Europa
Macron vs Hackers

Christopher Dickers schrijft voor The Daily Beast over hoe het team van de Franse presidentskandidaat Macron poogt om Russische hackers van zich af te houden.

 

De Russische hackersgroep ‘Fancy Bear’ wordt ervan verdacht in dienst te zijn van Vladimir Poetin en achter de aanvallen op Hillary Clinton te zitten tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Het team van Macron doet er alles aan om een soortgelijk scenario te voorkomen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 26-04-2017

Britse verkiezingen

De aankondiging van verkiezingen in Groot-Brittannië door premier Theresa May kwam voor velen onverwachts. Peter Kellner schrijft voor Carnegie Europe over het besluit van May.

 

Kellner stelt dat naast het feit dat May een duidelijk mandaat wil voor een harde brexit, er ook andere zaken meespelen. Zo zou de verkiezing gunstig zijn voor de conservatieve partij van May. Maar is dat wel zo?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 20-04-2017

Einde relatie?

The Economist richt zich na de aanval van Amerika op een Syrische luchtmachtbasis op de relatie tussen de VS en Rusland. Al lange tijd steunt Rusland het regime van Assad in Syrië.

 

De hoop van Rusland op een verbeterde relatie met de VS, die opbloeide tijdens de campagne van Trump, lijkt met deze nieuwe actie van de VS steeds meer een droom te worden. Hoe gaat het nu verder in deze gespannen relatie?

 

Foto: Flickr/zio fabio

 

Laatste update: 10-04-2017

Schotland is welkom

Josh Halliday schrijft in The Guardian over de toekomst van Schotland, mocht er besloten worden het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Parlementariërs van de EU, individuele lidstaten,

 

en regionale overheden, ook uit Spanje, hebben aangegeven dat Schotland met open armen zou worden ontvangen in het geval van een Scoxit.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 10-04-2017

Winst voor Le Pen, einde EU?

De volgende ronde in de Europese verkiezingen zijn de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Een verkiezing die het lot van de EU kan bepalen, schrijft Paul Taylor voor Politico.

 

Op dit moment staan anti-EU nationalist Marine Le Pen en pro-EU Emmanuel Macron boven aan in de peilingen. Mochten beiden inderdaad de tweede verkiezingsronde bereiken, dan worden de verkiezingen er één van pro versus anti-EU. Als Le Pen de uiteindelijke winnaar wordt, dan zal zij er alles aan doen Frankrijk terug te trekken uit de EU. En als Frankrijk gaat, gaat volgens Taylor ook de EU.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 07-04-2017

GeorgiŰ en de Europese Unie

Op 28 maart werd visum-vrij reizen naar de EU mogelijk voor Georgiërs. Een mijlpaal in de toenaderingspolitiek van zowel de Europese Unie als Georgië, schrijft Marciej Falkowski voor The Centre for Eastern Studies.

 

Maar zal dit ook het laatste zijn wat er te vieren valt als het om de integratie van Georgië in de Euro-Atlantische sferen gaat? Falkowski zet uiteen wat dit zou betekenen voor de toekomst van het land.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 04-04-2017

Winter is coming

Ishac Diwan vergelijkt de Arabische Lente met de zogenaamde ‘westerse winter’ in het online magazine Project Syndicate. Hij beschrijft de overeenkomsten tussen beide gebeurtenissen

 

waarbij de staande regeringen, die voornamelijk uit de elite bestonden, aan het wankelen werden gebracht door ‘het volk’. Met het sterk opkomende populisme in de Verenigde Staten en Europa lijkt het idee van een ‘westerse winter’ realiteit te worden.  

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-03-2017

De Brexit is begonnen

Een dag na de Brexit worden er al felle beschuldigingen geuit richting premier May. Francis Elliot, Bruno Waterfield and Fiona Hamilton schrijven in The Times over de zogenoemde

 

‘chantage’ die Theresa May tegen de Europese Unie gebruikt. In een brief aan Donald Tusk schreef May dat de Europese veiligheid een klap krijgt als er geen Brexit-deal zou komen. Dit leidde tot veel ophef in de internationale gemeenschap omdat men vindt dat veiligheid niet als onderhandelingstruc gebruikt zou mogen worden.

 

Foto: Flickr Jeff Djevet speedpropertybuyers.co.uk/

 

Laatste update: 30-03-2017

Duits-Franse defensiesamenwerking

Europa heeft een ‘New Deal’ nodig op het gebied van defensie, betoogt Claudia Major in dit artikel voor Carnegie Europe. Zij ziet hier een noodzaak maar ook een kans voor

 

samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. De reden voor deze noodzaak is het weer actueel worden van het belang van de NAVO en de druk die een van haar lidstaten, de VS, op deze organisatie uitoefent sinds Trump president is. Hierdoor is er meer druk dan ooit op Europeanen om externe bedreigingen ook zelfstandig aan te pakken.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 27-03-2017

Een geopolitieke hersenkraker

In het licht van Brexitonderhandelingen kijken Adria Salvador Palau en Jon Roozenbeek, voor EuObserver, naar de afscheidingsbewegingen in Schotland en Spanje.

 

Beide landen hebben te maken met een roep om onafhankelijkheid, die verschillende gevolgen kan hebben voor de Europese en geopolitieke orde, volgens Salvador Palau en Roozenbeek. Want: wat is het belang van Rusland hierbij?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 23-03-2017

Angst is een vriend

Matthew Karnitschnig schrijft in Politico over de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Hij stelt dat de angst voor een populistische winnaar uiteindelijk groter was dan angst voor de

 

islam. Brexit en Trump werden lange tijd gezien als fenomenen waarop PVV-leider Geert Wilders kon meeliften, maar uiteindelijk hebben de chaotische situaties in beide landen afschrikwekkend gewerkt. De Nederlandse kiezer heeft gekozen vóór het huidige politieke systeem en de Europese Unie.

 

Foto: Flickr/Minister-president Rutte

 

Laatste update: 21-03-2017

Oekra´ne vs. Rusland

Op de achtergrond van het bezoek van Merkel aan de VS speelt het conflict tussen Oekraïne en Rusland, schrijft Gwendolyn Sasse voor Carnegie Europe. Afgelopen week vond een

 

voorbereidende zitting plaats bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Oekraïne heeft Rusland gedaagd over de schending van de soevereiniteit door Rusland van Oekraïens grondgebied. Een zaak die belangrijker is dan je zou denken, volgens Sasse. Hoe kan Oekraïne de zaak gebruiken in zijn voordeel?

 

Foto: Wikipedia

 

Laatste update: 16-03-2017

Oproep tot een pan-Europese dialoog

Welke lessen biedt de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) uit de jaren ’70 voor de hedendaagse Europese veiligheid? Laurien Crump analyseert in de laatste editie van Atlantisch Perspectief

 

aan de hand van archiefonderzoek in hoeverre de CVSE aanknopingspunten kan verschaffen op dit thema.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 06-03-2017

Het Finse verzet

De inmenging van het Kremlin in verkiezingen lijkt niet bij die in de VS te stoppen. Reid Standish schrijft voor Foreign Policy over het enige land dat zich lijkt te kunnen verzetten tegen

 

deze aanval van desinformatie en propaganda. Finland blijkt hier verassend goed mee om te kunnen gaan. Een initiatief van de Finse regering om haar ‘public policy’-beleid te hervormen lijkt goed te werken. Waarom lukt dit juist in Finland?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

Merkel en May

In Politico zetten Tom McTague en Janosch Delcker de Britse premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegenover elkaar. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de

 

twee vrouwelijke leiders valt er niet te spreken van een warme vriendschap. Merkel heeft zich zeer star opgesteld als het op de onderhandelingen rond de Brexit aankomt, een houding waar May zich voorlopig geen raad mee weet.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.