Atlantisch Perspectief 2018 nr. 3

In dit nummer:

 

• Katern: Afrika en ‘Fort Europa’

• Vorming voor de toekomst: Mars en Clio. Militaire geschiedenis voor thinking soldiers

• Column Niels Roelen: Infuus

• Beyond the perennial issues. The 2018 NATO Summit

• What innovative agenda for NATO’s next Summit?

• Military mobility yes, but what about A2AD?

• ‘You should write TRUST in capital letters’. Dutch-German military integration

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Leeslounge (voorheen: Bliyoo).

 

 

 

Katern: Afrika en ‘Fort Europa’

In dit katern staat Afrika centraal. Migratie vanuit dat continent naar Europa staat hoog op de agenda van de EU. Wat zijn de grondoorzaken van die migratiepatronen, welke aanpak hanteert de EU, en waar zitten de knelpunten? Marije Balt (SpringFactor) analyseert de ‘Afrikaanse snelkookpan’. Naast migratie is er aandacht voor de rol van grondstoffen in Afrikaanse conflicten, door Dirk-Jan Koch (Radboud Universiteit). Hoe reageren de VS en EU daarop? Welk effect hebben hun maatregelen?

 

Vorming voor de toekomst: Mars en Clio. Militaire geschiedenis voor thinking soldiers

Wat is de relevantie van geschiedenis in militair onderzoek en onderwijs? Dit artikel is een bewerking van de oratie die professor Wim Klinkert uitsprak bij het aanvaarden van de leerstoel Moderne Militaire Geschiedenis van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

 

Beyond the perennial issues. The 2018 NATO Summit

Op 11 en 12 juli komen de regeringsleiders van de NAVO-bondgenoten bijeen in Brussel. Marten van Heuven (Atlantic Council of the United States) schetst de strategische richting voor de top. Naast de ‘eeuwige’ onderwerpen als burden sharing moeten er actuele zaken worden besproken.

 

What innovative agenda for NATO’s next Summit?

Onlangs verzorgde de Nederlandse ambassadeur bij de NAVO Marjanne de Kwaasteniet de key note speech op een seminar van de Atlantische Commissie over de aanstaande NAVO-top. Dit artikel is een transcript van die toespraak. Hoe staat de NAVO ervoor?

 

Military mobility yes, but what about A2AD?

Militaire mobiliteit is een populair begrip binnen NAVO- en EU-kringen. Om werkelijk effectief te kunnen afschrikken, of optreden, moeten troepen en materieel immers snel ter plaatse kunnen zijn. Karlijn Jans (The Hague Centre for Strategic Studies) betoogt dat het begrip breder moet worden getrokken. Anti access, area denial (A2AD) vormt een bedreiging voor militaire mobiliteit, en door ontwikkelingen in elektronische oorlogvoering en cybercapaciteiten niet alleen in de klassieke, fysieke zin.

 

‘You should write TRUST in capital letters’. Dutch-German military integration

De integratie van een Nederlandse eenheid in een Duits tankbataljon, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Nederlandse 43e gemechaniseerde brigade, die weer onderdeel is van een Duitse pantserdivisie, is uniek. Brigadegeneraal Jan Swillens deelt zijn ervaringen met deze verregaande vorm van militaire integratie.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.