NAVO en de EU anno 2020: meer eensgezindheid of verder verdeeld?

In samenwerking met Directie Veiligheidsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert Jonge Atlantici op woensdag 5 februari:


NAVO en EU anno 2020: meer eensgezindheid of verder verdeeld?
 

Tegen de achtergrond van een toenemend instabiel en onvoorspelbaar veiligheidsklimaat, alsmede onzekerheid met betrekking tot Amerikaans leiderschap binnen de NAVO en een naderende Brexit, is de EU gedwongen om haar defensie- en veiligheidsbeleid te herzien.

Het ontbreekt de EU niet aan ambitie op het gebied van defensie-initiatieven. Zo zijn sinds 2016 al belangrijke stappen gezet richting de versterking van Europese veiligheid met de presentatie van de Integrale strategie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid (EUGS), en de oprichting van de Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO) en het Europees Defensiefonds (EDF). Maar in hoeverre heeft de EU daadwerkelijk afgelopen jaren vooruitgang geboekt met deze defensie-initiatieven? En hoe verhouden deze plannen zich tot de bestaande militaire structuren van de NAVO en President Macron's Europese Interventie Initiatief (EI2) uit 2018?

 

 

Foto: Flickr/NATO

Op 5 februari bespreken we de recente ontwikkelingen met betrekking tot het Europese defensie- en veiligheidsbeleid. Daarnaast verdiepen we ons in de relatie met NAVO, PESCO en EI2, en de positie van Nederland.

 

Het evenement vindt plaats op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Marieke Monroy-Winter, afdelingshoofd van Directie Veiligheidsbeleid (DVB), zal een inleiding geven over het thema Europese veiligheid en de werkzaamheden van DVB. Daarna volgt een open discussie met beleidsmedewerkers over het defensie- en veiligheidsbeleid van de NAVO en de EU.

 

Datum Woensdag 5 februari
Tijd 13.40 - 17.00 uur
Locatie Zaal X.401, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijnstraat 8, 2515 XP, Den Haag
Deelname Max. 30 studenten en young professionals. Identificatie (ID-kaart of paspoort) verplicht.

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.