MUST READ

De gevolgen van klimaatverandering voor NAVO’s maritieme veiligheid

De 28e VN-Klimaatconferentie (COP28) is in volle gang. Verschillende landen onderhandelen over hoe ze de verandering van het klimaat tegen kunnen gaan. Dit is ook van groot belang voor de NAVO, aangezien klimaatverandering serieuze gevolgen heeft voor NAVO-operaties in verschillende domeinen.

In dit artikel kijken prof. S. Carniel, F. Lissi, A. Martin Blanco en A. Russo naar de gevolgen van klimaatverandering op de maritieme operaties van de NAVO en de uitdagingen die hieraan verbonden zijn. Door de opwarming van het zeewater worden bijvoorbeeld de prestaties van sonar beïnvloed. Daarnaast kan het voorkomen dat er te weinig materieel beschikbaar is onder de NAVO-lidstaten om de belangen in het Arctische gebied te beschermen. Deze regio wordt steeds belangrijker door de nieuwe maritieme routes en toegang tot nieuwe grondstoffen. Dit vraagt om gespecialiseerd materiaal dat het veranderde klimaat aankan.

Lees het volledige artikel in de NATO Review over alle gevolgen en uitdagingen van klimaatverandering voor het maritieme domein.

Auteur

prof. S. Carniel, F. Lissi, A. Martin Blanco en A. Russo

Tags

Arctisch gebied, klimaatverandering, maritieme veiligheid, NAVO

Benieuwd?

Lees de trans-Atlantische must read

Lees het artikel