Atlantisch Perspectief 2017 nr. 6

In dit nummer:

 

•  Special Section: NATO and counterintelligence

•  NATO and the transatlantic relationship

•  Column Niels Roelen: Verhuizing

•  Na ‘Raqqa’

•  Een bittere pil. Trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan

•  Krijgsmacht en internationale instituties. Kanttekeningen bij de oratie

    van professor Duyvesteyn

•  Nucleaire afschrikking. Een interview met Elmar Hellendoorn

•  Fifty years of nuclear planning. How it started

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Special Section: NATO and counterintelligence

De NAVO en inlichtingen worden vaak gezien als ‘contradictio in terminis’. Het bondgenootschap is echter al veel langer actief in (counter)intelligence dan vaak wordt gedacht. Dit katern van Atlantisch Perspectief biedt de kern van de presentaties op het symposium ‘NATO and (Counter)intelligence’, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en de Atlantische Commissie. Met bijdragen van Bob de Graaff (Universiteit Utrecht), James Mader (U.S. Army), Daniel Pronk (Ministerie van Defensie),en Joseph S. Gordon (U.S. National Intelligence University).

 

NATO and the transatlantic relationship

Dit jaar vierde de Atlantische Commissie haar 65-jarig bestaan. Ter ere daarvan werd een speciaal symposium georganiseerd, waarbij Michael Rühle (NAVO) de key note speech verzorgde. In dit nummer vindt u de volledige tekst van zijn toespraak, waarin hij de staat van de trans-Atlantische betrekkingen door de jaren heen besprak.

 

Na ‘Raqqa’

Marianne van Leeuwen analyseert recente ontwikkelingen in en rond Syrië, zoals het einde van het kalifaat, de verzwakking van de oppositie tegen het bewind van Bashir al Assad, en de diplomatieke manoeuvres van president Poetin. Deze ontwikkelingen roepen vragen op. Is de rol van Islamitische Staat uitgespeeld nu het kalifaat nagenoeg is weggevaagd? Wat is de toekomst van ‘bevrijd’ Syrië, en wie maken dat uit? Wat zijn meer in het algemeen realistische geopolitieke verwachtingen voor de regio?

 

Een bittere pil. Trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan

Hoe is de Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan te rijmen met de situatie in dat land en de nieuwe Amerikaanse Afghanistanstrategie? Aan de hand van recente onderzoeksrapporten en Kamerbrieven bespreekt Jan Gruiters (PAX) de onderbouwing van Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. 

 

Krijgsmacht en internationale instituties. Kanttekeningen bij de oratie van professor Duyvesteyn

Dit artikel is een reactie op ‘Machiavelli and minor states. Power politics in the international system’, dat in de vorige editie van Atlantisch Perspectief is gepubliceerd. Maarten Rothman (Nederlandse Defensie Academie) bespreekt en bekritiseert een centrale stelling in de oratie van Isabelle Duyvesteyn, die een verband legt — ook voor ‘kleine’ landen als Nederland — tussen het inzetten van het militaire wapen en het verwerven van diplomatieke invloed.

 

Nucleaire afschrikking. Een interview met Elmar Hellendoorn

Naar aanleiding van een publieksbijeenkomst van de Atlantische Commissie interviewde Atlantisch Perspectief een van de sprekers, Elmar Hellendoorn, over het belang van het nucleaire beleid van de NAVO en de nucleaire dreiging in de wereld.

 

Fifty years of nuclear planning. How it started

Wim van Eekelen kijkt terug op het ontstaan van de Nuclear Planning Group (NPG) van de NAVO in de jaren ’60. Hij volgt eerst de geschiedenis van de NPG zoals beschreven in een onlangs door de NAVO uitgegeven boek. Vervolgens blikt Van Eekelen terug op zijn persoonlijke activiteiten binnen de NPG.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.