Atlantisch Perspectief 2016 nr. 1

Atlantisch Perspectief 2016 nummer 1In dit nummer:

 

•  Katern: Het belang van Sea Power

•  ISIS beschreven

•  Nieuwe Koude Oorlog met een zwijgende NAVO? Ruslands ‘grand

    strategy’ 2015

•  Column Niels Roelen: Leercurve

•  Vredesoperaties: wie doet wat?

•  Militaire interventie Libië alleen mét Libiërs

•  Een defensie-Witboek voor de EU? De ‘EU Global Strategy’

    en versterking van het EU-defensiebeleid

•  The Iranian nuclear deal and missile defense.

    Debate between Russia and the US

 

 

Neem een abonnement.

 

Koop een digitaal los nummer of abonnement via de readerapplicatie Bliyoo (voorheen: Bruna Tablisto).

 

 

Katern: Het belang van Sea Power

Na een periode van focus op ‘land-locked’-conflicten is er een kentering zichtbaar in militaire doctrines. Tegen de achtergrond van de opkomst van China en hernieuwde Russische assertiviteit winnen maritieme ontwikkelingen aan importantie: ‘Sea Power’ is back. Joris Janssen Lok (Thales) en Daniël Turk (Teldersstichting) analyseren de maritieme ontwikkelingen in China en Rusland en de gevolgen daarvan voor het Westen.

 

ISIS beschreven

Over de oorzaken van terrorisme wordt veel geschreven, maar volgens critici schieten de antwoorden van wetenschappers en inlichtingendiensten tekort. Helpen onderzoeksjournalisten hedendaags jihadisme te verklaren? Marianne van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam) beschouwt vijf recente boeken over ISIS.

 

Nieuwe Koude Oorlog met een zwijgende NAVO? Ruslands ‘grand strategy’ 2015

Rusland publiceerde eind 2015 een nieuwe veiligheidsstrategie. Wat betekent deze strategie voor de NAVO, en voor de veiligheidssituatie in Europa? Onderschat het Westen het herwonnen politieke en militaire vermogen van Moskou of valt het allemaal wel mee? Marcel de Haas (Ruslanddeskundige) analyseert het document.

 

Vredesoperaties: wie doet wat?

Is de VN een effectieve organisatie voor vredesoperaties, of zijn andere organisaties daar beter voor toegerust? Niels Woudstra (Nederlandse Defensie Academie) analyseert dit vraagstuk aan de hand van zijn praktijkervaring bij de VN-missie MINUSMA in Mali.

 

Militaire interventie Libië alleen mét Libiërs

Zolang er niet aan twee randvoorwaarden wordt voldaan, namelijk het bewaken van de grenzen en mét lokale troepen, is elke militaire poging in Libië gedoemd te mislukken. Dat stellen Dieuwertje Kuijpers (Vrije Universiteit) en Rena Netjes (journalist) in dit opinieartikel.

 

Een defensie-Witboek voor de EU? De ‘EU Global Strategy’ en versterking van het EU-defensiebeleid

Nederland is de eerste helft van 2016 Voorzitter van de EU. Hoe ziet de Europese agenda eruit op defensiegebied? Anne Bakker en Lennart Landman (beiden werkzaam bij Instituut Clingendael) schrijven over de ontwikkeling van een ‘EU-Witboek’ voor defensie: de noodzaak van Europese samenwerking in veiligheidsbeleid en defensie moet vanaf de werkvloer naar publiek en politiek overgedragen worden, voordat dit door volgende crises ‘evident’ en tegelijkertijd ‘te laat’ is.

 

The Iranian nuclear deal and missile defense. Debate between Russia and the US

What are the implications of the Iranian nuclear deal for the debate between Russia and the US about missile defense? What are both sides’ concerns and justifications? Debalina Ghoshal (Delhi Policy Group) analyzes the latest developments.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.