Nieuws

Nu uit: Atlantisch Perspectief nr. 1, 2021

Hoe gaan we dit jaar verder? Het is de hamvraag voor velen in binnen- en buitenland. Een belangrijk antwoord op die vraag komt over iets meer dan een week: dan zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De meeste kiezers zullen zich op 17 maart niet direct laten leiden door defensieplannen of een buitenlandvisie, maar eerder door de ‘coronavisie’ van een partij. Alleen bepaalt de uiteindelijke ‘coronakeuze’ in het stembureau wel mede de rol die Nederland in Europa en in de wereld inneemt. Dick Zandee, Noor Broeders en Henk Jan Ormel gaan daarom uitgebreid in op de defensie- en buitenlandplannen van de diverse politieke partijen.

Het toekomstperspectief van de NAVO mag niet ontbreken in deze editie met de titel ‘Hoe nu verder?’. Een eerste aanzet richting een antwoord op die vraag is NATO 2030: United for a New Era. Hugo Klijn bespreekt deze ‘handleiding’ die moet helpen om een verdeelde NAVO eendrachtig klaar te stomen voor de toekomst. Wie inmiddels aardig op stoom is, is de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Ruud van Dijk analyseert of Biden de schade van vier jaar Trump nog wel kan herstellen en of Amerika de wereld nog wel (moreel) kan leiden. Zeker na de bestorming van het Capitool. Die legt volgens Victor Vlam een diepgeworteld probleem bloot: de polarisatie in Amerika. Volgens hem zijn niet alleen de Republikeinen hier schuldig aan, maar óók de Democraten. Volgens Paul van Hooft is in ieder geval de schade aan de trans-Atlantische relatie na vier jaar Donald Trump onomkeerbaar.

Dat in gedachten houdend, en met een president Biden aan het roer die zich vooral op binnenlandse problemen zal storten, is het volgens Arjan van Tongerlo en Lennart Menger belangrijk om in te blijven zetten op strategische autonomie voor Europa. Een Europa waar het Duitsland van Merkel een sleutelpositie inneemt. Ligt er voor Duitsland een kans weggelegd om de relatie tussen de VS en Europa te herstellen? Wat is überhaupt de buitenlandvisie onder Merkel en wat kunnen ‘we’ verwachten van haar opvolger? Henning Riecke en Hanco Jürgens gaan in op de keuzes voor Duitsland. Keuzes die hoe dan ook veel invloed hebben op Nederland. Meer nog dan veel kiezers die op 17 maart hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer zich realiseren.

Voor meer informatie of een exemplaar van deze editie van Atlantisch Perspectief kunt u contact opnemen met Gerben Stormbroek (eindredacteur): tel. 070-363 94 95; email: g.stormbroek@atlcom.nl. Of bezoek onze website: www.atlantischecommissie.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven