Atlantisch Perspectief 2018 nr. 6

In deze editie:

 

• Nederland in de VN-Veiligheidsraad. Een terugblik

• Geopolitiek 2019: opkomst China vereist sterke trans-Atlantische relatie

• Dromen van winst, voorbereiden op conflict. De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten

• Column Niels Roelen: Budgetlease

• Royal Navy at the crossroads

• Too many ways of European defense cooperation

• Cyber: ‘People, people, people’. Vragen over het DCC en het inzetten van cybercapaciteiten

 

 

 

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Leeslounge (voorheen: Bliyoo).

 

 

Nederland in de VN-Veiligheidsraad. Een terugblik

Op 31 december 2018 komt het Nederlandse lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de VN ten einde. Welke doelen had Nederland zich gesteld in de aanloop naar het lidmaatschap? En welke heeft het kunnen verwezenlijken? Welke rol heeft Nederland eigenlijk kunnen spelen in de eredivisie van de mondiale diplomatie? David den Dunnen (Haagse Hogeschool) geeft antwoord op deze vragen.

 

Geopolitiek 2019: opkomst China vereist sterke trans-Atlantische relatie

Een nieuw jaar staat voor de deur: een mooie aanleiding om vooruit te kijken naar de belangrijkste geopolitieke trends in 2019. Alex Krijger (vice-voorzitter Atlantische Commissie) stelt vast dat Europese anti-Trumpgevoelens doorslaan naar algemeen anti-Amerikanisme, terwijl Europa de VS meer nodig heeft dan andersom. China’s opmars vraagt juist om hernieuwde Europees-Amerikaanse toenadering, stelt Krijger.

 

Dromen van winst, voorbereiden op conflict. De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten

Hoe is de uitslag van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen te duiden? Wat betekent de  nieuwe Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden voor het beleid van president Trump, binnenlands maar ook internationaal? Ruud Janssens (Universiteit van Amsterdam) geeft een beschouwing op de gevolgen van de midterms en de veronderstelde “blue wave”.

 

Royal Navy at the crossroads

De Britse marine was ooit de machtigste ter wereld. Hoe staat de Royal er anno 2018 voor? Joris Janssen Lok (Redactionele Adviesraad Atlantisch Perspectief) analyseert de lopende en geplande projecten van de “Senior Service”, die de slagkracht voor de komende decennia zullen bepalen.

 

Too many ways of European defense cooperation

PESCO is dit jaar misschien wel hét Europese buzzword. Wat komt er op ons af op het gebied van Europese defensiesamenwerking? Wie komt met de voorstellen en wat houden ze in? Licht in deze zaak komt van de expert bij uitstek op dit gebied, Willem van Eekelen.

 

Cyber: ‘People, people, people’. Vragen over het DCC en het inzetten van cybercapaciteiten

Dit artikel is een reactie en vooral toevoeging op ‘Hackers, wiz kids, en offensieve cyberoperaties. Uitdagingen voor het Defensie Cyber Commando’ door Sergei Boeke in de vorige editie van dit tijdschrift. Max Smeets (Stanford University) stelt een aantal zaken aan de orde die de effectiviteit van het Defensie Cyber Commando en de Nederlandse cyberoperaties beperken.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.