Nieuws

Nu uit: Atlantisch Perspectief nr. 2, 2021

Nieuwe uitdagingen of bestaande uitdagingen? Dat Rusland, China én Turkije voor hoofdpijn zorgen in Amerika en (West-) Europa is een understatement. ‘Het doel heiligt de middelen’, lijkt het credo en het Westen dwarsbomen een gemeenschappelijk doel. Gezamenlijk zorgen ze voor instabiliteit aan de randen van Europa. Voor de NAVO, Europa én het Verenigd Koninkrijk is het zaak om adequaat hierop te reageren.

Erik-Jan Zürcher zoomt in op de onderlinge relatie tussen Turkije en Rusland. Een moeizame relatie, een relatie die soms letterlijk op springen staat, maar bovenal een relatie waar beide baat bij hebben omdat ze een gemeenschappelijke wens hebben: het dwarsbomen van het Westen. Bob Deen, Nienke van Heukelingen en Niels Drost bespreken vier verschillende casussen waar frenemies Erdogan en Poetin elkaar tegenkomen.

Eén casus is het slagveld van Nagorno-Karabach. Die oorlog is vorig jaar met Turkse steun gewonnen door Azerbeidzjan, maar Rusland heeft het conflict beëindigd en weer bevroren. De Azeri’s maakten gebruik van modern wapentuig dat doorslaggevend leek te zijn voor de uitkomst van de strijd: drones. Nieuwe uitdagingen voor het Westen? Joël Postma gaat uitvoerig in op de hamvraag wat drones betekenen voor de toekomst van oorlogsvoering. Een toekomst waar China volgens Danny Pronk en Claire Korteweg een belangrijke rol in speelt: het is wereldwijd hofleverancier van drones.

Aan de randen van Europa zorgt China voor meer hoofdpijn: het strategisch akkoord met Iran heeft volgens Mohammadbagher Forough gevolgen voor Europa en de NAVO. Sabine Mengelberg analyseert wat de EU kan doen aan deterrence om de dreigingen in haar achtertuin het hoofd te bieden. Of is het de voortuin? Marloes Beers zoomt in op de spanningen rond Nord Stream 2. De Integrated Review, beschouwd door Rem Korteweg, zet een nieuwe stip aan de Britse horizon na Brexit.  Ook daar is Rusland te zien: Sergei Skripal en zijn dochter overleefden een aanslag met zenuwgas in Groot-Brittannië, maar twee burgers niet. Jean Pascal Zanders gaat in op de nieuwste uitdagingen voor de Chemische Wapens Conventie: aanslagen door de staat met chemische wapens.

Voor meer informatie of een exemplaar van deze editie van Atlantisch Perspectief kunt u contact opnemen met Gerben Stormbroek (eindredacteur): tel. 070-363 94 95; email: g.stormbroek@atlcom.nl. Of bezoek onze website: www.atlantischecommissie.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

MEER INFORMATIE