Atlantisch Perspectief 2018 nr. 2

In dit nummer:

 

• Katern: Van mondiaal naar lokaal — geopolitiek in het Midden-Oosten

• Column Niels Roelen: Oog om oog

Strategie voor de toekomst of gemiste kans?

• Frankrijks defensie-industrie en wapenexport. Showstoppers voor verdergaande Europese samenwerking en consolidatie?

• China: alleen maar industriebeleid?

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

 

Katern: Van mondiaal naar lokaal — geopolitiek in het Midden-Oosten

De grillige ontwikkelingen in het Midden-Oosten zijn potentieel gevaarlijk tot ver buiten de regio. Dit katern biedt context bij de actualiteit ter plekke. Ruud van Dijk (Universiteit van Amsterdam) gaat met zijn analyse nader in op de kwalijke kanten van westers interventionisme in de regio. Vervolgens analyseren Patrick van der Heiden en Alex Krijger (beiden internationaal bedrijfsleven) de belangrijkste regionale machtsstrijd in het Midden-Oosten: die tussen Saoedi-Arabië en Iran. In een case-study beschrijft Bareez Majid (Universiteit Leiden) het onafhankelijkheidsstreven van de Koerden en de aanstaande verkiezingen in de Koerdisch Autonome Regio. Hoe gaan de Koerden om met het Saddam-verleden? Peyman Jafari (Universiteit van Amsterdam) gaat daarna in op de relatie tussen Iran en de VS. Hij stelt daarbij de continuïteit van die relatie en, meer in het algemeen, Amerikaanse inmenging in het Midden-Oosten aan de orde.

Tot slot schrijft Marianne van Leeuwen over de onderhandelingen in het Palestijnse vraagstuk. Hoe sterk staan de verschillende partijen, en wat zijn hun belangen? Kan Trump de ‘deal van de eeuw’ sluiten?

 

Strategie voor de toekomst of gemiste kans?

Onlangs publiceerde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de ‘Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie’. Hoe is dit document te duiden? Karlijn Jans (The Hague Centre for Strategic Studies) belicht de belangrijkste sterke punten, en de tekortkomingen.

 

Frankrijks defensie-industrie en wapenexport. Showstoppers voor verdergaande Europese samenwerking en consolidatie?

In 2016 bereikte de Franse wapenexport een record. Wat zijn de onderliggende belangen, welke mechanismen worden daarbij gebruikt, en welke rol speelt de Franse overheid? In deze uitgebreide analyse behandelt Maarten Poortman (tot voor kort Nederlands adjunct-defensieattaché in Parijs) bovenstaande aspecten.

 

China: alleen maar industriebeleid?

De naoorlogse wereldorde staat onder grote druk. Erik Dirksen (Universiteit van Amsterdam) beschrijft de bredere impact van Chinees economisch beleid op mondiale, en met name westerse structuren en belangen.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.