Trump stort de Baltische landen in een veiligheids- en een identiteitscrisis

De politieke orkaan genaamd Donald Trump heeft ook de Baltische landen bereikt. Vanzelfsprekendheden zijn omvergeblazen, de twijfel knaagt, ongeloof spat van de krantenpagina’s en nieuwsportalen. Deze onzekerheid is voor Estland, Letland en Litouwen bijzonder zorgelijk.

Highlighted articles

Atlantisch Perspectief

Atlantisch Perspectief (AP) is het online magazine van de Atlantische Commissie. Hierin delen we opinieartikelen, (podcast)interviews, analyses en columns van gerenommeerde auteurs over ontwikkelingen binnen de internationale betrekkingen en veiligheidspolitiek. Alle jaargangen van Atlantisch Perspectief (sinds 1964) zijn terug te vinden in JSTOR.

Podcast Interviews

De NAVO

Amerikaanse politieke cultuur

Archief

03-01-23

American Racism: A tragic legacy still impacting today

The topic of past systemic governmentally supported racism remains a sensitive subject. However, that regrettable heritage still negatively impacts the present.

Remo Butler and Robert Bruce Adolph

Explaining Germany’s role in the Western Alliance today

What is Germany’s role in the Western Alliance? Ruud van Dijk provides an answer by explaining a set of five rules.

Ruud van Dijk

Multilateralisme als de alfa en omega van de Duitse buitenlandpolitiek

Heel verkort is het maxime van de Duitse buitenlandpolitiek na de Tweede Wereldoorlog in twee woorden samen te vatten: nie wieder allein en nie wieder krieg. Multilaterale samenwerking was daarom altijd leidend, ook met een land als Rusland.

Ton Nijhuis

04-01-23

A World of Rivals? Germany and the Geopoliticization of International Technological Relations

“Technological sovereignty” has recently become a key term in the German government’s dictionary. The term expresses a powerful conceptual shift in the way Germany approaches its industrial and foreign policy.

Mario Daniels

Duitse-Franse reflexen in internationaal beleid: samenwerken in crisistijd

Duitsland en Frankrijk reageren verschillend op crisissituaties. De verschillen in politieke cultuur werden het meest duidelijk bij de diplomatieke offensieven om de Oekraïneoorlog te voorkomen.

Hanco Jürgens

Het einde van een tijdperk of niet? Het vertrek van Merkel in politiek-cultureel perspectief

Na zestien jaar vertrok de regeringsleider die Duitsland – en ten dele ook Europa – door opeenvolgende crises had geloodst.

Frederik Frank Sterkenburgh

24-01-23

Europa en de Indo-Pacific: met wie kan Europa in de regio samenwerken?

Wil Europa in de Indo-Pacific een rol van betekenis spelen, dan is samenwerking met regionale partners onontbeerlijk. Dat betekent ook dat moeilijke keuzes moeten worden gemaakt.

Benedetta Girardi en Tim Sweijs

The Cold Tech Race: High-tech great power competition in the 21st century

Because technology has such a disruptive function it has historically been associated with conflict and warfare. Whether the current technological revolution will lead to physical violence or not, we are once again standing on the eve of a period of intense geopolitical competition.

Paul Verhagen

Waarom een Europese militaire rol in Oost-Azië een slecht idee is

De EU heeft, ook samen met het Verenigd Koninkrijk, niet de militaire capaciteiten om van invloed te zijn op het machtsevenwicht in Oost-Azië.

Friso Stevens en Frans-Paul van der Putten

Magazine