Europa
Nieuwe uitdagingen op de Balkan

Europa moet de landen op de Balkan niet vergeten, aldus Vessela Tcherneva, ondanks de relatieve politieke stabiliteit sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw.

 

Waar de regio niet meer wordt gekenmerkt door hevig geweld, zijn er nog wel problemen: zwakke economieën, verlies aan vertrouwen in de politiek en toenemende etnische spanningen. De EU heeft de aandacht verschoven naar Oost-Europa en het Midden-Oosten, waardoor Rusland zijn invloed op de Balkan heeft kunnen vergroten. Om de stabiliteit in de regio te handhaven zal de EU meer moeten investeren in de regio en harder optreden tegen ondemocratische stromingen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-10-2017

Is er toekomst voor de Tories?

De Conservative Party in Engeland kampt met slecht leiderschap, interne verdeeldheid en een gebrek aan visie, maar volgens Peter Kellner is er een fundamenteler probleem.

 

De partij is de afgelopen decennia sterk vergrijsd, er is weinig aanwas van jonge mensen en het ledenaantal neemt gestaag af. De partij lijkt het contact met de jongere kiezer kwijt te zijn in een periode waar juist leeftijd de grote scheidslijn is in de Britse politiek. Zo waren jongeren bij het referendum over uittreding uit de EU overwegend tegen Brexit, terwijl ouderen voor stemden. Is de partij in staat, nu het meer een schip zonder schipper op zee is, om zichzelf opnieuw uit te vinden?

 

Foto: Flickr/Number 10

 

Laatste update: 12-10-2017

Russische verjaardag: protest tegen Poetin

Op zaterdag 7 oktober werd er in verschillende Russische steden geprotesteerd tegen Poetin. Wabke Waaijer, van Raam op Rusland, schetst een beeld van de demonstranten en hun doelen.

 

De protesten op de verjaardag van Poetin waren minder massaal dan de voorgaande protesten. Bij demonstranten heerst de angst dat Rusland vanwege zijn annexatie van de Krim gehaat wordt in het buitenland, dat Poetin de Russen neerzet als ‘achterlijke’ en dat de subtiele propaganda van Poetin verdere protesten in de kiem smoort. Desalniettemin klonken er voorzichtig positieve geluiden: ‘ik denk dat er langzaam maar zeker iets aan het veranderen is in ons land’. Anderzijds klonk er de gewoonlijke negatieve ondertoon: ‘als Navalny meedeed zou ik waarschijnlijk op hem stemmen, maar de kans is groter dat ik niet ga stemmen. De uitslag staat immers toch al vast’.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 12-10-2017

Het EU migratiebeleid: ethiek vs politiek

In 2015 vocht Merkel nog iedere kritiek op haar migratiebeleid vurig aan, maar van die passie is weinig meer over en ze lijkt tot inkeer te komen, schrijft Cameron Abadi voor Foreign Policy.

 

Het is september 2015 als Merkel haar standpunt verdedigt ten aanzien van de migratiecrisis: “als we ons moeten excuseren voor het laten zien van een vriendelijk gezicht gedurende een tijd van crisis, dan is dit land niet langer mijn land”. Merkel was zich bewust van het morele plichtsbesef en van de democratische waarden die Duitsland behoorde uit te dragen, maar in september 2016 lijkt ze terug te komen op die woorden. “Niemand wil een herhaling van die situatie, ikzelf ook niet”, sprak Merkel over de duizenden vluchtelingen die werden toegelaten. Desalniettemin liet ze in juli van dit jaar weten dat haar standpunt ten aanzien van de migratiecrisis niet is veranderd. Het leverde een tegenstrijdigheid op die volgens migratie-experts onhoudbaar is: enerzijds geen maximum stellen aan het aantal vluchtelingen, anderzijds geen herhaling van 2015. 

 

Foto: Flickr/Christliches Medienmagazin pro

 

Laatste update: 09-10-2017

Trumps Amerika: wel of geen toenadering?

Is de macht van Amerika vervangbaar? Dr. Leslie Vinjamuri schetst voor Chatham House de mogelijkheden en gevolgen van het ‘Amerika first’-beleid voor Europa. Tot dusver

 

hebben Europese leiders verschillende manieren bedacht om de schadelijke gevolgen van Trumps nationale strategie te reduceren. Net als Theresa May hebben enkele Europese leiders na bekendmaking van Trumps beleid zich gewend tot de VS en gevraagd om blijvende toegang tot de markt. Vele gingen daarbij uit van het zogeheten ‘first mover advantage’: verzekering van toegang tot de Amerikaanse markt om marktvoordeel te behouden ten opzichte van andere Europese landen. Angela Merkel zocht daarentegen geen toenadering tot de VS en creëert op deze wijze kansen voor China om een sterkere bondgenoot te worden van Europa. Het antwoord op de eerder gestelde vraag hangt dus af van de wereldleider aan wie je de vraag stelt.

 

Foto: Flickr/Number 10

 

Laatste update: 05-10-2017

Beter een goede buur dan een verre vriend

Onder de leiding van Recep Tayyip Erdoğan heeft Turkije een meer autoritaire weg ingeslagen. Marc Pierini zet voor Carnegie Europe uiteen hoe de EU hierop moet reageren.

 

Hij ziet dat er momenteel twee kwesties spelen die de relatie tussen Europa en Turkije frustreren: de, terechte, bevriezing van de toelatingsgesprekken tot de EU en het dreigement vanuit Ankara om de grote stroom migranten uit Syrië vrije doortocht te geven. De lidstaten moeten volgens Pierini op het gebied van economische samenwerking, de mensenrechtensituatie in Turkije, terrorismebestrijding en de boodschap van de EU aan het Turkse volk heldere doelen zetten om de relatie tussen de EU en Turkije te verbeteren.

 

Foto: Public Domain Pictures

 

Laatste update: 02-10-2017

Baken van Europese stabiliteit onder druk

Met de komst van Alternative für Deutschland (AfD) in de Bundestag heeft Duitsland, dat werd gezien als de Europese stabilisator, een anti-EU oppositie. Dat schrijft Daniela Schwarzer voor Project Syndicate.

 

Duitsland is evenals de andere Europese landen niet immuun voor politieke fragmentatie. Het buitenlands beleid van Duitsland zal nu ook mede worden bepaald door de nieuwe rechts-populistische partij. Dat brengt Merkel echter niet persé in een slechte positie. Uit Duitse peilingen blijkt dat de dreiging door terrorisme belangrijker wordt gevonden dan het migratieprobleem, hetgeen Merkel werd verweten en de winst van AfD mede verklaarde. Door een coalitie te vormen die zich hoofdzakelijk met dit probleem bezighoudt, kan Merkel wellicht het tij keren.

 

Foto: Flickr/Makrus Spiske

 

Laatste update: 28-09-2017

Catalaanse Ďrevolutieí: mythologisering?

De Spaanse staat zou de democratie in Catalonië bedreigen, maar volgens Francisco de Borja Lasheras, commentator voor de European Council on Foreign Relations, wordt dit verhaal gemythologiseerd.

 

Lasheras legt enkele fabels over de Catalaanse onafhanklijkheidsstrijd onder de loep en maakt vervolgens een vergelijking met andere Europese landen. Hij stelt dat de dynamiek van het Catalaanse debat vergelijkbaar is met de debatten over populisme elders in Europa. “Having grown up in the Basque Country during the years of ETA’s murderous rampage, I see some unsettling similarities in today’s hate speech, stigmatizing of dissent, and the shaping of polarised political blocs in Catalonia, polarizing politics which now threaten to spread to the rest of the country”, aldus Lasheras.

 

Foto: Flickr/Joan Campderrós-i-Canas

 

Laatste update: 28-09-2017

Wie gaat er met Merkel regeren?

De Duitse verkiezingen verliepen exact zoals iedereen vooraf voorspelde. Saai? Nee, aldus de analyse van zondag in Stratfor. Zes partijen hebben de kiesdrempel gehaald.

 

Nog nooit was de Bondsdag zo gefragmenteerd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog als nu. Op rechts verloor het CDU stemmen aan het populistische AfD en de liberale FDP en op links verloor de SPD, die zijn slechtste naoorlogse verkiezingsresultaat behaalde, zetels aan de Groenen en het socialistische Die Linke. Vanaf vandaag begint het vormen van een coalitie, maar makkelijk wordt het niet. Nu de SPD niet wil, zal Merkel op een andere manier aan een meerderheid moeten komen.

 

Foto: Flickr/Markus Spiske

 

Laatste update: 25-09-2017

Wie gaat als eerste door het stof?

De relatie tussen Duitsland en Turkije bevindt zich al enige tijd beneden het vriespunt. Lisa Sawyer Samp en Jeff Rathke beschrijven in hun artikel voor War on the Rocks waarom

 

de band tussen de twee landen op breken staat en hoe het nu verder moet. In de aanstaande verkiezingen in Duitsland wordt door Angela Merkel, maar ook door andere partijen, gebruik gemaakt van het anti-Turkse sentiment bij het Duitse electoraat. Daarbij vergeten ze echter dat Duitsland en Turkije sterk met elkaar verbonden zijn, zowel op economisch als op militair gebied, ondanks de kleine pesterijen over en weer.

 

Foto: Flickr/campact

 

 

Laatste update: 21-09-2017

De noodzaak van een Frans-Duits EU-beleid

“Berlin and Paris need to quickly assess whether they share a common vision for Europe and its place in the new world order”, dat schrijft Pierre Vimont voor de Europese politieke denktank Carnegie Europe.

 

De aanstaande federale verkiezingen in Duitsland worden door de Fransen gezien als een volgende fase in de Frans-Duitse samenwerking met als doel: de hervorming van de EU. Op zichzelf is dit scenario niet nieuw, het Frans-Duitse partnerschap heeft altijd een duidelijke rol gespeeld in de EU, maar gezien de interne destabilisatie van EU en het feit dat Europa een rol van betekenis wil hebben in de nieuwe wereldorde, is een Frans-Duitse samenwerking meer dan noodzakelijk. Aan Merkel en Macron de moeilijke taak om de EU te hervormen tot een progressieve Unie, die kan rekenen op bijval van de Europese burgers. 

 

Foto: Flickr/European Council

 

Laatste update: 18-09-2017

Handreiking van Poetin

Fredrik Wesslau vraagt zich voor de European Council on Foreign Relations af waarom Poetin VN-troepen in Oekraïne wil stationeren. Is het een valstrik?

 

Het lijkt alsof Rusland zijn greep op de Donbass-regio vrijwillig opgeeft, maar het voorstel heeft weinig om het lijf. Het zou namelijk niet om een volledige interventiemacht gaan. Daarnaast biedt dit voorstel Poetin de mogelijkheid om zijn vredelievende kant te laten zien. Toch moet het Westen deze handreiking, onder sterke voorwaarden, aannemen: het opent de mogelijkheid tot verdere de-escalatie van het conflict, zeker als het Westen hoger inzet dan Poetin voorstelt.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 14-09-2017

Polen en Hongarije: zorgenkinderen van EU

Met het tarten van de Europese waarden door de regeringen van Polen en Hongarije lijkt een Europese waardencrisis dichterbij dan ooit. De Europese Commissie heeft al meerdere

 

keren beide landen op het matje geroepen, maar heeft na goedkeuring van het Europees Parlement besloten om de druk verder op te voeren. Volgens Heather Grabbe en Stefan Lehne, auteurs van het artikel ‘Defending EU Values in Poland and Hungary’, is de autoritaire trend van Polen en Hongarije een grotere bedreiging voor de EU dan de Brexit, omdat beide landen de grondslagen van de Unie ondergraven. Volgens de auteurs zullen Polen en Hongarije alleen de druk voelen als alle EU-lidstaten hieraan bijdragen.

 

Foto: Flickr/alex.ch

 

Laatste update: 11-09-2017

Waar blijft het Europese migratiebeleid?

In haar serie Judy Asks laat Judy Dempsey verschillende experts op het gebied van migratie aan het woord. Zij proberen de vraag te beantwoorden waarom er nog geen duidelijk Europees migratiebeleid is.

 

Al een aantal jaar heeft de Europese Unie namelijk een migratieprobleem. Vluchtelingen, die uit Afrika en het Midden-Oosten via de Middellandse Zee of Turkije Europa binnen komen, zwerven ongeregistreerd door de EU of zitten maanden vast in kampen. Hoewel verschillende lidstaten verschillende belangen hebben en verschillende oplossingen prefereren, streven zij alle wel naar een oplossing van het probleem.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-09-2017

Populisme in Polen

Jaqueline Westermann bespreekt voor ASPI/The Strategist het populisme in Polen. De gebeurtenissen in Polen bieden belangrijke lessen voor andere landen die te maken hebben met populisme en nationalisme.

 

Na de verkiezingsoverwinning van PiS bleken veel Polen niet veel op te hebben met de retoriek en wetgeving door de partij, en werden de grenzen aan populistische politiek zichtbaar

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 31-08-2017

De achilleshiel van Poetin

Poetins regime is zwakker dan het lijkt, stelt Anders Åslund voor Project Syndicate. De belangrijkste hoeksteen van zijn macht, cliëntelisme, wordt nu zelfs de grootste bedreiging voor de

 

Russische president. De belangrijkste steunpilaren stallen hun vermogen namelijk steeds meer in het buitenland, omdat ze in Rusland zelf geen geloofwaardige eigendomsrechten genieten. Vooralsnog is dat vermogen veilig voor de westerse sancties, maar wanneer landen als de VS en het VK meer inzicht in en invloed krijgen op dat geld, kunnen ze Poetins vertrouwelingen, en daarmee hun steun aan hem, direct raken.

 

Foto: Kremlin.ru

 

Laatste update: 24-08-2017

Zapad: dreiging of hysterie?

Rusland draagt een tegenstrijdige boodschap uit, schrijft Keir Giles voor Chatham House: aan de ene kant intimideert Rusland het Westen met dreigende taal, terwijl het tegelijkertijd angst

 

voor Russische militaire dreiging afdoet als ‘hysterie’ en 'Koude Oorlogstaal’. Giles gebruikt de vierjaarlijkse militaire oefening Zapad (‘West’) ter illustratie van zijn betoog.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 17-08-2017

Russisch roulette gaat mis

In dit stuk van de New York Times analyseert David E. Sanger het verslechteren van de Amerikaans-Russische verhouding. Het besluit van het Amerikaanse congres om de sancties tegen

 

Rusland aan te scherpen is in Moskou niet in goede aarde gevallen. President Poetin reageert met het wegsturen van 755 Amerikaanse diplomaten. Poetins gok op een betere verhouding met Trump in het Witte Huis heeft slecht uitgepakt: een overweldigende meerderheid stemt in het congres in met sancties wat aantoont dat de relatie de komende jaren verder onder druk zal komen te staan.

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 31-07-2017

Climax van Catalaanse queeste

The Economist analyseert de laatste ontwikkelingen in de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid. De regio geniet al langere tijd aanzienlijke autonomie binnen de Spaanse

 

democratie, maar de Catalaanse president Puigdemont wil meer. Recentelijk initieerde hij een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid van Madrid dat zou moeten plaatsvinden op 1 oktober 2017. De Spaanse president Rajoy is niet van plan om een van de welvarendste regio’s binnen zijn staat te verliezen en is fel tegen het voorgestelde referendum. Puigdemont speelt hoog spel: er is absoluut geen garantie op een nationalistische overwinning en zijn referendum heeft juridisch gezien geen poot om op te staan. Waar eindigt dit?

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 25-07-2017

Poolse democratie onder vuur

‘De democratie in Polen is in gevaar’, zo constateerde Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie. Rick Lyman biedt in The New York Times een analyse van de

 

ondemocratische ontwikkelingen die een groeiende kloof tussen Warschau en Brussel veroorzaken. Onder leiding van Jaroslaw Kaczynski heeft de rechts-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid al een aantal wetten doorgevoerd die de democratie ondermijnen. Nu ligt er een wetsvoorstel op tafel dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen ernstig zou beschadigen. Het is de vraag of  de Poolse oppositie en de Europese Unie iets kunnen doen om het antidemocratische tij in Polen te keren.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 20-07-2017

Tweede ronde, nieuwe kansen?

Vandaag is de tweede ronde van de Brexit-gesprekken gestart. The Guardian beschrijft de lastige onderwerpen die op tafel liggen, onder andere de rechten van burgers,

 

financiële verplichtingen en de Ierse grens zijn onderwerpen die uitgebreid aan bod zullen komen. Maar de meeste aandacht gaat waarschijnlijk uit naar het Europese Hof van Justitie. Theresa May heeft aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk de rechtsmacht van het Hof van Justitie na de Brexit niet meer accepteert. Eventuele geschillen over de rechten van EU-burgers wil May laten behandelen door Britse rechtbanken, iets waar de EU zich absoluut niet in kan vinden. 29 maart 2019 is de datum dat de Britten de Europese Unie verlaten, maar (zicht op) een overeenkomst is er nog lang niet.

 

Foto: Flickr

 

Laatste update: 17-07-2017

Macrons invloed op de Donbass-regio

Voor Carnegie Europe beschrijft Fabrice Pothier de rol die de nieuwgekozen Franse president Macron kan spelen bij het beëindigen van het conflict in de Dobass-regio in Oekraïne.

 

Op 11 februari 2015 stemden Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in met de Minsk II-akkoorden. Twee en half jaar later is de situatie in Oost-Oekraïne echter nog steeds niet verbeterd, en nemen de gewelddadigheden van Russische zijde weer toe. Pothier is van mening dat Macron Poetin ervan moet overtuigen dat hij zijn Europese buur steunt en Europa bereid is meer sancties in te stellen als Rusland de Minsk-akkoorden niet naleeft.

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 13-07-2017

Onrust in BosniŽ

Poetin probeert al jaren de volgens hem ‘grootste geopolitieke ramp van de twintigste eeuw’, de val van de Sovjet Unie, terug te draaien. Het Hudson Institute beschrijft de acties die

 

Poetin in dit kader al heeft ondernomen en hoe hij nu slim inspeelt op de onrust in Bosnië-Herzegovina. Bosnië heeft te maken met de heropleving van de separatistische retoriek van de Bosnische Serviërs in de Srpska Republiek. Poetin steunt de Serven in de Srpska Republiek  en voedt zo het separatistische sentiment. Dit terwijl de betrokkenheid van Amerika en de EU in de regio juist afneemt. Volgens het Hudson Institute doet de VS hier echter niet verstandig aan, en moet het land de verdere inmenging van de Russen en daarmee de destabilisatie van de Balkan koste wat kost voorkomen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-07-2017

Geen plan B voor Cyprus?

Sinds 28 juni worden in het Zwitserse Crans pogingen gedaan het conflict tussen de Grieks- en Turks-Cyprioten op te lossen, maar wat als dit niet lukt? Voor Carnegie Europe beschrijft

 

Thomas de Waal het gevaar dat kan ontstaan als de onderhandelingen spaak lopen. De kans bestaat dat dan de vredesmacht van de Verenigde Naties wordt teruggetrokken uit Cyprus. Het vacuüm dat de VN achterlaat kan worden opgevuld door de Europese Unie of door Turkije. De EU moet voorkomen dat het Turkse deel van Cyprus in handen valt van Turkije. De EU dient een plan B te creëren dat, als de onderhandelingen mislukken,  er voor zorgt dat de Turks-Cyprioten zich verbonden blijven voelen met de EU.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Laatste update: 05-07-2017

Carrots&Sticks

In NATO Review analyseren twee Finse experts de manier waarop Finland omgaat met Russische hybride tactieken. Ze behandelen een aantal casussen waarbij Rusland met zowel

 

‘carrots’ als ‘sticks’ Finland probeerde te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het strategische gebruik van energiebeleid. Welke lessen kan Europa leren van de Finse ervaringen, en de Finse reactie?

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 29-06-2017

Grensoverschrijdend veiligheidsbeleid

De Sahel, de woestijnregio tussen Noord- en Centraal-Afrika, speelt geen politieke hoofdrol op het internationale toneel. Toch, zo betoogt Isaac Kfir in The Strategist, beseft de

 

Europese Unie dat deze regio cruciaal is voor Europese veiligheid. De Unie wil radicaal islamitisch terrorisme en grote migratiestromen bij de wortels aanpakken en is voortvarend aan de slag gegaan met het opzetten van grensoverschrijdend defensie- en veiligheidsbeleid voor regio´s als de Sahel. Nieuwe fondsen en nieuwe structuren krijgen de kans nu dwarsligger Groot-Brittannië weg is en de EU hernieuwd momentum in handen heeft.

                                                

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 26-06-2017

Brexit: een Britse obsessie

Ongeveer een jaar nadat de Britten kozen voor de Brexit zijn de onderhandelingen van start gegaan. In The Guardian analyseert Natalie Nougayrède het vertrek van de Britten en

 

de huidige omstandigheden binnen de Europese Unie. Nougayrède stelt dat de EU zich helemaal niet focust op de Brexit, maar op het versterken van de EU door verdere integratie en samenwerking. De Brexit is een Britse obsessie, geen Europese. Langzaam herleeft het optimisme weer in de EU-staten en na jaren van crisis klimmen zij weer uit het dal. De Britten zullen zich hier bewust van moeten zijn, willen zij de onderhandelingen tot een goed einde brengen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 19-06-2017

Boomerang-effect bedreigt vluchtelingen

De migratiestroom vanuit Libië zal in 2017 meer slachtoffers eisen dan vorig jaar. Stuart A. Thompson en Anjali Singhvi schrijven in The New York Times over de wrange paradox

 

die de vluchtelingenproblematiek op de Centrale Mediterrane Route kenmerkt: nieuwe strategieën die het aantal migrantenslachtoffers moeten inperken blijken een averechts effect te hebben. Maatregelen als dichter bij de Libische kust patrouilleren en het vernielen van houten smokkelaarsboten hebben mensenhandelaren louter aangespoord tot nieuwe methodes die de vluchtelingen aan nog meer gevaar blootstellen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 15-06-2017

Mayís bluf en de Brexit

Robin Niblett beschrijft voor Chatham House hoe de uitslag van de Britse verkiezingen de Brexitonderhandelingen kan beïnvloeden. May’s mislukte bluf heeft haar autoriteit en

 

momentum danig geschaad. Jeremy Corbyn is met zijn Labourpartij de morele winnaar van de verkiezingen. De nieuwe machtsverhoudingen geven de Britse onderhandelingsinsteek een pragmatischer karakter. Er zal gestreefd worden naar de ‘jobs-first Brexit’ die Labour propageert. De vraag is hoe de Europese lidstaten, die juist met herwonnen zelfvertrouwen bij de onderhandelingstafel aanschuiven, hier tegenover staan.

 

Foto: Public Domain Pictures

 

Laatste update: 12-06-2017

Trumps tweets en Europese defensie

Na jarenlang discussiëren heeft de Europese Unie een plan gepresenteerd dat miljarden investeert in de Europese verdediging. Jacopo Barigazzi en Harry Cooper zetten in POLITICO dit plan uiteen.

 

Het doel is het versterken van de gefragmenteerde Europese defensie-industrie. Het plan komt in een tijd waarin de Amerikaanse president Donald Trump kritiek uitte op de NAVO en Angela Merkel opriep tot een meer zelfstandige Europese Unie. Natuurlijk is er ook kritiek gekomen op het plan, want alleen als alle Europese lidstaten zich er volledig voor inzetten kan het een succes worden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 08-06-2017

Macrons momentum

De verkiezing van president Macron heeft de Europese Unie hernieuwd momentum gegeven. Mark Leonard stelt in Project Syndicate dat Europese leiders echter niet te vroeg moeten

 

juichen. Macrons uitdagingen zijn groot en zijn werkelijke Europese ambitie is verregaand en ingrijpend. Om deze ambitie te realiseren zal de Franse president een middenweg moeten vinden tussen technocratie en populisme, twee stromingen die de recente geschiedenis van de EU hebben gedomineerd. Alleen als Macron de juiste balans vindt zal hij er daadwerkelijk in slagen om het Europese project een nieuwe slinger te geven.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 01-06-2017

Wat gebeurt er in MacedoniŽ?

Sarah Wilson Sokhey en Danilo Gjukovikj betogen in The Washington Post dat recente gebeurtenissen in Macedonië meer aandacht verdienen van het Westen. De verkiezingen in

 

2016 leverde geen van de deelnemende partijen een duidelijke meerderheid op. Dit zorgt sindsdien voor spanningen in de Macedonische politiek en samenleving. Het leidde zelfs tot massale vechtpartijen binnen en buiten het parlementsgebouw. De gebeurtenissen kregen in Europa minder aandacht door de Brexit en de Franse verkiezingen. Maar Europa en de wereld hebben volgens Wilson Sokhey en Gjukovikj wel baat bij een veilig Macedonië en zouden zich meer met de situatie moeten bemoeien.

 

Foto: Pixababy

 

Laatste update: 29-05-2017

Russische kijk op voortbestaan EU

Voor Carnegie Europe analyseert Kathrin Hille de Russische kijk op het voortbestaan van de Europese Unie. De EU krijgt met de Brexit en de aanhoudende terreur veel voor haar kiezen.

 

Ook is de relatie met Rusland verslechterd, onder andere door het Oekraïneconflict. De Russen zagen de positie die de EU innam in het Oekraïneconflict als verraad. In de Russische staatsmedia wordt de EU met regelmaat bespot. Het lijkt erop dat de Russen de EU liever zien verdwijnen, en de Brexit werd dan ook gezien als een kleine triomf. Hebben de Russen werkelijk baat bij een uiteengevallen EU?

 

Foto: Government of the Russian Federation

 

Laatste update: 24-05-2017

De Frans-Duitse comeback

De hoogtijdagen van de Europese integratie werden aangedreven door Frans-Duitse politici als Adenauer, Schmidt, Kohl en Mitterand. Paul Taylor betoogt in POLITICO dat de

 

verkiezing van Emmanuel Macron als president van Frankrijk de comeback van de Frans-Duitse alliantie kan betekenen. De twee belangrijkste lidstaten van de Europese Unie hebben nu namelijk leiders die een ideologisch enthousiasme voor het Europese project delen. Toch zijn er nog genoeg obstakels: belangrijke verschillen op het gebied van defensie en economie zullen overkomen moeten worden wil de Frans-Duitse revival echt plaatsvinden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 18-05-2017

Russische veiligheids-diensten in oorlog

Mark Galeotti betoogt in NATO Review dat de Russische veiligheidsdiensten in een politieke oorlog verkeren. Bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016 lieten de Russische

 

veiligheidsdiensten al zien dat zij een bedreiging kunnen vormen voor het Westen. Galeotti laat zien dat zij ook een gevaar kunnen zijn voor Rusland zelf. De afhankelijkheid van Poetin en de onderlinge concurrentie zorgen ervoor dat de veiligheidsdiensten vertellen wat het Kremlin wil horen. Poetin is hierdoor al meermaals foutief geadviseerd, zoals bij de interventie in de Donbass. Dat de Russische veiligheidsdiensten een gevaar kunnen vormen is zeker, maar voor wie is nog maar de vraag.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 15-05-2017

Relatie Turkije en de EU

Sinan Ülgen schrijft voor Carnegie Europe over de huidige relatie tussen Turkije en de Europese Unie. Jarenlang zag het er naar uit dat Turkije toe zou treden tot de EU, maar nu lijkt dit verder weg dan ooit.

 

Door de toetredingsonderhandelingen had de EU veel invloed op Turkije. Turkije gaat nu zijn eigen weg, een weg die nog gevaarlijk kan uitpakken voor de EU. Hoe is het zover gekomen, en wat kan de EU doen om nog enige invloed uit te oefenen op Turkije?

 

Foto: Public domain pictures

 

Laatste update: 15-05-2017

Balkan en EU: essentiŽle integratie

Mede door de migratiecrisis en de Servische flirt met Poetin is de relatie tussen de Balkan en de Europese Unie tegenwoordig zeer relevant. Robert D. Kaplan betoogt in The New York

 

Times dat volledige integratie van de Balkan in de EU van wederzijds belang is. Het zou de veiligheid in de regio bevorderen aangezien de EU-paraplu de etnische en territoriale geschillen van individuele Balkan-staten kan neutraliseren. De EU zou als ‘empire’ ook baat hebben bij inlijving van de Balkan door de geopolitieke breuklijnen van deze regio op te schuiven richting Turkije en Rusland.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 11-05-2017

Macron vs Hackers

Christopher Dickers schrijft voor The Daily Beast over hoe het team van de Franse presidentskandidaat Macron poogt om Russische hackers van zich af te houden.

 

De Russische hackersgroep ‘Fancy Bear’ wordt ervan verdacht in dienst te zijn van Vladimir Poetin en achter de aanvallen op Hillary Clinton te zitten tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Het team van Macron doet er alles aan om een soortgelijk scenario te voorkomen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-04-2017

Britse verkiezingen

De aankondiging van verkiezingen in Groot-Brittannië door premier Theresa May kwam voor velen onverwachts. Peter Kellner schrijft voor Carnegie Europe over het besluit van May.

 

Kellner stelt dat naast het feit dat May een duidelijk mandaat wil voor een harde brexit, er ook andere zaken meespelen. Zo zou de verkiezing gunstig zijn voor de conservatieve partij van May. Maar is dat wel zo?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 20-04-2017

Einde relatie?

The Economist richt zich na de aanval van Amerika op een Syrische luchtmachtbasis op de relatie tussen de VS en Rusland. Al lange tijd steunt Rusland het regime van Assad in Syrië.

 

De hoop van Rusland op een verbeterde relatie met de VS, die opbloeide tijdens de campagne van Trump, lijkt met deze nieuwe actie van de VS steeds meer een droom te worden. Hoe gaat het nu verder in deze gespannen relatie?

 

Foto: Flickr/zio fabio

 

Laatste update: 10-04-2017

Schotland is welkom

Josh Halliday schrijft in The Guardian over de toekomst van Schotland, mocht er besloten worden het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Parlementariërs van de EU, individuele lidstaten,

 

en regionale overheden, ook uit Spanje, hebben aangegeven dat Schotland met open armen zou worden ontvangen in het geval van een Scoxit.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-04-2017

Winst voor Le Pen, einde EU?

De volgende ronde in de Europese verkiezingen zijn de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Een verkiezing die het lot van de EU kan bepalen, schrijft Paul Taylor voor Politico.

 

Op dit moment staan anti-EU nationalist Marine Le Pen en pro-EU Emmanuel Macron boven aan in de peilingen. Mochten beiden inderdaad de tweede verkiezingsronde bereiken, dan worden de verkiezingen er één van pro versus anti-EU. Als Le Pen de uiteindelijke winnaar wordt, dan zal zij er alles aan doen Frankrijk terug te trekken uit de EU. En als Frankrijk gaat, gaat volgens Taylor ook de EU.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-04-2017

GeorgiŽ en de Europese Unie

Op 28 maart werd visum-vrij reizen naar de EU mogelijk voor Georgiërs. Een mijlpaal in de toenaderingspolitiek van zowel de Europese Unie als Georgië, schrijft Marciej Falkowski voor The Centre for Eastern Studies.

 

Maar zal dit ook het laatste zijn wat er te vieren valt als het om de integratie van Georgië in de Euro-Atlantische sferen gaat? Falkowski zet uiteen wat dit zou betekenen voor de toekomst van het land.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-04-2017

Winter is coming

Ishac Diwan vergelijkt de Arabische Lente met de zogenaamde ‘westerse winter’ in het online magazine Project Syndicate. Hij beschrijft de overeenkomsten tussen beide gebeurtenissen

 

waarbij de staande regeringen, die voornamelijk uit de elite bestonden, aan het wankelen werden gebracht door ‘het volk’. Met het sterk opkomende populisme in de Verenigde Staten en Europa lijkt het idee van een ‘westerse winter’ realiteit te worden.  

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-03-2017

De Brexit is begonnen

Een dag na de Brexit worden er al felle beschuldigingen geuit richting premier May. Francis Elliot, Bruno Waterfield and Fiona Hamilton schrijven in The Times over de zogenoemde

 

‘chantage’ die Theresa May tegen de Europese Unie gebruikt. In een brief aan Donald Tusk schreef May dat de Europese veiligheid een klap krijgt als er geen Brexit-deal zou komen. Dit leidde tot veel ophef in de internationale gemeenschap omdat men vindt dat veiligheid niet als onderhandelingstruc gebruikt zou mogen worden.

 

Foto: Flickr Jeff Djevet speedpropertybuyers.co.uk/

 

Laatste update: 30-03-2017

Duits-Franse defensiesamenwerking

Europa heeft een ‘New Deal’ nodig op het gebied van defensie, betoogt Claudia Major in dit artikel voor Carnegie Europe. Zij ziet hier een noodzaak maar ook een kans voor

 

samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. De reden voor deze noodzaak is het weer actueel worden van het belang van de NAVO en de druk die een van haar lidstaten, de VS, op deze organisatie uitoefent sinds Trump president is. Hierdoor is er meer druk dan ooit op Europeanen om externe bedreigingen ook zelfstandig aan te pakken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-03-2017

Een geopolitieke hersenkraker

In het licht van Brexitonderhandelingen kijken Adria Salvador Palau en Jon Roozenbeek, voor EuObserver, naar de afscheidingsbewegingen in Schotland en Spanje.

 

Beide landen hebben te maken met een roep om onafhankelijkheid, die verschillende gevolgen kan hebben voor de Europese en geopolitieke orde, volgens Salvador Palau en Roozenbeek. Want: wat is het belang van Rusland hierbij?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-03-2017

Angst is een vriend

Matthew Karnitschnig schrijft in Politico over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Hij stelt dat de angst voor een populistische winnaar uiteindelijk groter was dan angst voor de

 

islam. Brexit en Trump werden lange tijd gezien als fenomenen waarop PVV-leider Geert Wilders kon meeliften, maar uiteindelijk hebben de chaotische situaties in beide landen afschrikwekkend gewerkt. De Nederlandse kiezer heeft gekozen vóór het huidige politieke systeem en de Europese Unie.

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 21-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.