Nieuws

Nu uit: Atlantisch Perspectief nr. 3, 2021

De beelden staan veel mensen nog helder op het netvlies en de meesten wisten nog precies wat ze aan het doen waren op die zonnige nazomerdag bijna twintig jaar geleden. Als getuigen van een keerpunt in de wereldgeschiedenis zagen mensen overal ter wereld hoe passagiersvliegtuigen wapens werden in handen van extremisten en hoe zij met de grootste terreuraanval in de geschiedenis de wereld voorgoed veranderden.

Dit nummer van Atlantisch Perspectief gaat in op twintig jaar oorlog tegen het terrorisme en op een aantal vormen van hedendaags extremisme en terrorisme. Is die oorlog succesvol? Martijn Kitzen geeft een antwoord hierop. Gijs Weijenberg en Jeanine de Roy van Zuijdewijn gaan in op uitreizigers. Deze keer niet op jihadisten die hun ‘beloofde land’ zochten in Syrië, Irak of elders, maar op Nederlanders die hun slagveld vonden in het oosten van Oekraïne. Pro-Oekraïense strijdgroepen en hun tegenstanders verschillen weinig van elkaar, laat staan hun buitenlandse rekruten: die zijn vaak extreemrechts.

Dat geldt ook voor de Belgische militair die met een wapenarsenaal zijn eigen oorlog voerde: een strijd tegen de coronamaatregelen in zijn land. Ondanks dat de pandemie nu écht op zijn retour lijkt, blijft het ook in Nederland uitkijken. Volgens Teun van Dongen bestaat er een groot gevaar voor radicalisering, ook op andere onderwerpen. Het ontmenselijken van ‘de vijand’ door complotdenkers is één van de constateringen in het artikel van Van Dongen. QAnon is één van die complottheorieën en een exportproduct uit de VS; Robert Adolph gaat in op American Extremists.

Angst zaaien is een belangrijk motief voor terroristen. Door moderne technologieën krijgen ze mogelijk gevaarlijke instrumenten in handen. Alexander von Rosenbach gaat daarop in. Het gevaar en de dreiging van terroristen staat ook in het rapport NAVO 2030. Agnes Venema en Amy Ertan bespreken de sustained engagement van de NAVO  sinds september 2001. Hóe ze te engagen kan volgens het zogeheten ‘Afghaanse model’. Geboren in de strijd tegen de Taliban en Al-Qaeda gaat Tijs Althuizen, winnaar van de Eisenhower-scriptieprijs van de Atlantische Commissie, daarop in.

Voor meer informatie of een exemplaar van deze editie van Atlantisch Perspectief kunt u contact opnemen met Gerben Stormbroek (eindredacteur): tel. 070-363 94 95; email: g.stormbroek@atlcom.nl. Of bezoek onze website: www.atlantischecommissie.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven