Atlantisch Perspectief 2017 nr. 5

In dit nummer:

 

•  Afghanistan 2017: een geopolitieke en strategische verkenning

•  Staar niet blind op de ‘Terminator’: waarom een VN-verbod op

    autonome wapens onrealistisch is

•  Behoud van menselijke controle is noodzakelijk en mogelijk.

    Mits we snel zijn

•  Column Niels Roelen: Verbijsterveld

•  Duitse verkiezingen geen ‘gamechanger’

•  An Enhanced Forward Presence in the Baltics:

    Canada’s enduring commitment to transatlantic security

•  It’s time to move US Forces back to Europe

•  Machiavelli and minor states: power politics in the international

    system

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Afghanistan 2017: een geopolitieke en strategische verkenning

De recente beslissing van president Trump om de deur weer te openen voor meer westerse militairen in Afghanistan en het omhelzen van een “conditions based”-strategie bracht Afghanistan weer even terug op de voorpagina’s. Zijn wederom meer troepen in Afghanistan nuttig, of is er vooral meer politieke actie nodig? Maurits Jochems (voormalig NATO Senior Civilian Representative in Afghanistan) schetst een geopolitieke en strategische verkenning van het land.

 

Staar niet blind op de ‘Terminator’: waarom een VN-verbod op autonome wapens onrealistisch is

Gevoed door verkeerde beeldvorming is de maatschappelijke discussie over autonome wapensystemen de laatste jaren een eigen leven gaan leiden. Die is daarbij onthecht geraakt van de diplomatieke discussie. Dit schept hoge verwachtingen van het VN-proces, maar zijn die wel realistisch? Juridisch expert Merel Ekelhof (Vrije Universiteit) scheidt fictie en werkelijkheid in de discussie over deze wapens.

 

Behoud van menselijke controle is noodzakelijk en mogelijk. Mits we snel zijn

PAX maakt zich zorgen om wapensystemen die autonoom doelen kunnen selecteren en aanvallen. Welke bezwaren zijn er denkbaar? Daan Kayser en Miriam Struyk (beiden PAX) pleiten voor zogeheten betekenisvolle menselijke controle bij de inzet van autonome wapens.

 

Duitse verkiezingen geen ‘gamechanger’

Welke invloed hebben de Duitse verkiezingen op het internationale toneel? Hanco Jürgens (Duitsland Instituut Amsterdam) geeft een beschouwing op Merkels verkiezingsoverwinning en de Duitse positie in de EU en in de wereld.

 

An Enhanced Forward Presence in the Baltics: Canada’s enduring commitment to transatlantic security

Wat verklaart de aard en de reikwijdte van de Canadese bijdrage in Letland aan de ‘Enhanced Forward Presence’ (EFP) van de NAVO? Christian Leuprecht en Joel Sokolsky (beiden Royal Military College of Canada) analyseren de ‘grand strategy’ van Canada aan de hand van de EFP in de Baltische staten en Polen. Canada speelt hierbij een leidende rol en dat was ook wat men van Canada mocht verwachten op basis van zijn overtuigingen, belangen, en capaciteiten, aldus de auteurs. Op welke grondslagen baseert Canada zijn internationale strategie?

 

It’s time to move US Forces back to Europe

De VS heeft zijn militaire aanwezigheid in Europa onlangs opgeschroefd. Het plaatsen van Amerikaanse troepen in Europa verhoogt hun afschrikkingswerking en paraatheid, en levert nog kostenbesparingen op ook, betogen Daniel Kochis en Thomas Spoehr (beiden Heritage Foundation).

 

Machiavelli and minor states: power politics in the international system

Het beeld dat kleine staten niet meedoen aan machtspolitiek klopt niet, betoogt professor Isabelle Duyvesteyn (Universiteit Leiden) in haar oratie. Met Nederland als voorbeeld zet ze uiteen hoe deelname aan militaire operaties een middel is om politieke doelen te behalen, zoals het bemachtigen van een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Met haar betoog voegt Duyvesteyn Power politics als 5e ‘P’ toe aan de tradities in het Nederlandse buitenlandbeleid, na Peace, Profits, Principles, en Pragmatism.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.