
Nieuws
De Kiesmannen lesprogramma


Wat doet de NAVO eigenlijk? Moeten we meer investeren in defensie? En hoe herken je fake news? Afgelopen week doken MBO-studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap van het Summa College in Eindhoven in deze vragen tijdens een lesprogramma verzorgd door De Kiesmannen.
Het interactieve programma – een initiatief van de Atlantische Commissie en De Kiesmannen, met steun van het ministerie van Defensie – is speciaal ontwikkeld voor MBO-studenten. Het doel: jongeren betrekken bij actuele veiligheidsvraagstukken, van geopolitiek tot digitale dreigingen. Het programma maakt deel uit van de landelijke tour richting de NAVO-top.
De lesdag in Eindhoven kreeg extra gewicht door de aanwezigheid van Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, die openhartig in gesprek ging met studenten. NRC was erbij en maakte een reportage.
Sinds haar oprichting in 1952 is de Atlantische Commissie een forum voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken. Zij geeft voorlichting over en stimuleert onderzoek naar thema’s zoals de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa, ontwikkelingen in de NAVO en Europese veiligheidskwesties. De Atlantische Commissie wil hiermee de maatschappelijke discussie over deze onderwerpen bevorderen.
De Atlantische Commissie organiseert uiteenlopende programma’s voor specifieke doelgroepen, zoals politici, journalisten, universitair docenten, de bestuurswereld en young professionals. De Atlantische Commissie geeft ook publicaties uit. Naast het tijdschrift Atlantisch Perspectief verschijnen onder meer conferentieverslagen, boeken en onderwijspublicaties.
De onafhankelijkheid van de Atlantische Commissie wordt gewaarborgd door het Stichtingsbestuur, waarin onder anderen vertegenwoordigers van politieke partijen en deskundigen op het gebied van trans-Atlantische betrekkingen en veiligheidspolitiek zijn vertegenwoordigd.
De Atlantische Commissie werkt samen met overheidsinstellingen, politieke instellingen, wetenschappelijke instituten en non-gouvernementele organisaties in binnen- en buitenland, en op ad hoc-basis met het bedrijfsleven. Deze samenwerking draagt bij aan de organisatie van nationale en internationale conferenties. Ten slotte initieert de Atlantische Commissie de ontwikkeling van activiteiten van derden op het gebied van internationale en nationale veiligheidsvraagstukken en adviseert zij hen bij de opzet en uitvoering van projecten op bovengenoemd gebied.
16-05-25 Nieuws
Onlangs bezocht premier Narendra Modi van India president Trump in Washington. India is het meest bevolkingsrijke land ter wereld, heeft nog altijd een groeiende economie en investeert in hoog tempo in zijn leger en sinds kort ook in zijn vloot. Vanuit een geheel eigen visie op de wereld gaat het land steeds wisselende verbanden aan en vermijdt het te diepe verankering in een enkel bondgenootschap. Lukt het India ook te midden van alle huidige geopolitieke schokgolven om deze behoedzame balans-act vast te houden? Dat en meer over deze opkomende wereldmacht hoor je van correspondent Lisa Dupuy uit New Delhi, in deze aflevering van de Atlantische Blik.
18-02-25
Hoe bekijken opkomende landen het Westen, hoe reageren zij op de veranderende geopolitieke dynamiek en wat verwachten zij van de terugkeer van Donald Trump?
31-01-25
Kennis is macht. Dus ook bedrijfsgegevens, cruciale technologieën en inzichten in hoe overheden en bedrijven werken zijn wapens in tijden van hybride oorlogsvoering. En juist nu IT-systemen van bedrijven en overheden steeds beter beschermd zijn tegen inbraken van buitenaf, wordt het aantrekkelijker voor kwaadwillenden om te zoeken naar hulp van binnenuit. In gesprek met Nina van Lanschot, directeur bij consultancy firma Signpost Six en auteur van het artikel Securing Our Knowledge in an Era of Hybrid Warfare https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/securing-our-knowledge-in-an-era-of-hybrid-warfare/
23-01-25