Europa
Een tweede Brexit-referendum?

Brexit is damaging to the British national interest”, zo stelt Roger Cohen in de New York Times. De realiteit die Brexit met zich meebrengt wordt voor veel Britten steeds duidelijker.

 

Deze blijkt een stuk minder optimistisch dan aanvankelijk werd beweerd ten tijde van het referendum in 2016. Cohen benadrukt het verschil tussen de “Fantasy Brexit” van toen en de “Reality Brexit” van nu. De kans op een nieuw referendum is toegenomen na de Britse parlementaire stemming van 15 januari. Dit zou echter geen wijze keus zijn; het zou de Britten decennia lang kunnen verdelen en zelfs een bedreiging vormen voor de Britse democratie. Echter, mensen kunnen van mening veranderen.

 

Foto: Max Pixel

 

Laatste update: 17-01-2019

Duitsland is bezorgd om Griekenland

Bondskanselier Merkel reist voor het eerst sinds lange tijd weer af naar Athene, waar ze zeker niet geliefd is. Hier zal zij spreken met premier Tsipras en Kyriakos Mitsokatis, partijleider van de

 

rechtse ‘New Democracy’-partij, over zowel economische zaken als over de naam van Macedonië. Dit tweede punt heeft de schijn van een diplomatieke aangelegenheid. Echter, de uitkomst hiervan zal grote gevolgen hebben voor Macedonië zelf, maar ook voor de EU en de NAVO. De onderhandelingen zijn van groot belang omdat Tsipras en Mitsokatis van mening verschillen. Deze laatste staat momenteel goed in de peilingen voor de aankomende verkiezingen, boven premier Tsipras.

 

Foto: Flickr/EU2016 SK

 

Laatste update: 14-01-2019

Een Europees leger: droom of realiteit?

Als het aan Emmanuel Macron ligt, wordt een Europees leger in de nabije toekomst werkelijkheid. Dit schrijft Fabrice Porthier voor het International Institute for Strategic Studies.

 

Macrons visie op dit onderwerp is populair: 81% van de Fransen, in een peiling uitgevoerd door nieuwsmagazine Le Point, blijkt voorstander van een Europees leger. Macrons plannen vereisen hervormingen van EU-instituten. Om een Europees leger te vormen moet Europa volgens Macron zijn krachten bundelen, net zoals het deed op het gebied van handel, om zo een speler op het wereldtoneel te worden. Of Macrons idealen genoeg steun krijgen wordt in de aankomende Europese Parlementsverkiezingen duidelijk.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-01-2019

Royal Navy rules the waves?

Ben Barry becommentarieert voor denktank IISS het Britse ‘Modernising Defence Programme’ dat onlangs is gepubliceerd. Hoewel het plan de Britse militaire capaciteiten enigszins

 

verbetert, zal de Britse slagkracht niet significant toenemen, stelt Barry. Ook worden de moeilijkste beslissingen doorgeschoven naar later dit jaar. In het laatste nummer van Atlantisch Perspectief ging Joris Janssen Lok al specifiek in op de ontwikkelingen binnen de Royal Navy. Kan dit krijgsmachtdeel wel zijn reputatie herstellen?

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 10-01-2019

Russische raketten in Kaliningrad

David Axe schrijft voor The National Interest over de raketten die Rusland plaatst in zijn exclave Kaliningrad. Met de plaatsing van de ballistische Iskander-M-raketten escaleert Rusland de

 

wedloop die al een aantal jaar aan de gang is tussen Rusland enerzijds en de VS en zijn Europese bondgenoten anderzijds. De hypersonische Iskander-M, met een bereik van ongeveer 500 kilometer, kan moeilijk onderschept worden door verdedigingssystemen. De permanente stationering van dit wapen in Kaliningrad wordt gezien als een provocatieve maatregel.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Laatste update: 03-01-2019

Poetins greep op Oekra´ne

In Politico doet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimlin, een oproep aan de internationale gemeenschap. Er moet een einde komen aan de illegale praktijken van de

 

Russen rond de Zee van Azov. ’Poetins greep op Oekraïne wordt met de dag sterker nu belangrijke handelsroutes geblokkeerd zijn'. Volgens Klimlin is het incident niet alleen een aanval op Oekraïne, maar ook een schending van de westerse normen en waarden. Hij roept de internationale gemeenschap op om de druk op Rusland te verhogen en de onmiddellijke vrijlating van de gevangengenomen mariniers te eisen.

 

Foto: President of Russia

 

Laatste update: 20-12-2018

Het gevaar van een tweede referendum

Het draagvlak voor een nieuw Brexit-referendum blijft gestaag toenemen. Voor Politico stelt Thomas Klau echter dat een nieuw referendum allesbehalve gunstig is voor de EU. In het VK

 

zal het geloof in de Brexit nooit ophouden met bestaan. De voorstanders zullen dan ook alles op alles zetten om verdere Europese integratie te blokkeren. Met het Pools nationalisme, Italiaans populisme en Hongaars autoritarisme heeft de EU genoeg crises op te lossen. Het VK zal hierbij enkel een extra obstakel vormen en is daarom niet gewenst. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2018

May geeft zich niet gewonnen

Ondanks de moeilijkheden rondom haar Brexit-plan toont Theresa May opvallend veel uithoudingsvermogen, zo stelt Yasmeen Serhan voor The Atlantic. Op 12 december wist May,

 

dankzij steun vanuit de Conservatieve Partij, een motie van wantrouwen, en daarmee het einde van haar premierschap, te voorkomen. Volgens Serhan wordt Mays aanblijven veroorzaakt door haar hardnekkige veerkracht en door het feit dat May zichzelf heeft opgeworpen als de enige die in staat is om een voordelige Brexit-deal teweeg te brengen. Tegelijkertijd is er binnen de Conservatie Partij ook niemand (bereid) om haar op dit moment te vervangen. Wat is de volgende stap voor May en de Brexit?

 

Foto: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency

 

Laatste update: 13-12-2018

De oorsprong van Brexit-argumentatie

Ian Buruma werpt voor Project Syndicate een blik op de Brexit-argumenten tegen Europa. Hiervoor kijkt hij flink wat decennia terug in de tijd, want al in de jaren vijftig reageerden de Britten

 

minachtend op de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, die zij zagen als een Frans plot. Binnen de huidige Brexit-argumentatie spelen soortgelijke redenaties, alsmede dat de Britse ‘grootmacht’ geen Europese instituties nodig heeft, nog steeds een rol. Hoewel ook andere argumenten zoals migratie worden aangedragen. De potentiële gevolgen van Brexit zijn volgens Buruma groot, de Britten zouden daarom ook een tweede kans tot stemmen moeten krijgen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-12-2018

Een einde aan de appeasement-politiek

Is het afkeuren van de agressieve acties van Rusland genoeg om Poetin in bedwang te houden? Deze vraag stelt Frederick Kempe voor de Atlantic Council. Rusland heeft het afgelopen

 

decennium stap voor stap zijn invloed uitgebreid. Elke keer spreken de westerse landen hierover hun afkeuring uit, maar tot meer dan enkele sancties leidt dit niet. Volgens Kempe is er meer nodig om Poetin daadwerkelijk af te schrikken. De westerse landen moeten van hun appeasement-politiek afstappen en in plaats daarvan hardere eisen aan Poetin stellen.

 

Foto: Flickr/Dmitry Dzhus

 

Laatste update: 03-12-2018

partners
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.