MUST READ

Wat betekent de overwinning van Wilders voor de oorlog in Oekraïne?

De PVV en hun leider, Geert Wilders, zijn de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. De verkenning naar een nieuw kabinet is begonnen, en er wordt druk gekeken welke partijen mogelijk samen willen werken. Hubert Smeets heeft in Raam op Rusland ook een verkenning gedaan, maar dan in de internationale politieke arena. Hoe kijken andere Europese politici naar Wilders, en wat heeft de Russische en Oekraïense pers over zijn winst te melden? En belangrijker nog, wat betekent dit voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland?

In de Tweede Kamer is, volgens de analyse van Smeets, de Oekraïnescepsis gegroeid. Dit betekent dat de Russische agressie nog wordt veroordeeld, maar dat sommige Kamerleden van mening zijn dat Nederlandse steun zich alleen moet focussen op humanitair gebied. Het is dan ook de vraag of Wilders samen met andere partijen deze groei van Oekraïnescepsis gaat vertalen naar beleid.

Daarnaast voorziet Smeets mogelijke uitdagingen voor demissionair premier Mark Rutte in de internationale politieke arena. Dit geldt ook voor zijn mogelijke kandidatuur om de nieuwe secretaris-generaal te worden van de NAVO.

Lees het volledige artikel in Raam op Rusland van Hubert Smeets hier.

Auteur

Hubert Smeets

Tags

Poetin, Wilders, Zelensky, Rutte, NAVO, Europese Unie, PVV

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Benieuwd?

Lees de trans-Atlantische must read

Lees het artikel