Europa
Van goede buren naar vijanden

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zullen binnenkort weer plaatsvinden. Gleb Pavlovsky schrijft voor Carnegie Moscow Center dat Russische bemoeienis in de verkiezingen

 

gegarandeerd is, Rusland is geobsedeerd door het hebben van controle over Oekraïne. De relatie tussen beide landen is zeer complex. Echter, het analyseren hiervan door middel van nationale belangen is zinloos, zo stelt Pavlovsky. Beide landen zijn verweven met de ander, en dit gaat al lange tijd terug. Maar, de recente conflicten over onder andere Russisch gas en de Russische annexatie van de Krim hebben een enorme impact gehad op deze relatie en deze onderlinge afhankelijkheid. Hierdoor breekt er een spannende tijd aan tussen Rusland en Oekraïne met betrekking tot de Oekraïense verkiezingen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-02-2019

EU raakt haar grip kwijt

Een dinsdag in Berlijn uitgekomen rapport waarschuwt de EU voor haar onzekere positie te midden van een verschuivende wereldorde, zo stelt Sebastian Sprenger voor Defense News.

 

Het rapport suggereert dat de Europese Unie vaart moet zetten achter een aanzienlijk leger en zet gelijk de toon voor de Veiligheidsconferentie die de komende dagen in München plaatsvindt. Er wordt gesteld dat, in het huidige tijdperk van mondiale machtsconcurrentie, de EU te zwak is zich te meten met grootmachten zoals China en Rusland. Er vindt momenteel een verschuiving plaats waarbij terrorisme als overheersend veiligheidsprobleem plaats maakt voor bedreigingen van machtsbeluste landen, zo stelt het rapport. Conferentievoorzitter Wolfgang Ischinger voorspelt een wrijving tussen de Amerikaanse en Europese delegatie.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-02-2019

Saoedi-ArabiŽ op Europese blacklist

De Europese Commissie heeft Saoedi-Arabië, Panama en Nigeria toegevoegd aan een zwarte lijst van landen die een bedreiging vormen vanwege lakse controles op terrorismefinanciering en

 

het witwassen van geld, zo schrijft Francesco Guarascio voor Reuters. Aanleiding voor het hardhandig optreden zijn de schandalen van de afgelopen maanden omtrent meerdere EU-banken. Verschillende Europese landen zijn vooral bezorgd om hun economische relaties, met name met handelspartner Saoedi-Arabië. Want afgezien van de reputatieschade voor het betreffende land, compliceert het vanaf nu ook de financiële betrekkingen met Europese lidstaten. De EU-lidstaten hebben een maand om bezwaar te maken. Toch voorziet de EU-commissaris voor Justitie en tevens initiatiefnemer van de lijst, Vera Jourova, geen problemen.

 

Foto: Flickr/Tax Credits

Laatste update: 14-02-2019

Vernedering voor Rusland

De naamaanpassing van Macedonië heeft ertoe geleid dat het land lid heeft kunnen worden van de NAVO. Tot de naamsverandering werd deze toetreding geblokkeerd door

 

Griekenland. Als officieel lid zet Macedonië verdere stappen richting het Westen, en weg van Rusland. Voor Carnegie Moscow Center schrijft Maxim Samorukov dat het Macedonische lidmaatschap van de NAVO een vernedering voor Rusland is; “NATO, having overcome Russian resistance, is once again expanding in the Balkans”. Desondanks blijft Rusland de confrontatie met het Westen opzoeken, en met name in zijn ‘near abroad’-regio, de landen aangrenzend aan en dichtbij Rusland die als bufferzone dienen in de ogen van Moskou.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 11-02-2019

China's economische zone in Wit-Rusland

Afgelopen januari maakten China en Wit-Rusland bekend de economische banden in de toekomst gaan versterken met de komst van een speciale economische zone in Wit-Rusland,

 

zo schrijft Elise Thomas voor ASPI Deze zoneis een poging om meer Chinese technologiebedrijven en investeringen naar Wit-Rusland te trekken. China is op dit moment de op twee na belangrijkste handelspartner van Wit-Rusland, na Rusland en Oekraïne. Een belangrijke reden om samen te werken met China is waarschijnlijk de wens van de Wit-Russische president Loekasjenko om een nieuw tegenwicht aan Rusland te bieden. De vraag is echter, hoeveel is de relatie met Wit-Rusland echt waard voor China - en is deze relatie genoeg waard om spanning  met buurman Rusland uit te lokken?

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 04-02-2019

Quality majority voting belasting slecht idee

De Europese Commissie wil een nieuwe impuls geven aan de overgang naar stemming met gekwalificeerde meerderheid (QMV) over het belastingbeleid, zo schrijft Kai Weiss voor de EU

 

Observer. Het initiatief streeft ‘’Naar een meer efficiënte en democratische besluitvorming in het EU-belastingbeleid’’. Enerzijds is het zo dat besluitvormingsprocessen kunnen worden versneld door unanimiteitsstemming af ​​te schaffen en QMV in te voeren. Toch zou het invoeren van QMV over belastingheffing ernstige gevaren en problemen met zich meebrengen. Een van de grootste zorgen van sceptische lidstaten is dat afschaffing van de unanimiteit vroeg of laat zal leiden tot een volledige harmonisatie van het belastingbeleid in Europa. Daar brengt de Commissie stellig tegenin dat de overgang naar QMV het mogelijk maakt om "schadelijke belastingconcurrentie en agressieve belastingplanning" af te wenden.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 04-02-2019

Een nieuwe nucleaire wapenwedloop?

Het ‘Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty´, ofwel het INF verdrag, werd door de Verenigde Staten en de Sovjet Unie getekend in 1987. Hiermee werd het verboden

 

middellangeafstandsraketten te ontwikkelen. Zowel de Verenigde Staten als Rusland beschuldigen de ander er nu van het verdrag te schenden. Het is van wereldbelang dat dit verdrag stand houdt, maar bovenal voor de Europese Unie, zo schrijft Sico van der Meer voor de Clingendael Spectator. Europa ligt tussen de genoemde nucleaire grootmachten in, en ligt daarom binnen bereik van de raketten die het INF verdrag verbiedt. Echter is de kans klein dat het verdrag stand zal houden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 28-01-2019

Garantie voortbestaan Frans-Duitse as?

In the Irish Times bespreekt Lara Marlow hoe de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel  deze week een nieuw vriendschapsverdrag ter

 

bevordering van de Frans-Duitse samenwerking en integratie ondertekenden. Het nieuwe verdrag volgt het Élysée-verdrag op dat in 1963 werd ondertekend door Charles de Gaulle en Konrad Adenauer en symbool stond `als de hoeksteen van verzoening tussen de twee landen´. Een adviseur van Macron benadrukt dat het nieuwe verdrag het vorige verdrag zal ‘’aanvullen, niet vervangen’’. Frankrijk en Duitsland richten zich in de toekomst meer op defensie en veiligheid. Zal deze hernieuwde focus meer invulling krijgen in de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 24-01-2019

Berlusconi voor de winst?

De voormalig premier van Italië, Silvio Berlusconi (82), wil het Europese parlement in en stelt zich om die reden verkiesbaar

 

voor de verkiezingen in mei. De keuze is opmerkelijk te noemen gezien zijn turbulente verleden – uiteenlopende veroordelingen van belastingfraude tot seksschandalen. Dit weerhoudt de Italianen er niet van om toch een poging te wagen.  Berlusconi stelt dat het tijd is om ‘’mijn verantwoordelijkheid te nemen en naar Europa te gaan waar er een gebrek is aan diepzinnige gedachten over de toekomst van de wereld’’. Hij denkt een belangrijke rol te kunnen gaan spelen op het Europese toneel en beweert dat zijn jarenlange politieke ervaring hierbij goed van pas komt.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-01-2019

Een tweede Brexit-referendum?

Brexit is damaging to the British national interest”, zo stelt Roger Cohen in de New York Times. De realiteit die Brexit met zich meebrengt wordt voor veel Britten steeds duidelijker.

 

Deze blijkt een stuk minder optimistisch dan aanvankelijk werd beweerd ten tijde van het referendum in 2016. Cohen benadrukt het verschil tussen de “Fantasy Brexit” van toen en de “Reality Brexit” van nu. De kans op een nieuw referendum is toegenomen na de Britse parlementaire stemming van 15 januari. Dit zou echter geen wijze keus zijn; het zou de Britten decennia lang kunnen verdelen en zelfs een bedreiging vormen voor de Britse democratie. Echter, mensen kunnen van mening veranderen.

 

Foto: Max Pixel

 

Laatste update: 17-01-2019

Duitsland is bezorgd om Griekenland

Bondskanselier Merkel reist voor het eerst sinds lange tijd weer af naar Athene, waar ze zeker niet geliefd is. Hier zal zij spreken met premier Tsipras en Kyriakos Mitsokatis, partijleider van de

 

rechtse ‘New Democracy’-partij, over zowel economische zaken als over de naam van Macedonië. Dit tweede punt heeft de schijn van een diplomatieke aangelegenheid. Echter, de uitkomst hiervan zal grote gevolgen hebben voor Macedonië zelf, maar ook voor de EU en de NAVO. De onderhandelingen zijn van groot belang omdat Tsipras en Mitsokatis van mening verschillen. Deze laatste staat momenteel goed in de peilingen voor de aankomende verkiezingen, boven premier Tsipras.

 

Foto: Flickr/EU2016 SK

 

Laatste update: 14-01-2019

Een Europees leger: droom of realiteit?

Als het aan Emmanuel Macron ligt, wordt een Europees leger in de nabije toekomst werkelijkheid. Dit schrijft Fabrice Porthier voor het International Institute for Strategic Studies.

 

Macrons visie op dit onderwerp is populair: 81% van de Fransen, in een peiling uitgevoerd door nieuwsmagazine Le Point, blijkt voorstander van een Europees leger. Macrons plannen vereisen hervormingen van EU-instituten. Om een Europees leger te vormen moet Europa volgens Macron zijn krachten bundelen, net zoals het deed op het gebied van handel, om zo een speler op het wereldtoneel te worden. Of Macrons idealen genoeg steun krijgen wordt in de aankomende Europese Parlementsverkiezingen duidelijk.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-01-2019

Royal Navy rules the waves?

Ben Barry becommentarieert voor denktank IISS het Britse ‘Modernising Defence Programme’ dat onlangs is gepubliceerd. Hoewel het plan de Britse militaire capaciteiten enigszins

 

verbetert, zal de Britse slagkracht niet significant toenemen, stelt Barry. Ook worden de moeilijkste beslissingen doorgeschoven naar later dit jaar. In het laatste nummer van Atlantisch Perspectief ging Joris Janssen Lok al specifiek in op de ontwikkelingen binnen de Royal Navy. Kan dit krijgsmachtdeel wel zijn reputatie herstellen?

 

Foto: Ministerie van Defensie

 

Laatste update: 10-01-2019

Russische raketten in Kaliningrad

David Axe schrijft voor The National Interest over de raketten die Rusland plaatst in zijn exclave Kaliningrad. Met de plaatsing van de ballistische Iskander-M-raketten escaleert Rusland de

 

wedloop die al een aantal jaar aan de gang is tussen Rusland enerzijds en de VS en zijn Europese bondgenoten anderzijds. De hypersonische Iskander-M, met een bereik van ongeveer 500 kilometer, kan moeilijk onderschept worden door verdedigingssystemen. De permanente stationering van dit wapen in Kaliningrad wordt gezien als een provocatieve maatregel.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Laatste update: 03-01-2019

Poetins greep op OekraÔne

In Politico doet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimlin, een oproep aan de internationale gemeenschap. Er moet een einde komen aan de illegale praktijken van de

 

Russen rond de Zee van Azov. ’Poetins greep op Oekraïne wordt met de dag sterker nu belangrijke handelsroutes geblokkeerd zijn'. Volgens Klimlin is het incident niet alleen een aanval op Oekraïne, maar ook een schending van de westerse normen en waarden. Hij roept de internationale gemeenschap op om de druk op Rusland te verhogen en de onmiddellijke vrijlating van de gevangengenomen mariniers te eisen.

 

Foto: President of Russia

 

Laatste update: 20-12-2018

Het gevaar van een tweede referendum

Het draagvlak voor een nieuw Brexit-referendum blijft gestaag toenemen. Voor Politico stelt Thomas Klau echter dat een nieuw referendum allesbehalve gunstig is voor de EU. In het VK

 

zal het geloof in de Brexit nooit ophouden met bestaan. De voorstanders zullen dan ook alles op alles zetten om verdere Europese integratie te blokkeren. Met het Pools nationalisme, Italiaans populisme en Hongaars autoritarisme heeft de EU genoeg crises op te lossen. Het VK zal hierbij enkel een extra obstakel vormen en is daarom niet gewenst. 

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-12-2018

May geeft zich niet gewonnen

Ondanks de moeilijkheden rondom haar Brexit-plan toont Theresa May opvallend veel uithoudingsvermogen, zo stelt Yasmeen Serhan voor The Atlantic. Op 12 december wist May,

 

dankzij steun vanuit de Conservatieve Partij, een motie van wantrouwen, en daarmee het einde van haar premierschap, te voorkomen. Volgens Serhan wordt Mays aanblijven veroorzaakt door haar hardnekkige veerkracht en door het feit dat May zichzelf heeft opgeworpen als de enige die in staat is om een voordelige Brexit-deal teweeg te brengen. Tegelijkertijd is er binnen de Conservatie Partij ook niemand (bereid) om haar op dit moment te vervangen. Wat is de volgende stap voor May en de Brexit?

 

Foto: Flickr/EU2017EE Estonian Presidency

 

Laatste update: 13-12-2018

De oorsprong van Brexit-argumentatie

Ian Buruma werpt voor Project Syndicate een blik op de Brexit-argumenten tegen Europa. Hiervoor kijkt hij flink wat decennia terug in de tijd, want al in de jaren vijftig reageerden de Britten

 

minachtend op de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, die zij zagen als een Frans plot. Binnen de huidige Brexit-argumentatie spelen soortgelijke redenaties, alsmede dat de Britse ‘grootmacht’ geen Europese instituties nodig heeft, nog steeds een rol. Hoewel ook andere argumenten zoals migratie worden aangedragen. De potentiële gevolgen van Brexit zijn volgens Buruma groot, de Britten zouden daarom ook een tweede kans tot stemmen moeten krijgen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-12-2018

Een einde aan de appeasement-politiek

Is het afkeuren van de agressieve acties van Rusland genoeg om Poetin in bedwang te houden? Deze vraag stelt Frederick Kempe voor de Atlantic Council. Rusland heeft het afgelopen

 

decennium stap voor stap zijn invloed uitgebreid. Elke keer spreken de westerse landen hierover hun afkeuring uit, maar tot meer dan enkele sancties leidt dit niet. Volgens Kempe is er meer nodig om Poetin daadwerkelijk af te schrikken. De westerse landen moeten van hun appeasement-politiek afstappen en in plaats daarvan hardere eisen aan Poetin stellen.

 

Foto: Flickr/Dmitry Dzhus

 

Laatste update: 03-12-2018

partners
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.