Verenigde Staten
VS en Noord-Korea

Vandaag (26 april) vindt er een briefing plaats van de volledige Amerikaanse Senaat over Noord-Korea. Dan De Luce en Paul McLeary schrijven voor Foreign Policy over deze ongewone zet van het Witte Huis.

 

De afgelopen maanden liepen de gemoederen tussen de VS en Noord-Korea hoog op. Dit leidde tot een groeiende vraag over de tactiek van het Witte Huis in zijn omgang met Noord-Korea. Bestaat er eigenlijk wel een tactiek? En waarom werd het nodig bevonden deze briefing te geven?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-04-2017

Wie is Trump?

Glenn Thrush en Mark Landler schrijven in The New York Times over het buitenlandbeleid van president Trump. Trump wordt door velen als ‘onvoorspelbaar’ neergezet en neemt

 

een houding aan waar diplomaten zich geen raad mee weten. Desondanks is zijn populariteit gestegen sinds zijn luchtaanval op de Syrische basis Al Shayrat. Eén ding is zeker: het buitenlands beleid van president Trump is een wereld van verschil met dat van kandidaat Trump.

 

Foto: Flickr/Gage Skidmore

 

Laatste update: 20-04-2017

Standvastige Trump?

In dit artikel gaat Clingendaels Ko Colijn in op de Amerikaanse raketaanval op de Syrische militaire basis Al-Shayrat. Wat kunnen we nu verwachten van de VS in Syrië? Was dit een

 

eenmalige aanval van de onvoorspelbare en impulsieve Trump? Of was dit het begin van een daadwerkelijk beleid voor Syrië van Trump? Colijn verkent beide scenario’s.

 

Foto: Flickr/U.S. Department of Defense

 

Laatste update: 13-04-2017

Bannon uit de Veiligheidsraad

Dan Merica en Jeremy Diamond schrijven voor CNN over de demotie van een van Trumps belangrijkste adviseurs, Steve Bannon. Bannon maakt geen deel meer uit van

 

de Nationale Veiligheidsraad. De aanpassing is vooral een overwinning voor H.R. McMaster, de nationale veiligheidsadviseur, die meer grip wil krijgen op de samenstelling van de raad. Achter de schermen wordt gespeculeerd over andere motieven om Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad te zetten. Zo zou hij aanvankelijk aan de raad zijn toegevoegd om Michael Flynn, die toen nationale veiligheidsadviseur was, in de gaten te houden.

 

Foto: Flickr/Gage Skidmore

 

Laatste update: 07-04-2017

Sisi in het Witte Huis

Op 3 april bezocht de Egyptische president Sisi het Witte Huis. Elissa Miller schrijft voor MENASource over dit bezoek en de verwachtingen ervan. Zowel Trump als Sisi hebben

 

gezegd elkaar te bewonderen. Sisi lijkt gretig om de bilaterale relatie tussen de VS en Egypte te versterken. Wat zijn de prioriteiten van de ontmoeting tussen Trump en Sisi?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-04-2017

Mattis in Jemen

Karen DeYoung en Missy Ryan schrijven in The Washington Post over het nieuwe beleid van het Witte Huis ten aanzien van de oorlog in Jemen. De Verenigde Staten speelden

 

onder Obama al een rol in het conflict, maar distantieerden zich van de harde praktijken van de coalitie bestaande uit de Golfstaten en Saoedi-Arabië. De regering van Trump, bij monde van minister van Defensie Mattis, wil een hardere en daadkrachtigere aanpak, een aanpak die de diplomatische betrekkingen met Iran zeer zal schaden.

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 27-03-2017

Adviezen aan Mattis

War on the Rocks begint weer met zijn column ‘For an audience of one’, met als doel direct commentaar en advies te geven aan de Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis.

 

Ditmaal is het de beurt aan Shawn Brimley, Loren DeJonge Schulman en Mara Karlin. Zij geven de minister advies over het reilen en zeilen van het Pentagon.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-03-2017

Ontmoeting Merkel en Trump

In Foreign Policy staat de voor vrijdag geplande ontmoeting tussen Trump en Merkel in de spotlights. Charles Kupchan geeft beide leiders advies over hoe met elkaar om te gaan. Wat moet

 

Merkel benadrukken om Trump aan de kant van Duitsland te krijgen? En wat moet Trump vooral laten om de toekomst van het Westen veilig te stellen? Eén ding is zeker: het vinden van gemeenschappelijke grond is voor beiden van groot belang.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-03-2017

Defensiebudget VS

Brent Ramsey schrijft voor RealClearDefense over het defensiebudget van de VS. In vergelijking met andere westerse landen spendeert de VS veel aan zijn leger. 3,5% van het BNP

 

zou het land uitgeven aan defensie. Echter geldt ook voor de VS dat er in vergelijking met voorgaande decennia aardig is bespaard op defensie, wat er toch wel in heeft gehakt bij ‘ het duurste leger ter wereld’. Hoeveel zou er moeten worden uitgegeven om het Amerikaanse leger weer volledig up to date te krijgen?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

Omdenken?

Dit artikel voor The Atlantic van Eric Lui is een leuke exercitie ‘omdenken’. Lui stelt dat er op twee manieren kan worden gekeken naar het presidentschap van Donald Trump

 

en het effect ervan op de democratie. Men zou het kunnen zien als bedreiging voor de Amerikaanse republiek. Echter zou je ook kunnen stellen dat er in lange tijd niet zoveel publieke aandacht voor en participatie aan de politiek is geweest. Is dit een reden voor optimisme?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.