Lesmateriaal

De strijd om de Noordpool

Bordspel

Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het VMBO ontwikkelde de Atlantische Onderwijscommissie het spel ‘De strijd om de Noordpool’.
Lees publicatie

De Noordpool en de Noordelijke IJszee zijn om meerdere redenen een interessant gebied. Waar in de 16e en 17e eeuw gezocht werd naar een noordelijke doorvaart naar het Verre Oosten, is het gebied nu vooral bekend om de vraag ‘van wie is de Noordelijke IJszee?’ (wie is er de baas?). Deze vraag is gekoppeld aan de enorme voorraden grondstoffen (fossiele brandstoffen) die in het gebied aanwezig zijn, maar ook het beschikbaar komen van nieuwe én kortere handelsroutes als gevolg van het smelten van het noordpoolijs.

Bij het spel strijden zes kuststaten van de Noordpool – Canada, de Verenigde Staten, Rusland, Noorwegen, Groenland en IJsland – om delen van het grondgebied van het Noordpoolgebied. Ieder land krijgt een opdracht en moet deze als snelst proberen te voltooien. Zogenaamde IJsbergkaarten (vergelijkbaar met kanskaarten bij Monopoly) kunnen leerlingen hierbij helpen of juist roet in het eten gooien.

Benodigde documenten voor het spel

Docentenhandleiding

Het spelbord Advies om te printen op (minimaal) A3 in kleur

Opdrachtkaarten

Overige benodigdheden:

  • een dobbelsteen
  • fiches of pionnen (min. 40 stuks in 6 verschillende kleuren)
Bekijk speluitleg