Atlantisch Perspectief 2018 nr. 5

In dit nummer:

 

• President Trump will roll on — regardless of election results

• Tussentijdse verkiezingen en trans-Atlantische betrekkingen

• Paying it forward. Canada’s renewed commitment to NATO’s eFP

• Wereldverhoudingen in transformatie. Van Atlantisch naar ‘Pacific’ perspectief

• Column Niels Roelen: Onverenigbaar

• Hackers, wiz kids, en offensieve cyberoperaties. Uitdagingen voor het Defensie Cyber Commando

• Taiwan: Amerikaans-Chinees hoofdpijndossier. Machtsverhoudingen in Oost-Azië

• Een Chinese overzeese basis op Vanuatu? De lessen van Theodore Roosevelt in het tijdperk van Trump

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Leeslounge (voorheen: Bliyoo).

 

 

President Trump will roll on — regardless of election results

Op 6 november vinden in de VS (o.a.) de tussentijdse Congresverkiezingen plaats. Wat kunnen we verwachten van deze midterms, en wat betekenen ze voor de positie en het beleid van president Trump? Matt A. Mayer (Provisum Strategies) biedt een Amerikaans, conservatief perspectief op de verkiezingen, en geeft daarbij ook het belang weer voor Europa.

 

Tussentijdse verkiezingen en trans-Atlantische betrekkingen

Leiden de tussentijdse verkiezingen in Amerika tot ingrijpende veranderingen in Amerikaans buitenlands beleid? En gaat het bij de actuele trans-Atlantische verzuring om een door de huidige regeringsleider veroorzaakte afwijking, of om fundamenteler problemen? Marianne van Leeuwen verkent het politieke landschap en de sluimerende problemen onder de oppervlakte in de VS en Europa.

 

Paying it forward. Canada’s renewed commitment to NATO’s eFP

Waarom blijft Canada als ‘Framework Nation’ investeren in de enhanced Forward Presence van de NAVO in de Baltische staten? Christian Leuprecht, Joel Sokolsky en Jayson Derow analyseren in dit artikel Canada’s defensiebeleid en belangen, en de rol van de NAVO daarin.

 

Wereldverhoudingen in transformatie. Van Atlantisch naar ‘Pacific’ perspectief

Wereldverhoudingen schuiven en zekerheden verdampen. Het zwaartepunt verschuift van de Atlantische naar de Stille Oceaan en verder. Leren doordenken van de nieuwe, dynamische verhoudingen en machtspolitiek vormt een uitdaging, voor Europa en voor Nederland. Ambassadeur in Griekenland Caspar Veldkamp geeft een uitgebreide beschouwing op het geopolitieke speelveld, en hij doet suggesties voor de koers die Europa en de Nederlandse diplomatie kunnen kiezen.

 

Hackers, wiz kids, en offensieve cyberoperaties. Uitdagingen voor het Defensie Cyber Commando

In 2014 is het Defensie Cyber Commando (DCC) opgericht. Wat heeft het DCC de afgelopen jaren succesvol uitgevoerd, en waar liggen de uitdagingen? Sergei Boeke (Universiteit Leiden) geeft een beeld van de juridische en operationele kwesties die een belemmering vormen voor een adequate cybereenheid.

 

Taiwan: Amerikaans-Chinees hoofdpijndossier. Machtsverhoudingen in Oost-Azië

Beijing is vastbesloten het de facto onafhankelijke Taiwan terug onder Chinees bestuur te brengen. Kees Homan analyseert de verhouding tussen Taiwan en de Volksrepubliek China (VRC), in het bijzonder het erkenningsprobleem. Ook de krijgsmacht van Taiwan, de waarschijnlijkheid van conflict, en de speciale positie en rol van de VS in het dispuut tussen de VRC en Taiwan komen aan de orde.

 

Een Chinese overzeese basis op Vanuatu? De lessen van Theodore Roosevelt in het tijdperk van Trump

De huidige groeiende macht van China is vaak vergeleken met de opkomst van Duitsland. Daniël Turk maakt zich in dit artikel ook (deels) schuldig aan deze vergelijking, al dan wel toegespitst op een specifieke historische casus die veel gelijkenissen vertoont met de verlegging van China’s aandacht naar Vanuatu. Wat kan Trump leren van Theodore Roosevelt?

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.