Atlantisch Perspectief 2019 nr. 2

In dit nummer:

 

• Special section: “The most successful alliance in history — NATO at 70”

• Column Dieuwertje Kuijpers: ‘Sustainably defeating’

• The West must leverage populism, not attack it

• The United States Parliamentary Contact Group

• Fighting the Red Threat in space. The United States Air Force’s quest for space superiority

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Leeslounge (voorheen: Bliyoo).

 

 

 

Special section: “The most successful alliance in history — NATO at 70”

Op 4 april vierde de NAVO haar 70-jarige bestaan. Dit themagedeelte richt zicht op het verleden, heden, en toekomst van het bondgenootschap. Wat zijn de grootste uitdagingen, zowel intern als extern? Hoe heeft de NAVO zich na de Koude Oorlog gepositioneerd in de Europese veiligheidsstructuur? Met bijdragen van Stan Sloan (Atlantic Council of the United States), Trine Flockhart (University of Southern Denmark), Roberta Haar (Maastricht University), en Laurien Crump (Utrecht University).

 

The West must leverage populism, not attack it

Populisme is bezig met een opmars in heel het Westen. Hoe komt het dat de gevestigde orde keer op keer faalt? Matt A. Mayer (Provisum Strategies) betoogt dat het Westen zich moet verenigen tegen gemeenschappelijke bedreigingen, en dat het kanaliseren van populisme daarbij een belangrijke rol kan spelen.

 

The United States Parliamentary Contact Group

In maart is in de Tweede Kamer de U.S. Parliamentary Contact Group opgericht. Oprichter en voorzitter Martijn van Helvert (Tweede Kamerfractie CDA) legt in dit artikel uit waarom deze contactgroep van belang is voor de bilaterale relatie tussen Nederland en de VS en wat het nut ervan is in de huidige, veranderende wereldorde

 

Fighting the Red Threat in space. The United States Air Force’s quest for space superiority

In januari reikte de Atlantische Commissie haar tweejaarlijkse scriptieprijs uit aan de auteur van de beste masterscriptie op het gebied van trans-Atlantische betrekkingen. Thijs Visser (Universiteit van Amsterdam) was de winnaar van de Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs 2017-2018). Dit artikel is een samenvatting van zijn scriptie ‘Space Superiority: The United States Air Force and Challenge of Spaceflight, 1957-1963’.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.