Midden-Oosten & Noord-Afrika
Zes jaar oorlog in SyriŽ

Na zes jaar oorlog maakt Frederic C. Hof voor SyriaSource de balans op voor Syrië. De huidige situatie biedt weinig ruimte voor optimisme. Assad staat op het punt de overwinning te

 

claimen, hoewel het land is geruïneerd. Toch gelooft Hof nog in de veerkracht van het Syrische volk en hij ziet in de toekomst zelfs de redding voor het land in een legitiem bestuur. Syrië heeft daarbij wel hulp nodig van bovenal de VS, stelt Hof.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 21-03-2017

ĎWindow of opportunityí

Neil Quilliam, van denktank Chatham House, ziet weinig in het beleid van het Westen in Syrië van de afgelopen 6 jaar. Als er al sprake was van een coherent beleid, heeft het volgens hem gefaald.

 

Het Westen kan echter nog een positieve draai geven aan een regeling tussen de strijdende partijen, door te leren van de fouten de afgelopen zes jaar. Nu is echter wel de laatste kans voor het Westen, aldus Quilliam.

 

Foto: Flickr/SyriaFreedom

 

Laatste update: 16-03-2017

Schaduwoorlog?

De pogingen van het Witte Huis om Iran politiek te isoleren zouden wel eens verkeerd uit kunnen pakken voor de pogingen tot vrede in Syrië, schrijft Adam Weinstein voor IranInsight.

 

Volgens hem zou de VS eerst het einde van het offensief in Mosul moeten afwachten voordat het land actieve pogingen gaat doen de Russisch-Iraanse relatie te ondermijnen. De Amerikanen kunnen een ‘schaduwoorlog’ met Iran nog vermijden.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 13-03-2017

Verzoening?

Shehab al-Makahleh schrijft voor The Atlantic Council over de samenkomst op 29 maart van de  Arabische Liga in Jordanië. Er lijkt druk te worden uitgeoefend op de Liga om ook de

 

Syrische president Assad uit te nodigen. Al-Makahleh ziet zes uitdagingen voor de Jordaanse Koning in zijn poging de Liga weer te verenigingen nadat zij Syrië zes jaar geleden uitsloot van deelname. Welke uitdagingen zijn dit?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-03-2017

Diplomatiek offensief

Bruce Riedel schrijft voor Brookings over het ‘diplomatieke offensief’ dat Saoedi-Arabië momenteel onderneemt. Zowel de 81-jarige koning als de minister van Buitenlandse Zaken is op

 

een missie om de diplomatieke relaties van het land te verbeteren. Voornamelijk in Irak en in Azië worden de nodige oliedeals gesloten om de positie van Saoedi-Arabië op de wereldmarkt aanzienlijk te verbeteren. De Iraanse regering zal hier ongetwijfeld minder blij mee zijn.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 02-03-2017

Hezbollah profiteert in SyriŽ

In The National Interest schrijven Colin P. Clarke en Chad C. Serena over de rol van Hezbollah in de Syrische Burgeroorlog. Deze ‘verzetsgroep’ profiteert van het conflict in Syrië

 

omdat nieuwe rekruten ervaring op kunnen doen in een nieuw oorlogsgebied, voor Hezbollah tegen nieuwe tegenstanders. De samenwerking met de regering van Iran, het Syrische regime en Rusland biedt Hezbollah kansen op een expansie van zijn invloedsfeer. Hoewel Hezbollah in Syrië tegen Islamitische Staat vecht, is deze nieuwe coalitie zeer zorgelijk voor het Westen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-01-2017

Geen politieke transitie voor SyriŽ

Rachel Ansley schrijft voor New Atlanticist over de Syrische vredesbesprekingen in Astana. De uiteindelijke wapenstilstand zorgt ervoor dat Assad voorlopig nog aan de macht blijft

 

maar dit is niet het meest belangrijke van de deal. Twee analisten van de Atlantic Council betogen dat het akkoord vooral belangrijk is omdat nu duidelijk is dat volgens de belangrijkste spelers aan de onderhandelingstafel een politieke oplossing niet meer mogelijk is. Bovendien is deze wapenstilstand, voor het eerst, een afspiegeling van de werkelijke machtsverhoudingen, vooral door de overeenstemming tussen Turkije en Rusland op enkele fundamentele punten.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 30-01-2017

Het Vijfde Korps

Syrië kampt momenteel met een tekort aan militairen. Assad heeft gekozen voor een onorthodoxe oplossing, schrijft Abdulrahman al-Masri voor SyrianSource. Het korps dat

 

bekend staat als The Fifth Corps werft bijvoorbeeld onder deserteurs. Door een maandelijks salaris te bieden en een juridische regeling in plaats van vervolging weet het deze mensen weer voor zich te winnen. Hiermee probeert het regime zijn tekort aan hulptroepen snel op te heffen. Deze tactiek maakt duidelijk dat het Syrische leger in slechte staat verkeert.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 16-01-2017

Een Iran zonder Rafsanjani

Op 8 januari overleed Ayatollah Rafsanjani, voormalig president van Iran. Shahir Shahidsaless schrijft voor de Atlantic Council over de man die jarenlang het boegbeeld van Iran is geweest,

 

een icoon van de Islamitische Revolutie van 1979.

Rafsanjani was een controversieel figuur, die met zijn relatief liberale visie Iran probeerde te ‘moderniseren’ en de banden met de Verenigde Staten probeerde aan te halen. Tot aan zijn dood bleef hij de uitgesproken leider van het kamp van de gematigden. Welke weg zal Iran inslaan na de verkiezingen van 2017, zonder Rafsanjani? Wat zal dit betekenen voor het Iraanse politieke landschap?

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 12-01-2017

Een stabiel MENA?

Kunnen de Arabische staten van elkaar leren als ze pogen een stabiel model te vinden? Deze vraag stelt John B. Alterman in The Atlantic. Hierbij zou er niet moeten worden gezocht

 

naar één gemeenschappelijke factor, maar moet er juist naar de verschillen tussen de staten worden gekeken. Het experiment van de ene staat zal beter uitvallen dan de ander, maar de manier waarop ze van elkaar leren zou het pad voor de komende jaren moeten bepalen.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 09-01-2017

Maakt Trump een einde aan het conflict in SyriŽ?

Een einde aan het conflict in Syrië lijkt na jaren vechten nog steeds niet nabij. Met nog enkele dagen te gaan tot het aantreden van Trump als president van de VS zijn alle ogen op hem gericht.

 

Wat kan de nieuwe president doen om het Syrië-conflict zo snel mogelijk tot een einde te brengen? Frederic C. Hof, directeur van het Midden-Oostencentrum van de Amerikaanse Atlantic Council, geeft hem wat ongevraagd advies.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Laatste update: 05-01-2017

Irak na IS

De afgelopen paar jaar domineert de strijd tegen Islamitische Staat het wereldnieuws. Kimberly Dozier, een Senior National Security Correspondent bij The Daily Beast stelt de vragen:

 

wat gebeurt er in Irak als IS verslagen is? Hoe gaan de verschillende milities met fundamenteel verschillende ideeën en religies in harmonie met elkaar samenleven? Zal de steeds diepere polarisatie in de samenleving escaleren tot een groter conflict? De toekomst van Irak is er voorlopig een van vragen, de situatie blijft onzeker.

Foto: Flickr/DayDonaldson

 

Laatste update: 03-01-2017

Turkije en Rusland: vrienden in SyriŽ

Na de moord op de Russische ambassadeur in Ankara is de Turks-Russische relatie weer onderwerp van gesprek geworden. Kathy Gilsinan interviewde voor DefenseOne Steven A. Cook,

 

medewerker van The Council on Foreign Relations, over deze relatie. Volgens Cook is de toenadering tussen Turkije en Rusland een noodzakelijk kwaad voor Turkije. Zonder Rusland is het voor Turkije nagenoeg onmogelijk om effectief de eigen belangen in het Midden-Oosten te behartigen. De tijd zal uitwijzen wat de houdbaarheidsdatum van deze samenwerking is, aldus Cook.

 

Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 22-12-2016

De wereld na de val van Aleppo

Grozny, Dresden en Guernica, een aantal steden die beroemd zijn geworden door hun volledige verwoesting. Aleppo zal zich bij dit rijtje voegen. The Economist analyseert de betekenis van de totale

 

verwoesting van deze stad en hoe internationale verhoudingen komen te liggen nu Bashar al-Assad de touwtjes weer in handen krijgt. Hebben de westerse mogendheden hun waarden verloochend door deze humanitaire ramp te laten gebeuren? En is Vladimir Poetin de grote winnaar van dit geopolitieke spel?

 

Foto: Flickr/Chaoyue

 

Laatste update: 19-12-2016

IS en IsraŽl

Eind november vond er voor het eerst een confrontatie plaats tussen het Israëlische leger en een aan IS-gelieerde groepering, Jaysh Khalid bin al-Waleed. Aymenn Jawad Al-Tammi onderzoekt

 

wat de betekenis is van deze gebeurtenis. Voor een artikel in War on the Rocks interviewde hij verschillende betrokkenen. Zal Islamitische Staat zich in een nieuw conflict storten of was het incident in november een eenmalige botsing?

 

Foto: Flickr/Israel Defense Forces

 

Laatste update: 15-12-2016

Grote machten vechten in Jemen

In het armste land van het Midden-Oosten, Jemen, woedt een gruwelijke oorlog. Michael Horton schrijft over de situatie in The National Interest. Verschillende machtige partijen bestrijden

 

elkaar met een enorm aantal wapens, terwijl de omstandigheden voor de Jemenitische bevolking continu verslechteren. Saoedi-Arabië, Iran, Houthi-rebellen, Britse en Amerikaanse wapenhandelaars, Al-Qaida en de Verenigde Arabische Emiraten: allemaal zijn ze betrokken bij het conflict.

 

Foto: Flickr/Ahron de Leeuw

 

Laatste update: 12-12-2016

Weinig toekomst in Egypte

Steeds meer Egyptenaren, waaronder veel jongeren, verlaten hun land om elders werk te zoeken, zo is te lezen in een artikel in Fanack Chronicle. De jeugd heeft weinig vertrouwen meer in de

 

regering. De huidige machthebbers pakken hun opponenten – meestal jonge Egyptenaren die hoop kregen door de revolutie in 2011 – hard aan. Momenteel viert Egypte het ‘jaar van de jeugd’. Het is echter de vraag of dit daadwerkelijk zal helpen de situatie in het land te verbeteren.

 

Foto: Flickr/Steve Rhodes

 

Laatste update: 08-12-2016

Als Aleppo valt

Francesco Belcastro schrijft in The National Interest over de strijd in Syrië. Volgens Belcastro zou de val van Aleppo grote invloed hebben op het conflict. Drie aspecten zijn belangrijk,

 

aldus Belcastro: hoe Aleppo valt, de verhoudingen met Turkije en wat er zal gebeuren in Raqqa. Hij gaat in op deze drie zaken en neemt hierbij een ander standpunt in dan doorgaans wordt ingenomen.

 

Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 01-12-2016

Samenwerken met Assad?

Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Donald Trump meerdere malen aangegeven heil te zien in samenwerking met de Syrische president Bashar al-Assad tegen IS. Daniel L. Byman analyseert

 

dit plan in zijn artikel voor Brookings. Hij geeft aan wat dit voor gevolgen zal hebben voor internationale verhoudingen in het Midden-Oosten en in hoeverre dit bij zal dragen aan het creëren van stabiliteit en het tegengaan van terrorisme. Is samenwerking met ‘de duivel’ een goed alternatief voor het moeizame Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten?

 

Foto: Kremlin

 

Laatste update: 24-11-2016

Tal Afar: slecht voorteken

In hun artikel in Foreign Policy schrijven Michael Knights en Matthew Schweitzer over de zorgelijke ontwikkelingen rond Mosul. Om aan te geven hoe complex de situatie rond dit

 

IS-bolwerk is, analyseren zij de problematiek rond de stad Tal Afar, die ten westen van Mosul ligt. In 2014 werden de Sjiieten uit de stad verjaagd door de IS-strijders. Inmiddels vechten deze zelfde Sjiieten onder de vlag van de Iraakse Popular Mobilization Forces (PMF). Wat zullen de consequenties zijn voor de aanval op Mosul als deze strijders een bloedbad in Tal Afar aanrichten?

 

Foto: Wikimedia

 

Laatste update: 21-11-2016

Succesvolle mediastrategie IS

Ondanks het feit dat de conventionele strijd tegen IS voorspoedig lijkt te verlopen publiceert NATO Review Magazine een artikel over de doeltreffende manier waarop IS

 

gebruikmaakt van (sociale) media. Het artikel, dat gebaseerd is op een langdurig onderzoek van de Australische denktank Info Ops HQ, veronderstelt dat IS de duidelijke winnaar is in de zogenaamde ‘content war’. Hoe heeft IS dit voor elkaar gekregen? En zal IS dit voortzetten na eventuele territoriale verliezen in het Midden-Oosten?

 

Foto: NATO Review Magazine

 

Laatste update: 17-11-2016

De patstelling in Jemen

In maart 2015 begon Saoedi-Arabië Operation Decisive Storm in Jemen. Deze militaire operatie om de Houthi’s uit Jemen te verdrijven, is volgens Michael Horton allerminst een succes.

 

In zijn artikel voor The Jamestown Foundation geeft Horton een uitgebreide analyse van het conflict. Hij concludeert dat de Saoedische coalitie en de Houthi’s in een patstelling zijn beland, waarbij de burgers in Jemen de grootste slachtoffers zijn en Al-Qaida de lachende derde lijkt te worden. Is er een kans dat beide partijen de strijdbijl zullen begraven?

 

Foto: Flickr/Tribes of the World

 

Laatste update: 14-11-2016

IsraŽl wordt zeemacht

Een kwetsbare kustlijn en een zwakke marine kunnen de achilleshiel van Israël vormen. Om die reden gaat Israël volgens Seth Cropsey veel meer investeren in de marine. Cropsey

 

verklaart in zijn artikel voor Hudson Institute waarom Israël momenteel zoveel baat heeft bij een sterke marine en plaatst dit tevens in een historisch perspectief. Kan Israël binnen enkele jaren een bepalende zeemacht worden in het Midden-Oosten?

 

Foto: Israel Defense Forces

 

Laatste update: 07-11-2016

partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.