Atlantisch Perspectief 2017 nr. 4

In dit nummer:

 

•  Katern: Geopolitiek

•  Column Niels Roelen: Vrije markt

•  Donald Trump: typisch Amerikaans?

•  Why Europe needs a ‘military Schengen zone’

•  How to “Bison” up the Alliance? A view from Poland

•  Een geostrategisch verstandshuwelijk: Turkije en de NAVO

 

Word begunstiger en ontvang Atlantisch Perspectief.

 

Koop een digitaal los nummer of jaargang via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

 

Katern: Geopolitiek

Het ‘America First’ van Donald Trump leidt mogelijk tot een herordening van het leiderschap in de wereld. Welke ontwikkelingen zijn er zichtbaar in de geopolitiek? Dit katern gaat in op machtsverschuivingen en kansen voor nieuwe leiders in verschillende delen van de wereld. Met bijdragen van Leo Michel (Atlantic Council of the US), Stephanie Winkler (Stockholm University), Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht), en Nana de Graaff (Vrije Universiteit).

 

Donald Trump: typisch Amerikaans?

Hoe typisch Amerikaans is Donald Trump? Welke associaties roept de president op? Rob Kroes (Universiteit Utrecht) plaatst het fenomeen Trump in de Amerikaanse culturele geschiedenis.

 

Why Europe needs a ‘military Schengen zone’

Tot verrassing van velen bespraken de Amerikaanse en Nederlandse minister van Defensie onlangs het idee van een ‘militair Schengen-gebied’ in Europa. Wat houdt dat plan in? Karlijn Jans (The Hague Centre for Strategic Studies) en Rachel Rizzo (Center for a New American Security) bespreken de voordelen en mogelijkheden.

 

How to “Bison” up the Alliance? A view from Poland

Onlangs publiceerde Polen zijn Strategic Defence Review (SDR). Welke ambities koestert Polen op militair-strategisch gebied? En hoe moeten die worden uitgevoerd? Marcin Czepelak, de nieuwe ambassadeur van Polen in Nederland, licht de SDR toe.

 

Een geostrategisch verstandshuwelijk: Turkije en de NAVO

Hoe staat de relatie van Turkije met de NAVO ervoor? Kees Homan analyseert het Turkije van Erdogan: zijn opkomst, de mislukte staatsgreep tegen hem in 2016, en de gevolgen daarvan voor de positie van de Turkse strijdkrachten en de NAVO.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.