Atlantisch Perspectief 2016 nr. 3

Atlantisch Perspectief 2016 nummer 3In dit nummer:

 

•  Katern: NATO’s Warsaw Summit

•  Column Niels Roelen: World leaders

•  EU Global Strategy: from design to implementation

•  The renationalization of foreign policy and international order

•  Katern: The South China Sea dispute

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze editie is eenmalig gratis te lezen te lezen (pdf)! Wilt u voortaan op de hoogte blijven over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid? Neem dan een abonnement.

 

U kunt een digitaal los nummer of abonnement kopen via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Katern: NATO’s Warsaw Summit

Op 8 en 9 juli vond de tweejaarlijkse NAVO-top plaats in Warschau. Hoe staat de trans-Atlantische relatie ervoor? Wat zijn de belangrijkste beslissingen en uitkomsten van de top? En hoe staan de Amerikaanse presidentskandidaten tegenover trans-Atlantische betrekkingen, en de Amerikaanse rol in de wereld? Lees commentaar en analyses door toonaangevende experts als Stan Sloan (Atlantic Council of the US), Leo Michel (Atlantic Council of the US), David Brown (Royal Military Academy Sandhurst), en Thomas Gijswijt (Universität Tübingen).

 

EU Global Strategy: from design to implementation

Wat zijn de belangrijkste elementen van de onlangs gepubliceerde ‘EU Global Strategy’? En welke vervolgstappen moeten er genomen worden? Dick Zandee (Instituut Clingendael) bespreekt de nieuwe strategie tegen de achtergrond van Brexit.

 

The renationalization of foreign politicy and international order

Brexit, de Trump-kandidatuur, de opkomst van populistische bewegingen in Europa: deze gebeurtenissen en actoren maken deel uit van een overkoepelend thema, namelijk de ‘renationalisering’ van de politiek. De gevolgen hiervan voor de internationale orde laten zich nadrukkelijk gelden, schrijft Paul van Hooft (European University Institute) in zijn beschouwing.

 

Katern: The South China Sea dispute

Onlangs deed het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag een uitspraak tegen China en ten faveure van de Filipijnen in hun conflict over de Zuid-Chinese Zee. Wat zijn de drijfveren van Beijing om rechten te claimen in dat gebied, en elders? En welke rol speelt het internationaal recht? Sinoloog en publicist Henk Schulte Nordholt en Xuechan Ma (Universiteit Leiden) analyseren de problematiek.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.