Nederland
Nederlandse rechtbank over Srebrenica-zaak

Het Nederlandse hooggerechtshof besloot afgelopen vrijdag dat de Nederlandse staat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 300 moslims tijdens de VN-missie in

 

 Srebrenica in 1995. De uitspraak gaat over het deel van de slachtoffers dat illegaal door Nederlandse VN-troepen was geëvacueerd, zo schrijft Alice Tidey voor Euronews. Families van deze slachtoffers kunnen 10% van de schade claimen bij de Nederlandse overheid, al verklaarde de rechtbank Nederland eerder voor 30% aansprakelijk. De Nederlandse overheid zegt de beslissing van de rechter te accepteren, maar benadrukt dat de schuld van de genocide in Srebrenica ligt bij Servische Bosniërs. De VN kon niet aansprakelijk worden gesteld voor de gebeurtenissen.

 

Foto: Wikimedia Commons/Michael Büker

 

Laatste update: 22-07-2019

Gas, nucleair, zon: de heilige drie-eenheid

Gas, nucleaire energie en zonne-energie zijn de toekomst van de Nederlandse energieopwekking, zo schrijft Frank van den Heuvel voor Atlantisch Perspectief. De energietransitie is een

 

geopolitieke strijd die vraagt om economisch realisme, geen kapitaalvernietiging. Hierbij speelt de wisselwerking tussen ‘de profeet’ en ‘de tovenaar’, archetypen geleend uit een boek van historicus Charles Mann, een belangrijke rol. Waar de profeet op klimaatgebied onheil preekt, is de tovenaar de optimist die gelooft in technologische innovatie. Gas, nucleaire energie en zonne-energie zijn relatief duurzame oplossingen, die ons ook in de toekomst van voldoende energie kunnen voorzien. Bij deze vormen van energieopwekking komen de profeet en de tovenaar samen en komt de heilige drie-eenheid ‘beschikbaarheid, verduurzaming en betaalbaarheid’ optimaal tot haar recht.

 

Foto: Wikimedia Commons/Emmelie Callewaert

 

Laatste update: 04-07-2019

Nederlands kernwapenbeleid

Het wordt voor Nederland een steeds grotere uitdaging om bij te dragen aan het internationale proces van nucleaire ontwapening nu geopolitieke spanningen wereldwijd enorm

 

toenemen, zo schrijft Sico van der Meer voor Clingendael Spectator. Nederland heeft zich de afgelopen jaren op diplomatiek vlak actief beziggehouden met non-proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening. Daarnaast vervult Nederland als NAVO-lidstaat een ‘kernwapentaak’. Nederland wordt daarom door zowel kernwapenlanden als niet-kernwapenlanden gezien als een belangrijke partner die gedeelde belangen van verschillende betrokkenen kan herkennen en benoemen. Nederland heeft nu de lastige taak zijn unieke positie in het ontwapeningsproces in te zetten en veiligheid en stabiliteit te creëren, zonder de veiligheidsbelangen van Nederland en bondgenoten te schaden.

 

Foto: Wikimedia Commons/Rob Croes

 

Laatste update: 27-06-2019

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek MH17

De drie Russen en een Oekraïner die woensdag door het Nederlandse Joint Investigation Team als verdachten zijn aangewezen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de

 

MH17 moeten in maart volgend jaar voor de rechter verschijnen. Een belangrijke stap richting gerechtigheid en duidelijkheid over de MH17 crash, zo meldt Shaun Walker van The Guardian. Toch is het onwaarschijnlijk dat de daders werkelijk zullen voorkomen, want Rusland blijft elke betrokkenheid van Russische separatisten ontkennen, ook nu duidelijk bewijs is getoond. Bovendien heeft de verspreiding van nepnieuws en propaganda ervoor gezorgd dat 80% van de Russische bevolking gelooft dat Oekraïne achter de aanval zit. Ondanks de nieuwe aanwijzingen is het onwaarschijnlijk dat de verdachten ooit zullen worden bestraft.

 

Foto: Flickr/Jeroen Akkermans

 

Laatste update: 20-06-2019

Pompeo’s bezoek aan Nederland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, was maandag in Nederland voor de Global Entrepreneurship Summit. Daar benadrukte hij dat Nederland niet hoeft te vrezen

 

voor Amerikaanse sancties, zo schrijft Hanneke Keultje voor het Parool. De toewijding aan vrijhandel die Pompeo de Verenigde Staten toedichtte staat echter in sterk contrast met dreigde importheffingen vanuit de VS.  Pompeo sprak ook over andere onderwerpen, zoals de handelsrelatie tussen Nederland en China, die volgens hem rust op ongelijke voorwaarden. Pompeo drukte ook zijn zorgen uit over de aanleg van het mobiele 5G netwerk en de Nord Stream II pijplijn. De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bedankte tot slot de Amerikanen voor hun blijvende steun aan Nederland omtrent MH17.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 06-06-2019

Ophef door transparantie

Het migratie- en asielrapport van 2018 heeft de afgelopen twee weken voor veel ophef gezorgd, zo schrijft Irene van der Linde voor de Groene Amsterdammer.

 

In dit rapport werden voor het eerst cijfers gepubliceerd over incidenten waarbij asielzoekers in 2018 waren betrokken. Max Harbers, nu oud-staatsecretaris van Justitie en Veiligheid, streefde met deze publicatie naar meer transparantie over deze kwestie. Wat werd verstaan onder ‘incidenten’ was echter niet gelijk zichtbaar. Het bleek uiteindelijk te gaan om zeker honderd zwaardere delicten. Volgens de Nederlandse media heeft het ministerie de informatie over de betrokkenheid van asielzoekers bij zware criminaliteit opzettelijk achtergehouden. Volgens Harbers is dit nooit de bedoeling geweest, ook omdat het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen noodzakelijk blijft.

 

Foto: Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov

 

Laatste update: 23-05-2019

Russische trollen zeer actief na MH17-ramp

Russische trollen waren de eerste twee dagen na het neerhalen van vlucht MH17 bijzonder actief met het verspreiden van desinformatie via internet, zo blijkt uit onderzoek van de Groene Amsterdammer.

 

Minstens 65.000 tweets zijn in die korte periode verspreid vanuit het Russische Internet Research Agency (IRA), bijgenaamd de ‘Russische trollenfabriek’. De IRA-trollen begonnen direct na het uitkomen van nieuws over de vliegramp te twitteren en behaalden hun grootste piek in twitter-activiteit ooit. Wel duurde het tot de volgende ochtend tot Oekraïne als eenduidige dader werd aangewezen. Bijzonder is dat de trollen veel teksten zelf produceerden en vooral in het Russische twitterden. De verspreide nepnieuwsberichten werden door veel burgers opgepikt.

 

Foto: Flickr/Tom Jutte

 

Laatste update: 13-05-2019

Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao

De Venezolaanse crisis die al langere tijd zorgt voor massale migratiestromen naar buurlanden Brazilië en Colombia heeft ook voor de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden

 

een ‘hoofdpijndossier’ opgeleverd, zo schrijft Gert Oostindie voor Clingendael Spectator. Den Haag is door de koloniale geschiedenis met de Caribische eilanden, die voor de kust van Venezuela liggen, genoodzaakt om de alarmerende toestand te monitoren en te komen met een passend beleid. Echter, dit blijkt uitermate lastig. De Benedenwindse Antillen kampen met grote economische en sociale problemen door de groeiende Venezolaanse emigratie. Het Koninkrijk heeft nu de moeilijke taak de impact van de crisis te beperken, wat vraagt om een neutraal standpunt en intensieve diplomatie.

 

Foto: Flickr/Christal Montanez

 

Laatste update: 02-05-2019

Nederlands boerkaverbod is ongrondwettelijk

Het boerkaverbod werd in 2010 door de huidige premier Mark Rutte als middel ingezet om zijn extreemrechtse ‘rivaal’ Geert Wilders te paaien een minderheidscoalitie te steunen, zo schrijft

 

Peter Cluskey voor The Irish Times. In 2016 en 2018 passeerde het boerkaverbod onder de wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ de Nederlandse Staten-Generaal. Volgens de Nederlandse Raad van State schendt het boerkaverbod het grondwettelijke recht op vrijheid van godsdienst. Daarom wordt het boerkaverbod veroordeeld als onnodig en ongrondwettelijk. De vraag is echter of en hoe met de inwerkingtreding van het verbod op 1 augustus 2019 de Nederlandse gemeenten deze wet zullen naleven. De huidige burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft al laten weten dat uitvoering van het verbod “geen prioriteit” heeft.

 

Foto: Pixabay/jusch

 

Laatste update: 15-04-2019

Mogen de Britten in Nederland toch stemmen?

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wordt in elk geval uitgesteld tot 12 april. Dit was voor het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken genoeg reden

 

om met een concreet plan te komen voor de Britten die in Nederland wonen en voor de Europese Parlementsverkiezingen willen stemmen, zo meldt Dutch News. Er is nu besloten dat Britse burgers die in Nederland woonachtig zijn het recht hebben om te stemmen, mits zij zich voor dinsdag 9 april registreren bij hun lokale gemeente. De Nederlandse kiesraad bevestigde dat de 42.000 Britten die in Nederland wonen dan een stemkaart ontvangen en hun stemrecht behouden, ongeacht wat er met de Brexit gebeurt.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 08-04-2019

Nederlands ‘geluk’ raakt op

De vreselijke schietpartij die vorige week in de tram in Utrecht aan drie mensen het leven kostte, zou de ergste islamitische terreuraanval kunnen zijn die Nederland ooit heeft ondergaan.

 

Hoewel het motief van dader Gökmen Tanis nog niet duidelijk is schrijft Robin Simcox voor Foreign Policy dat Nederland tot nu toe aan catastrofale terreurdaden zoals in Londen, Madrid en Parijs is ‘ontsnapt’. Opmerkelijk volgens velen, aangezien Nederland zich doorgaans midden in het debat over de islam en Europese veiligheid bevindt. Afgelopen jaar werden ten minste vijf terroristische complotten verijdeld, zo meldde de NCTV. De Nederlandse overheid wijst op de nauwe samenwerking tussen wetshandhaving-en veiligheidsdiensten, inclusief een portie geluk. Geluk dat volgens FP niet eeuwig kan duren.

 

Foto: Flickr/Roel Hemkes

 

 

Laatste update: 28-03-2019

Vrouwen in de krijgsmacht

75 jaar geleden werd het Vrouwenkorps KNIL opgericht, het eerste vrouwenkorps in de Nederlandse strijdkrachten. De Defensiekrant illustreert dit feit met twee verhalen van

 

vrouwelijke veteranen van dit korps. Waarom meldden ze zich aan, en welke ervaringen deden ze op? Het Vrouwenkorps KNIL was tussen 1944-1946 vooral actief als hulpdienst in Nederlands-Indië, totdat de Britse troepen zich terugtrokken uit het gebied. Daarna kreeg de eenheid een meer militair karakter, met bijvoorbeeld inlichtingenwerk.

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 11-03-2019

Frankrijk boos op Nederland

De Nederlandse overheid heeft voor €680 miljoen aan aandelen gekocht in het bedrijf Air France-KLM. Rob Davies schrijft voor The Guardian dat deze zet van de Nederlandse overheid

 

Frankrijk boos heeft gemaakt. Frankrijk beschuldigt Nederland ervan een ‘onvriendelijke bedrijfsovervaller’ te zijn. Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, heeft gezegd dat de Nederlandse overheid bereid is tot 14% van de Air France-KLM aandelen te kopen. In dat geval zou Nederland nagenoeg evenveel zeggenschap hebben in het bedrijf als Frankrijk al heeft. Dat bezit nu namelijk al 14% van de aandelen.

                                                                                        

Foto: Pixabay/Corgaasbeek

 

Laatste update: 04-03-2019

Nederland negeert advies Trump

Nederland is niet van plan om IS-strijders terug te halen, ondanks de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan Europese landen om dat te doen, bevestigde

 

minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. “The Netherlands is not taking any IS-fighters’’ sprak Blok afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Brussel. Trump roept Europese landen op hun verantwoordelijkheid te nemen en de verdachten terug te halen. Hij benadrukt dat het enige alternatief gedwongen vrijlating van de strijders is, wat de internationale veiligheid verstoort. Desondanks houdt Blok vast aan zijn standpunt. Daarnaast ziet Nederland ook geen heil in de berechting van IS-gevangenen in Irak. Zolang het land de doodstraf toepast zal Den Haag samenwerking uit de weg gaan. Duitsland en Frankrijk delen de Nederlandse houding.

 

Foto: Flickr/Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

Laatste update: 21-02-2019

Van Oosterom over Nederland bij de VN

Donderdag 24 januari organiseerde de Atlantische Commissie een lezing met Karel van Oosterom over het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2018.

 

Tijdens dit jaar lag de focus voornamelijk op het moderniseren van vredesoperaties, het promoten van rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid door middel van het International Gerechtshof in Den Haag, en het versterken van conflictpreventie. Permanent Vertegenwoordiger Van Oosterom benadrukte dat een sterke kant van Nederland was de focus op dialoog en samenwerking met andere landen om die hiervoor genoemde doelen te verwezenlijken; “je kunt beter overleg voeren dan oorlog voeren”. Van de bijeenkomst is ook een geschreven verslag beschikbaar.

 

Foto: Atlantische Commissie

 

Laatste update: 07-02-2019

Nederland strenger op reizigers

Wie voortaan naar een terroristisch gebied afreist zonder officiële toestemming riskeert een gevangenisstraf van maximaal een jaar, als het aan Minister van Justitie en Veiligheid

 

Ferdinand Grapperhaus ligt, meldt de Volkskrant. Journalisten en hulpverleners zullen vrij zijn van een dergelijke vereiste, maar als het wetsvoorstel van kracht gaat, zullen alle andere reizigers eerst een digitaal verzoek tot toestemming moeten indienen. Het doel van de nieuwe wetgeving is om sneller in te grijpen wanneer mensen terugkeren uit terroristische gebieden. Hun verblijf kan mogelijk betekenen dat zij steun hebben gegeven aan terroristische organisaties en vormt daarmee een bedreiging bij terugkeer in de Nederlandse samenleving, zo sprak de minister.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 30-01-2019

Nederland werkt aan controversieel project

Vanuit Rusland wordt er gewerkt aan een nieuwe gaspijpleiding door de Baltische Zee naar Duitsland, Nordstream 2. Ook Nederland, Duitsland en Frankrijk werken mee aan dit project,

 

dat door de Amerikanen als controversieel is bestempeld. Ambassadeur Pete Hoekstra heeft gewaarschuwd dat er sancties zullen volgen als verdere medewerking door blijft gaan. Nordstream 2 is zo controversieel omdat het Rusland de mogelijkheid biedt gas direct naar West-Europa te transporten en Oekraïne volledig te omzeilen. Dit betekent dat onder andere Nederland bijdraagt aan het tegenwerken van een grote inkomstenbron voor Oekraïne. Zowel Hoekstra als zijn Russische collega Alexander Shulgin hebben zich over Nederlandse betrokkenheid uitgelaten.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-01-2019

'Achter de gesloten luiken van Jemen'

Het conflict in Jemen is langdurig en zeer complex. Voor de Spectator van Clingendael schrijft Peter Knoope dat het in Nederlandse handen ligt om een pril staakt-het-vuren te

 

hanteren en waarborgen. Hij argumenteert dat het conflict niet langer draait om de opstandelingen, maar om Iran. Is men voor of tegen dit land? Nederland bleef neutraal. Ook heeft Nederland het lijden van de Jemenieten onder de aandacht van de internationale gemeenschap gebracht en gehouden. Mede om deze redenen is de Nederlandse VN-gezant Patrick Cammaert verantwoordelijk voor de moeilijke uitdaging om tegen verschillende staatsbelangen in op te komen voor de bevolking van Jemen.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 14-01-2019

Nederland in de VN-Veiligheidsraad

Op 31 december komt er een einde aan het tijdelijke lidmaatschap van Nederland in de VN-Veiligheidsraad. In de nieuwe editie van Atlantisch Perspectief evalueert David den

 

Dunnen de doelen en de successen van de Nederlandse vertegenwoordiging. Aangezien Nederland deze zetel deelt met Italië, was het lidmaatschap van korte duur. Toch heeft Nederland veel kunnen bereiken door te focussen op een aantal speerpunten, namelijk conflictpreventie, de verbetering van VN-vredesmissies en meer aandacht voor verantwoording. Volgens Den Dunnen heeft het Nederlands lidmaatschap wisselende successen gehad, maar is het Nederland wel weer gelukt om zichzelf op de kaart te zetten.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of State

 

Laatste update: 20-12-2018

Vragen bij het Defensie Cyber Commando

Dit artikel van Max Smeets (Stanford University) in het nieuwe nummer van Atlantisch Perspectief stelt een aantal zaken aan de orde die de effectiviteit van het Defensie Cyber Commando en

 

de Nederlandse cyberoperaties bemoeilijken, zoals personeel en beperkingen van de private sector. Het artikel is een reactie en vooral toevoeging op ‘Hackers, wiz kids, en offensieve cyberoperaties. Uitdagingen voor het Defensie Cyber Commando’ door Sergei Boeke in de vorige editie van dit tijdschrift.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-12-2018

De VN-Veiligheidsraad: een tandeloze tijger

Voor Vrij Nederland kijkt Ko Colijn naar wat Nederland is opgeschoten met de tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Anders dan gebruikelijk zat Nederland hier niet voor twee, maar

 

één jaar, als gevolg van een compromis met de Italianen. Door dit compromis ging de slagvaardigheid van de Nederlandse vertegenwoordiging aanzienlijk achteruit. Ook was het volgens Colijn geen best jaar voor de Nederlandse multilaterale diplomatie. De Veiligheidsraad heeft niet meer het aanzien van vijftien jaar geleden en de positie van het internationaal recht is sinds de komst van Trump flink in het geding gekomen. Wat viel er voor Nederland nog te bereiken?

 

Foto: Rijksoverheid

 

Laatste update: 10-12-2018

Illegaal transport naar Saoedi-Arabië

In de Groene Amsterdammer schrijft David Davidson over hoe met enige regelmaat militaire goederen zonder vergunning naar Saoedi-Arabië worden vervoerd. De huidige controles zijn

 

ontoereikend om hier iets tegen te doen, stelt Davidson. Men gaat er onterecht vanuit dat de benodigde vergunning bestaat of is zelfs niet in staat om een militaire zending te herkennen. Dit alles ligt nu extra gevoelig met het oog op het Saoedische conflict in Jemen. Nederland wil voorkomen dat de goederen bijdragen aan deze humanitaire ramp.

 

Foto: Pixabay/Skeeze

 

Laatste update: 06-12-2018

partners
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.