Atlantisch Perspectief 2016 nr. 2

Atlantisch Perspectief 2016 nummer 2In dit nummer:

 

•  Katern: Obama’s erfenis

•  ‘High North, Low Tension?’ De Noordpool op de politieke agenda

•  Column Niels Roelen: Spek en bonen

•  ‘Si vis pacem, para bellum’. Europa moet volwassen worden

•  Dealing with Russia. 70 years after the Kennan telegram

•  Wat gaat de NAVO-top in Warschau opleveren?

    Scenario’s voor internationale veiligheidssamenwerking

•  ‘Then Icarus fell from the sky’. Re-evaluating the EU’s foreign and

    security policy

 

Neem een abonnement.

 

 

Koop een digitaal los nummer of abonnement via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Katern: Obama’s erfenis

Terwijl de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in volle gang zijn en Obama’s termijn ten einde loopt, is het tijd om de balans op te maken: heeft Obama de hoge verwachtingen waar kunnen maken? Welk effect heeft zijn boodschap van ‘Hope and Change’ gesorteerd op de trans-Atlantische band, en op zijn buitenlands beleid in het algemeen? Hoe zal Obama’s presidentschap herinnerd worden? Roberta Haar (University College Maastricht) en Frans Verhagen (publicist) analyseren en beschouwen Obama’s buitenlands beleid en de trans-Atlantische betrekkingen.

 

‘High North, Low Tension?’ De Noordpool op de politieke agenda

Wat is de politieke stand van zaken in het Noordpoolgebied? Welke (nieuwe) landen leggen claims op het gebied, en waarom? Welke rol speelt de Arctische Raad? Louwrens Hacquebord (voormalig directeur Arctisch Centrum) geeft een overzicht van de situatie.

 

Column Niels Roelen: Spek en bonen

Niels Roelen betoogt al jarenlang ‘dat we (de krijgsmacht, red.) naar de kl#* gaan’. In zijn nieuwste column schrijft hij dat hij daarom ‘verontwaardigd, over de rooie’ is na het lezen van kritische woorden over de staat van de Landmacht door de afgetreden Commandant Landstrijdkrachten De Kruif. Waarom werd Niels Roelen altijd teruggefloten als hij soortgelijke kritiek uitte?

 

‘Si vis pacem, para bellum’. Europa moet volwassen worden

Defensiesamenwerking is een goed middel om de Europese krijgsmachten effectiever te maken, hoewel zij daarvoor sowieso al van elkaar afhankelijk zijn. Lgen b.d. Ton van Loon (voormalig Commandant Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps) betoogt dat er allereerst een mentale verandering nodig is: Europa moet volwassen worden.

 

Dealing with Russia. 70 years after the Kennan telegram

Wat kunnen we leren van het ‘Long Telegram’ van George Kennan, 70 jaar na dato? Wat zijn de strategische overeenkomsten en verschillen tussen het huidige ‘resurgent’ Rusland, en het Rusland van Kennans tijd? Wim van Eekelen beschrijft de discussie over de ‘ware bedoelingen’ van Kennans telegram en trekt een lijn naar het heden met de vraag: ‘what would Kennan do?’

 

Wat gaat de NAVO-top in Warschau opleveren? Scenario’s voor internationale veiligheidssamenwerking

In aanloop naar de NAVO-top in Warschau van 8 en 9 juli 2016 is het interessant om te kijken wat er op de agenda staat en of dit voldoet aan de huidige veiligheidsdreigingen. Welke scenario’s voor internationale veiligheidssamenwerking zijn denkbaar? Sabine Mengelberg (Nederlandse Defensie Academie) geeft een analyse.

 

‘Then Icarus fell from the sky’. Re-evaluating the EU’s foreign and security policy

In het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap en de binnenkort te verschijnen EU Global Strategy organiseerden Jonge Atlantici en Stichting JASON, in samenwerking met de Directie Veiligheidsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een essaywedstrijd getiteld ‘The EU as Security Provider’. De beste tien essays zullen gebundeld worden aangeboden aan EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini. De hoofdprijs is een dag meelopen bij de Nederlandse Vertegenwoordiging naar de EU in Brussel. Matthijs Even schreef het winnende essay, met bovenstaande titel.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.