Nieuws

Atlantisch Perspectief 2020 nr. 5 is uit

Welke kant gaat Amerika op, die van de zittende president Donald Trump of zijn uitdager Joe Biden? Het is een vraag die velen, niet alleen in de Verenigde Staten, al een tijdje bezighoudt. Dit nummer van Atlantisch Perspectief geeft duiding over de verkiezingen, maar bovenal ook over de gevolgen van de herverkiezing van Trump of de verkiezing van Biden.

Recentelijk schreef de Volkskrant over het feit dat de Russen wederom, evenals in 2016, de verkiezingen willen beïnvloeden. Eén Vandaag maakte er een paar weken geleden nog een reportage over. In Atlantisch Perspectief gaat Ruud Janssens uitgebreid in op de Russische internetstrategie, die overigens ook door Amerikanen zelf is overgenomen, om de uitslag te beïnvloeden.

Wie wellicht nog een grotere invloed heeft op de uitkomst is de blanke arbeidersklasse. Deze van oorsprong Democratische kiezersgroep bezorgde in 2016, tegen alle verwachtingen in, Trump de verkiezingswinst. Doet ze dat weer of stemt de white workingclass toch op haar Joe Biden, de zoon van de autoverkoper uit de Rust Belt? Katy Hull gaat in op het (te verwachten) stemgedrag van deze groep, terwijl Eduard van de Bilt ingaat op de persoon Joe Biden.

Matt Mayer heeft geen twijfels: Donald Trump wordt herkozen. Hij legt uit dat de Republikeinen volgens hem sterk genoeg staan in de Swing States om hem in het zadel te houden. Hij stelt dat Amerika en de wereld veel meer gebaat zijn bij een klinkende overwinning van Trump.  Stan Sloan legt uit wat de verkiezingsuitslag betekent voor Amerika’s buitenlandbeleid voor de komende vier jaar. Volgens Tony van der Togt is er in ieder geval meer dat Europa en Amerika verbindt dan verdeelt, ook met een nieuw termijn voor Trump, en moeten ze samenwerken tegen Rusland en China.

Margarita Mathiopoulos denkt op haar beurt echter dat de hegemonie van Amerika ten einde is, wie de verkiezingen wint doet er feitelijk niet toe. Amerika moet zich daarin schikken en met China en Rusland om de tafel.

Voor meer informatie of een exemplaar van deze editie van Atlantisch Perspectief kunt u contact opnemen met Gerben Stormbroek (eindredacteur): tel. 070-363 94 95; email: g.stormbroek@atlcom.nl. Of bezoek onze website: www.atlcom.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven