht een stapje naar grootschalige defensie samenwerking? In het kader van de toenemende investeringen in en vervanging van militair materieel is de rol van Nederlandse bedrijven niet onbelangrijk. Wat dragen ‘wij’ precies bij? Lees het hier.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 16-01-2020

Nederland steunt de NAVO

Het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking ziet de NAVO als van groot belang voor de veiligheid van Nederland. Dat is één van de vele interessante resultaten uit een nieuw

 

gepubliceerd onderzoek naar de steun voor NAVO onder Nederlanders, uitgevoerd door Kantar in opdracht van de Atlantische Commissie. Lees een uitgebreid verslag van de onderzoeksresultaten op onze website

 

Foto: Flickr/NATO

 

Laatste update: 02-12-2019

Kan Nederland het tempo aan?

Wereldwijd wordt veel geïnvesteerd in de aanleg van 5G-netwerken. China loopt voorop;  het nieuwe 5G-netwerk maakt internet in het land honderd keer sneller. Ook is de internationale

 

overgang naar 5G, met technologiereus Huawei, stevig in Chinese handen. Mede door angst voor Chinese spionage dreigt Nederland echter achterop te raken in deze technologische race.  Als alles goed gaat haalt Nederland misschien een verdubbeling van de internetsnelheid. Dat is bij lange na niet snel genoeg om de implementatie van nieuwe technologieën, zoals zelfrijdende auto’s,  te faciliteren. Loopt Nederland het risico zijn sterke internationale concurrentiepositie op het gebied van tech te verliezen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 08-11-2019

Onze dichtgetimmerde defensiebegroting

Militair historicus Christ Klep is kritisch op onze defensiebegroting. Die is  zo dichtgetimmerd dat bij een nieuwe missie in Syrië, veel van de andere plannen naar de

 

papierversnipperaar kunnen. Ook is er een disbalans in de investeringen:  wel nieuw materieel, maar geen geld voor manschappen om dat materieel te bedienen. Ook hebben ‘we’ volgens Klep een te naïeve kijk op het leger, omdat Nederland niet bereid is om de gewelddadige natuur van militaire inzet te aanvaarden. “Alles links van het CDA beschouwt het leger als een groene hulporganisatie: dat kan niet.”

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-11-2019

Wrede werkelijkheden

Nederland moet transparanter zijn over haar deelname aan oorlogen, schrijft Joeri Boom voor De Groene Amsterdammer. Vorige week werd bekend dat een Nederlandse luchtaanval

 

minstens zeventig slachtoffers heeft veroorzaak in de Iraakse stad Hawija. In een reactie verklaarde Minister Bijleveld dat Nederland niet aansprakelijk is voor de schade van de bomaanval. Deze reactie is typerend, meent Boom: de Nederlandse regering heeft een lange traditie van het ontkennen van haar eigen verantwoordelijkheid bij militaire operaties. Van de zogenaamde ‘politionele acties’ in Indonesië tot ‘wederopbouwmissies’ in Afghanistan, de Nederlandse staat komt zelden uit voor haar deelname aan oorlogen. Nederland zou de ‘wrede werkelijkheid’ van oorlog onder ogen moeten zien, want alleen dan ‘kun je helden eren en onschuldige slachtoffers compenseren’, aldus Boom.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-10-2019

Het gevaar van smart cities in Nederland

China is een voorloper op het gebied van ‘smart cities’, waarbij steden slimmer en efficiënter worden gemaakt door de toepassing van technologieën zoals kunstmatige intelligentie.

 

Ook in Nederland zijn er pilots voor zulke smart cities. In een stuk van Clingendael wordt gewaarschuwd voor de inmenging van Chinese bedrijven in onze steden, en wat de gevolgen zijn voor de veiligheid van onze data. Wat op een utopische toekomst lijkt, kan immers zomaar een totalitaire nachtmerrie worden.   

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-10-2019

Gaat de CIA onze gedachten lezen?

Deze week organiseert Bob de Graaff van de Universiteit Utrecht een conferentie over ‘hersenvredebreuk’, de inbreuk in iemands brein door inlichtingendiensten. Al sinds de ‘jaren 50 is de CIA

 

geïnteresseerd in technieken waarmee de emoties of gedachten van mensen gelezen kunnen worden, maar de laatste jaren heeft de techniek een vaart genomen. Darpa (de technische dienst van het Amerikaanse leger) is begonnen met het ontwikkelen van brain-to-brain technieken, waarmee soldaten kunnen communiceren zonder gebruik van toetsen of spraak. Ook het hacken van hersensignalen via microchips lijkt niet ver weg meer, zo voorspelt de Utrechtse hoogleraar. Om die reden pleit de Graaff voor aandacht voor dit risico bij de geplande hernieuwing van de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-10-2019

Nederland: klein maar toch strategisch?

Er is veel kritiek op het te lang voortduren van conflicten waarbij westerse landen hebben geïntervenieerd, zoals in Afghanistan en Irak. Niet alleen grootmachten zoals de

 

Verenigde Staten zijn hierbij betrokken, maar ook kleinere bondgenoten zoals Nederland. In een artikel van Strategy Bridge worden de Nederlandse strategische overwegingen bij deelname aan zulke missies geanalyseerd. Het belang van internationale orde en veiligheid en de sterke Nederlandse band met de Verenigde Staten en NAVO spelen hierbij een belangrijke rol, maar een goed functionerende zelfstandige strategie lijkt nog te ontbreken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-09-2019

Nederlandse software in China

Het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid is verantwoordelijk voor veel controversiële zaken in het land, zoals de onderdrukking van de Oeigoeren en het tot stand

 

komen van de surveillancestaat. Twee Nederlandse techbedrijven blijken hier nu aan verbonden te zijn door het leveren van software waarmee de emoties, etniciteit en gender van personen herkend kunnen worden. Aangezien de Chinese overheid deze techniek kan inzetten in het op grote schaal controleren van Oeigoeren, krijgen de Nederlandse bedrijven veel kritiek voor hun transacties. De EU probeert nu om in de toekomst dit soort samenwerkingen te voorkomen door het aanscherpen van wetgeving over het exporteren van surveillancetechnologie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-09-2019

Wat te doen met IS-wezen?

Ko Colijn betoogt in Vrij Nederland dat Nederland net als andere West-Europese landen kinderen moet terughalen uit door Koerden bewaakte IS-kampen. Het standpunt van de

 

Nederlandse regering, dat het te gevaarlijk is om deze kinderen, en hun moeders, terug te halen, is onhoudbaar, aldus Colijn. Wat moet Nederland dan wel doen in deze kwestie?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 29-08-2019

Nederlandse rechtbank over Srebrenica-zaak

Het Nederlandse hooggerechtshof besloot afgelopen vrijdag dat de Nederlandse staat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 300 moslims tijdens de VN-missie in

 

 Srebrenica in 1995. De uitspraak gaat over het deel van de slachtoffers dat illegaal door Nederlandse VN-troepen was geëvacueerd, zo schrijft Alice Tidey voor Euronews. Families van deze slachtoffers kunnen 10% van de schade claimen bij de Nederlandse overheid, al verklaarde de rechtbank Nederland eerder voor 30% aansprakelijk. De Nederlandse overheid zegt de beslissing van de rechter te accepteren, maar benadrukt dat de schuld van de genocide in Srebrenica ligt bij Servische Bosniërs. De VN kon niet aansprakelijk worden gesteld voor de gebeurtenissen.

 

Foto: Wikimedia Commons/Michael Büker

 

Laatste update: 22-07-2019

Gas, nucleair, zon: de heilige drie-eenheid

Gas, nucleaire energie en zonne-energie zijn de toekomst van de Nederlandse energieopwekking, zo schrijft Frank van den Heuvel voor Atlantisch Perspectief. De energietransitie is een

 

geopolitieke strijd die vraagt om economisch realisme, geen kapitaalvernietiging. Hierbij speelt de wisselwerking tussen ‘de profeet’ en ‘de tovenaar’, archetypen geleend uit een boek van historicus Charles Mann, een belangrijke rol. Waar de profeet op klimaatgebied onheil preekt, is de tovenaar de optimist die gelooft in technologische innovatie. Gas, nucleaire energie en zonne-energie zijn relatief duurzame oplossingen, die ons ook in de toekomst van voldoende energie kunnen voorzien. Bij deze vormen van energieopwekking komen de profeet en de tovenaar samen en komt de heilige drie-eenheid ‘beschikbaarheid, verduurzaming en betaalbaarheid’ optimaal tot haar recht.

 

Foto: Wikimedia Commons/Emmelie Callewaert

 

Laatste update: 04-07-2019

Nederlands kernwapenbeleid

Het wordt voor Nederland een steeds grotere uitdaging om bij te dragen aan het internationale proces van nucleaire ontwapening nu geopolitieke spanningen wereldwijd enorm

 

toenemen, zo schrijft Sico van der Meer voor Clingendael Spectator. Nederland heeft zich de afgelopen jaren op diplomatiek vlak actief beziggehouden met non-proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening. Daarnaast vervult Nederland als NAVO-lidstaat een ‘kernwapentaak’. Nederland wordt daarom door zowel kernwapenlanden als niet-kernwapenlanden gezien als een belangrijke partner die gedeelde belangen van verschillende betrokkenen kan herkennen en benoemen. Nederland heeft nu de lastige taak zijn unieke positie in het ontwapeningsproces in te zetten en veiligheid en stabiliteit te creëren, zonder de veiligheidsbelangen van Nederland en bondgenoten te schaden.

 

Foto: Wikimedia Commons/Rob Croes

 

Laatste update: 27-06-2019

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek MH17

De drie Russen en een Oekraïner die woensdag door het Nederlandse Joint Investigation Team als verdachten zijn aangewezen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de

 

MH17 moeten in maart volgend jaar voor de rechter verschijnen. Een belangrijke stap richting gerechtigheid en duidelijkheid over de MH17 crash, zo meldt Shaun Walker van The Guardian. Toch is het onwaarschijnlijk dat de daders werkelijk zullen voorkomen, want Rusland blijft elke betrokkenheid van Russische separatisten ontkennen, ook nu duidelijk bewijs is getoond. Bovendien heeft de verspreiding van nepnieuws en propaganda ervoor gezorgd dat 80% van de Russische bevolking gelooft dat Oekraïne achter de aanval zit. Ondanks de nieuwe aanwijzingen is het onwaarschijnlijk dat de verdachten ooit zullen worden bestraft.

 

Foto: Flickr/Jeroen Akkermans

 

Laatste update: 20-06-2019

Pompeo’s bezoek aan Nederland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, was maandag in Nederland voor de Global Entrepreneurship Summit. Daar benadrukte hij dat Nederland niet hoeft te vrezen

 

voor Amerikaanse sancties, zo schrijft Hanneke Keultje voor het Parool. De toewijding aan vrijhandel die Pompeo de Verenigde Staten toedichtte staat echter in sterk contrast met dreigde importheffingen vanuit de VS.  Pompeo sprak ook over andere onderwerpen, zoals de handelsrelatie tussen Nederland en China, die volgens hem rust op ongelijke voorwaarden. Pompeo drukte ook zijn zorgen uit over de aanleg van het mobiele 5G netwerk en de Nord Stream II pijplijn. De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bedankte tot slot de Amerikanen voor hun blijvende steun aan Nederland omtrent MH17.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 06-06-2019

Ophef door transparantie

Het migratie- en asielrapport van 2018 heeft de afgelopen twee weken voor veel ophef gezorgd, zo schrijft Irene van der Linde voor de Groene Amsterdammer.

 

In dit rapport werden voor het eerst cijfers gepubliceerd over incidenten waarbij asielzoekers in 2018 waren betrokken. Max Harbers, nu oud-staatsecretaris van Justitie en Veiligheid, streefde met deze publicatie naar meer transparantie over deze kwestie. Wat werd verstaan onder ‘incidenten’ was echter niet gelijk zichtbaar. Het bleek uiteindelijk te gaan om zeker honderd zwaardere delicten. Volgens de Nederlandse media heeft het ministerie de informatie over de betrokkenheid van asielzoekers bij zware criminaliteit opzettelijk achtergehouden. Volgens Harbers is dit nooit de bedoeling geweest, ook omdat het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen noodzakelijk blijft.

 

Foto: Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov

 

Laatste update: 23-05-2019

partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.