Lesmateriaal

De toekomst van de klimaatvluchteling

Simulatiespel

Het simulatiespel ‘De Toekomst van de Klimaatvluchteling’ draait om de (toekomstige) uitdagingen omtrent migratie die voortkomen uit klimaatverandering. Veranderingen in het klimaat zullen wereldwijd grote gevolgen hebben. Deze veranderingen zullen ook van invloed zijn op migratiestromen van personen die aan deze omstandigheden proberen te ontsnappen.
Lees publicatie

Als gevolg van klimaatverandering moet Europa in de toekomst rekening houden met de komst van honderdduizenden extra vluchtelingen per jaar. Dat voorspellen onderzoekers van Columbia Universiteit in New York. Deze vluchtelingen zullen hun eigen land moeten ontvluchten als gevolg van de opwarming van de aarde.

De Tsjaadmeer-regio in Afrika is zo’n gebied waar de gevolgen van de opwarming van de aarde zichtbaar én merkbaar zijn. Het stijgen van de wereldwijde temperatuur zorgt namelijk voor het opdrogen van het Tsjaadmeer. Sinds 1970 is de oppervlakte van het meer met maar liefst 90% gekrompen.

Het klimaatvluchtelingensimulatiespel behandelt een casus die gaat over de droogte in de Tsjaadmeer-regio in Afrika en de vele klimaatvluchtelingen die als gevolg hiervan hun heil in andere landen zoeken.

Het spel sluit aan bij de lesstof van het vak Aardrijkskunde en is geschikt voor leerlingen uit 5 HAVO en 4 en 5 VWO. Het spel sluit aan bij een aantal examenonderdelen die worden toegelicht in de docentenhandleiding. Daarnaast is het spel ook in vakoverstijgende lessen te gebruiken of bij projecten over bijvoorbeeld klimaatverandering.

Benodigde documenten voor het spel

Casus

Spelregels

Voorstel voorzitter vergadering

Instructie voorzitter vergadering

 

Landenprofielen:

Nigeria

Niger

Tsjaad

Kameroen

Italië

Spanje

Frankrijk

Duitsland

Bekijk speluitleg