Podcast 'De Atlantische Blik'

Podcast De Atlantische Blik

Wil je op de hoogte blijven van de achtergrond van geopolitiek nieuws? Luister mee met host Hugo van der Heijden die samen met jonge experts een Atlantische blik werpt op de actuele internationale veiligheidsvraagstukken. Van Nord Stream 2 en de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot Rutte’s visie op het Nederlandse buitenlandbeleid.

 

Afleveringen

6. Ready for lift-off: de Nederlandse krijgsmacht in de ruimte

Zelfs satellieten verouderen, dus "out with the old, in with the new"! Door technologische innovaties is het voor de Nederlandse krijgsmacht ook mogelijk om in het ruimtedomein te opereren. Wat doet Defensie momenteel in de ruimte? In deze aflevering van de Atlantische Blik vertelt Romek Vinke over de militaire activiteiten van Nederland in space en de mogelijkheden voor samenwerking met de Verenigde Staten, ’s werelds grootste ruimtemacht.

Foto: Shutterstock

Edit: Atlantische Commissie

 

5. Geen rechten zonder staat

Wereldwijd zijn méér dan 15 miljoen mensen ‘stateloos’. Dat betekent dat zij geen nationaliteit hebben en dus ook geen aanspraak kunnen maken op essentiële mensenrechten. Ook Nederland telt statelozen. Hoe wordt iemand ‘stateloos’ en wat zijn de gevolgen? In deze aflevering van De Atlantische Blik legt jong expert Michiel Hoornick van het Institute on Statelessness and Inclusion in gesprek met Hugo van der Heijden uit wat het betekent om stateloos te zijn.

Foto: Flickr/Tiffini, Karen Bryan,  Wikimedia Commons, Quistnix /

Edit: Atlantische Commissie

 

4. Polderen in oorlogsgebied

Al tientallen jaren zijn Irak en Afghanistan het toneel van ingewikkelde operaties, militaire missies én internationale spanningen. Sinds eind 2001 is de Nederlandse krijgsmacht ook hier betrokken. Onze militaire bijdrage richtte zich onder andere op de samenwerking met lokale stammen. Maar hoe werkt dit precies? In deze aflevering spreekt host Hugo van der Heijden met jong expert Sophie de Boorder over samenwerking met de lokale bevolking in oorlogsgebied.

Foto: Flickr/Cpl Reece Lodder

Edit: Atlantische Commissie

 

 

3. Meer miljardairs dan zwarte kandidaten

In de Verenigde Staten zijn de campagnes voor de voorverkiezingen van de Democratische Partij in volle gang. Met welke kandidaat willen de Democraten het Witte Huis heroveren op 3 november 2020? Host Hugo van der Heijden bespreekt met Christine Mertens het veld en de grootste Democratische kanshebbers.

 

 

Foto: Flickr/Jonathan Cutrer/Gage Skidmore

Edit: Atlantische Commissie

 

2. Mooie woorden, mooie daden?

Op 3 oktober sprak premier Rutte de Atlantische Commissie toe. In een toespraak vol visie, Rutte doorgaans ongewoon, verklaarde hij de liefde opnieuw aan de VS. Schone schijn, of zijn er ook daadwerkelijk veranderingen? Jong expert Lennart Freud analyseert het in gesprek met onze host Hugo van der Heijden.

 

 

 

 

 

1. Gasdruk

Nord Stream 2; Hebben Europese leiders zich verkeken op dit "Trojaanse paard" van Poetin? Onze host, Hugo van der Heijden, schijnt met jong expert Tom Schoen licht op de zaak in deze eerste aflevering van De Atlantische Blik.

 

 

 

 

 

Luister de Atlantische Blik ook op:

 

(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.