Atlantisch Perspectief 2016 nr. 6

In dit nummer:

 

•  Katern: Het tijdperk Trump

•  Erdogans liefde voor het Nationaal Pact.

   Een inkijkje in de drijfveren achter het Turkse buitenlands beleid

•  Routine, nood, en oorlog. Israëls veiligheidsstrategie

•  Column Niels Roelen

•  Ontluikend multilateralisme in Oost-Europa.

   Een nieuw licht op de Sovjetinvasie in Hongarije

•  Modernisering nucleaire taak essentieel voor afschrikking

•  Terug in de ‘grijze zone’?

   De Baltische landen tussen zelfbewust Rusland en weifelende NAVO

•  Generaal De Gaulle regeert over zijn graf.

   De Britse en Franse strijdkrachten, een vergelijking

 

Neem een abonnement.

 

Koop een digitaal los nummer of abonnement via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Katern: Het tijdperk Trump

Op 8 november behaalde Donald Trump een overwinning die weinigen voor mogelijk hielden. Inmiddels is de transitieperiode in volle gang en zijn veel belangrijke ministersposten gevuld. Wat kunnen we, op basis van zijn daadwerkelijke uitspraken en handelingen, verwachten van het presidentschap van Trump? En wat betekent president Trump voor Europese veiligheid? Hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens (Universiteit van Amsterdam) en Ton van Loon (generaal b.d.) geven scenario’s voor en beschouwingen op Trumps aanstaande presidentschap.

 

Erdogans liefde voor het Nationaal Pact. Een inkijkje in de drijfveren achter het Turkse buitenlands beleid

Wat kunnen de teksten uit de beginjaren van de Republiek Turkije ons vertellen over de toekomst van het Turkse buitenlands beleid? Aan de hand van nadere bestudering van dit deel van de Turkse geschiedenis laat historicus en publicist Ivo van de Wijdeven zien welke boodschap Erdogan wil uitdragen.

 

Routine, nood, en oorlog. Israëls veiligheidsstrategie

Op welke manier heeft Israël zijn veiligheidsstrategie opnieuw vormgegeven? Wat kunnen de politieke leiders en de bevolking van Israël eisen en verwachten van hun strijdkrachten? Kees Homan (Instituut Clingendael) analyseert de vernieuwde Israëlische veiligheidsstrategie.

 

Ontluikend multilateralisme in Oost-Europa. Een nieuw licht op de Sovjetinvasie in Hongarije

De Sovjetinvasie in Hongarije in 1956 wordt veelal als een voorbeeld gezien van de Sovjetonderdrukking in Oost-Europa en de gewelddadige manier waarop de Sovjet-Unie haar ‘imperium’ in stand hield. Onderzoeker en Warschaupact-expert Laurien Crump (Universiteit Utrecht) werpt een nieuw licht op deze episode.

 

Modernisering nucleaire taak essentieel voor afschrikking

Welke rol spelen tactische nucleaire wapens in de Europese veiligheidssituatie? Hoe kan een geloofwaardige afschrikkingsstrategie gevoerd worden, en welke plaats neemt Nederland daarbij in? Joris Janssen Lok (Thales) geeft een beschouwing op de staat van afschrikking in Europa.

 

Terug in de ‘grijze zone’? De Baltische landen tussen zelfbewust Rusland en weifelende NAVO

Hoe hebben de Baltische staten gereageerd op de geostrategische veranderingen sinds 2014? Publicist en Balticum-expert Jeroen Bult maakt op basis van de eerste Baltische reacties een voorzichtige inschatting.

 

Generaal De Gaulle regeert over zijn graf. De Britse en Franse strijdkrachten, een vergelijking

Welke gevolgen heeft Brexit voor Europese defensie? Zijn de strijdkrachten van de Britten werkelijk zo ongeëvenaard als zij zelf beweren? Om de kwaliteit naar waarde te schatten maken Jaap Anten (maritiem historicus) en Anne Tjepkema (kolonel-vlieger b.d. en krijgswetenschapper) een vergelijking tussen de Britse en Franse krijgsmacht.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.