Nieuws

Nu uit: Atlantisch Perspectief nr. 6, 2020

Het jaar 2020 was een jaar van verandering. Hoe zetten die veranderingen zich door in 2021? De impact van COVID-19, de uitkomst van de verkiezingen in de VS en een  sterkere focus op deterrence zijn mogelijke trendsetters voor een nieuw jaar.

Het jaar 2020 was een bijzonder jaar. De coronapandemie hield en houdt de wereld in haar greep. Wat tot nu toe onvoldoende is belicht, zijn de gevolgen van COVID-19 voor de veiligheidssituatie in de wereld en met name in Europa. Femke Remmits en Tim Sweijs zetten nauwgezet uiteen wat de gevolgen zijn van het coronavirus. Hun conclusie is in ieder geval dat democratie en rechtstaat onder druk staan. Oók in Europa.

Daarvandaan lijkt het een kleine stap naar het Amerika van na de presidentsverkiezingen van 3 november. Joe Biden is de winnaar, zoveel is duidelijk. Alleen weigert de zittende president Donald Trump zijn nederlaag te erkennen. Volgens Robert Bruce Adolph, voormalig veiligheidsadviseur voor de Verenigde Naties, heeft Trump veel schade berokkend door diens omgang met de coronapandemie. Verder had Trump, volgens Adolph, de democratische instituties in de Verenigde Staten verder uitgehold als hij was herkozen.

De liberale democratie staat wereldwijd al langer onder druk. Zo ook in de achtertuin van Europa, waar de Russische beer geen ongewenste (democratische) omwentelingen duldt en uit zijn hol komt als hij dat nodig acht. Han Bouwmeester gaat vanuit het Russische perspectief in op de ontwikkelingen in onder andere Belarus, maar ook op de oorlog in Nagorno Karabach, terwijl Gergana Noucheva en Roberta Haar in hun policy brief ingaan op de rol van de NAVO en de Europese Unie. Die moeten zich volgens hen veel assertiever opstellen ten aanzien van Rusland.  Rusland dat met de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik een pion heeft in het hart van Europa. Robert van den Toorn gaat in op de situatie in Bosnië, 25 jaar na het sluiten van het vredesverdrag van Dayton.

Assertiviteit kan gelijk staan aan afschrikking, in de veiligheidswereld beter bekend onder het begrip deterrence. Volgens Frans Osinga moet het Westen, waaronder dus ook Nederland, zich veel bewuster zijn en meer handelen naar het (militair) afschrikken van potentiële vijanden. Ivor Wiltenburg en Martijn van der Vorm gaan in op (het gebrek aan) militaire strategie van kleine landen als Nederland, waarin ze ook verwijzen naar de nieuwe Defensievisie 2035.

Voor meer informatie of een exemplaar van deze editie van Atlantisch Perspectief kunt u contact opnemen met Gerben Stormbroek (eindredacteur): tel. 070-363 94 95; email: g.stormbroek@atlcom.nl. Of bezoek onze website: www.atlcom.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven