Atlantisch Perspectief 2016 nr. 4

Atlantisch Perspectief 2016 nummer 4In dit nummer:

 

•  “What do you have to lose?” Amerikaanse presidentsverkiezingen

    in 2016

•  Brexit en de NAVO

•  Jemen: een ‘vergeten oorlog’

•  Colum Niels Roelen

•  Het ‘frozen conflict’ in Oekraïne: een balans

•  Nuclear weapons and the next United States president

•  Grenzen aan de democratie? Jihadisme en terreurbestrijding

 

 

Neem een abonnement.

 

 

Koop een digitaal los nummer of abonnement via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

“What do you have to lose?” Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016

De Amerikaanse verkiezingscampagne is niet alleen interessant vanwege de vraag wie er gaat winnen, maar ook door de verschillende manieren van campagnevoeren. Wat zijn de nationale en internationale consequenties van die campagnes? Ruud Janssens (Universiteit van Amsterdam) geeft zijn analyse.

 

Brexit en de NAVO

Wat zijn de implicaties van de Brexit voor het Europees defensiebeleid? Kan het Verenigd Koninkrijk als partner met de EU samenwerken? En wat is de betekenis van de Brexit voor de NAVO? Voormalig ambassadeur bij de NAVO Herman Schaper schetst een overzicht van deze thema’s.

 

Jemen: een ‘vergeten oorlog’

In Jemen woedt een bloedige burgeroorlog, die vaak ‘vergeten’ wordt. Wat is de achtergrond van dit conflict, welke partijen nemen eraan deel, en welke belangen hebben zij? Kees Homan (Instituut Clingendael) analyseert het conflict en schetst de perspectieven voor de toekomst van Jemen.

 

Het ‘frozen conflict’ in Oekraïne: een balans

Grootschalige militaire operaties lijken niet meer voor te komen in Oost-Oekraïne. Tegelijkertijd is het wél onrustig rond de grens tussen Oekraïne en het Krim-schiereiland. Is er sprake van een ‘frozen conflict’ tussen Rusland en Oekraïne? Nicolaas Kraft van Ermel (Nederland-Rusland Centrum) analyseert de laatste ontwikkelingen en maakt de balans op van het conflict in Oekraïne.

 

Nuclear weapons and the next United States president

It is the flaws of the two US presidential candidates that are perhaps what makes the 2016 elections so interesting and so disconcerting. What are Trump and Clinton’s stances on nuclear weapons, and what should  the new administration do in terms of nuclear policy? Adam Lowther and Jeff Blackrick (School of Advanced Nuclear Deterrence Studies) address these questions.

 

Grenzen aan de democratie? Jihadisme en terreurbestrijding

Bedreigt jihadisme de westerse rechtsorde en democratie? Wat is de dynamiek tussen verschillende stromingen fundamentalisten, waaraan jihadisten verwant zijn? En wat betekent dat voor contra-terrorisme? David Suurland geeft een beschouwing op deze onderwerpen.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.