MUST READ

Een serie van Clingendael Spectator: Ruslands oorlog en de transformatie van Europa

In deze nieuwe serie van de Clingendael Spectator analyseren zes verschillende experts wat de invloed is van de Russische invasie in Oekraïne op de Europese relatie met de twee landen. De oorlog in Oekraïne heeft namelijk direct impact op de toekomst van de Europese Unie.

In het eerste deel van de serie analyseert Andriy Korniychuk, beleidsanalist bij Foundation for European Progressive Studies (FEPS), hoe Oekraïne zich diplomatiek gedraagt op het wereldtoneel en hoe dit de positie van het land beïnvloedt in de samenwerking met westerse landen. Oekraïne probeert daarnaast ook actief steun te werven in de ‘Global South’. Lees hier het volledige artikel van Andriy Korniychuk.

In de tweede analyse is Sergey Utkin, universitair hoofddocent internationale politiek aan de Syddansk Universiteit, aan het woord. Hij onderzoekt de ontwikkeling van de relatie tussen Rusland en de Europese Unie van de afgelopen tien jaar, en hoe deze is veranderd van potentiële partners naar openlijke vijanden. Lees zijn artikel hier. Meer artikelen zullen daarnaast nog volgen in deze serie.

Auteurs

Andriy Korniychuk & Sergey Utkin

Tags

Oekraïne, Rusland, oorlog, Clingendael, serie, Europa, EU, Global South, diplomatiek

Foto: Flickr.com / UNDP Ukraine

Benieuwd?

Lees de trans-Atlantische must read

Lees het artikel van Korniychuk
Benieuwd?

Lees de trans-Atlantische must read

Lees het artikel van Utkin