Internationale veiligheid
Hackt de VS raketten Noord-Korea?

Jeffrey Lewis schrijft voor Foreign Policy een kritisch stuk over de geruchten rondom de Noord-Koreaanse raketlanceringen. De veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten zouden

 

Noord-Koreaanse raketten hacken, om vervolgens de rakettesten te laten mislukken. Volgens Lewis zit de vork anders in de steel.

 

Foto: Pixabay

 

Laatste update: 20-04-2017

Terreur in Rusland

Ilan Berman schrijft in Foreign Affairs over de recente aanslag in Sint-Petersburg. Berman voorspelt dat deze aanslag nog maar het begin is van de terreur die Rusland de komende jaren

 

zal teisteren. Ongeveer 16% van de Russische bevolking is moslim en 33% van de buitenlandse strijders in het kalifaat komt uit Rusland en Centraal-Azië. De kans op terroristische aanslagen in Rusland wordt groter naarmate IS forse tegenslagen moet verduren in zijn ‘heilige oorlog’.

 

Foto: President of Russia

 

Laatste update: 07-04-2017

Cyberaanvallen

Voor RAND schrijven Christopher S. Chivvis en Cynthia Dion-Schwarz over waarom het zo moeilijk is een cyberaanval te stoppen, en waarom het nog moeilijker is er iets tegen

 

te doen. De moeilijkheid hiervan ligt in de moeite die het kost om vast te stellen waar een cyberaanval nou precies vandaan komt. Ook heeft zo’n aanval vaak onbedoelde gevolgen. Chivvis en Dion-Schwarz zetten deze en andere moeilijkheden uiteen. 

 

Foto: Flickr/Christiaan Colen

 

Laatste update: 04-04-2017

Nog meer referenda

Was 2016 het jaar van de soms controversiële referenda? Volgens Matt Peterson niet. Hij zet enkele aankomende referenda in The Atlantic uiteen.

 

Echter komen niet de vanzelfsprekende uitkomsten aan de orde. Peterson gaat in op enkele minder bekende referenda. Zo bespreekt hij Schotland, Nagorno-Karabakh en Catalonië. Volgens Peterson de moeite waard om in het oog te houden.

 

Foto: Flickr/Democracy Chronicles

 

Laatste update: 27-03-2017

De nieuwe strategische fase?

Robin Laird en Kenneth Maxwell, voor RealClearDefense, zien een nieuwe strategische fase aanbreken voor de wereld.

 

De uitdagingen waar vele strategische zekerheden en bondgenootschappen nu mee te maken hebben zijn volgens hun hier de aanleiding voor. Ze analyseren hoe  de VS met deze nieuwe strategische orde om moet gaan. Welke veranderingen staan  het land te wachten? 

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 27-03-2017

Peacekeeping en contra-terrorisme

In dit artikel voor het Center for Security Studies verdiept John Karlsrud zich in de combinatie van vredesmissies met contra-terrorismemissies. Hier is steeds meer vraag naar,

 

echter een combinatie van de twee geeft genoeg problemen, stelt Karlsrud. Wat zijn de consequenties als de VN-vredeshandhavers ook bij contra-terrorismemissies worden ingezet?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-03-2017

China als bemiddelaar

Tom Philips schrijft in The Guardian over de bemiddelende rol die China op zich heeft genomen in het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

 

China roept beide naties op elkaar niet langer te provoceren maar op zoek te gaan naar een diplomatieke oplossing: “Nuclear weapons will not bring security. The use of force is no solution. Talks deserve another chance. Peace is still within our grasp.” Welke rol speelt het Amerikaanse raketverdedigingssysteem ‘Thaad’ in de Chinese overwegingen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

Militaire zendingsdrang

Diplomatie, ontwikkelingshulp en civiele organisaties zijn cruciaal voor de preventie van conflict, stelt PAX-directeur Jan Gruiters. Hij wordt daarbij gesteund door 120 Amerikaanse generaals,

 

die deze week pleitten voor investeringen in ontwikkelingssamenwerking en diplomatie. Wat kan men hieruit concluderen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-03-2017

Een nieuw evenwicht

Dmitri Trenin bespreekt voor Carnegie Moscow Center de verhoudingen tussen de grote drie: de Verenigde Staten, Rusland en China. De afgelopen decennia werd het wereldtoneel

 

gedicteerd door de Verenigde Staten, gevolgd door het opkomende China. Nu lijkt er echter een breekpunt te ontstaan in deze wereldorde, mede door de interne strijd die zich binnen de Verenigde Staten afspeelt. De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Rusland lijken steeds verder uiteen te lopen, terwijl China en Rusland op meerdere niveaus een hechtere band hebben gecreëerd. Wellicht is de Pax Americana verleden tijd. 

 

Foto: Kremlin.ru

 

Laatste update: 06-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.