Bijeenkomst: Stijgende spanningen

Op donderdag 7 juni organiseert Jonge Atlantici samen met BNR Nieuwsradio en de Universiteit Leiden een bijeenkomst op de Universiteit Leiden, Campus Den Haag (locatie Wijnhaven, Turfmarkt 99) waar deze vraag zal worden besproken. Het programma zal duren van 18.45-20.30 uur. Het thema van deze bijeenkomst is:

 

Stijgende spanningen

Zitten we in een nieuwe wapenwedloop?

 

Afgelopen 9 mei vierde Rusland op de Dag van de Overwinning het verslaan van Nazi-Duitsland traditioneel met een grote militaire parade in Moskou. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om een heel spectrum aan nieuw wapentuig te tonen waaronder de ‘hypersonische’ Kinjal-raket die kan worden uitgerust met zowel een conventionele als een kernkop. Ondertussen is in de laatste Nuclear Posture Review van de VS besloten tot een vernieuwing en uitbreiding van het kernwapenarsenaal en willen zij de drempel voor het gebruik van deze klasse wapens ook verlagen. Ook in Europa gaan er, met name in kernmachten Frankrijk en Groot-Brittannië, stemmen op om kritisch naar de nucleaire voorraad te kijken onder druk van de bekoelde trans-Atlantische band.

 

In zowel de VS en Europa gaan de defensiebudgetten omhoog, en de klassieke Oost-Westspanning is helemaal terug van weggeweest. Hierdoor rijst de vraag: zitten we in een nieuwe (kern)wapenwedloop? En is er nog iets over van het principe van non-proliferatie?

 

Alex Krijger, vicevoorzitter van de Atlantische Commissie en geopolitiek expert, zal in zijn keynote speech "Europa, wordt wakker!" de huidige context schetsem. Daarna zal er tijdens het evenement een uitzending van het BNR-programma Boekestijn & De Wijk worden opgenomen, waar Han ten Broeke (Tweede Kamer, VVD) te gast zal zijn. Na afloop van de opnames zullen de aanwezige gasten in discussie gaan met het publiek.

 

Luister hier een podcast van de uitzending terug.

 

Sprekers:
  • Keynote: Alex Krijger (Vicevoorzitter Atlantische Commissie, Founder Krijger & Partners)
  • Han ten Broeke (Tweede Kamer, VVD)
  • Arend Jan Boekestijn (Universiteit Utrecht, BNR, voormalig kamerlid VVD)
  • Rob de Wijk (HCSS, directeur HCSS)
Presentatie
  • Hugo Reitsma (BNR)
Locatie Universiteit Leiden Campus Den Haag, locatie Wijnhaven (Oude Turfmarkt 99, Den Haag)
Programma

18.45-19.00 uur: inloop

19.00-19.05 uur: opening

19.05-19.30 uur: keynote speech

19.30-20.00 uur: opnames Boekestijn & De Wijk

20.00-20.20 uur: Q&A

20.20-20.30 uur: afsluiting

 

Datum Donderdag 7 juni

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.