Europa
Crisis MoldaviŽ brengt ongewone eendracht

Hoewel Moldavië al vaker in een politieke crisis is beland, waren de geopolitieke implicaties nooit zo breed als nu, zo schrijft Alina Inayeh voor German Marshall Fund.

 

Afgelopen zondag heeft het Moldavische hooggerechtshof de nieuw gekozen president geschorst, een dag na het vormen van een coalitie. De voormalige president werd hierdoor interim-president en nieuwe verkiezingen werden uitgeroepen. Wat deze aanval op de democratie in Moldavië bijzonder maakt is dat zowel het Westen als Rusland steun betuigt aan de verkozen socialistische en pro-democratische regering. Deze ongewone eensgezindheid opent de ogen voor nieuwe mogelijkheden in deze gespannen regio:  de prowesterse-pro-Russische tegenstelling kan worden overwonnen door een coalitie die gezamenlijk nationale problemen wil aanpakken.  

 

Foto: Wikimedia Commons/duma.gov.ru

 

Laatste update: 13-06-2019

De strijd om Europa

De Europese parlementsverkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk, zo stelt Steven Blockmans van de CEPS. De verkiezingsuitslagen vormen namelijk een goede graadmeter

 

voor de groei van euroscepsis en anti-EU-campagnes onder Europese lidstaten. De afkeer tegen de EU is ontstaan door een toename van nationalisme en populisme binnen de EU en daarbuiten. De verkiezingsuitslagen laten echter zien dat het pro-Europese midden grotendeels de macht heeft weten te behouden binnen het Europees Parlement. Desalniettemin hebben ze de meerderheid verloren aan de Alliantie van Liberalen en Democraten en de Groene Partij. Deze fragmentatie zou beleidsvorming kunnen bemoeilijken. Echter, het biedt ook politieke ruimte, iets wat goed van pas kan komen in het strategisch denken over de toekomst van Europa.

 

Foto: Flickr/Marco Verch Professional Photographer and Speaker

 

Laatste update: 29-05-2019

Balkanoorlogen en christelijk terrorisme

Om de oorsprong van rechts-extremisme en terrorisme in Europa te vinden, moet meer aandacht besteed worden aan conflicten in de Balkan in de jaren ‘90, zo schrijven

 

Azeem Ibrahim en Hikmet Karcic voor Foreign Policy. Vooral bij de oorlog in Bosnië speelde rechts-extremisme een grote rol. Hoewel de bijdrage van buitenlandse jihadisten aan de Bosnische moslims in die oorlog bekend is, vergeet men vaak de aantrekkingskracht die de orthodoxe christenen en katholieken hadden op rechts-extremisten en neonazi’s. Later zouden sommige van deze vrijwilligers zich hergroeperen in nieuwe extremistische organisaties, zoals de Gouden Dagenraad in Griekenland. Ook Anders Breivik, de meest beruchte Noorse terrorist, was geïnspireerd door orthodoxe Servische extremisten.

 

                Foto: Wikimedia Commons/Mikhail Evstafiev

 

Laatste update: 29-05-2019

Lof en scepsis bij inauguratie Zelensky

Tijdens zijn inauguratie als nieuwe president van Oekraïne afgelopen maandag zette Volodymyr Zelensky zijn plannen voor de toekomst van Oekraïne uiteen.

 

Raam op Rusland schrijft over deze plannen en de internationale reacties. Zelensky gaf aan een verbindende president te willen zijn voor alle Oekraïners en koos duidelijk voor een pro-Europese richting. Ook ontbond hij het parlement en spoorde hij de zittende politieke elite aan te vertrekken. De reacties van experts en media waren uiteenlopend. Sommigen zijn overtuigd dat Zelensky kan zorgen voor een nieuwe start voor Oekraïne, terwijl kritische stemmen erop wijzen dat Zelensky meer moet doen dan het aan de kant zetten van politieke tegenstanders. Rusland is in ieder geval niet blij met de overwinning van Zelensky.

 

Foto: Wikipedia/ Mykhaylo Markiv / The Presidential Administration of Ukraine

 

Laatste update: 23-05-2019

Neergang FP÷ geeft Europese partijen hoop

Na het corruptieschandaal van de extreemrechtse Oostenrijkse regeringspartij FPÖ hebben verschillende Europese partijen de hoop uitgedrukt dat de recentelijke onthullingen ook schade

 

zullen aanrichten bij extreemrechtse partijen buiten Oostenrijk, zo schrijft Kirsti Knolle voor Reuters. Op aandringen van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz komen daar binnenkort nieuwe verkiezingen. Dit wordt door anderen, waaronder Duits televisiecommentator Christian Nitsche, gezien als een signaal dat de populistische opmars weldegelijk te stoppen is. Bovendien noemde Istvan Ujhelyi, een Hongaarse Europarlementariër voor de socialisten, de val van FPÖ-leider Strache een “eerste dominosteen” die gevolgd zou worden door de val van een hele lijn gelijkgestemden.

 

Foto: Wikipedia/Christian Jansky

 

Laatste update: 20-05-2019

Frankrijk en Duitsland verdeeld over Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is er eindelijk in geslaagd de twee belangrijkste Europese lidstaten, Frankrijk en Duitsland, tegenover elkaar te zetten in de Brexitkwestie, zo schrijft Paul Taylor voor Politico.

 

De verdeeldheid tussen Macron en Merkel ontstond afgelopen maand, nadat May uitstel voor een Brexit-deal had aangevraagd. Macron drong aan op een kort uitstel van de onderhandelingen, terwijl Merkel pleitte voor genoeg tijd en ruimte voor het VK om de Brexitplannen aan te passen om zo een no-deal-Brexit te voorkomen. Uiteindelijk kwamen ze tot een overeenstemming van zes maanden uitstel. Britse diplomaten probeerden gebruik te maken van de splitsing om zo gunstigere handelsovereenkomsten met Europa te sluiten, maar zonder resultaat.

 

Foto: Flickr/Number 10

 

Laatste update: 16-05-2019

Nieuwe verkiezingen in Istanbul riskant

Na president Erdogans weigering het verlies van de AKP in Istanbul te erkennen, heeft de Turkse kiescommissie onder hevige druk besloten dat de verkiezingen in Istanbul over moeten.

 

Een riskante actie, zo schrijft Zia Weise voor Politico. Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen zou namelijk de oppositie sterker met elkaar kunnen verenigen. Tegenkandidaat İmamoğlu, de nipte winnaar van de afgelopen verkiezingen, noemde de beslissing ‘verraderlijk’ en verwacht opnieuw een overwinning voor zijn partij. Voor Erdogan is de winst in het relatief welvarende Istanbul echter van groot belang. Zo heeft hij vaak beweerd dat “Whoever wins in Istanbul wins in Turkey”. Europese politici en functionarissen veroordeelden de ontwikkelingen.

 

Foto: Wikimedia Commons

Laatste update: 09-05-2019

Noord-MacedoniŽ verkiest prowesterse president

Een Europees en NAVO-lidmaatschap lijkt dichterbij dan ooit voor Noord-Macedonië na de overwinning van de prowesterse kandidaat, Stevo Pendarovski, in de presidentsverkiezingen,

 

zo meldt The Guardian. Pendarovski’s overwinning zal een positieve invloed hebben op de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie en de NAVO. Ook Europa heeft na de verkiezingsuitslagen laten weten dat het achter de toetreding van Noord-Macedonië staat. Voorheen was de Noord-Macedonische toetreding in de EU nog niet mogelijk, omdat de huidige president, Gjorge Ivanov, weigerde een aantal belangrijke wetsvoorstellen te tekenen. Ook het conflict met Griekenland over de naamwijziging van Noord-Macedonië maakte de toetreding tot de EU een lastige kwestie. De verkiezingsuitslag laat zien dat Noord-Macedonië nu toch echt klaar is om een Europese lidstaat te worden.

                                                                               

                                                                                                                                    Foto: Flickr/Vanco Dzambaski

 

Laatste update: 06-05-2019

Tegen de stroom in: links wint in Spanje

Afgelopen zondag eindigden de Spaanse parlementaire verkiezingen, die gekenmerkt werden door polarisatie, in een overwinning voor gematigd links. Dit is grotendeels te danken

 

aan een historisch hoge opkomst, zo schrijft Raphael Minder voor The New York Times. Spanje is hiermee een van de weinige Europese landen waar socialisme successen behaalt. Toch is ook Spanje niet immuun voor de opmars van extremisme. Zo heeft de socialistische partij van de huidige premier, Pedro Sánchez, geen meerderheid van de stemmen gekregen en behaalde extreemrechts met Vox zijn eerste parlementszetels. Door deze politieke fragmentatie wordt het vormen van een coalitie bemoeilijkt. Daarom zal Sánchez waarschijnlijk de uitkomst van komende verkiezingen afwachten, voordat hij verdere stappen onderneemt in het vormen van een coalitie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-05-2019

Duitsland als toekomstige hegemoon?

Gezien de verbale aanvallen van Donald Trump op Duitsland en de Europese Unie, ontstaat de drang naar een nieuwe hegemoon om het Europese project bijeen te houden.

 

Stephen F. Szabo laat voor AICGS weten dat Duitsland hier de enige geschikte kandidaat voor is. Anderen zijn van mening dat Duitsland grote moeilijkheden zal ervaren om zijn macht binnen Europa uit te oefenen zonder in de oude beeldvorming van een dominantie natie te vervallen. Enerzijds heeft Duitsland als een sterke hegemoon gehandeld binnen het economische beleid en de crisis in de Eurozone. Anderzijds is Duitsland geen koploper als het gaat om het Europese veiligheidsbeleid. Is er binnen de EU behoefte aan een meer hegemonische rol voor Duitsland?

 

Foto: Pixabay/ stux

 

Laatste update: 29-04-2019

Rusland kan 'Klein-Rusland' niet loslaten

De nieuwe verkozen president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, heeft een heel andere aanpak in gedachten dan zijn voorganger, Petro Poroshenko, wat betreft de separatisten in

 

het oosten van het land en Rusland. Ivo van de Wijdeven schrijft voor de Clingendael Spectator dat Zelensky directe onderhandelingen met de betrokken partijen wil, dus ook met de separatisten en met Poetin. Dit wordt gezien als een zeer ambitieus doel, helemaal gezien het feit dat de relatie tussen Rusland en Oekraïne al vele jaren onrustig of zelfs ongunstig is. Recentelijk staan de twee landen lijnrecht tegenover elkaar, al kunnen zij ook niet zonder de ander. Het wordt een aanzienlijke klus voor Zelensky om alle partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 29-04-2019

Zelensky versus Poetin?

Volodymyr Zelensky heeft de presidentsverkiezingen in Oekraïne overtuigend gewonnen van de zittende president Petro Poroshenko. Justin Lynch schrijft voor Foreign Policy dat

 

deze overwinning merkwaardig te noemen is, omdat Zelensky tijdens zijn campagne en tijdens zijn overwinningsspeech nauwelijks over enig toekomstig beleid heeft gesproken. Men weet dus niet wat voor beleid de nieuwe president zal voeren. Dit feit gaat ook op voor het nieuwe Oekraïens buitenlandbeleid richting Rusland. Tot dusver heeft Zelensky gezegd open te staan voor nieuwe gesprekken met Poetin, maar ook dat een mogelijke ‘informatie-oorlog’ met Rusland tot de mogelijkheden behoort. Ongeacht de keuze, de uitkomst zal grote gevolgen hebben voor de regio.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 25-04-2019

Verslaat de tv-president de echte president?

Volgende week zal de tweede ronde van de verkiezingen van Oekraïne plaatsvinden. De voorspellingen zijn echter niet al te positief voor president Poroshenko. Konstantin Skorkin schrijft

 

voor Carnegie Moscow dat de acteur Volodymyr Zelensky, die op de tv Oekraïense president speelt, de huidige president zal gaan verslaan. Ook de politieke elite is zich al aan het voorbereiden op deze grote verandering door Poroshenko wat meer links te laten liggen en de aandacht te verschuiven naar Zelensky en zijn team. Mocht de onervaren politicus Zelensky de verkiezingen daadwerkelijk winnen, dan zal de impact van deze bijzondere uitkomst zeer groot zijn op het land.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-04-2019

De droom van Donald Tusk

Afgelopen dinsdag sprak EU-voorzitter Donald Tusk over zijn ‘droom’ dat de Brexit nog kan worden teruggedraaid. Bovendien zei Tusk te blijven streven naar een beter en

 

verenigd Europa. Tijdens een top van afgelopen week in het Europees Parlement in Straatsburg reageerde Tusk op een uitspraak van een nationale leider die de ‘’dromers’’ had gewaarschuwd niet in hun eigen illusie te gaan geloven. Gesuggereerd wordt dat deze uitspraak afkomstig is van de Franse president Emmanuel Macron, die fel tegen een uitstel van de Brexit was. Donald Tusk verzette zich tegen deze opmerking door te zeggen dat “At this rather difficult moment in our history, we need dreamers and dreams”. Tusk probeert politici vooral te motiveren geen overhaaste beslissingen te nemen wat betreft de ‘Brexit-exit’, juist nu iedereen uitgeput is van alle onderhandelingen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-04-2019

May krijgt nog tot oktober

De leiders van de Europese Unie geven de Britse premier Theresa May nog zes maanden, tot oktober 2019, om de EU te verlaten, zo schrijft Elizabeth Piper voor Reuters. De Duitse

 

bondskanselier Angela Merkel drong er sterk op aan om Groot-Brittannië niet zonder deal, de zogenoemde no-deal Brexit, te laten vertrekken. Aan de andere kant van het kamp stond de Franse president Emmanuel Macron, die de Britten onder geen beding nieuw uitstel wilde geven. Hij vreest dat het lange Brexit-proces een bedreiging vormt voor het Europese integratieproject, een van Macrons belangrijkste beleidsdoelen. Zijn starre houding werd door de pers opgevat als ‘Gallische grootsheid’. Toch heeft Macron deels zijn zin gekregen: May krijgt nog ‘maar’ zes maanden voor haar Brexit in plaats van een extra jaar.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-04-2019

EU-China top brengt spanningen met zich mee

Volgens verschillende bronnen in Brussel zal de top die 9 april tussen China en de EU plaatsvindt geen overeenstemming bereiken, zo schrijft Robin Emmott voor Reuters.

 

Er bestaat onenigheid tussen beide machtsblokken, voornamelijk over handel, investeringen en mensenrechten. Dit vormt een formeel probleem. Bij politieke conventies of een bilaterale top is het gebruikelijk om met een gezamenlijke verklaring naar buiten te treden om het beleid te formaliseren. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft gezegd niet akkoord te gaan met de huidige vorm van een China-EU verklaring. Volgens Tusk heeft China niet voldaan aan de belofte om de markten meer open te stellen en hervormingen van handelsregels door te voeren.

 

Foto: Flickr/ Friends of Europe

 

Laatste update: 08-04-2019

"The United Kingdom has gone mad"

‘s Werelds vijfde grootste economie, het Verenigd Koninkrijk, wil ’s werelds grootste vrijehandelsmarkt, de EU, verlaten. Thomas Friedman schrijft voor The New York Times dat het land

 

economische zelfmoord aan het plegen is, maar dat het niet weet hoe zichzelf om te brengen. In Londen weet men bijna drie jaar na het Brexit-referendum nog steeds niet hoe de Europese Unie te verlaten. “It’s an epic failure of political leadership”. De ‘remain’, maar voornamelijk ook de ‘leave’-campagne voor het referendum waren zeer gesimplificeerd, wat de kiezers op het verkeerde been heeft kunnen zetten. De voortdurende onderhandelingen zorgen voor groeiende verdeeldheid en chaos in het land. Een oplossing lijkt verder weg dan ooit.

 

Foto: Flickr/ChiralJon

 

Laatste update: 04-04-2019

Tv-president wordt de echte president?

31 maart vond de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne plaats. De uitkomst hiervan is opmerkelijk, zo schrijft Andrew Roth voor The Guardian. De komiek Volodymyr

 

Zelenskiy, die in een tv-serie de president speelt, heeft de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen ten opzichte van de huidige daadwerkelijke president, Petro Poroshenko. Zelenskiy heeft geen politieke ervaring. Zijn succes leent hij aan de groeiende onvrede onder de Oekraïense bevolking over de huidige regering. Corruptieschandalen, de voortslepende oorlog met Rusland en de trage ontwikkelingen en vooruitgang in het land schaden de kansen en campagne van Poroshenko aanzienlijk.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 01-04-2019

Eenheid Europese Unie bedreigd

Volgens de Ierse president Michael D. Higgins wordt de Europese eenheid bedreigd door het economische beleid van de Europese Unie, zo schrijft Pat Leahy voor The Irish Times.

 

Higgins dringt aan op veranderingen binnen verschillende Europese instellingen, die lange tijd de sociale cohesie in Europa en tussen lidstaten zouden hebben ondermijnd. Tijdens een openingslezing in het Jean Monnet Centre of Excellence zei Higgins dat “A new mind for Europe is required, which requires a casting aside of failing assumptions within adequate models”. Met de huidige rol van Ierland in Europa vanwege de Brexit is het onwaarschijnlijk dat de ministers meegaan in de kritiek van Higgins en zich tegen het economische beleid van de EU keren.

 

Foto: Max Pixel

 

Laatste update: 01-04-2019

"Rusland zit klem in de Krim-val"

Rusland kan de oorlog met Oekraïne niet winnen, zo schrijft Vladimir Pastoechov voor Raam op Rusland. In maart 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim.

 

Nu zit Rusland vast. Het land kan de Krim niet zomaar terug geven aan Oekraïne, maar “als je de Krim niet kunt teruggeven dan betekent dat nog niet dat je hem kunt houden”. Pastoechov pleit daarom voor een onafhankelijke Krim onder toezicht van de internationale gemeenschap. Zo lang het conflict tussen Rusland en Oekraïne voort blijft duren, zo lang zal deze (koude) oorlog blijven bestaan.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 25-03-2019

'Merkxit' houdt Berlijn in zijn greep

Een jaar geleden begon de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan haar vierde termijn sinds ze in 2005 begon. Haar beloften van een "nieuwe dynamiek voor Duitsland" en een

 

"nieuwe start voor Europa" waren ambitieus voor een coalitie die zes maanden na de verkiezingen pas tot stand kwam, zo schrijft Derek Scally voor The Irish Times. Daarbij kwam dat, na een reeks regionale verkiezingsnederlagen, Merkel afgelopen december aangaf niet langer als leider van haar centrum-rechtse Christen-Democratische Unie (CDU) verder te zullen gaan. Haar grote beloftes blijven achter bij de realiteit: weinig grote ideeën over Europa, stagnerende economie, en onzekere energiedoelstellingen en klimaatdoelen. Zal Merkel aanblijven of zullen voortijdige verkiezingen roet in het eten gooien?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 14-03-2019

Een tweede termijn voor Petro Porosjenko?

De Oekraïense president Petro Porosjenko is getransformeerd tot ‘top patriot’ en weet hiermee kiezers voor zich te winnen die hem zijn tweede ambtstermijn kunnen bezorgen, zo schrijft

 

Konstantin Skorkin voor Carnegie Moscow Center. Ondanks een recent corruptieschandaal en slecht uitgevoerde hervormingsplannen, is Porosjenko nu koploper in de presidentsverkiezingen van 31 maart. Deze prestatie is opmerkelijk in het land dat slechts één keer eerder een zittende president heeft herkozen. Porosjenko wist zijn politieke concurrenten, waaronder de populaire centrum-rechtse Anatoliy Hrytsenko, af te schudden door zich plotseling te positioneren als een nationalistische patriot die zich inzet voor de oorlog in Oost-Oekraïne. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-03-2019

"Renaissance or Unraveling?"

Afgelopen week publiceerde de Franse president Emmanuel Macron een artikel waarin hij opriep tot een ‘Europese renaissance’. Echter, zaken rond de politieke en economische

 

situatie moeten eerst geordend worden, zo schrijft Frederick Kempe voor de Atlantic Council. De zet van Macron is nieuw, helemaal wanneer deze, zo dicht bij de aankomende Europese verkiezingen, wordt ingezet voor de Europese Unie, in plaats van door populistische, anti-EU-groepen. Macron schreef dat een ‘Europese renaissance’ nodig is vanwege de huidige veranderlijke internationale politieke situatie; Europese burgers staan voor eenheid en vrijheid en juist nu moet dat extra naar voren komen.

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 11-03-2019

Europese steun voor Assad?

De Europese Unie is lang niet zo eensgezind als men graag zou willen. Over verschillende onderwerpen bestaat onenigheid, zo ook over de wederopbouw van Syrië, schrijft Achal Vohra voor

 

Foreign Policy. Moet men president Al-Assad steunen of niet? Voornamelijk Zuid- en Oost-Europese landen neigen af te stappen van de harde Europese aanpak jegens het regime van Assad; onderhandelen met zijn regime is noodzakelijk voor het oplossen van de vluchtelingencrisis en de dreiging van Islamitische Staat in Europa. “The solution is on the table […] the solution is Assad”.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-03-2019

Brexit helpt Ierland?

“Brexit has been a small pilot light in reigniting that side of physical force to British occupation”. Deze uitspraak komt van de Ierse dissidente leider Brian Kenna, zo schrijft Rory Carroll

 

voor The Guardian. Brexit zou het gewelddadige verzet tegen de Britten in Noord-Ierland nieuw leven in kunnen blazen. Afgelopen week, na de uitspraak van Kenna, werden er drie bompakketten in Londen gevonden, waarvan twee afkomstig uit Ierland. Saoradh, de groep die vermoedelijk verantwoordelijk is, is niet direct gelinkt aan de IRA. Echter, er bestaat wel overlap tussen de New IRA en Saoradh. De uitspraak van Kenna en de bompakketten in Londen zouden de vele vredesonderhandelingen tussen Ierland en Groot-Brittannië van de afgelopen decennia teniet kunnen doen en het geweld opnieuw doen oplaaien.

 

Foto: Flickr/Henrikjon

 

Laatste update: 07-03-2019

De ECB onder druk?

De Europese Centrale Bank, onder leiding van president Mario Draghi, staat onder druk om met een plan te komen hoe de eurozone beschermd kan worden tegen een toekomstige

 

‘vertraging’ van de economie. Tommy Wilkens schrijft voor Reuters dat bijvoorbeeld de groeiende spanningen tussen de Verenigde Staten en Europa voor beleidsmakers van de ECB een grote zorg zijn. De dreigende handelsbelemmeringen die de Amerikaanse president Donald Trump sinds februari uit kunnen ernstige verstoringen van de exportindustrieën in de eurozone betekenen. Mario Draghi reageerde dat zulke unilaterale beslissingen over internationaal handelsbeleid “are dangerous and threaten economic confidence”.

 

Foto: Flickr/MPD01605

 

Laatste update: 04-03-2019

Europaís langstzittende leider moet gaan

Als het aan de inwoners van het kleine Montenegro ligt, is het tijd dat president Milo Dukanovic vertrekt, zo schrijft Ivor Roberts voor Politico. De langstzittende Europese leider wisselt

 

de posities van premier en president in zijn land al bijna 30 jaar af om zo zijn macht te kunnen behouden. Zo’n 10.000 Montenegrijnen protesteerden afgelopen weekend en eisten Dukanovic’s ontslag. Aanleiding is de vete tussen Dukanovic en de bekende zakenman Duško Kneěević, die al vijfentwintig jaar nauw betrokken is bij regeringszaken. Als reactie trad Kneěević in de openbaarheid over corruptieschandalen, omkoping en wanbeleid binnen de Montenegrijnse overheid. De tijd moet uitwijzen of president Dukanovic vrijwillig aftreedt.

 

Foto: Flickr/OSCE Parliamentary Assembly

 

Laatste update: 27-02-2019

Labour voor een nieuw referendum?

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour-partij en van de oppositie in het Britse parlement, zegt een nieuw Brexit referendum te steunen. Echter, dit deed hij pas na aanzienlijke

 

druk vanuit zijn eigen partij, zo schrijft Stephen Castle voor The New York Times. Deze verklaring geeft ‘remain’-stemmers hoop, al is de kans op een nieuw referendum nog ver weg. Op dit moment in ieder geval. Hoe dan ook is de Labour-verklaring ingewikkeld, zelfs binnen de partij; een deel van de leden heeft in 2016 namelijk voor ‘leave’ gestemd in het Brexit-referendum.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-02-2019

Van goede buren naar vijanden

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zullen binnenkort weer plaatsvinden. Gleb Pavlovsky schrijft voor Carnegie Moscow Center dat Russische bemoeienis in de verkiezingen

 

gegarandeerd is, Rusland is geobsedeerd door het hebben van controle over Oekraïne. De relatie tussen beide landen is zeer complex. Echter, het analyseren hiervan door middel van nationale belangen is zinloos, zo stelt Pavlovsky. Beide landen zijn verweven met de ander, en dit gaat al lange tijd terug. Maar, de recente conflicten over onder andere Russisch gas en de Russische annexatie van de Krim hebben een enorme impact gehad op deze relatie en deze onderlinge afhankelijkheid. Hierdoor breekt er een spannende tijd aan tussen Rusland en Oekraïne met betrekking tot de Oekraïense verkiezingen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-02-2019

EU raakt haar grip kwijt

Een dinsdag in Berlijn uitgekomen rapport waarschuwt de EU voor haar onzekere positie te midden van een verschuivende wereldorde, zo stelt Sebastian Sprenger voor Defense News.

 

Het rapport suggereert dat de Europese Unie vaart moet zetten achter een aanzienlijk leger en zet gelijk de toon voor de Veiligheidsconferentie die de komende dagen in München plaatsvindt. Er wordt gesteld dat, in het huidige tijdperk van mondiale machtsconcurrentie, de EU te zwak is zich te meten met grootmachten zoals China en Rusland. Er vindt momenteel een verschuiving plaats waarbij terrorisme als overheersend veiligheidsprobleem plaats maakt voor bedreigingen van machtsbeluste landen, zo stelt het rapport. Conferentievoorzitter Wolfgang Ischinger voorspelt een wrijving tussen de Amerikaanse en Europese delegatie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-02-2019

Saoedi-ArabiŽ op Europese blacklist

De Europese Commissie heeft Saoedi-Arabië, Panama en Nigeria toegevoegd aan een zwarte lijst van landen die een bedreiging vormen vanwege lakse controles op terrorismefinanciering en

 

het witwassen van geld, zo schrijft Francesco Guarascio voor Reuters. Aanleiding voor het hardhandig optreden zijn de schandalen van de afgelopen maanden omtrent meerdere EU-banken. Verschillende Europese landen zijn vooral bezorgd om hun economische relaties, met name met handelspartner Saoedi-Arabië. Want afgezien van de reputatieschade voor het betreffende land, compliceert het vanaf nu ook de financiële betrekkingen met Europese lidstaten. De EU-lidstaten hebben een maand om bezwaar te maken. Toch voorziet de EU-commissaris voor Justitie en tevens initiatiefnemer van de lijst, Vera Jourova, geen problemen.

 

Foto: Flickr/Tax Credits

Laatste update: 14-02-2019

Vernedering voor Rusland

De naamaanpassing van Macedonië heeft ertoe geleid dat het land lid heeft kunnen worden van de NAVO. Tot de naamsverandering werd deze toetreding geblokkeerd door

 

Griekenland. Als officieel lid zet Macedonië verdere stappen richting het Westen, en weg van Rusland. Voor Carnegie Moscow Center schrijft Maxim Samorukov dat het Macedonische lidmaatschap van de NAVO een vernedering voor Rusland is; “NATO, having overcome Russian resistance, is once again expanding in the Balkans”. Desondanks blijft Rusland de confrontatie met het Westen opzoeken, en met name in zijn ‘near abroad’-regio, de landen aangrenzend aan en dichtbij Rusland die als bufferzone dienen in de ogen van Moskou.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 11-02-2019

China's economische zone in Wit-Rusland

Afgelopen januari maakten China en Wit-Rusland bekend de economische banden in de toekomst gaan versterken met de komst van een speciale economische zone in Wit-Rusland,

 

zo schrijft Elise Thomas voor ASPI Deze zoneis een poging om meer Chinese technologiebedrijven en investeringen naar Wit-Rusland te trekken. China is op dit moment de op twee na belangrijkste handelspartner van Wit-Rusland, na Rusland en Oekraïne. Een belangrijke reden om samen te werken met China is waarschijnlijk de wens van de Wit-Russische president Loekasjenko om een nieuw tegenwicht aan Rusland te bieden. De vraag is echter, hoeveel is de relatie met Wit-Rusland echt waard voor China - en is deze relatie genoeg waard om spanning  met buurman Rusland uit te lokken?

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 04-02-2019

Quality majority voting belasting slecht idee

De Europese Commissie wil een nieuwe impuls geven aan de overgang naar stemming met gekwalificeerde meerderheid (QMV) over het belastingbeleid, zo schrijft Kai Weiss voor de EU

 

Observer. Het initiatief streeft ‘’Naar een meer efficiënte en democratische besluitvorming in het EU-belastingbeleid’’. Enerzijds is het zo dat besluitvormingsprocessen kunnen worden versneld door unanimiteitsstemming af ​​te schaffen en QMV in te voeren. Toch zou het invoeren van QMV over belastingheffing ernstige gevaren en problemen met zich meebrengen. Een van de grootste zorgen van sceptische lidstaten is dat afschaffing van de unanimiteit vroeg of laat zal leiden tot een volledige harmonisatie van het belastingbeleid in Europa. Daar brengt de Commissie stellig tegenin dat de overgang naar QMV het mogelijk maakt om "schadelijke belastingconcurrentie en agressieve belastingplanning" af te wenden.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 04-02-2019

Een nieuwe nucleaire wapenwedloop?

Het ‘Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty´, ofwel het INF verdrag, werd door de Verenigde Staten en de Sovjet Unie getekend in 1987. Hiermee werd het verboden

 

middellangeafstandsraketten te ontwikkelen. Zowel de Verenigde Staten als Rusland beschuldigen de ander er nu van het verdrag te schenden. Het is van wereldbelang dat dit verdrag stand houdt, maar bovenal voor de Europese Unie, zo schrijft Sico van der Meer voor de Clingendael Spectator. Europa ligt tussen de genoemde nucleaire grootmachten in, en ligt daarom binnen bereik van de raketten die het INF verdrag verbiedt. Echter is de kans klein dat het verdrag stand zal houden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-01-2019

Garantie voortbestaan Frans-Duitse as?

In the Irish Times bespreekt Lara Marlow hoe de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel  deze week een nieuw vriendschapsverdrag ter

 

bevordering van de Frans-Duitse samenwerking en integratie ondertekenden. Het nieuwe verdrag volgt het Élysée-verdrag op dat in 1963 werd ondertekend door Charles de Gaulle en Konrad Adenauer en symbool stond `als de hoeksteen van verzoening tussen de twee landen´. Een adviseur van Macron benadrukt dat het nieuwe verdrag het vorige verdrag zal ‘’aanvullen, niet vervangen’’. Frankrijk en Duitsland richten zich in de toekomst meer op defensie en veiligheid. Zal deze hernieuwde focus meer invulling krijgen in de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-01-2019

Berlusconi voor de winst?

De voormalig premier van Italië, Silvio Berlusconi (82), wil het Europese parlement in en stelt zich om die reden verkiesbaar

 

voor de verkiezingen in mei. De keuze is opmerkelijk te noemen gezien zijn turbulente verleden – uiteenlopende veroordelingen van belastingfraude tot seksschandalen. Dit weerhoudt de Italianen er niet van om toch een poging te wagen.  Berlusconi stelt dat het tijd is om ‘’mijn verantwoordelijkheid te nemen en naar Europa te gaan waar er een gebrek is aan diepzinnige gedachten over de toekomst van de wereld’’. Hij denkt een belangrijke rol te kunnen gaan spelen op het Europese toneel en beweert dat zijn jarenlange politieke ervaring hierbij goed van pas komt.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-01-2019

Een tweede Brexit-referendum?

Brexit is damaging to the British national interest”, zo stelt Roger Cohen in de New York Times. De realiteit die Brexit met zich meebrengt wordt voor veel Britten steeds duidelijker.

 

Deze blijkt een stuk minder optimistisch dan aanvankelijk werd beweerd ten tijde van het referendum in 2016. Cohen benadrukt het verschil tussen de “Fantasy Brexit” van toen en de “Reality Brexit” van nu. De kans op een nieuw referendum is toegenomen na de Britse parlementaire stemming van 15 januari. Dit zou echter geen wijze keus zijn; het zou de Britten decennia lang kunnen verdelen en zelfs een bedreiging vormen voor de Britse democratie. Echter, mensen kunnen van mening veranderen.

 

Foto: Max Pixel

 

Laatste update: 17-01-2019

Duitsland is bezorgd om Griekenland

Bondskanselier Merkel reist voor het eerst sinds lange tijd weer af naar Athene, waar ze zeker niet geliefd is. Hier zal zij spreken met premier Tsipras en Kyriakos Mitsokatis, partijleider van de

 

rechtse ‘New Democracy’-partij, over zowel economische zaken als over de naam van Macedonië. Dit tweede punt heeft de schijn van een diplomatieke aangelegenheid. Echter, de uitkomst hiervan zal grote gevolgen hebben voor Macedonië zelf, maar ook voor de EU en de NAVO. De onderhandelingen zijn van groot belang omdat Tsipras en Mitsokatis van mening verschillen. Deze laatste staat momenteel goed in de peilingen voor de aankomende verkiezingen, boven premier Tsipras.

 

Foto: Flickr/EU2016 SK

 

Laatste update: 14-01-2019

Een Europees leger: droom of realiteit?

Als het aan Emmanuel Macron ligt, wordt een Europees leger in de nabije toekomst werkelijkheid. Dit schrijft Fabrice Porthier voor het International Institute for Strategic Studies.

 

Macrons visie op dit onderwerp is populair: 81% van de Fransen, in een peiling uitgevoerd door nieuwsmagazine Le Point, blijkt voorstander van een Europees leger. Macrons plannen vereisen hervormingen van EU-instituten. Om een Europees leger te vormen moet Europa volgens Macron zijn krachten bundelen, net zoals het deed op het gebied van handel, om zo een speler op het wereldtoneel te worden. Of Macrons idealen genoeg steun krijgen wordt in de aankomende Europese Parlementsverkiezingen duidelijk.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-01-2019

Royal Navy rules the waves?

Ben Barry becommentarieert voor denktank IISS het Britse ‘Modernising Defence Programme’ dat onlangs is gepubliceerd. Hoewel het plan de Britse militaire capaciteiten enigszins

 

verbetert, zal de Britse slagkracht niet significant toenemen, stelt Barry. Ook worden de moeilijkste beslissingen doorgeschoven naar later dit jaar. In het laatste nummer van Atlantisch Perspectief ging Joris Janssen Lok al specifiek in op de ontwikkelingen binnen de Royal Navy. Kan dit krijgsmachtdeel wel zijn reputatie herstellen?

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 10-01-2019

Russische raketten in Kaliningrad

David Axe schrijft voor The National Interest over de raketten die Rusland plaatst in zijn exclave Kaliningrad. Met de plaatsing van de ballistische Iskander-M-raketten escaleert Rusland de

 

wedloop die al een aantal jaar aan de gang is tussen Rusland enerzijds en de VS en zijn Europese bondgenoten anderzijds. De hypersonische Iskander-M, met een bereik van ongeveer 500 kilometer, kan moeilijk onderschept worden door verdedigingssystemen. De permanente stationering van dit wapen in Kaliningrad wordt gezien als een provocatieve maatregel.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Laatste update: 03-01-2019

Poetins greep op OekraÔne

In Politico doet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimlin, een oproep aan de internationale gemeenschap. Er moet een einde komen aan de illegale praktijken van de

 

Russen rond de Zee van Azov. ’Poetins greep op Oekraïne wordt met de dag sterker nu belangrijke handelsroutes geblokkeerd zijn'. Volgens Klimlin is het incident niet alleen een aanval op Oekraïne, maar ook een schending van de westerse normen en waarden. Hij roept de internationale gemeenschap op om de druk op Rusland te verhogen en de onmiddellijke vrijlating van de gevangengenomen mariniers te eisen.

 

Foto: President of Russia

 

Laatste update: 20-12-2018

Het gevaar van een tweede referendum

Het draagvlak voor een nieuw Brexit-referendum blijft gestaag toenemen. Voor Politico stelt Thomas Klau echter dat een nieuw referendum allesbehalve gunstig is voor de EU. In het VK

 

zal het geloof in de Brexit nooit ophouden met bestaan. De voorstanders zullen dan ook alles op alles zetten om verdere Europese integratie te blokkeren. Met het Pools nationalisme, Italiaans populisme en Hongaars autoritarisme heeft de EU genoeg crises op te lossen. Het VK zal hierbij enkel een extra obstakel vormen en is daarom niet gewenst. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2018

May geeft zich niet gewonnen

Ondanks de moeilijkheden rondom haar Brexit-plan toont Theresa May opvallend veel uithoudingsvermogen, zo stelt Yasmeen Serhan voor The Atlantic. Op 12 december wist May,

 

dankzij steun vanuit de Conservatieve Partij, een motie van wantrouwen, en daarmee het einde van haar premierschap, te voorkomen. Volgens Serhan wordt Mays aanblijven veroorzaakt door haar hardnekkige veerkracht en door het feit dat May zichzelf heeft opgeworpen als de enige die in staat is om een voordelige Brexit-deal teweeg te brengen. Tegelijkertijd is er binnen de Conservatie Partij ook niemand (bereid) om haar op dit moment te vervangen. Wat is de volgende stap voor May en de Brexit?

 

Foto: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency

 

Laatste update: 13-12-2018

De oorsprong van Brexit-argumentatie

Ian Buruma werpt voor Project Syndicate een blik op de Brexit-argumenten tegen Europa. Hiervoor kijkt hij flink wat decennia terug in de tijd, want al in de jaren vijftig reageerden de Britten

 

minachtend op de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, die zij zagen als een Frans plot. Binnen de huidige Brexit-argumentatie spelen soortgelijke redenaties, alsmede dat de Britse ‘grootmacht’ geen Europese instituties nodig heeft, nog steeds een rol. Hoewel ook andere argumenten zoals migratie worden aangedragen. De potentiële gevolgen van Brexit zijn volgens Buruma groot, de Britten zouden daarom ook een tweede kans tot stemmen moeten krijgen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-12-2018

Een einde aan de appeasement-politiek

Is het afkeuren van de agressieve acties van Rusland genoeg om Poetin in bedwang te houden? Deze vraag stelt Frederick Kempe voor de Atlantic Council. Rusland heeft het afgelopen

 

decennium stap voor stap zijn invloed uitgebreid. Elke keer spreken de westerse landen hierover hun afkeuring uit, maar tot meer dan enkele sancties leidt dit niet. Volgens Kempe is er meer nodig om Poetin daadwerkelijk af te schrikken. De westerse landen moeten van hun appeasement-politiek afstappen en in plaats daarvan hardere eisen aan Poetin stellen.

 

Foto: Flickr/Dmitry Dzhus

 

Laatste update: 03-12-2018

partners
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.